ChekguBH kini setahun....Semoga Kau Terus Nyala...








Hear Now : Guru Malaysia - Koir KPM
Sila play lagu untuk lebih feel baca entri ini.

Kami setahun sekarang.
Cikgu Zamzira tiada dalam gambar...


Tatkala genap jam menunjukkan jam 12.00 tgh malam 1 Ogos 2009, maka genaplah setahun aku bergelar seorang guru, pendidik, pembimbing dalam erti kata yang sebenar.

Kalau korang adalah pengunjung dan pembaca setia aku, mungkin tau serba sikit selok-belok dan hiruk-pikuk, jatuh-bangun, turun-naik akan aku dalam bidang nih.

Kalau nak diimbas semula apa yang aku dah lalui, mungkin ade yang tak tergambar dengan nukilan kata2 sebab yang menanggungnya mungkin melebihi mereka yang melihatnya, kan?

Bermula dengan satu langkah dan azam serta cita2 yang sedikit membara yang aku ingin menjadi "sesuatu" kepada tempat tumpahnya keringat dan tenaga muda aku.

Mengimbau semula mase aku mule2 dulu, kami lapor diri bukan seorang, berdua tapi berlima! Kami 5-52 ditempatkan di satu sekolah yang sama, sekolah yang istimewa; SK Seksyen 24.

Mase kami lapor diri dulu, mereka sangat mengalu2kan kedatangan kami kerana kami semua masih muda2, manis semanis madu, bertenaga bak baru kene tongkat ali dan paling utama; adala cikgu lelaki baru yang masuk. Aku dan cikgu Nasuha la tu...

Hari Isnin macam biase laa....Ade assembly, dan masuk2 je, kami kene introduce ourself and sikit2 ucapan...
Aku nervous, cuak, gemuruh macam biase sebab hari pertama di tempat baru, di kawasan yang janggal bagi kita....
Kami berlima dipanggil ke atas pentas untuk memperkenalkan diri. Seorang demi seorang...dan aku dengan gemuruh bercampur yakin, aku naik ke pentas dan perkenalkan butir2 klise pasal aku.

Dan aku dapat idea untuk kuarkan satu peribahasa yang menjadi tagline belog hari sampai detik dan saat nih.


Jangan Jadi Seperti Melukut Di Tepi Gantang


Itulah kata2 pembukaan aku, sebagai pembakar semangat aku dalam menelusuri bidang keguruan ni. Aku kata, aku cuba sedayanya untuk KOTAkan.

Dan sampai ke hari ni, banyak dan aku nukilkan di sini. Banyak dah aku luahkan dalam belog tercinta ni. Buat kawan2 yang sudi mendengar. Tapi ia lebih kepada jurnal dan dokumen perjalanan permulaan hidup seorang guru permulaan.

Aku tidaklah mendabik dada yang aku ni serba-serbi bagus, tapi inilah aku. Semasa masih hangat dan kudrat aku berdaya dan membara semangat "nak yang terbaik" tu, selagi tu aku akan terus nyala.

Nyalakan tekad, bulatkan niat, perkasakan diri. InsyaAllah Tuhan sentiasa di sisi.


Mungkin mereka yang dah kenal dengan aku secara maya, tau cerita aku di sekolah. Sebab semuanya tercatat kat sini.
Dan buat masa ni, dah hampir 50 entry yang aku nukilkan berkaitan sekolah aku.

Semuanya dah tersenarai kat bawah nih....

Jangan - Tinggal - Daku (JTD)....
Poco-Poco Mega & Bulan Kecergasan 2009
Aku Kem Komanden...
Kalah atau menang bukan soalnya...
Selamat Berperang Dengan Huruf dan Nombor Sayangku..!
Mulai pagi anda dengan....Poco-Poco..!
Potluck Lagi!
Dah itu rezekinya...Terimalah...
Kejadian Manusia.
Finale Parte: Hari Sukan 2009. We Did It!
Ultra UNGU...The Parade...
Double Happiness and Joyfulness, Alhamdulillah...
Tak sanggup aku nak tengok cermin puaka tu...
Laa Tahzan - Jangan Bersedih...
Norman Hakim melawat sekolah aku, tapi di manakah Memey??
Latihan Dalam Perkhidmatan Satu (LaDaP I)
Orang Minyak Naik Minyak...Legam dan Lebam...
Last Preparation dan Rehearsal Hari Sukan 09...
I'm Getting Darker...and Blacker....And Hensem-er...
Mereka Ibarat Gajah, Ku Hanya Semut Merah.
Live Posting Dari Tanah Suci...
R.A.P by Digi & Pilih Nama Awek...
Dari kerana senyum....
Alah Bisa Tegal Biasa...
Jika DIA Kata Jadi, Maka Jadilah...
Aku yang tak pandai ajar ke diorang yang kurang diajar...
Kejayaan Mutlak Bukan Milik Kita...
Bakal berakhir bulan maduku itu...
The DOs and DON'Ts...
Warna-warni Persaraan Itu...
Biarku Terbang Bebas...
Cukup-cukuplah ye, aku dah naik mual ni...
Dari Meja Pengarang Belog Hijau Itu...
Lepas Sudah Debar Itu...
Menanti Hari Esok...
Kalau tak percaya sudah...Saya tak mintak pun awak percaya...
Penguasaan Minda, katenye!
Dari Celah Kehidupan Seorang Guru Itu...
MALAS!
Ini Bukan Kisah Mesin Basuh lagi, ye!
Nak tengok tak?? Boleh..tapi kena janji tau...
Tolong....Ada api, Pak!
Tak Cukup Dengan PMD, Lepas Ni LADAP Pulak!
Balenggang pata-pata...
Rindu Tak??
Selamat Kembali...
When The Saga Returns...
Bukan Ku Pinta...Mari BerKURUS!
Ini Betul²....Ini Bukan Cobaan La!
Dia Datang...Jeng Jeng Jeng...
Pra Introduksi...
Harus Dipancung Mereka Ini...
Piala DYTM Raja Muda Selangor
PPSMI Phase VI, SMT Shah Alam (Part Two)
PPSMI Phase VI, SMT Shah Alam (Part Uno)
Perlawanan Piala Sumbangsih Piala Raja Muda 2008
It comes to an end...
HAK KERAJAAN MALAYSIA
2 Kek dalam Sehari...
Skandal Di Bulan Mulia...
Dear GB, we're done!
Selamat Berjaya Warga SK Seksyen 24, Shah Alam!
Antara bagi muka dan mengada-ngada...??
Jiwa Merdeka
Doa Restu Buat Mereka...
Spare the rod, Spoil the child...
Intro...
Seminggu Berlalu...Fuhh!
Tugas baru, komitmen baru..
My Very First Day...

Mungkin kalau korang masuk dan jenguk belog aku, ade je yang aku laporkan. Poco2 la, Hari Sukan la, Majlis Persaraan atau Perpisahan laa, perangai dan gelagat budak sekolah laa...dan macam2 lagi. Tapi memang itulah realitinya.

Kalau dah cikgu sekolah, itulah ceritanya. Tak gitu?

Harapan aku, selagi aku bernafas sebagai seorang pendidik, doakan aku sentiasa bersemangat dan tak akan pernah jelak dengan rutin ni.

Perjalanan aku masih jauh, masih ranjau dan onak menunggu.

Sekali menjadi Cikgu, Selamanya Cikgu...

Doakan aku sihat, aku tabah dan terus sabar menjadi antara "arkitek" penjana asas pembangunan negara.

1Tahun, 1Malaysia.
Murid didahulukan, Pencapaian 5A's Diutamakan.
hikhik


Semoga aku layak dapat APC tahun depan akan terus siap siaga berkhidmat, walau dalam ribut, walau dalam terik mentari.

Terima kasih semua.

jalur gemilang kibar banihassim

Kempen Kibarkan Jalur Gemilang Di Blog
sempena Kemerdekaan Malaysia ke-52
1Malaysia, 1Bendera

36 Superb Comments!:

  1. congarts ya...
    semoga terus bersemangat dan berdedikasi...
    panjang betul list post pasal sekolah tu...
    saya aminkan untuk APC tu...

    mama saya selalu ingatkan mulianya jadi seorang cikgu tapi anak2 dia sorang pun tak nak jadi cikgu.respect la awak boleh jadi cikgu...laki pulak tu...

    ReplyDelete
  2. ~keMBarAabdi~
    samela mcm mak saya...sejak dari dulu mmg dier agung2kan mulianya jadi cikgu nih...
    nasihat tak putus2...

    terima kasih atas doa tu...

    ReplyDelete
  3. tahniah cikgu... huhuhu

    teruskan perjuangan mu demi anak bangsa!

    erk! kek2 lilin2 tak der cikgu!

    hehehehe

    ReplyDelete
  4. den memang suko tengok pertandingan ini, satu lagi pertandingan march band huhuhuhu


    semuanyo eh, den konal kek U lah dulu tu.. hehehe

    ReplyDelete
  5. wah! cikgu. best giler dengar lagu koir itew.. huhuu

    bersemangat lak den dibuek an.. huhuhu

    ReplyDelete
  6. maza
    lagu tu mmg buat aku bersemangat gak dulu2...
    erm, aku sambut kesyukuran cara islamik bro, so takde lilin2, kek segala bagai..
    haha

    Luth Textile
    thanks luth!

    ReplyDelete
  7. Teruskan perjuangan yang mulia ini.

    Menjadi guru dan menjadi penulis blog

    ReplyDelete
  8. Abang Long
    insyaAllah Abang Long...
    selagi hayat dikandung badan...

    ReplyDelete
  9. tahniah cikgu!
    impian tercapai dan hasrat terlaksana..
    semoga cikgu menjadi guru yg besh di mata kanak2 ribena..

    ReplyDelete
  10. teruskan cikgu BH moga bertahun tahun lagi khidmat dan jasa cikgu ditaburkan kepada anak murid

    ReplyDelete
  11. NuR
    kalau tak populer di mata org lain, tpi kat mate dan hati budak2 ni pon jadi la kan??
    drpd takde lgsg...hehe

    AZANI
    selagi jaat dikandung badan...selagi tu laa...

    ReplyDelete
  12. Tahniah...semoga terus maju dan bersinar... bergemerlapan...mungkin kita tak bleh jadi bulan tp kita adalah bintang2 yang memagari bulan....

    ReplyDelete
  13. tahniah moga terus amanah memdidik anak bangsa...

    ..psssttt keja itu juga ibadah.

    ReplyDelete
  14. guru kerja yang murni.. semurni pasir dipantai.. semurni embun pagi... hahahaha!!! jangan dilayan akak ni.. akak kekenyangan baru lepas breakfast hehee..

    tahniah chekgu.. banyak jasa chekgu mendidik anak murid.. tunggu 10 tahun lagi.. ada la anak murid chekgu datang cakap "time kasih chekgu.. kalau tak sebab chekgu marah saya dulu, saya tak akan berjaya macam sekarang"... ala.. sedih la pulakkkk..

    ReplyDelete
  15. tul tu cikgu..
    kalo popular kat kanak2 ribena tu yg akan tinggalkan nostalgia paling manis buat kita.
    kalo ajaran kita terkesan di hati mereka, bayangkan sepuluh tahun nanti..
    bkn ajaran sesat tau..hukhuk!
    bila terjumpa mereka pasti igt kita...
    tah2 kita yg lupa kanak2 ribena tu..

    ReplyDelete
  16. tahniah..semoga tabah mengharungi kerjaya sebagai seorang guru

    ReplyDelete
  17. Nak cari nombor telefon guru besar kau lah Hazren...



    Nak suruh dia baca...



    Err...dia baca tak blog kau?
    Boleh jadi 'PA sekolah' terbaik ni.....


    Tahniah...tahniah...

    ReplyDelete
  18. Tahniah dan teruskan usaha murni cikgu ini.

    psst - semalam aku jumpa SK Kg Lindungan tu. Mmg terlindung. Patutlah ko berpusing2 nak cari.

    ReplyDelete
  19. Sufi Idany
    wahwah...berfalsafah ye...
    tq...

    kuIna LadyInRed
    org ckp jadi cikgu ni boleh senang dpt pahale, dan senang nk dpt dose...
    susah tu...

    Neeza Shahril
    harapnye ape yg kite sampaikan baiklah utk mereka...

    NuR
    manis tu...
    kalau dorg igt kite...
    tu yg best jadi cikgu ni kan???

    Fly
    insyaAllah...

    xiiinam
    PA terbaik??
    huhu
    PA tu "Penyebuk Abadi" ke kak??
    hehehe
    saya cube buat yg terbaik...tu jea...

    Yunus Badawi
    tau xpe...nyaris nk kene saman tu...
    huhu

    ReplyDelete
  20. blog ko patut jadi one of the criteria nak dapat apc la. baru la boleh menang next year. good luck!

    ReplyDelete
  21. MakanMalaya
    huhu...aku berangan je Zam...

    Cik Amy Sensei
    masih jauh dan awal lagi...
    btw, tq...

    ReplyDelete
  22. Pergh..
    dah setahun dah kan..

    bukan senang tuh..

    mcm mana la kitorang nanti..

    ReplyDelete
  23. tahniah, dah setahun. bgs btul ko ni. bersemangat waja.

    ReplyDelete
  24. p/s knp rss blog cikgu tak berfungsi ye?
    nk kena delete, letak baru kot..tu yg selalu tertinggal je.


    Setahun telah berlalu, Ogos datang kembali.... cepat benar masa berlalu...setahun ini banyak jasa bakti cikgu yg tak terhitung...moga lebih bersemanga!

    ReplyDelete
  25. nak komen lagi..alang2 dah sampai...mcm qada lah..hihihi


    dulu2- banyak kisah peribadi, tapi sejak blog ni dah jadi tumpuan cikgu2.... entri peribadi dah makin kurang... kak jie faham...byk yg kena tapis2...hehehehe

    itulah risiko org fofuler...kehkehkeh

    ReplyDelete
  26. Kujie
    ye ke kak??
    tak berfungsi ke??
    erm...
    actly takde ape sgt pon yg peribadi...
    semua dah curahkan dalam nih, semua dah tersurat...

    yg tersirat sendiri simpan je kut...
    kalau perlu je kuarkan kat sini...

    psst! fofuler ke saya??

    ReplyDelete
  27. aku promo bendera kau cikgu boleh ker hehe

    ReplyDelete
  28. haritz
    boleh je...takde hall.
    aku alu2kan...

    ReplyDelete
  29. Banyak tahun lagi tu..hehe..semoga terus success

    ReplyDelete
  30. n@m@n
    insyaAllah..pjg dan masih jauh nih...

    ReplyDelete
  31. aku sangat menyanjung tugas sebagai guru selepas tugas menjadi ibu bapa. cikgu adalah diibaratkan lilin. sanggup membakar diri utk menerangi org lain. sumpah ku terharu T__T congrats for being a teacher weh. if takde la cikgu mcm ko, tak mungkin anak murid akan pandai.

    and aku paling benci kat student yang suka kurang ajar dengan cikgu T__T cikgu sentiasa mahukan yang terbaik utk anak murid mereka kan? :)

    ReplyDelete
  32. yOnnA
    erm...
    aku pun terharu dgn komen ko nih...
    seriusly...
    huhu

    thanks for such an appreciation...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png