This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Jul 22, 2007

After Almost A Week...

Dah hampir seminggu aku kat IPTeknik KL...
Kami dah pun lalui hari2 orientasi dengan penuh sabar pasai hampir semua aktiviti kami di IPT tu sepanjang minggu orientasi hampir2 menjelakkan kami...
Dengan keadaan dewan besar yang agak kurang kondisinya...
Sebab dewan tu dewan lame...tapi tak ape sebab kami MESTI membiasakan diri dengan segala macam rencah akan datang sebagai PENDIDIK...

Hari atau aktiviti yang aku paling suke adalah masa sesi belajar menyanyikan lagu Maktab, Lagu Wilayah dan Lagu Guru Malaysia...
Pasai lagu Guru Malaysia nih kalau dulu2 cumer dinyanyikan bersempena dengan Hari Guru je tanggal 16 Mei setiap tahun, kali ni merasalah kami menyanyikan setiap minggu...
Secara peribadi lagu ni membawa satu semangat yang susah nak digambar...
Semangat nak menjadi Pendidik nih semakin berkobar2 lagi2 kalau menyanyikan lagu nih...
Tatau nak describe camaner...
Perasaan tu lain macam...
Kalau dulu mase kat sekolah masa Hari Guru kami sebok dok nyampok time cikgu2 nyanyi lagu nih...
Siap boleh buat backup singer lagi...


Dan kami baru je habis minggu Orientasi pelajar baru dan sepanjang tempoh beberapa hari tu kami telah diberi beberapa sesi briefing berkenaan dengan subjek yang bakal kami pelajari, GERKO dan beberapa aktiviti jadual kami yang agak padat...

Dan dari situ kami tahu yang kami tak punye banyak masa untuk berseronok danmemang terlalu lain berbanding masa di U dulu...
Tapi itulah resminya kalau nak bergelar seorang pendidik dimana kami dikehendaki untuk menjadi seorang yang versatile...
Boleh menari, boleh menyanyi, boleh berlakon, boleh bersukan..
Pendek kate semua laa....

Sepanjang sesi orientasi nih kami banyak dilayan seperti budak yang lebih muda dari kami..
Kalau ikutkan hati tak mahunyer kami nak dilayan seperti tu...
Tapi dek kerana tuntutan maktab yang berkehendakkan kami untuk mengikuti segala yang telah diatur untuk kami sepanjang minggu oleh barisan JPP (Jawatankuasa Perwakilan Pelajar) yang usia mereka jauh lebih muda dari kami Abang2 dan Kakak2 KPLi nih...(ye ker muda???) taklah....:p
Nak buat camaner..Ikut jer..Layaannn....

Yang masuk sekali KPLi ngan aku nih kalau yang boys memang ramai yang rupe cam dah kahwin...
Yang rupe macam dah kahwin dan memang dah kahwin, ngan rupe cam orang dah kahwin tapi bujang lagi, ngan rupe yang cam belum matured pon ader...
Yang kecik sampai orang tak percaye yang budak tu KPLi pun ader...
Macam2 jenis yang masuk...

Klassmet aku aderla dalam 18 orang..10 boys plus 8 girls...
Bakal2 cekgu Sains ni akan bersama kurang lebih setahun...
Kami major dalam subjek Sains dan minor dalam Kemahiran Hidup dan Bahasa Inggeris...

Yang pasti lepas nih, aktiviti kami akan memenuhi segala masa2 kami dengan kuliah. ko-kurikulum...
Dan pasal penginapan nih kami menghadapi kesulitan skit sebab kemudahan asrama yang tak mencukupi yang menyebabkan kami menggagau jugekk la nak cari rumahsewa di luar Maktab...
Kadang2 rase cam hampeh jer...
Tapi mengenangkan yang ini baru dugaan kecil dan lepas nih ada lagi dugaan yang lebih besar yang berbeda dari yang ini...

Aku mungkin terpaksa menyewa di rumah Pakcik Has aku kat Pantai Dalam...
Dan umah tu Pakcik tak bagi pun nak duduk ramai2..
Kalau boleh bawak member pun cume sorang je yang boleh dibawak sekali...
Aku kesian ngan budak2 yang lain sebab kalau nak menyewa bukan murah...
Kalau dok ngan aku kat umah Pakcik aku nih, sewa boleh dirunding laa...

Cume yang slack Pakcik aku tak bagi bawak lebih2 member...
Yang menggusarkan aku cume takut terlambat jer nak ke Maktab lebih2 kalau hari Isnin sebab hari tu ader assembly...
Kite tunggu dan lihat je laa...
InsyaAllah akan dipermudahkan olehNya urusan aku sepanjang aku menjalani latihan untuk menjadi insan yang menjalankan kerja mulia ini...

Agreement pun belom setel lagi nih...
Risao betui aku...
Ni dalam process nak setelkan...
InsyaAllah akan dibuat secepat yang mungkin...

Okla, jumpe sehingga di lain blog...
Syukran...

Jul 15, 2007

What To Say!

Hari ni mungkin hari terakhir aku dapat buat posting kat blog nih...
Lepas nih tatau lagi, sebab belum discover gimaner nanti kat IPTeknik....
Macamaner kebolehcapaian aku dengan internet...
Even IPT tu dalam area KL tatau lagi boleh ker, senang ke aku nak login nak update...
Insya-Allah kalau tak ade aral melintang, aku tak disibukkan dengan aktiviti harian...
Aku akan update...

Macam di Penang dulu, aku gagah jer nak kluar ke CC kat Bayan Baru sebab nak online...
Sebab mase tu tak ader bende lain yang mengujakan daripada membagitau kawan2 dan cara ni jugak aku pakai untuk mengekspresikan diri aku...
Yelah, bukan senang nak please everyone...

Kita tak boleh expect orang nak respect kita dan sebaliknya...
Sebabnya kite semua dilahirkan dengan pelbagai karektor yang berbeza...
Bergantung pada nilai kita untuk melihat seseorang itu...

Kalau jelek perangainya di mata kita, mungkin nampak OK-OK jer di mata orang lain...
Tapi baguslah aku luahkan semuanya di sini, sebab words can represent me on how I look and evaluating something...

Feedback pun boleh aku dapat lepas diorang bace kat sini...
Bagi aku, luahan dan pendaman perasaan yang mungkin terbuku terluah di sini..
Dan, aku menjadi seorang yang bukan pendendam...

Setelah peristiwa tragis aku memalukan diri sebab mengenang entah bile boleh jumpe lagi,
Aku jadikan bende tu sebagai satu kenangan...Pahit + Manis...

Esok aku akan bertolak ke IPTeknik dan menjalani kehidupan yang baru...
Baik buruk jalan itu bergantung kepada aku...
Akulah penentunya dengan KeredhaanNya dan IzinNya...
Wallahualam...

Kalau aku berkesempatan di masa hadapn akan aku luangkan masa menulis di sini...
Sebab Cheras ngan Shah Alam bukan jauh maner pun...
Kalau aku kentut sekalipun dalam kereta, kentut tu belum tentu hilang baunye bile aku sampai Shah Alam... :P

SEHINGGA KITA KETEMU LAGI...InsyaAllah...
Doakan aku dapat menjalani KPLI dengan jayanya dan semoga jalan aku DipermudahkanNya...

Assalamualaikum....

Jul 14, 2007

i have no idea at all....

Bukan ape, aku dah slalu dan terbiase masuk asrama nih...Bukan aku tak biase masuk hostel dan yang jadik masalah sekarang ialah...
Sebab aku takder aper2 hint pon dari pusat latihan IPTeknik tu...
Aku tetibe jadi blurr semacam...


Bukan aku tak biase, even aku ader rough idea pasal ape nak bawak...
Tapi in details memang tak ade, ape nak pakai mase registration, ape nak buat, pasal bilik ker, disiplin ker and sumer bende berkaitan...
La nih pun aku tak abis packing lagi, bertangguh2...
Dari hari Khamis aritu, sampai la nih....
Procrastinating btol la aku nih....
I Hate Procrastinate!!!


Erm...
Ape nak bawak nih...
Dok asyik memikir pasal KPLI nih bermula pasai saper nak jadi penjamin, saper nak jadik saksi, dah bende2 remeh gitu yang kadang2 memeningkan....
Bukan nak merungut tapi kadang2 aku boleh jadik give-up things out!!!
Tapi for the sake of my own FUTURE...
aku kene la banyak bersabar, sebab bukan senang nak jadi senang...
Pas ni aku nak pi gunting rambut sebab rimas nak mampus rambut tebal yang tak panjang cam aku nih....


Lepas nih musti aku terpikir2 apela yang akan aku hadapi pasni lepas masuk KPLI...
Penuh tande tanya tapi itulah dier...
Kita merancang tapi tuhan menentukan....

Chiow!

Jul 13, 2007

Beware of ur blood pressure....

Pernah check Blood Pressure...check this chart out to figure out whether u r normal or need some treatment and awareness...
Ari tu aku check pasai kene wat medical check up BP aku 110/80...
Normal laa....
Korang try la try chart nih...
8)

Jul 12, 2007

Things To Settle....memang banyak!!

Semalam aku uruskan semua yang berkaitan dengan kemasukan aku ke KPLI...
All the documents, bukak saving account BSN, buat medical check-up ngan Xray skali...
Pergi beli setem hasil, buat poslaju...
Maaaaaaaaacaaaaaaaaaaaaaaaaam2....

Dan bile dah setel, bende2 tu kene lak fotostat ikut copy yang dier nak....
Raser cam menyusahkan btull....tapi....
Tak cukup dengan tu, kene sahkan pulekkk....
Dah sahkan kene cari saksi..bukan semata saksi biase, tapi kene ikut kriteria yang ditetapkan...
What a bulls**t.....

Tapi nasib baikla dengan pertolongan Kak Lis yang sedari dulu kalau nak mintak pengesahan sijil memang mintak tolong dari dier jer...
Maceh Kak Lis...Jiran aku yang sorang ni mmg terlalu baik dan aku dah anggap cam family aku sendiri....
Mak aku pun dah layan dier macam anak sendiri....

So, dier la yang banyak tolong aku nak dapatkan cop pengesahan untuk salinan sijil aku yang berkoyan2 tuh....
I was so lucky to have her to help me....

Satu lagi orang yang banyak tolong aku dalam perihal mengesahkan ker, jadi penjamin ker...itulah orangnyer, Pakcik polis aku yang aku panggil Wak Suri pasal kami orang Jowo nih panggil Pakcik atau Makcik kepada mak atau ayah kite "wak"....
Dengan pertolongan dier jugekklaa aku dapat meringankan kerja2 remeh-temeh nih....
Thanks Wak Suri...biler Wak dah nak retire tak lame lagi, semakin kurangla orang yang boleh aku mintak tolong...
Bercakap pasai buat akaun baru tuh, KPLI nih kerajaan yang menyokong institusi kerajaan yang lain dengan melaksanakan sistem pembayaran elaun bulanannya melalui BSN...
Pasai nak kene pakai akaun BSN, aku pi la BSN Kompleks PKNS bawak buku akaun BSN aku yang dah bersawang tu kunun2 nya aku nak update la....
Kire baru nak buat kad atm baru - BSN Matrix yang bercip tu....


Alih2 aku pi BSN kat Kompleks PKNS nih...

"Sorry dik, akaun adik dah dilupuskan...."

" Adik kene bukak akaun baru, pastu buku lamer adik ngan kad tu simpan jer la, nak buang ker nak simpan buat kenang2an pun bulih..."

Kwangkuangkuang.....

Maner tak lupus, dekat hampir 7 tahun aku tak pakai...
Pastu balance aku pun ciput jer...Malu nak sebut =)
So, takde pilihan lain aku kene buat akaun baru...and kene masukkan at least RM 50...
Melayangggg RM 50 aku....
Dah tu, semua dah setel nak kene fotostat dan sahkan...

Banyak songeh btoolll....

Dan harini baru aku call IPTeknik tu nak confirmkan pasal keraguan aku...
Semua aku tanye dan Akak yang jawab telefon tuh jawab, jawab dengan tak brapa confidence...
Pasal check-up yang ader dengar2 cerita yang kate kalau kerajaan kene pi klinik atau hospital kerajaan laa...
Macam2...Aku tau pun semalam lepas dah selesai medical check-up...
Pembantu tu baru bagitau...
Tapi takpe laa...
Aku dah buat, takkan tak boleh kot, same jer...
Sebab kalau pi klinik gomen, sendiri mau ingat la berapa lamer baru dapat result...
Pasal ongkos aku tak kisah pun wat check-up kat private...cepat pun cepat...
Mase check-up tu semua bende diulitnyer...
Tapi takleh wat paper sebab itu memang kene buat...aku "Pasrah" je laa...
Nasib baik Doc tu Doc lelaki...hehehe....
Tak la malu besar aku... 8)

Dan harini InsyaAllah akan setel semuanya...
Dan baju aku yang berlambak2 dalam bilik nih akan ku kemaskan...
Janji... :p

Okla, sehingga di lain blog,
eh...
Sebelum terforget...
Congretz to Jack aka Khairiel sebab dapat dipanggil interview KPLI...
Jangan hesitate, just give it ur best shot...

Jangan menyesal kemudian hari sudahh...
BTW, goodluck ok???


Chow!!!

:: Announcement ::

Just wanna stressed out about some of my - that so-called "pengakuan" - dalam blog nih...
Bukan aper, mungkin akibat tafsiran kita yang berbeza akibat daripada cara menilai yang berbeza hasil daripada "layer" yang ada dalam diri kita semua...
Mungkin ada yang tersalah faham tentang diri aku yang macam nak sangat jadi orang lain...
Lagi2 pasal entry pasai aku "seperti" teringin sangat nak jadik loveable cam dak "H" tuh...heheh...
Bagi aku bende tu cam luahan jer....
Tak lebih dari tu...
Aku tak pernah nak jadi orang lain...
Sebab aku tak akan pernah berjaya...
Aku adalah aku sekarang...huhu...
Whatever It Is....BaniHassim is Banihassim...
Thanks to all my frens for being such an attentive and alerted bout me...
Keep on reminding me ur advice...
I look forward for it....

Jul 11, 2007

Anak Derhaka - Azabnya!

Cerita ini adalah email yang diforwardkan oleh Pak Uda aku...
Meh kita sama-sama baca dan ambil iktibar daripadanya...


"Sebaik sampai ke pintu wad, jeritan Jalal menerpa ke telinga saya. Jeritannya sungguh kuat kerana azab dan sakit yang ditanggungnya tidak mampu ditanggung lagi. Saya percepatkan langkah menuju ke katilnya. Di sisi katil saya lihat ahli keluarga Jalal sedang menangis tersedu-sedu. Jelas mereka panik dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, kecuali melihat Jalal menggelepar kesakitan dan berdoa semoga Jalal cepat sembuh. Di katil pula, Jalal meraung dan meronta sambil tangan dan kakinya terikat kemas dikatil.

"Terima kasih ustaz sebab sudi datang bantu kami. Saya dah tak tahu apa nak buat. Dah seminggu lebih adik saya macam ni," kata salah seorang abang kepada Jalal sebaik melihat saya sampai.


Sebelum itu mereka menghubungi saya melalui telefon meminta saya segera datang untuk membantu menyembuhkan penyakit adik bongsu mereka itu.

"Apa sakitnya ni?" tanya saya. "Entahlah ustaz, doktor pun tak tau."

Sedang kami berbual, tiba-tiba sekali lagi Jalal menjerit kesakitan. Kali ini jeritannya cukup jelas di pendengaran saya. Jeritannya menakutkan dan menyedihkan.

"Emak, ampunkan saya mak. Panaaaassss. Saya sakit mak, sakiiiiittttttt! Tolonglah emak, ampunkan dosa saya." Berserta raungan yang dilepaskan sekuat hati, tubuh Jalal menggelepar seperti dipanggang di dalam api yang marak. Mukanya berkerut sementara matanya terbelalak akibat azab yang amat pedih. Semua yang ada di wad berkenaan memandang ke arah kami. Jeritan itu menyebabkan saya tertanya-tanya. Apakah yang menyebabkan Jalal jadi sedemikian rupa? Apa pula kaitan antara penyakitnya itu dengan ibunya?

"Panggil ibunya segera," kata saya.

Namun kata-kata saya itu tidak dijawab. Ahli keluarga Jalal cuma terdiam, menundukkan muka atau berpandangan sesama sendiri.

"Kenapa ni?" tanya saya.

Dengan perlahan abang Jalal bersuara, "Ustaz, ibu kami baru sahaja meninggal dunia dua minggu lepas."

"Kalau macam ini susahlah sikit. Saya rasa mungkin Jalal ada melakukan kesalahan besar kepada ibunya, sebab itulah dia menanggung azab yang begini rupa. Dalam keadaan macam ini, cuma ibunya saja yang dapat membantu," kata saya berterus terang.

Mereka cuma mendiam diri sementara jeritan Jalal semakin kuat. Saya semakin ingin mengetahui puncanya kerana dengan latar belakang itu insya-Allah saya boleh cuba carikan jalan lain untuk meredakan kesakitan Jalal.

"Ceritakanlah kepada saya apa yang sebenarnya telah berlaku."

"Ustaz, sebenarnya adik saya ini sudah derhaka kepada arwah ibu kami," jawab salah seorang daripada mereka.

Dengan tenang, tapi air mata bergenang abang Jalal menceritakan kepada saya kisah yang sebenarnya, kisah yang cukup menyayat hati saya. Menurutnya, Jalal adalah anak bongsu daripada mereka enam beradik, empat perempuan dua lelaki dan di kalangan mereka, Jalallah yang mempunyai kelulusan yang lebih tinggi. Bagaimanapun, sejak kecil hinggalah dia bekerja dan seterusnya berkahwin, Jalal sentiasa sahaja melawan dan menyanggah kata-kata ibunya. Nasihat dan teguran ibunya pula dipandang rendah serta tidak diendahkan. Syurga anak di bawah telapak kaki ibunya. Walaupun berpendidikan tinggi, Jalal sentiasa sahaja kekurangan wang, seolah-olah tidak dirahmati rezekinya. Berterusanlah keadaan itu hingga dia berumahtangga. Keadaan menjadi semakin buruk apabila Jalal meletakkan jawatannya di sebuah syarikat swasta. Hasratnya adalah untuk mencari rezeki yang lebih banyak di syarikat lain, namun nasibnya bukan sahaja tidak berubah, malah menjadi semakin parah. Walau di syarikat manapun yang Jalal bekerja, dia akan menghadapi masalah yang seterusnya membawa kepada dia meletakkan jawatan. Dalam kegawatan itulah Jalal mula meminjam wang daripada sahabat-sahabatnya. Selepas sekian lama hutangnya semakin banyak, namun dia masih tidak mampu melunaskannya. Rumahtangga Jalal mula kucar-kacir dan akhirnya mereka bercerai. Bagi menyelesaikan masalah tersebut, Jalal mendesak ibunya = supaya mencagarkan tanah mereka di kampung kepada bank. Tanah seluas 12 ekar itu ditinggalkan oleh bapa mereka yang meninggal dunia tiga tahun sebelum itu.

"Emak, saya nak tanah tu. Bank dah setuju nak kasi RM500,000. Saya nak duit tu buat berniaga," katanya kasar.

"Jalal, engkau ni dah melampau. Itu tanah adik-beradik kamu," jawab si ibu.

"Ahhh, saya tak kira."

"Jalal, emak tidak benarkan. Emak tau, duit tu nanti bukannya engkau nak buat berniaga, tapi nak bayar hutang," jawab ibunya.

Bukan sahaja ibunya, malah semua adik-beradik Jalal tidak membenarkannya mencagarkan tanah tersebut kepada bank. Jalal pulang dengan hati kecewa. Namun dia masih bertekad untuk mendapatkan tanah berkenaan walau dengan apa cara sekalipun. Suatu hari, Jalal datang ke rumah ibunya. Beberapa orang adik-beradiknya ada di situ. Sekali lagi pertengkaran berlaku dan berakhir dengan tragedi yang amat menyedihkan. Ketika kemarahannya sampai kemuncak, Jalal menolak ibunya sekuat-kuat hati menyebabkan kepala ibunya terhantuk di pintu. Darah dari luka terpalit di pintu sedang ibunya terjelopok di lantai, rebah tidak sedarkan diri. Si ibu segera dibawa ke hospital sementara Jalal puas hati kerana dapat melepaskan kemarahannya. Akibat pendarahan otak yang serius, ibunya meninggal dunia tanpa sempat melafazkan keampunan kepada Jalal. Bermulalah azab dalam hidup Jalal. Kira-kira seminggu selepas kematian ibunya, Jalal dikejarkan ke hospital kerana jatuh sakit secara tiba-tiba. Apa yang membingungkan ialah doktor gagal mengesan penyakit yang dihadapinya. Jalal sebaliknya meraung, menjerit, meronta dan menggelepar kesakitan. Dalam raungannya itulah dia meminta ampun kepada arwah ibunya kerana tidak sanggup menanggung azab yang pedih. Berterusanlah keadaannya selama beberapa hari hingga saya dipanggil. Dalam waktu itu, doktor dan jururawat tidak dapat berbuat apa-apa kecuali mengikat Jalal di katil dan menyuntiknya dengan ubat pelali untuk menidurkannya.

"Kalau begitu kisahnya, saya cuba cara lain," kata saya.

Di samping ayat-ayat suci al-Quran, saya membacakan surah Yassin untuknya. Namun apabila dibacakan saja ayat suci itu, Jalal menjerit kepanasan. Tubuhnya menggeletik dan menggelepar kesakitan.

"Aduh panasnya! Emak, ampunkanlah saya emak! Jangan bawa saya ke situ emak, panas. Jangan bawa saya ke situ. Saya tak mau, sakit, sakit. Tolonglah saya emak, ampunkan saya, saya bersalah."

Jeritan Jalal itu meruntun hati saya. Apakah yang dimaksudkannya dengan 'ke situ'? Kenapa Jalal tidak mahu dibawa 'ke situ' dan apa yang dilihatnya di situ? Akibat tidak tertahan panas, tubuh Jalal terpaksa dibogelkan. Tangan dan kakinya terus diikat ke katil. Selepas puas mencuba tapi keadaan Jalal masih tidak berubah, saya meminta diri untuk pulang. Satu ingatan saya tinggalkan kepada mereka, "Jika Jalal masih hidup selepas zuhur ini, insya-Allah nyawanya masih panjang. Kalau tidak..." Ketika itu lebih kurang pukul 10 pagi.

Saya tinggalkan mereka, namun sedang saya memandu, telefon bimbit saya berdering.

"Ustaz! Cepat ustaz, adik saya dah nazak," kata si abang.

Saya berpatah balik dan apabila sampai di katilnya, saya lihat Jalal begitu tenat. Nyawanya seperti sudah di penghujungan. Keluarganya semakin cemas sambil air mata tidak henti-henti mengalir. Saya bacakan Surah al-Asr, Surah al-Falaq, Surah an-Naas serta asma ul husna. Alhamdulillah, Jalal berhenti meraung dan menggelepar. Keadaan senyap seketika. Masing-masing beristighfar dan membaca ayat-ayat suci al-Quran. Terbayang kelegaan di wajah mereka.
Tiba-tiba, ketenangan itu dipecahkan sekali lagi oleh jeritan Jalal. Dia mengerang sambil tubuhnya kejang menahan kesakitan, mata terjegil seperti hendak terkeluar dan dalam satu detik yang serentak juga najisnya terpancut keluar. Bertabur membasahi seluarnya. Bau najis menusuk hidung kami. Maha suci Allah, keadaannya adalah seperti sesuatu yang berat menghenyak perutnya yang mengakibatkan nyawa, roh, najis, organ-organ dan segala-galanya yang ada di dalam tubuh terhambur keluar secara serentak. Di bahagian atas, semuanya seperti hendak terpancut keluar hingga mata Jalal tersembul sementara di bahagian bawah, kakinya kaku dan najis berhambur memancut-mancut. Cukup aib dan menyedihkan. Pakaian dan katil basah dengan air mata, peluh serta najisnya. Selepas 'rentapan' itu, Jalal tidak bernafas lagi. Degupan jantungnya berhenti dan dia pergi menghadap Allah SWT untuk menerima balasan amalannya. Tamatlah riwayat seorang anak derhaka.

Saya cuma mampu melihat dengan gementar sementara keluarga Allahyarham menangis dan berpelukan sesama sendiri. Yang perempuan terpaksa keluar kerana tidak sanggup melihat mayat adik mereka. Demikianlah sakaratulmaut datang menjemput Jalal. Seperti yang dijelaskan di dalam al-quran dan hadis, ia datang dengan menyentap, merentap dan merenggut nyawa Jalal tanpa ada kasihan belas. Sudah berpuluh-puluh tahun saya menguruskan jenazah dan melihat orang menghadapi saat kematiannya, namun pengalaman menyaksikan sakaratulmaut menjemput Jalal cukup memilukan hati saya. Kesengsaraan yang ditanggung oleh Jalal sudah berakhir, namun mayatnya meninggalkan keaiban yang amat sangat.
Matanya terbonjol seperti hendak terkeluar sementara giginya menyeringai. Dari kerut wajahnya, jelas sekali Allahyarham baru sahaja menanggung kesakitan dan azab yang amat pedih. Saya cuba pejamkan mata Allahyarham, namun gagal. Kelopak mata tidak berupaya untuk menutup biji matanya yang tersembul itu. Cukup mengerikan kerana hanya mata putih sahaja yang kelihatan. Ikatan di kaki dan tangan Allahyarham dileraikan dan tangannya dikiamkan. Kaki Allahyarham dirapatkan, namun sekali lagi saya menyaksikan keaiban kaki Allahyarham tidak boleh dirapatkan kerana duburnya terpancut keluar dan membonjol di celah kelengkangnya. Saya menenangkan mereka supaya bersabar dan reda dengan apa yang telah terjadi. Selesai membersihkan tubuh Allahyarham, jenazah dibawa turun kerana keluarganya mahu menguruskan jenazah tersebut di rumah mereka di salah sebuah taman perumahan di sebuah negeri di pantai barat semenanjung.

Rupa-rupanya keaiban belum berakhir. Sebaik sahaja van yang membawa Allahyarham keluar dari perkarangan hospital, tiba-tiba keempat-empat shock absorbernya patah secara serentak. Van yang cuma membawa lima orang, mayat yang badannya sederhana sahaja, dua orang abang dan kakaknya, pemandu serta seorang pembantu, boleh patah shock absorbernya? Kelindan van bergegas memanggil kami. Maha suci Allah, Tuhan yang Maha Besar, apabila hendak dikeluarkan dari van, jenazah itu kami rasakan teramat berat hingga terpaksa diangkat oleh kira-kira 15 orang. Selesai masalah itu, satu lagi masalah timbul - tidak ada van atau kereta yang berani untuk mengangkat jenazah tersebut. Kebetulan sebuah lori kosong yang mengangkat tanah, pasir ataupun kelapa sawit lalu di tempat kejadian. Dengan lori itulah jenazah dibawa pulang ke rumahnya. Apa yang membingungkan kami ialah walaupun mayat berkenaan terlalu berat, tapi kayu penusungnya tidak pula patah. Lori bertolak ke rumah Allahyarham sementara saya pula memandu pulang ke rumah.

Saya dimaklumkan bahawa Allahyarham dikebumikan di sebelah kubur ibunya. Namun diceritakan juga kepada saya bahawa tanah yang ditambun ke atas kuburnya tidak mencukupi. Untuk mengelakkan kubur Allahyarham berlubang, tanah lain terpaksa diambil dan ditambur ke atasnya.

Tiga hari kemudian, saya menerima panggilan telefon daripada keluarga Allahyarham.

"Ustaz, saya nak minta pertolongan dan pandangan daripada ustaz."

"Apa masalahnya itu?" tanya saya.

"Kubur adik saya berlubang ustaz."

Masya-Allah, demikian sekali keaiban yang Allah tunjukkan kepada anak yang derhaka kepada ibunya. Menurut abang Allahyarham, kewujudan lubang itu disedari sehari selepas Allahyarham dikebumikan. Lubang tersebut bermula dari bahagian tengah kubur hinggalah mencecah kepada papan yang menutup liang lahad. Tambah abang Allahyarham lagi, mereka mengambusnya dengan tanah, namun keesokan harinya kubur tersebut berlubang semula.

"Begini sajalah, cuba masukkan sekali kayu atau papan ke dalam lubang tersebut, insya-Allah, tak berlubang lagi," kata saya.

Namun keesokan harinya sekali lagi abang Allahyarham menghubungi saya memberitahu bahawa kubur berkenaan berlubang semula. Apa yang membingungkannya, tanah di kubur arwah ibunya langsung tidak berubah, masih tetap membusut walaupun sudah lebih dua minggu dikebumikan. Bukan itu sahaja, katanya, pokok yang ditanam di kubur ibunya juga hidup segar sedangkan pokok yang ditanam di kubur adiknya mati kelayuan. Pada hari kelima, saya menghubungi abang Allahyarham.

"Begini sajalah," kata saya. "Mulai malam ini buatlah majlis Yassin dan tahlil. Panggil 20 orang dan setiap seorang baca Surah Yassin sebanyak 2 kali. Apabila selesai bacaan Yassin, minta imam bacakan doa supaya diampunkan dosa Allahyarham kepada ibunya. Baca dalam bahasa Melayu dan ulang doa itu sebanyak tujuh kali."

Seperti yang saya nasihatkan, pada malam berkenaan mereka mengadakan majlis itu. Namun saya diberitahu, imam yang membaca doa tersebut menggigil ketakutan. Alhamdulillah, pada hari ketujuh, kubur berkenaan tidak lagi berlubang. Peristiwa ini sudah berlaku empat tahun lepas namun masih terbayang-bayang di mata saya. Setiap kali tibanya hari raya aidilfitri, setiap kali itulah peristiwa tersebut menjelma dalam ingatan kerana ia terjadi cuma beberapa hari selepas kita berhari raya. Sungguh menyentuh hati saya, ketika orang sedang bergembira berhari raya, ketika itulah keluarga tersebut ditimpa petaka, si ibu meninggal dunia dan anaknya yang derhaka diazab hingga ke akhir hayatnya.

Kisah ini saya paparkan bukan untuk mengaibkan Allahyarham ataupun keluarganya, tapi supaya kita dapat mengambilnya sebagai pedoman dan iktibar. Doakanlah semoga dosa Allahyarham Jalal diampunkan Allah."

Santai...

Who's this???
This pics is my parent when they were teenagers like me now...
See how difference they were before compared to today....



2 ruang dan peluang yang diberiNya memang ternyata amat berbeza...
Manusia imannya bukan setaraf Malaikat mahupun Nabi...
Ada masa naik, ada masa turun...

Jadi, sentiasalah kita berdoa agar sentiasa berada di dalam limpahan kasih sayangNya...
InsyaAllah...

Jul 10, 2007

The Inconvenient Truth....Is it True???

Entahler betui ker tak, aku pun teringin gak nak cari DVD or VCD movie yang dapat award nih...
Daripada trailer memang cam Meletop jer movie nih...
Al-Gore secara tibe2 jadi hero dalam filem nih....
Aku suke bile Al-Gore wat joke...

"My Name is Al-Gore and I am the Next United States President..."
haha.....

Kat sini aku ader la terjumpe trailer filem nih...
Kalau saper2 yang ader source maner nak jumpe Movie nih...gitau la ek???


Jul 9, 2007

Tinggallah Sayang Tinggallah Pujaan...

Hari ni aku pergi dan meninggalkan segala kenangan yang aku ukir selama hampir 2 bulan aku di Penang...
Sebelum pemergian aku dari Penang, aku sempat jumpe dengan Kamini in case to settle this kind of penalty for not completing the course...
At last, I have to pay RM2800 for course that's i've taken at PSDC....
Banyak tuh...Tapi aku cam malas jer nak settlekan dengan KEMENTERIAN KEWANGAN....
Nak bayar boleh secara installment 3 bulan....

Abah aku yang kene bayar gak nanti...
Arrr....Camaner ek???

Lupekan sementara pasal bende nih....
Nak bersecerita pengalaman aku...maybe the 1st experience driving alone for this such long journey....
Naik sakit tulang belakang aku driving siang tadi....
Bertolak dari PSDC lebih kurang 10 lebih dan sampai Shah Alam dekat2 3 setengah....
Sebelum bertolak pulang, lepas aku bis farewell for the last time dengan classmate aku,
aku sempat SMS kat diorang sumer the last SMS before I left Penang...
Yang aku agak terkilan sebab tak dapat nak bid farewell kat 2 gurls yang agak kamceng ngan Klik aku kat dalam klas...Iema and Del...
You two girls were really kind and sweet for me...
SO sorry coz I can't stay for long....


Thanks for the nice choc cakes Del...
Lain kali hang buat lagi naa...
huhu....Entah bile lagi nak jumpe ek???
Jangan sedih2 sebab kalau ada umur, ada jodoh kite jumpe lagi ok???

Sebelum tu aku singgah PSDC nak jumpe dak Kamini nak discusskan pasai payment penalti tu...
Bende tu dah bertangguh2 actually, janji Isnin (today) dier nak bagi surat penalti tapi tak jadi gak...
Badge yang aku nak simpan jadikan kenangan tu tak siap lagi...
Ko ni memang Dasar "K**in*....laaa....
And in the end she promised she will post it to me...
Jangan ko lupe sudeehh ye Kamini....

Berbalik kepada cerita aku tinggal Penang pagi tadi dengan 1001 kenangan suka dan duka, senyum tawa, pahit dan manis...
Segala kenangan yang aku dapat di PSDC akan menjadi kenangan terindah dalam hidup aku...

Pada Insan yang bergelar "I".....Video klip nih aku tujukan khas untuk ko....
Semoga ko akan terus berbahagia.....
Aku tau Kita Punya Persamaan, tapi mungkin Aku Bukan Untukmu walau kau Terlalu Cinta...
Wahwah...Jiwang nak mamp** aku nih...
Layan...


Jul 7, 2007

Hisham's Got It Too..

Lepas semalam yang penuh dengan kesedihan...
Aku tak akan mungkin dapat lupekan ape yang dah berlaku...
Memalukan diri sendiri dengan mengorbankan kejantanan melalak cam dak pompuan...
Malu giler....

Tapi tak kisah ler as long as i was genuine...
Genuine la kunun...ker ko nih memang kaki melalak...
Tapi yang penting aku bukan made-up feeling laaa...
Memang itu tulus dalam hati aku...
Rase bersalah pada roomate ngan classmate membuak2 dalam benak fikiran aku...

Si Sean siap buleh bagi aku message thru SMS nasihat kat aku...
Tapi memang btui la advice dier supaya aku nih be cautious wiyh every words counted thru this granted mouth...
Aku akan cuba ikut lagi2 aku akan menuju satu lagi perubahan dalam hidup aku...
Kalau takde aral melintang, dan diizinkanNya...
Aku akan bergelar pelajar KPLI selama maybe setahun atau setahun setengah...dunno yet...


Dan kesedihan yang berlaku dalam classmates aku bukan berakhir di situ sajer...
So suddenly, Hisham was the one who SMS me a good plus sad news to me...
Sekarang nih classmate aku remained 16 pax supposedly laaa...

And this morning SMS told me by Hisham...
He got the KPLI too...
Congratulation to Hisham...
Sebab I am not the only one in my class will be the future TEACHER...
But Hisham got it too...
He told me I was the one and first to know the good news in order to share the happiness...

Actually dak Hisham nih maybe in KL or Kelate (dunno) for fetching his fiancee at the airport...
Cuti semester agaknyer...Kalau tak silap dari Sabah...
So, tunangan yang baik pi la menjemput kat KLIA untuk dibawa pulang ke Kelantan...

Pasal KPLI yang so suddenly nih, dier so suddenly or accidentally masukkan nombor IC dalam webpage semakan KPLI Kementerian tu...
Tetibe terkeluar dan...
He got KPLI for Pengajian Pemulihan Khas at Perlis...
Maktab ape tatau...

So meaning that class aku akan remain 15 pax...
Sebab Hisham will be dropped the course as aku jugak...
Jadi, the class will be in sad again sebab Hisham pun ditakdirkan tak berjodoh dengan PSDC...
So, semakin kurang member aku yang tinggal...
The first 4 person from the first original class is remain with Fareez and Jack Kreil...
Aku harap korang teruskan survival korang di PSDC sebab aku percaya ini semua rezeki masing2....

Bende ni semuanya dah tertulis...
InsyaAllah kalau kita berusaha kita akan mencapai apa yang dicita...

Out of topics kejap...
Harini aku dah almost finish packed my belongings...
Penat tak penat sangat berbanding mase aku nak unwrapped mase muler2 datang sini...
Aku dah kumpulkan barang yang nak bawak balik kat satu tempat...
TV Singer kesayangan aku tu pun aku bawak balik gak,
Tak sampai hati nak tinggalkan kat sini...hehehe...
Dan aku akan pergi dari Penang nih dalam beberapa hari...

Oklaa, sehingga di lain blog...
Selamat Beramal....


Jul 6, 2007

So Embarrassing....

My last day in PSDC was really an embarassing one...
Malunyer tak hingat....
First few half of the last class is ok...
Lepas tu jer, sumthing came in my mind after the break...
Ayyoo...macam2 aku fikir so suddenly pasai that is my last day in PSDC...

Actually aku dah melalak sorang2 semalam...
Sungguh tak macho...tapi nasib baik orang tak nampak...
Kalau tak hancus macho aku...

Takde maknernyer nak kontrol macho sebab segala2nyer dah terkantoi pasai aku nih memang kaki penyedih...
Mulut jahat tak hingatt tapi kalau pasal bende2 yang quit touching nih memang cepat sangat tersentuh...
Jadi, itulaa yang jadik hari nih at the end of the class...


Airmata yang aku tahan dan takung akhirnya jatuh berderai cam air hujan...
Malu tak hingat kat member2 especially gurls....
Yang kat member2 boys poun lagila aku malu...
Dah tu trainer kami yang sungguhla baik hati, CK Sia turut menjadi saksi pada kehancuran kemachoan aku...
Dabel-trabel punyer malu...

habis tu, datang MaryAnn suh pi toilet cover skit....
Lagila aku segan-megan... Dah pi toilet, tak reda2 gak...
Lame gak aku bertapa dalam toilet....
Macam2 cara aku pakai nak reda hujan yang tgh turun lebatt nak mampus nih...

Budus btui la...
Yang aku emmo sangat apsai...
Tak reti nak kontrol ker....

Tapi itula aku...
Nak kontrol akhirnya out of control...
Lagi2 kalau someone tanye pasal bende2 yang menjadi subjek utama aku terpaksa tinggalkan PSDC nih...
Mase tu la ayak mate aku nih bak kate tak tertanggung lagi...
Hancorr macho aku....

And biler dah reda kejap kesedihan aku yang iyer2 sangat cam mati anak jer,
Aku masuk kelas kunun2 nak pure2 sambung klas....
Tapi everythings were ruined sebab pembawakan aku nih berterusan...
Sampaila kol 5 biler klas supply chain tamat,
So, suddenly dak Hisham bagi speech pasai aku dah nak pi...

Dah tu suh aku bagi speech...
Mampus aku speechless dengan deraian airmata yang dah hilang "jantannyer"...
Natang sungguh...tapi aku tau diorang semua pun turut rasa apa yang aku rase...
Dah perasaan sedih aku nih mengatasi segalanya sampailah aku tak boleh nak cakap satu patah haram pun...
Nak speech mende...

Dan sebagai tanda hati, diorang bagi card and present...
Thank you very much...(tapi aku cume dapat cakap dalam hati jer...pasai kesedihan aku nih mengatasi segalanyer)...
Matilah ko tak macho lagi....

Dan at the end of the day...aku boleh kategorikan hari ni sebagai The Saddest Day in my entire life...So far...
Yang penting, macho ku tiada lagi...
haha...

Specially for all my nice, sweet, and kind fellas, all these memories were such a sweet dream of mine forever...
Aku tatau nak cakap aper, tatau nak ekspresikan camaner...
Tapi aku tau, Aku Sayang Kalian semua...

Aku akan pergi meninggalkan bumi mutiara nih maybe next Monday morning...
Dan kalau ada jodoh, kita jumpa lagi...


The Last Class Attended (Maybe)

Harini aku bangun cukup awal…
Pukul 430 pagi aku dah celik dan susah nak melelapkan balik mata aku yang cukup banyak berjasa…
Tatau naper…Maybe mungkin dah terlalu crowded kepale hotak aku ni memikirkan terlalu banyak benda yang mungkin bukan2…
Meninggalkan sesuatu yang sebelum ni kita tak biasa sampaikan kita menjadi terlalu biasa padanya mungkin bukan perkara mudah untuk semua orang…

Begitu jugak dengan aku….
Mendapat berita yang aku diterima ke KPLI membawa pelbagai perasaan yang bercampur-baur, caca-marba dalam hati dan benak minda aku…
Dan pastinya semasa aku mendapat berita yang aku diterima masuk ke IPT Cheras untuk KPLI nih semestinya Ratu Hati aku, My Mom…

Cuma aku yang (mungkin) kurang gembira dengan berita ni…
Nak meninggalkan sesuatu yang biasa aku lakukan kepada sesuatu yang baru memakan masa dan ruang...
Nilai sentimental apa yang sedang aku alami nih pastinye akan jadi kenangan di masa depan...
Wahwah....Melampau2 sentimental aku nih...


Bukan apa, berbalik pada history of my INSEP class…
Daripada class ni yang awalnya cume dihadiri beberapa orang yang telah menetapkan niat untuk mengukuhkan softskills sendiri…
Tak ramai bilangan orang dalam klas aku; aku, Fariz, Jack Kriel, Hisham….
Cuma 4 orang…Itu pun Jack yang tak datang sesi orientasi tibe2 je masuk klas...

Masetuh tak ade sekuntum pun “bunga” yang ada dalam klas...
Mula2 memang agak suram klas sebab masing2 belum kenal hati budi masing2...
So, semua seakan menyombongla tak hingat...
Lepas 2-3 hari our first class with Miss Annie barula masuk Teck Lye, Iema...
Dan masatu kami semakin get to used with each others dan aku rase masa tengah tak ramai orang dalam klas tu, attention yang diberikan trainer kami agak extra....


Dan lepas tu klas semakin berkembang sedikit demi sedikit dengan kemasukan member2 yang lain yang memang bermacam2 fiil....
Bukan tak seronok tapi semakin bersemangat nak teruskan kelas dengan kawan2 yang mempunyai jalancerita dan objektif yang agak sama...
Kami semakin akrab hari demi hari sebab banyak masa yang diluangkan bersama dan masing2 punye nostalgia tersendiri tentang klas ni...

Kita tengok wayang sesame, pergi makan bersama, sembahyang pun bersama...takkan itu aku boleh lupe...
Tak payahla aku nak huraikan banyak2, sebab makin diingat makin mengundang nestapa...(wah, ayat poyo nih)...
Erm....Bukan lama pun aku kat sini, Cuma 2 purnama (wahwah, bulan ler...) tapi banyak dah aku timba di sini...
Dan sayang!
Sayang aku nak tinggalkan semua yang aku dah mulakan kat sini...
Tapi inilah hidup...

Tak semua yang kita nak dalam hidup ini kita akan dapat,
Dan,
Tak semua yang kita taknak dalam hidup nih kita tak dapat...eh, betui ker aper aku bebelkan nih...
Tapi aku kene belajar, belajar untuk terima semua ketentuanNya...
Sebab ini satu petunjuk sebenarnya,
Dah 2 kali aku dapat peluang yang sama,
Tak nampak jugak aku tatau laa nak cakap aper...
Tuhan tu memang Maha Berkuasa...

Roomate aku nih orang yang pertama aku kenal di Penang akan aku tinggalkan...
Sian kat dia tapi tak boleh buat aper2...
Lepas nih dier kena carik balik roomate lain sebab nak menanggung sewa rumah nih..
Lepas nih mungkin dier akan mendapat roomate yang baru...
Tak tahu lagi...


Banyak pengalaman dan kenangan yang aku timba dan baldikan kat sini...huhu...
Tapi semua tu kenangan terindah yang tak mungkin aku dapat lupakan...
Coursemate aku semua baik2, dengan cara dan tabiat mereka tersendiri...
Semuanya mencatat kenangan yang berbeza dalam hidup aku...

Tapi cukuplah...
Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bermanja...
Haha...entah ape2 la aku nih...Paperlaa mamat nih!!!

Untuk Hisham, Fareez, Jack Kriel, Sean, Iema, Del, Thana, Azizan, Mat Rem, Ijoi, Najmi, Valar, Sharmini, Maryann and Chan....U guys were such a good and nice buddies...
I won’t be able to erase all the memories created since we had knew each other...
Keep in touch and Frenz Forever ok???
AKU SAYANG KORANG SEMUA....


Nothing much to say, There’s Nothing Left to say But Goodbye...
Daa...


Jul 4, 2007

Take A Look of These Pics

My Little Tiny Buddy who reduced the tense of being in the room without doin' anything...Tenkiu Sonar ku....huhu...

Some of my "NEW" friends which accompanied me watched the Superb Transformers...Macam2 karektors dengan pelbagai kaler...ader yang gerhana, ader yang hari cerah...macam2..dan diorang sumer memang fun...cayaler...!!!!







The rack that full with things and stuffs included my no-use anymore TV...Goodbye Singer....sobsob...

The bangle which I tukaq sementara ngan dak Del pasal dak tu suker sgt ngan bangle aku yang comey tuh...bangle nih pun ok gakss....(jage hati Del...hehe)

Jul 3, 2007

Transformers Was Damned Good Man!

Semalam kami takde kelas, so kami ambil kesempatan nih nak pi tgk movie terbaru kat cinema sekarang nih apelagi kalau bukan Transformer…
Weehuu….memang satu movie yang sgt mengujakan kami….

Kami bukan ramai sangat pun tgk movie nih beramai2...
Aku la yang jadi mastermind nih, bukan ape, sajer je nak outing dengan kawan2, biler lagi...
Aku ni pun status untuk diluangkan kat PSDC nih bukan lame pun, kalau aku dapat KPLI tuh...
Jadi dengan sisa-sisa masa yang tinggal nih, kalau aku bukan ditakdirkan adre lagi kat PSDC nih, aku sekarang menunggu jer status aku kat sini...

Sebab bende2 nih tak pasti...Dapat atau tak terpulang kepada yang Maha Kuasa...
Dak2 nih semua memang teruja nak keluar ramai2 nih tapi macam biasa la kene ader yang jadi mastermind untuk plan bende2 nih....

Setelah aku plan berSMS dengan semua classmate aku, yang konfirm nak pi aderla dalam 7 orang...
Tapi finally yang betui2 nak pi dan dapat pi cumer 6 orang dengan sekuntum jer bunga yang dapat join...
Iema jer yang dapat join kitorang, okla daripada tak ada langsung...
Sian kat Del....


Aku yang ader kelebihan berkereta merelakan nak jadik pengangkutan diorang, tapi tak kisahlaa, kawan2 ape salahnyer...
Aku mencuba sedayanya nak satukan nak jumpe ramai2 sebab peluang nih bukan selalunyer dapat...
Aku pi ambik Iema kat jeti dengan Fareez jadik tourist guide yang tunjuk jalan kat Tanjung...kalau tak mampus aku mati kutu kat tengah2 town tuh...
Del tak dapat mai pasai Kulim tu bukan dekat nak mai Penang dan masalah pengangkutan menjadi penghalang utama kat sini...
Jack pun tak dapat nak join pasai ader hal, WHATEVER la Jack...

Sementara tunggu dak Iema dan Del, aku pun cerita la kat Fareez pasal kepayahan aku nak carik TV kecik untuk bilik aku pasal TV 14inchi Singer aku dah sampai ajalnyer...
Dan lepas citer2 sejarah kebusanan aku kat bilik terutama biler roomate aku balik kampung, aku dok bilik jadi busan cam cibai...
Dan aku mintak Fareez tunjuk Mydin kat maner...
Meredah Tanjong pada hari biasa pun boleh tahan sesaknyer, kalau hari cuti lagila Mati Kutu aku kat tengah Tanjong...
Singgah Mydin dan park kat tepi tu jer, Fareez tunggu dalam kereta, aku pi carik TV...
Tak pikir panjang sebab dah penat dok nak carik TV kecik tu, nampak jer kat Mydin TV Black & White 5 inchi aku terus sambar...maleh nak pikir banyak...
Harga mahal buleh tahan tapi sebab aku malas nak pikir dan nak reduce busan aku, aku terus ambik dan bayar...
Lepas test power kat counter testing, aku blah terus...
Jenama Sonar pun Sonar laa...

Lupekan pasal TV kecik 5 inchi jenama Sonar tu...
Yang penting sekarang nih aku cume nak sampaikan yang kami dah berjaya menonton dengan bijik mata kami sendiri kehebatan Transformers...
Huhu...Memang movie nih mengujakan dan kalau boleh diberi bintang...
OUT OF 10 STARS, I GAVE A SOLID 11 STARS laa...huhu...
Overrated la pulaks...tapi nak buiat macam maner, movie nih memang fantastics...
Cume duration dier agak panjang, dan dalam movie nih aku tak nampak langsung plot or scene yang antiklimaks...

Klimaks belaker semua...dan 2 jam lebih tempoh masa tu berbaloi laa...

Dan yang paling syok kami tengok wayang dengan hanya separuh harga jer..
Kalau normal price RM10, konon2 kami nih student la, so dapat la half-price...
Best tuh...ni pun atas hasil usaha dak Najmi ngan Farez dok ayat cashier ticket “adik-adik” tuh...
Thanks to tiketperson “adik-adik” yang kononnya student USM tuh...Najmi la dok ayat dak ponen tuh...dan berhasil laa...
Puji2 skit, dah dapat half price tiket...
Seat kami dari F05 until F10...dalam pukul 230 petang...


Kami sempat lunch dulu kat McD Queensbay Mall tu sebelum kami decide kami jalan2 kat foodcourt dier...
Tapi aku raser semacam jer, cam kembang jer tekak aku dengan bau2an kat foodcourt tuh...
McD lebih normal...Dan kami makan dengan order by person la...
Makan ramai2 tapi bayar sorang2 laa...
Kami berempat jer...Aku, Iema, Fareez ngan Najmi...
Huuhhu...Dak Rem ngan Ejoi belum sampai lagi...

Kalau tak ramai lagi nak join tapi bak kate diorang sumer yang ada alasan tersndiri ada plan “geli-geli” ngan old skool frends la WhatEVER...!!!
So Hisham, Zizan, Jack, Shawn and the Rest of The Girls takder exclusive Iema...
Maybe bukan the most loveable person dalam klass aku yang jadik mastermind cam Hisham ker, tu la pasal tak ramai nak ikut...
Maybe pasal aku yang jadik MasterMind...
Kalau Hisham yang ajak, maybe..Mungkin ramai yang nak join...
Tatau laa....

Tak kisah laa, janji kami dah lepaskan rindu to be the first to watch Transformers...
Talking about Transformers nih, cumer satu jer komen aku...
Maybe the Director (Micheal Bay) agak kurang tumpukan pada watak Autobots and Decepticons nih...
Aku yang agak kurang familiar dengan watak2 lain kecuali Optimus Prime, Megatron dan Bumblebee, jadik konfuse sekejap time action fighting antara Autobots and Decepticons...
Kadang2 confused yang mana baik atau jahat...
Tapi overall boleh tahan la aku faham the flows...


Lepas tengok wayang, kami solat Asar dan teruskan journey nak pi makan...
Dak2 nih kebulur dah maser tuh sebab diorang belum lunch lagi, dak Rem ngan Ijoi laa...
Kami yang lain just follow jer the Rest...
Nak makan jom makan...tak kisah pun..
Dan lepas decide panjang, kami pun bertolak ke Padang Burung ke Padang Vroom...Aper2la Mat Rem...Janji ko bahagia...

Sampai2 je tempat makan tuh, kami disaper dek dak yang ambik order tuh..
Berebut2 customer dengan kedai2 yang lain...lantak ko la, janji order yang ko ambik untuk kitorang sedap2...
Aku ngan Fareez makan Mee Goreng Mamak, Najmi Mee Rebus Mamak, Iema, Rem and Ejoi makan pasemboq....
Huhu...isi dalam Mee Goreng dan pasemboq ngan Mee Rebus tu macam2...paru pun ader...
Dan dak Iema tak habis pun pasemboq pasal banyak sangat...
Belum habis makan, kami order sate...
Tak le sedap maner sebab kuah kacang tuh taste like weird skit...


Tak kisahler, kami taler semacam sampai pakse2 nak habiskan...30 cucuk bukan banyak maner pun...
Dan lepas borak2 dan makan2 skit...dalam kol 7 kami bertolak balik...
Iema yang naik ngan aku mintak turunkan dier kat Padang Kota jer, sebab kawan dier ader kat saner....
Journey kami berakhir hari nih dengan pengalaman yang tak kurang bestnyer...


Okla, kite jumpe lagi akan datang...
Sehingga di lain blog...
Maassalamah...

Good Luck tuk Shae yang ambik MBA starting minggu ni secara part-timer...
Aku doakan hang berjaya laa ek???

Jul 2, 2007

Being A Loveable Person…

I always wanted to be a loveable and likeable person...
Tapi macam biasa la, tak semua benda yang kita nak dalam dunia ni kita akan dapat..
Dan bende yang kadang2 kita taknak tu la yang kita dapat...
Kan best kalau aku jadik cam Hisham...
Always being the Most Likeable and Loveable peron where everyone love him...
So Lucky him...


Dan aku tak akan pernah akan dapat bende tuh pasal aku tak ader certain qualities and criterias like Hisham...
And aku percaya yang most of the Girls of my class liked him...very much!!!
He’s such a nice person...
Kalau aku jadik perempuan pun perasaan aku mungkin sama dengan the other girls...
Kalau aku...Jikalau aku...Nasib baik aku bukan perempuan...Lucky Me!!
Sebab mungkin dak2 perempuan nih ader menaruh hati dengan Hisham, tapi sayang dak nih dah bertunang...Kan ramai lagi boys dalam klas nih...
Nak qualities yang lain daripada Hisham pun ader...


Aku tak secomey Hisham tapi aku percaya rupe paras bukan segalanya...
Halloo....Pilih aku jadi Pacarmu...lalala
Sebagai lelaki, of course aku jeles..
Tapi tu la Hisham, tuah badan ko...
Besides, ko ore Kelate yang soft-spoken...
For sure ramai yang admire ko...
Cumer leh jadi admirer sudeehh....
Aku nih lain skit sebab aku agak harsh dalam tuturkate nih...

Tak gune menyesal, tapi aku akan tetap jadik diri aku dan aku pasti lain padang lain belalang...
Tak kisahla, yang penting aku being my ownself...
And it won’t be difficult for me...
If they like what and who am I...just be it!!!
Bukan senang nak puaskan hati semua pihak, jadi better kita hidup untuk diri sendiri daripada kita hidup untuk menyenangkan orang lain...


Cumer sedikit luahan perasaan aku...nothing more than that...


Luse aku akan jalan kaki lagi ke PSDC...
Huhu...berpoluh2 la aku...
Anyway...for the sake of good environment in future...ces, kunun2...
Taklah, sajer jer nak merasa jadi pejalan kaki...
OK gak nih jadik pejalan kaki...macam2 fiil pemandu boleh aku nampak...
Lagipun jalan kaki pagi2 nih segar skit...

Oklaa....chiow...

Jul 1, 2007

Transformers The Movie : Autobots Versus Decepticons