When The Saga Returns...

Aku pon tatau la, ini memang biasa berlaku atau jarang berlaku atau tradisi kalau kite jadi cikgu freshies yang hot dan meletop2 kat sesebuah sekolah tu. Lepas dan bermeeting segala bagai 3 hari berturut2; dimulakan dengan meeting perdana kali pertama untuk semua guru, disusuli dengan meeting kurikulum, kokurikulum dan HEM dalam hari kedua dan terakhir meeting panitia.

Penuh dengan meeting, smpai kadang2 bergaduh2 manje sebab orang yang same kena pi meeting untuk lebih daripada 3 meeting sebab mengajar subjek yang berbeza untuk meeting panitia. Bilik meeting pon memang meletop2 laa skang ni...ade je orang nak meeting...

Keputusannya, lepas dan dibahagi2kan tugas...inilah dia...!

Portfolio yang aku dapat, antaranya;
  • Pengerusi Badan Kebajikan Guru dan Kakitangan (BKGK)
  • Setiausaha 2 UPSR
  • AJK Makmal Komputer/ICT
  • AJK Jadual Waktu
  • Guru Penasihat untuk Kelab Bola Sepak, Kelab Komputer, Rumah Ungu
  • AJK Lawatan unit Ko-kurikulum
  • Guru Disiplin
Tu je...Tamak kan aku??? Semua nak...Gile ape?? Ilang akal ke aku nak semua ni...??
Tapi aku kena terima je laa, sebab ini mungkin sebagai ujian untuk aku...Ujian pertama sebagai guru....

:puteh_28:Kate nak jadi SUPERB...!


InsyaAllah, aku akan buat sehabis baik...Semampu yang aku boleh...
Untuk BKGK tu, jawatan tu terlalu besar untuk aku, dengan aku yang memang mentah dalam hal ni...tapi aku terima dengan hati terbuka...musti ade hikmah ni...

Kalau subjek untuk tahun ni, aku dapat subjek Sains untuk tahun 5 dan 6. Kelas hujung2 jugak...takpe, ini sebagai ujian aku...Kena bawak banyak2 sabar dan ketekunan....Aku jugak dapat English tp untuk satu kelas tahun 4. Selain tu subjek Kajian Tempatan untuk tahun 4 gak....

Haluan dan jalan dah terbentang, jadi jalankan tugas dengan amanah, tabligh dan fatonah. Allah sentiasa bersama dengan mereka yang berusaha....


Allah tidak akan mengubah nasib sesebuah kaum itu melainkan mereka sendiri yang mengubahnya.


No pain, no gain.

Aku berharap sangat cikgu2 yang lain dapat membantu aku untuk memacu kapallayar pendidikan ke arah yang lebih baik...InsyaAllah....

Selamat Kembali Bertugas Cikgu2 dan Cikgi2....

ps: tenkiu utk CJ, cikgu senior veteran perang atas nasihat untuk cikgu baru dan praktikal...
dan congretz utk cKLah yang jadik AJK Kamar Segar...hehe...
Tugas berat tu...

29 Superb Comments!:

  1. SSSSSSyyyy, jangan merungut....
    Kerja Cikgu memang macam tu...
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    Ngape kau tak ambik tugas Guru Besar sekali? He..he..he..

    ReplyDelete
  2. bestnyer..... jue suke mengajar tapi tu la dah jadik len lak skang, dulu buat gak part time ngaja home tuition, rasa puas je dapat menabur ilmu kan orang kan...

    eh cekgu jadik cekgu disiplin, mesti garang nie.. tu yang tercalon...

    papepun, good luck!!!! buat yang terbaek...

    ReplyDelete
  3. camtu le cikgu wak. sgl tggjwb tu kita terima dgn +ve dn terbuka. kalau rasa terbeban dgn tugas, agih2 kan keje dgn ajk.

    ReplyDelete
  4. hooooo.... aku tertarik satu jer.. sbb ko jadik guru penasihat rumah ungu..

    nape?? sbb aku ske warna pepel.. hahahhahahahah..

    arr... xve tak kata2 motivasi aku nih?

    ReplyDelete
  5. Selamat Kembali Ke sekolah!

    x per.... tugas itu amanah dan juga cabaran. kalau x diberi tugasan tu ada dua jer sebabnya.
    1-kita x disukai
    2-kita mmg x layak

    chekgu mmg hebat la dapat tugas y bagus camnie... semuanya berat2 nie tau.

    Good luck!
    Ikhlaskan hati dalam mengajar yer....

    ReplyDelete
  6. xiiinam751
    GB yg tak bg, kalau dier offer sye nk gak try..haha

    juelee
    terbaik dan mesree....!

    Чикгу Жаве the CJ
    tu yg kene bina rapport yg baik ngn cgu2 lain tu...

    theconfused
    au dulu pon rumah ungu mase kat skolah rendah dulu..huhu

    ✖cikin✖
    tenkiu!

    zonaku
    satu lagi sebab: nk test power...kan??

    insyaAllah, aku akan buat sehabis baik...

    ReplyDelete
  7. pergh..anda mesti guru yg hebat..:x so jgn gentar pada cabaran jgn takut pd ujian..

    ReplyDelete
  8. aina saffiyah
    tak hebat mane lah, tp cube menjadi hebat..
    belajar daripada mereka yg hebat...:)

    ReplyDelete
  9. uish..cekgu..
    neh mmg gile kose neh..:)):))

    sumenye name ko de..
    adeh..nape time bljo dulu ko xmo gler kose cmneh?:?:?..kihkihkih..

    weh..sbb time skool ren dulu,aku umh purple..ko bg umh purple mng tao tuk sukan nnt..:)):)):))..chayoik2..umh purple..:f:f:f

    jap2..guru disiplen?adeh..apakah..:~:~..
    aku wase dorg neh slh pilih la..garang ke ko neh?:$:$:$..

    papepon, cekgu..dlm kutuk2 tuh, aku ttp tao ko leh wat sume tuh..:o..ko kn mmg giler kose..
    naseb jawatan guru beso tuh ko xmek skali..kalu x..mmg saspek gler aku ngn ko..adeh..:x:x..

    p/s:aku na mtk tulun ko nnt psl xsimen mgmt in4mation system aku..ko kn terer..btw, ko kn cekgu..ak ank murid..so, ko kne gk ajo aku smpi aku phm xksh ngn ape cr skalipon ko na terangkan..(ayt paksaan neh)

    ReplyDelete
  10. walaupun byk portfolio tu, yg penting time management kita dapat handle dgn baik. takut2 stress pulak nanti..hehe...

    semoga hari2 kita mengajar & mendidik nanti adalah yg paling bahagia... :D

    ReplyDelete
  11. kak jie dtg sejak semlm, nk komen tk buleh..box pn tak nmpk..punyalah slowwwwwwwwww tenet.

    biasalah cikgu lelaki...mmg kena pikul tanggungjawap berganda2 kan..cikgu


    erkk....lelaki kan hebat!

    ReplyDelete
  12. mm, im also a new teacher..posting in november las year, quite challenging..we hv to be prepared physically n mentally...u go gals!

    ReplyDelete
  13. ok jgn buang masa
    sila wujudkan satu blog utk setiap portfolio
    sila jgn guna blogspot. haha

    ReplyDelete
  14. cCHaaKk-eEE
    pjgnye komen, grammar mmg fail!haha
    aku tak tjk true color aku, tu ko tatau..

    al-hussaini
    insyaAllah still in kontrol...core business is teaching, tu paling penting...

    Kujie
    semoga Cikgu lelaki kuat2 semuanya...

    Frazi A
    gal?? huhu...

    KNizam
    sempat promote wpress...

    ReplyDelete
  15. cikgu garang???? wakakaka :)) tak pernah pun skit takut ngan cikgu tapi tak tahulah kalu 2 tahun membuatkan cikgu dah jadi garang... wahahaha

    ReplyDelete
  16. eja
    mungkin korg tak paham konsep "topi" kut..
    atau konsep "topeng"...
    cikgu kene faham konsep2 ni...ok??

    ReplyDelete
  17. mak oiiii!!! banyaknya portfolio..
    takpe, buktikan cikgu boleh..
    cikgu boleh!!!!!

    ReplyDelete
  18. yela chekguBH. byk jg tugas ko utk thn ni. xpe la. anggap tu smua amanah. bkn senang nk dpt keprcayaan org. kn? jgn anggap ianya beban. sbb bila kau rs beban, mula la dir ko akn berkira utkbuat itu & ini. ada hikmah di sebalik semua ni.

    **kut lg 5thn ko jd guru besar pulak ke? :p

    ReplyDelete
  19. Yg best jadi cikgu ni, time cuti sekolah cikgu pon cuti sama, cuti-cuti pon tapi gaji jalan gak, best

    Selamat bertugas Chekgu :D

    ReplyDelete
  20. Neeza Shahril
    hehe..org bagi, kite try test laa...

    snm
    haha, GB?? besar tu tugasnye...ini pon tak tertanggung...

    Rjuna
    tu yg kdg2 tak best, dah sedap cuit lame, malas nk masuk keje balik...huhu

    ReplyDelete
  21. kire ok la tu...mana tau lepas nih die kasik jawatan pengetua plak..hehehehe

    ReplyDelete
  22. selamat kembali bertugas cikgu...huhuhu...

    ReplyDelete
  23. weh,nak reg utk umah ungu boleh tak?
    HAHHAHHA dulu skolah rendah aku ada merah,kuning.hijau,biru takde lak ungu hahaha

    selamat menjalankan tugas,cikgu! :)

    ReplyDelete
  24. Kalau saya tahu Chekgu jadi penasihat rumah ungu, tentu saya minta Chekgu jadi MC majlis saya Sabtu lepas sbb temanya warna ungu. (lari topik ke ni?)
    Apapun selamat bertugas di tahun 2009.

    ReplyDelete
  25. selamat jadi cikgu je.....wow cikgu displin tuh....
    Apapun selamat bertugas di tahun 2009
    cam best plak jadi cikgu kan

    ReplyDelete
  26. ko tamak yehhh..banyak jawatan. gile kuasa. hiks

    ReplyDelete
  27. kata nak jadi SUPERB guru...
    mestilah byk kerja :D

    selamat mengajar..

    p/s : nasib baik tak jd AJK Tandas mcm ckLah :D

    ReplyDelete
  28. senapang
    layak ke?? :p

    Kujie
    Tenkiu kak!

    yOnnA
    ko skolah kampung, mmg la takde umah ungu...hehe

    Yunus Badawi
    dulu skolah rendah pun rumah ungu, skolah bandar je yg ade rumah ungu nih... :)

    Yatie SawaNiLa
    huhu, tugas berat jugak laa....takpe, sbg cabaran...

    oRanGeLiLY
    mmg pown!

    ku tak sempurna
    mulia ar jadi pencacai tandas...hehe...jg marah kakLah...hehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png