Spare the rod, Spoil the child...

Salam.

Dah agak lame aku tak ngapdet kat sini. Yelaa, dengan komitmen baru yang agak besar dalam corat-coret hidup aku ni, aku agak mengambil mase nak sesuaikan diri. Bukan senang, even tempat aku hidup sekarang ni takde la sejauh cam nak ke Kinabatangan atau Lahad Datu.

Sebelum nih, dah agak lame aku berehat…Dok umah lame jugek, dok relax tak buat ape2 yang mendatangkan faedah, last2 aku dapat tempat baru untuk sesuaikan diri.

Jadi pendidik atau guru ni bukan satu tugas yang cilik2 anak. Bukan senang ooo….lagila kalau kite deal dengan budak2 yang belum cukup akal…tepekik terlolong la ko dalam kelas, sebab rasenye dah takde cara lain yang boleh dipraktikkan kalau nk dorg ni behave dalam kelas. Cara konvensional lain yang sekarang ni dah hampir taboo dan takleh dibuat adalah memberikan cubitan manja atau rotanan mengajar.

Bukan nak mengeluh, tapi mak ayah sekarang ni terlalu overprotective, sebab dorg rase, dorg sendiri pun tak pukul anak dorg, inikan pulak kite nih, cikgu yang langsung takde kena-mengena ngan nasab keturunan mereka.


Memang btolla cakap proverbs English tu;
:puteh_18:Spare the rod, spoil the child…


Okla, aku malas nk ulas bende ni panjang2, kite terus kepada cerita aku mase mule2 report duty dekat seminggu yang lalu…

Seminggu (actually dah dekat 2 minggu dah..) yang lalu….

Jumaat 2 minggu lepas, lepas je kitorg tau pasal sekolah mane kene posting, lepas solat Jumaat terus terjah pi skolah, pi usha sekolah camne, lawa ke, besar ke, buruk ke, biase2 je ke…

Dah nampak, dah recce sekolah mane, kire okla. Sekolah aku 2 sesi. Pagi – tahun 1,4,5,6 dan petang - tahun 2 dan 3. Sekolah nye pada aku facility ok, tak terlalu teruk dan optimum, sebab semua kemudahan asas sebuah sekolah ade, dibandingkan dengan SKBan*I; tempat aku praktikal dulu…
  • Muridnye – 1399 (lebih kurang)
  • Guru ><80….>
Dan macam biase la, cikgi lebih major dari cikgu…

Tapi Alhamdulillah sebab semua cikgu-cikgi sini peramah, warm, kind dan helpful…Lebih2 lagi dorg memang tau kitorg sume cikgu baru, kalau bertembung kitorg akan senyum even tak kenal dan tak bertegur sape..kalau yang terlebih ramah tu, tegurla...

Memang ambik mase nak kenal sume cikgu2 kat sini, Kalau cikgunye, rase dah tau la hampir semua name. Tapi kalau cikginye, dah kenal mungkin lebih separuh kot…
Aku ni pun bersifat mesra alam, lebih2 lagi kalau nak approach cikgu yang aku rase aku bulih berkongsi rase dan ape yang aku rase aku perlukan pertolongan…dorg memang baik hati, sebab stigma yang aku dok dengar sebelum ni yang dorg nih ta berape nak suke kat cikgucikgi KPLI nih..Katenye…

Tapi bagi aku, dorg ni ok je….Kalau ade 1-2 cikgu yang kureng komitmen dalam bidang nih, adat la….

Mase mule2 lapor diri, mase mule2 jejak kaki kat sekolah, aku rase cam diperatikan je. Malu aku, sebab aku kurang selesa diperhatikan…huhu…
Dan mase mule2 masuk skolah, aku ditegur dek sorg cikgu yang baik nih, Cikgu Saadiah. Bile dah ditegur, aku ambik kesempatan la nak tanye pasal sekolah nih…Ade la sket yang aku tanye aritu…

:mNgumpat: Dan sekolah ni mmg ade politiknya...Hanya org yang ada lama dalamnya sahaja tahu...
Aku yang baru nih, still terpinga2 kalau ade satu2 isu yang digosipkan panas, disok-sekkan dalam staff room...

Aku tak reti nak join the club yet, sebab aku baru...dok tumpang gelak je la kalau dorg sume dok story-mory hal2 dalam kain sekolah nih...
Aku pulak dalam bilik guru tu, dok di kalangan set2 guru yang bukan skema sangat la...Baguslaa...sebab kalau skema sgt susah laa...Huhu...

Yang pasti, aku skang nih dah diberi jawatan itu dan ini...Itula masalahnya kalau suke sangat mencapap terlebih tunjuk kebolehan....Tapi aku optimis la dalam bende nih...Cikgu memang begitu, komitmen itu dan ini yang menjadikan cikgu itu GURU...

Setakat ini, sebab skarang dah nak hujung tahun jadinye kurang sketla jawatan yang rasenye dah boleh disandarkan kat atas aku...

Antara jawatannya ialah.....drum roll pliz...
:mPanas:
  • AJK Unit HEM, badan disiplin sekolah
  • Guru kelas tahun 1 Bersih
  • G. Penasihat Persatuan Pengakap
  • G. Penasihat Kelab Kebun & Keceriaan Sekolah (hiks...beshkan name???)
  • G. Penasihat Kelab Permainan Olahraga...
Amacam??? Ok tak jawatan yang aku dapat nih...?? Statement klise yang diberi oleh PK mase dok announce jawatan2 ni mase 1st meeting dengan GB 2 minggu lepas...

Kat sekolah nih, semua guru adalah guru disiplin, jadi jangan risau la bile dapat jawatan ini...


Apepun aku terima semuanya dengan tangan terbuka...Mesti ade sesuatu hikmah disebalik semua nih...
Lepas ni ade projek sekolah aku, Liga Bolasepak Piala Raja Muda Selangor...dengan VVIP nye Datuk KPM kite...Ni mmg sket punye besar tu projek...dan AJK utk hari besar tu pun dah dibahagi2...

Ade lagi nak dicerita...takpe, lepas nih laaa..
:mStudy:

p/s: Kagum dengan semangat kawan cikgu-cikgi yang dihantar bertugas di SABAH/ SARAWAK macam Cikgu Yie dan beberapa yang lain...Selamat berkhidmat untuk anak bangsa, selamat naik bot...
:mThinking:

10 Superb Comments!:

  1. huhuhu.. banyak tu bro sampai 5 jawatan. aku sikit je. cuma 13 jawatan. ehehhe..

    ReplyDelete
  2. cikgu jawe
    Hehehe...
    Sib baik aku masuk lambat...kalau awal nih mau dekat 13 ribu jawatan aku dpt...Huh...

    ReplyDelete
  3. amboi cikgu jerin
    kalo nk promote pon jagan ler letak nama aku....
    kang bnyak lak datang minta pandangan n khidmat nasihat
    anyway thanks ler jadikan kau sebgai cikgu contoh..........huhu

    ReplyDelete
  4. tahniah dah dpt posting...buat masa ni, ikut saja dan ambil sajelah mana2 jawatan dan subjek yg depa bagi. tapi nampaknye ok la tu...masih boleh ditambah lagi kot...hehehhe...
    Selamat Bertugas cikgu.

    ReplyDelete
  5. uihh dasyatnya...baru-baru je dah sampai 5 jawatan...sket hari lagi bleh buat rampasan kuasa pulak muahahaha..(sila jgn ikut nasihat ini hehe)

    ReplyDelete
  6. irzanus
    Aku dah promot tu tak reti2 ke nak bagi komisen sket...hehe...
    aku bgi semangat je, sokongan moral utk korg tak putus ase...itu je...

    selamat berkhidmat dengan jujur..


    CikguZue
    Mmg bulih ditambah pon kak...kalau bulih saye nk pegang sume jwtn dlm sekolah, sekali ngn GB2 ngn PK2 kalau bulih...hehehe...

    Yg ade ni pun tergeliat urat nk besekan diri.. :$
    ~Cinta Milo Ais~
    Memang cdg gitu gak CMA, aku nk menang pilihanraye kecil nih, pastu aku nk ajak owg lompat parti, pastu aku nk bubarkan parlimen balik...hehe...

    Masetuh taula aku ni sape...

    ReplyDelete
  7. kalau permulaan je da jawat 5 jawatan, jgn kata pilihanraye kecil, pilihanraya besar pun bole menang skit hari nnt. hehe

    ReplyDelete
  8. b u n g a h a t i
    ehhh...blom tentu menang, mane tau kalau2 ade irg wat repot polis kate aku mel*w*t ke, susah nak gerenti bulih menang nih...

    Hehe..

    ReplyDelete
  9. mula2 memang camtu..apa je orang bagi kita sapu je le..pastu kalau pretasi cemerlang tahun depan tambah lagi 3 ke 4 jawatan..hehehe

    ReplyDelete
  10. nordee
    huhu...prestasi cemerlang??
    mampu ke??takut tak terbawak dek badan je...
    huhu...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png