Antara bagi muka dan mengada-ngada...??

Salam berpuasa hari ke-8 harini...
Apa macam?? Ada baikka??:okay:

erm...
kenapa tajuk entry cemni? Sebab aku rase cam tertekan skit dengan budak2 kelas aku...

Kenapa?
Kerana mereka tak tahu nak bezakan antara bagi muka dan baik hati yang aku tunjukkan bile dalam kelas...
Sebab tu hari ni aku rase aku kene lebih berbeza, lebih tegas dan keras pada mereka..


Puncanya, aku berborak dengan Cikgu Z.E, pasal budak kelas dier yang banyak sangat mulutnya dalam kelas...Dan bile Cikgu Z.E tanye name budak tu, dan aku bgtau, dier terkejut sebab dalam kelas dier, budak tu diam menikus...membise seribu bahasa..

Dan konklusi Cikgu Z.E yang seakan mengkritik tapi menasihatkan aku..

ITU MAKNANYE KAMU KENA LEBIH TEGAS LA....:tsk:


Erm...lepas dari tu aku agak tersentuh laa..
Bukan sampai meleleh air mate meratap koyak2kan baju segala...berguling2sambil badan terbakar dek kerana disimbah minyak tanah
Tapi aku agak tersentap, dan lepas tu aku lepaskan geram "skit" kat budak kelas 1 Bersih bawah aku, mase last period sebelum balik...
Bukan tak bersebab aku buat cenggitu, tapi aku kena buat macam tu, sebab kalau aku pikir2 balik dalam2, mungkin betul jugak...

Kalau ikut budak ni kene dididik dengan cara yang berhemah, bukan dengan diktatorship atau kuku besi, tapi natijahnya, kepala kita yang akan dipijak nanti..

Memang budak kelas aku tu yang kene marah tu bersalah, kalau ikut hati aku malas nak marah2, lagipun aku berpuase..
Tapi sebab dah diorg ni dah melebih2, dah malas semacam, keje tak buat...aku tengah mengajar dier bercakap, berlagak pandai padahal takde la pandai mane...

Kalau ikut hati, mau je @tendang lempang, sepak, terajang anak orang tu...
Tapi mengenangkan itu anak orang, kognitifnya pun belum sempurna, mereka budak kecik lagi dan macam2 sebab lagi, aku kena bagi muka...
:tsk:
Tapi diorang kena ingat yang sabar dan perikemanusiaan aku ni ada hadnya...
InsyaAllah, aku akan perbaiki skill dan pedagogi aku dalam kelas..dan seimbangkan antara bagi muka dan menghadapi mereka yang mengada2 dan berlagak macam dah pandai sangat...

:puteh_28: Hangin aku satu badan...Sengal...
Tapi aku masih bersabar..

Lega....:puteh_25:


14 Superb Comments!:

  1. sabar..

    kasihi bdk2 tu dgn tunjuk ajar. tegas tp bkn keras.

    aku dh ngajar lbh 12 thn. pernah dpt anugerah perkhidmatan cemerlang. pun masih belajar jd cikgu yg sempurna.

    jadikan teguran sbg dorongan.

    ReplyDelete
  2. Wei...sabor dek! Lama lagi nak jadi cikgu kan?
    Gitulah hakikat dunia 'kecikguan' di abad ini! Cabaran datang dari kanan, kiri, depan, belakang, atas dan bawah!
    Bukan senang nk jadi cikgu yang dikasihi murid, disenangi rakan, dihormati ibu bapa serta dihargai majikan! Ikhlaskan hati..insyAllah sampai jadi guru superb!

    ReplyDelete
  3. Kesian dia. Biasalah tu. Ada masanya, sebagai cikgu ni kita akan tension juga. Ada masanya kita terpaksa juga marah-marah. Itu normal. Jangan sampai cedera parah dah la. Cikgu ni ngajar tahun 1 eh?

    P/S: Info ttg broadband dah ada kat komen kat blog Ezza tu.

    ReplyDelete
  4. cikgu jawe
    TEGURAN tu ikhlas...aku tau, dan aku appreciate sgt...
    aku perlukan mase, dan aku still hijau dlm bidang nih...
    InsyaAllah, aku akan improve..

    Thanks CJ for ur advice...Aku akan cube jadi sebaik mungkin...sebab jalan yg berliku adalah asam garam utk berjaya...

    xiiinam751, musafir denganMu
    Thanks kak for the advice..
    Saya syg dgn student saye, dan marah tu la tandanya..
    saya tau saye kene berusaha lebih lagi utk jadi lebih baik drpd skg...
    InsyaAllah...

    ReplyDelete
  5. Puteri Ezza
    Huhu...bende baru, sudahnye gini laaa...
    tp takpe, bende2 cenggini jadikan sbg yard-stick kite...
    sejauh mana dah kite capai selain result dlm exam...
    ngajar tahun 1 ni perlukan terlalu, triple preseverence brbanding ajar budak lebih matang...

    Terimakasih pada cikgu2 yg lebih makan grm yg bg advice..

    ReplyDelete
  6. tak pe cikgu nanti pengalaman akan mematangkan cikgu...sebab tu bukan senang kan nak jadi ckgu kena ada kesabaran yg tinggi (kalo saya dah lama naik angin hehe)

    ReplyDelete
  7. sabar cikgu..sabar... ini pengalaman berguna...murid² tu mcm kita juga..ada berbagai sifat yang dia akan gunakan mengikut kesesuaian keadaan...

    ReplyDelete
  8. uiks.. lepaskan geram?! Cikgu wat apa la?? Rotan? Jemur? hehehe

    Sabar na... puasa ni.. hehe

    ReplyDelete
  9. sabar, sabar dan sabar...doakan murid kita ni lembut hati dan terang hati...mudah dididik... amin.... :-)

    ***sebelum masuk kelas yg aku sering tension, harus aku berdoa byk² supaya aku diberi kekuatan utk menahan kesabaran aku....

    ReplyDelete
  10. oRanGeLiLY
    dah koyak2 dah baju aku nih...
    dah tukar jadik hijau bdn aku, berketak2...
    aku incredible hulk...hehe..
    ~Cinta Milo Ais~
    btui tu CMA...
    ini sbg ujian dan halangan utk aku laa...

    Kujie
    ye la kak...
    dorg pun ade mood dan perasaan, jadi kene layan mcm kite layan objek bernama "MANUSIA"..
    LAGIPUN dorg ni budak2...

    Adry
    huhu...aku buat ringan2 je...
    tp lain drpd bese laaa...
    sib baik bulan puase..

    kapallayar
    tulaa...
    aku rase nk pakai gune2...supaya dak2 ni tunduk kat aku...heheh..

    ReplyDelete
  11. sabar cikgu.. budak darjah 1 memang ada yang belum cukup lengkap.. sebab dia dah 6 tahun kat rumah kan.. terikut2 dengan nada rumah.. kat sekolah lah cikgu didik dia.. kalau dia berjaya esok, cikgulah yang dia ingat..

    anyway, tka salah utk jadi cikgu yang tegas apa.. takdelah anak murid naik kepala..

    ReplyDelete
  12. hahha..
    aku rasa kan ade sebab aku x minat nk jadik cekgu haha..
    silap2 sorang2 aku denda berdiri atas kerusi hehe..

    biase la.
    name budak2.
    diorg sangat manja.

    ko harus la tegas sikit =)
    err tegas ala2 manja gitu :p

    being a teacher u need a lot of kesabaran :)
    ni satu kerjaan yang mulia tau :)

    ReplyDelete
  13. Neeza Shahril
    btol2...
    itu saye stuju...kene slalu muhasabah diri...
    susah nk jadi cikgu yang likeable dlm mase yg same tegas...
    yOnnA
    tu laaa...btui...aku kene improve lagi laaa...
    bukan keje senang...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png