Latihan Dalam Perkhidmatan Satu (LaDaP I)

Selamat Hari Isnin.
Semoga permulaan minggu baru ni akan membawa transfromasi dan semangat yang lebih baru...lebih segar, lebih berkobar2, lebih berkaliber dan lebih meletop2...! Hoyyeay....
Singkir dan NYAHkan Monday Blues-mu ittew....

Waaaaa...
Bersemangat poyo gile ni apsal BH?? "Mendapat" ke malam tadi?? "Mendapat" apenye...
Takde maknenye...huhu...
Yang tengah bace ni apsal senyum2 simpul, malu2 nih??
Hehe...

dalam malu2 kucing pun, kalau dah lapar...
"kucing" mane yang tolak
"ikan" kan?

Okela, teruskan dengan laporan LaDaP kali pertama 2009 kami. Diadakan di makmal komputer start jam 8.00 pagi dan berakhir hampir pukul 2.00 petang. Kurang lebih 6 jam bersamaan 1 hari kursus.

Memang kami, penjawat jawatan awam diwajibkan untuk menghadiri ape2 kursus selama 7 hari dalam setahun. Itu pasti dan kene dipastikan kami cukup laa...kalau tak cukup, mungkin akan menjejaskan laporan prestasi tahunan kami. Tak kisah kursus di mana, yang penting kursus yang membawa peningkatan dalam ilmu pengetahuan dan skill kami sebagai guru dan penjawat jawatan awam.

Hampir lemau jugak la kami dalam makmal komputer sekolah. Bukan lemau sebab pengisian, tapi mungkin sebab mood tu tak mai laa...semangat pun dah takde, atau lebih tepat kalau kite cakap separuh hati je laa...

Ye laa, kan hari Sabtu tu. Mood pun mood hujung minggu. Mood bersenang-lenang, santai sambil tarik selimut tebal lepas subuh dan bermanje2 bersama keluarga...

Tapi bagi aku dan beberapa cikgu lain takde kut mood boring tu. Sebab kami dah biase datang sekolah hari Sabtu ni, especially cikgu2 tahun 6 ni laa... sebab memang ade kelas tambahan...

dan mereka yang menjawat jawatan khas macam SU Peperiksaan & Penyelaras Tahun 6; yang kene buat head count, masukkan markah dsb, Penyelia Makmal Komputer; yang kene siapkan lab untuk kegunaan anak murid dan guru murid dsb...

Acara pagi kami dimulakan dengan....satu tarian senaman yang tengah IN di kalangan warga emas dan mak-datin2 masakini....
Ape die??
POCO-POCO...!
Haha...

Masihkah kau ingat??

Aku pernah cite kan yg kitorg ajar Poco2 budak tahun 5 dan 6 time Program Maju Diri dulu...
Kalau dulu ajar budak2, kali ni kite ajar Mak-Pak Budak pulak...
Sape lagi yang kene ajar dorg nih? Aku laa...sape lagi...

Ingat senang ke nak ajar Mak-Pak budak nih?? Lagi leceh, lagi banyak songelnye...
Sib baik aku ade side-kick yang dok tolong teman demo Poco2 atas stage tu...
Cikgi aka Che Dah yang tengah preggie tu pun relaks je Poco2 temankan aku...Cayalah....
Kenal ke sape Che Dah tu?? Nak kenal?

Boleh tahan gak la Che Dah tu, aritu aku dah introduce Marcella dan Azlin Wafa...dah ramai pun yang memuji...kemain lagi yea??
Aku jeles tau....haha

Berpeluh2 satu badan berpoco2...sampai mereka yang 1st timer ni give up awal2 poco2 sebab tak dapat ikut step dan sebab dah mengah...
Haha...baru tau...ingat senang ke poco2 nih...Makcik2 yang dah bese poco2 ni menten laa...tapi cikgu2 ni mase haritu mengah, pancit jugak laa...
Nampak macam senang, tapi kalau kite sendiri yang buat, tatau la camne...

Aku yang jadi instructor ni pun bukanla pandai sangat pun, tapi aku pun mengah jugak laa...
Ye laa...stamina tahap kuda padi je...bukan kuda lumba...apekan daye...hehe

Setengah jam lepas tu, baru la poco2 kami ditamatkan. Semua pun dah pancit...dah tak larat nak ikut ngn give up...haha...
Tapi PK aku yang request nak buat poco2 tu nampak la puas hati (kut??) dengan poco2 pagi tu...even she's got exhausted gak...huhu...

Gambar? Takde laa....
Erm...aku tak sempat nak suh sape2 tangkap gambar....yang jadi photographer tetap tu ade laa...Cikgu Halim...kene tunggu gambar dari dier laa...
Dari situ barulah kite akan nampak sape yang canggung, sape yang kongkang, sape yang berpoco2 dengan gemalainye...cewah!

Sesi dalam makmal dimulakan dengan sesi eduwebtv KPM tu....organized by Cikgu Azwar yang sweet black itu...Huhu...
Tapi sesi tu kejap je...sesi yang kurang serius dan agak ringan laa...

macam khusyuk je kan?? jgn khusyuk sampai tertidoq dah le....


Lepas je sesi eduwebtv tu, sesi yang lebih serius pulak...JSU (Jadual Spesifikasi Ujian); seminar tentang pembinaan soalan atau item untuk ujian dalaman sekolah berdasarkan ratio kesusahan dan aras soalan...

Sesi yang agak serius dan agak menguji keberkesanan dan kemampuan cikgu2 untuk menggubal soalan atau item....Leceh tapi kene jugak buat....Dengan kondisi bilik berpendingin hawa yang kurang efektif, masing2 dah berkipas...

Kipas geisha, kipas cina, semua dah kuar dah...yang mengipas dengan buku pun dah makin banyak...memang masak la kami dalam tu...
huhu....

Yang penting, kami dah berjaya mengharungi 6 jam LaDaP dengan suksesnye....
Hoho...

Kat bawah ni adalah time kami makan time break tu...Nak kate lunch bukan, breakfast pun bukan...
We called it BRUNCH = Breakfast + Lunch...

Jemput makan cikgu, jemput makan kawan2....

Murah rezeki Allah ni....

Lepas ni, time LaDaP aku tak sure kontrak Poco2 aku ni disambung ke tak...
Kalau ade, ade laa...kalau xde pun xde laa...Aiman tak kesyah....
Huhu...

ps: minggu ni pun minggu sukan jugak...jenuh laa...nak buat kostume lagi....takpe, kite belah badan kite kasi 3 bahagian utk 3 keje yg berbeza...huhu
pss: Selamat Bercuti utk ckLah sempena Keputeraan Sultan Feveretnye, ke-81...Sultan Azlan Shah....



29 Superb Comments!:

  1. Uish..ingatkan skolah kitorang je yg tlewat baru nak berlatih sukan...
    ada geng jgak rupe2nya....

    ReplyDelete
  2. ingatkan tol LDP tadik. rupanya LaDap. hmm.. rasa lapar lah plak biler lihat nasi dan lauk pauk tu. adeh!

    ReplyDelete
  3. waaa.. sungguh sibuk kamu ye...

    hehe.. kursus besh sbb dpt makan free. lalalala..

    ReplyDelete
  4. Eyna's
    same la kite ek??
    hehe

    Mr PenyuBiru
    ko ni asal aku tnjk gambar makanan je ko lapar, aku lapar je aku tunjuk gmbar makanan...

    Jard The Great
    bole arr makanannye...
    kursus tu yg kureng sket...

    Muslimahsolehah
    erm...tak masukkan kut...ke terlupe, ke tertinggal kut...
    kang check balik...

    ReplyDelete
  5. Baru abis Sukan semalam..
    dah jadik 'sweet black' dah pun..
    hahaha..
    lpas nie mcm biasa..
    ngajar je la..
    xde dah xtvt luar..
    Alhamdulillah..
    leh jadikan 'sweet white' balik..

    ReplyDelete
  6. poco2 bagus..jgn pocong2 sudah...hahaha
    **org keja ngan gomen byk kursus noooo???...ish3

    ReplyDelete
  7. Hekeleh... aku pun ingat LDP tadi.. rupanya LaDaP bukan highway yer...

    ReplyDelete
  8. itu latihan dalam perkhimatan atau latihan makan.... kemain sedap tengok lauk pauk tu...

    ReplyDelete
  9. Oo cekgu! Salam Isnin gak.
    LaDaP skola sy dh masuk yg ke 3 bulan Mei akan dtg.Memang kena kire gak nak masuk kad biru tuh.
    Klu kursus kat skola sendiri mmg mcm biasa2 je rasa eh,letih lesu ada gak..Mcm tak besh.huhu.

    Klu kursus kat tempat lelain rasa best+semangat sket nk pergi, boleh jumpa kgkwn cecikgu skola lain.Dapat tukar bahan P&P dan kertas2 soklan tu yg penting tu.. :)

    ReplyDelete
  10. mOhD^.^rAz
    nk jadi sweet white tu yg susah tu...

    ~attahrel~
    kene patuh kursus ni semua...
    nk wat camne... :P

    nazz
    org keje gomen tau la kut ladap nih..

    dcrysz
    oke laa...makan bese2 je...

    Kakak
    tu ar kak, mmg boring sket...
    kene jugak la ikut...
    bulan depan baru ladap 2...
    lambat sket sekolah saya...

    ReplyDelete
  11. teringat cete matahari poco2 bersama datin2..
    tapi neh poco2 bersama2 cekgu cekgi hehehe

    ReplyDelete
  12. salam Chekgu

    part yg paling besh bila kursus
    adalah masa MAKAN huhu suke sgt...

    ReplyDelete
  13. juelee
    aku pon teringat gak...aku tgk scene tu..
    tpi tu macik2, datin2 punye poco2...

    hayad
    baru ladap 1st???
    lambat jugak ek??

    manje
    beettooolll....

    ReplyDelete
  14. selamat berkursus dan menggemukkan badan hehe

    ReplyDelete
  15. zino
    tu yg malas tu...kene jage jugak tu...
    turun saham kang...

    ReplyDelete
  16. wow... busy ek... Makan memang best!! hehehe


    Adry @ http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  17. BH... AKU MARAH NI... MARAH SUNGGUH2..KIRANYA MARAH TAHAP CIPAN LER...
    KO TUNJUK KORANG KAT MAKMAL KOM TU DAH LER ASAL GI TUNJUK MAKANAN HASIL TANGAN PAK MAHAT TU... KIRANYA PANTANG LER AKU KO TUNJUK MCM TU...

    NASI, SAMBAL BELACAN, ULAM N KARI IKAN KERING PAK MAHAT BUAT AKU MENONGGENG KELAPARAN...BELUM IKAN BAKARNYA DAN SAMBAL KICAP....

    TOLONG AKU NGIDAM MASAKAN KMAS N PAK MAHAT...

    KO TLG CAKAP KAT PAK MAHAT YG AKU NAK GI CUTI SEK NANTI DIA KENA BUKA KANTIN UNTUK AKU...

    ReplyDelete
  18. ahahah..aku dah jumpa pak mahat semalam..dia cakap kalau teringin makan, dia boleh pos.,

    poco2 aku boleh join nko hazren, senang ja..

    ReplyDelete
  19. en_me
    giteww laa en me...

    Adry
    tau xpe..makin membusung la pasni..haha

    CIK FARAH
    satu je aku nk ckp, padan muke...
    sape suh mintak pindah..kan dah nyesal..
    haha

    bjorx
    ade mase, len kali join kitorg poco2...

    ReplyDelete
  20. ambooi sedapnya makan...

    erk..cigku BH dah pandai jeles2 ni.. haha! si cella tak menyakat cikgu ke? bab menyakat mmg serah kat dia.. haa.. garang dia tuh, mcm mak tiri... haha!

    ReplyDelete
  21. NuR
    erm...cella pandai menyakat ke??
    aku tgk dier diam je nur...
    tak byk cakap pun...
    ye ker??

    kalau aku, mmg slalu nyakat dier...
    oww...baru tau...

    ReplyDelete
  22. control ayu la gitu kat skool.
    kitaorg slalu bahasakan mak tiri n anak tiri... tu masa keje dulu la kat memory lane..
    huhu..kenangan silam..

    ReplyDelete
  23. owh...oic...
    pernah keje satu tmpt la dulu??
    cella cemtu ek??
    kirenye lakonan kontrol ayunye berkesan la ek??
    huhu

    ReplyDelete
  24. agaknyer la.. sbb dulu dia rajin dok menyakat nur.. huhu..pepandai je kata dia kontrol ayu.. mau marah mak tiri tu..

    ReplyDelete
  25. NuR
    sungguh tak ku sangke..
    okela tuh...
    mak tiri dan anak tirinye...

    erm...nur lagi tua dari cella ke sebaliknye??

    ReplyDelete
  26. LADAP eh...memang topik yang buat semua engeluh ek!
    ......yang seronok nye bab makan.....

    nasiblah cikgu...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png