Alah Bisa Tegal Biasa...

Cerita ni cerita semalam. Saje la nak cerita. Even bende ni "niche" punye cerita.
Alkisahnya...
Sebelum ni, aku seorang guru biase, bukan guru agama.
Aku cume guru biase yang mengajar Sains, BI dan KT je...

Dan aku pernah la ke sekolah dengan mempraktikkan memakai songkok dengan kemeja serta bertali leher. Dah pakai gitu, haruslah orang ingat aku Ustaz kan??
Bila aku tak pakai songkok ke sekolah, ade jugak yang tersyasyul gatal mulut terpacul, terpanggil aku Ustaz...
Aku ade rupe Ustaz ke??
Kalau cikgu Fly yang baru dapat baby girl tu ade laa rupe ustaz kut walaupun hakikatnye cikgu biasa...aku ni rasenye takde rupe Ustaz kut...Rupe macam orang jual insurance ade la kut, hahaha...
Aku pakai songkok ke sekolah kadang2 tu sebab nak cover malas nak pakai gel atau kehabisan stok gel...hehe...pecah rahsia....
tapi sekarang aku dah takde masalah tu, sebab pakcik dah gondol sekarang...huhu

Ustaz Zamri "Mari Mengaji TV9", aka Ustaz Mantop
Senior aku mase di SMKA Simpang 5 dulu..
Image source : kosmo

Itu pasal tersyasyul dipanggil Ustaz, tapi semalam, aku betul2 kene pegang peranan Ustaz tu. Sekolah aku, tradisinye yang dah dipraktikkan beberapa tahun lepas, kami akan baca Yaasin dalam dewan sekolah sebelum masuk ke kelas, ikut tahun, bergilir2 hampir setiap hari setiap pagi waktu sekolah. Dan biasenya bende ni akan diketuai oleh Ustaz T atau Ustaz Ayap yang memang Ustaz semula jadi laa..

Nak dijadikan cerita, pagi semalam aku dipaksa-relakan dek Cikgu Nasuha yang terkena ulcer mulut yang sepatutnye mengetuai bacaan Yaasin tahun 4.
Dier nk ngajar pun kontrol2 je pergerakan mulut, bunyi macam orang kene strok sebelah badan pun ade kalau dengar dier cakap...haha

Aduh...Cikgu Nasuha mintak tolong dengan aku, dan aku pun macam serba salah nak menolak...
Aku pun dengan berat terima jugak, atas dasar nak tolong kawan2...Nasuha mmg kawan yang baik, kenapa aku tak boleh tolong bile dier memerlukan kan??
That's is what the friends are for rite??

Ulcer mulut aka mata ikan
Image source : myhealth.gov.my

Waktu bace Yaasin memang takde masalah. Sebab aku pun dah biase bace...Dan cikgu-cekgi yang baru sampai pagi tu pun tertanya2 jugak "suara merdu" sape la yang jadi Amir bace yaasin pagi nih, sebelum ni mmg suara ni tak pernah dengar....hehe, sore aku laa tu...

Dah habis, time nak bace doa...disebabkan tak biase...haaaaa, amik ko...merangkak2 membaca doa yang ade dalam buku Yassin tu...kalah muallaf yang baru belajar bace AlQuran...Malu takleh blaa laa...Tapi aku teruskan jugak...Ila akhir laa...
Time aku dok merangkak dek kerana nak mengeja tu, sib baik cikgu ROS sekolah aku, Cikgu Hanip ade sekali dok tolong aku...

Tu laa...tak pasal2 dapat kemaluan besar di situ. Tu laa, sape suh tak biasekan bace...kan dah rasekan ubat...

Moral of the story: Rajin2kanlah bace Yaasin berserta dengan doa2nye sekali...Bile dah tersepit cenggini, jangan malu sendiri...huhu


Satu lagi, hari ni ade meeting guru...khusus untuk taklimat hari Sukan 2009. Hari sukan akan diadakan pada 24 April hingga 25 April 2009. Tu pon lepas duit peruntukan turun dari kayangan jabatan dan menyinggah ke sekolah aku. Time PK Koku sebut je AJK Utama, tup2 nama aku sangkut untuk ketua bahagian teknikal...

Gulp! Terkesima aku sekejap mase tu....
Ah, sudah....besar tu tanggungjawab....tapi takpe, aku akan cube la mintak nasihat dari otai bahagian tu kat sekolah...dan aku yakin cikgu2 lelaki lain akan tolong aku...walaupun bilangan kami tak seberapa ini...huuhu

Dan bila dibukak cadangan untuk tema Hari Sukan, ade yang cadangkan kite buat tema futuristik untuk perbarisan...waaa, time tu dalam hati aku cukup suke, melompat kegirangan....
sebab dalam kepala dah ade idea yang meletop2 ape nak buat...

Teringat aku time Hari Sukan aku di SKBangi dulu...
Kalau teringin tengok happening ke tidak sukan kitorg mase di SKBangi dulu, klik sini.

Sikit updates untuk team bola sepak SKS24; nasib kurang baik sebab kami kecundang dengan Sekolah Pendidikan Khas dengan result 3-2. Abang aku ngan Ustaz T dan Cikgu H tu sikit down, sebab team sekolah kalah...Dan masalah utama mungkin fizikal dan attitude keras kepala dan ketegaq budak2 player nih...

Takpe, next time harap dorg terbukak mate dengan kekalahan pertama ni dan akan terus berjuang dengan sehabisnya demi untuk sekolah. Aku doakan mereka berjaya. InsyaAllah...

ps: aku pun bekas budak sekolah agama, cume dah semakin pudar nilai agamanya.
Yang tinggal cuma saki baki tersisa je, tapi boleh la kalau terpanggil atau nak digelar Ustaz tu...hiks



44 Superb Comments!:

  1. setakat baca yassin dan baca doa, mestila kena boleh. hang kan lelaki..nak jadi ketua keluarga, ketua bahagian teknikal..dan macam2 ketua lagi.

    hari sukan clash dengan hari aku p jumpa cik farah, kalau tidak boleh join.

    ReplyDelete
  2. meriah sih sukan skolah chekgu...dah mcm citrawarna pun ada...hahaha...

    ReplyDelete
  3. Betul2 Cik Lin hari kita bergumbira.. Kita pun ada acara sukan gak... Pertandingan Jalan dan Mengejar Masa kira2 ala2 Amazing Race ler.. Ko nak joint ke? Bukan best pung sukan kat sek ko.. Ketua teknikal tak de masalah ler, ko blajar dari sedi setahu aku dia adalah AJK Teknikal yang menjadi betul2 ketua. lagipun masa ni ko leh balacikan cikgu2 lain buat padang.. susah2 upah je wak!!

    ReplyDelete
  4. Lupa... Aku nak ucapkan TAHNIAH coz akhirnya ko mula termasuk dalam golongan B sek tu!!!!!

    ReplyDelete
  5. "ustaz, ustaz... ustaz dah jumpa 'ustazah' yg sesuwaiii ke blum??" tanya seorang perempuan malu2... yg nyatanya dia bukan ustazah.

    hik hik hik... I dah jatuh chenta ngan u la...

    hik hik hik... nah aku bagi ko RM 1.45 gi beli mat kool... biar lancar skit baca doa yassin tu...

    ReplyDelete
  6. hahaha lawak gile bile ko kate ko bc mcm mualaf! hahahahha

    hee err aku pun tak biase gak baca doa dlm buku yasin tu sebab buku yasin aku mmg ade surah yasin semata je :D

    hehe ustaz :p

    ReplyDelete
  7. bila orang dah panggil ustaz, jaga la diri hiasi peribadi..
    wat cara seperti ustaz..
    ataupon berusaha ke arah itu.

    ok aper org panggil ustaz.
    kira muka baik la ni.
    boleh dibuat menantu.hehe..

    ReplyDelete
  8. kadang2 org yg biasa tu...bila dah dlm keadaan mcm tu ...tak bersedia pun boleh hilang lesap kemachoannya....

    ReplyDelete
  9. kalo dah selalu baca yassin tu.. dah leh hafal ar.. hehehe..

    ReplyDelete
  10. bjorx
    takleh join ke??
    alaaa...

    ~attahrel~
    sejarah citrawarna tu mungkin berulang...huhu

    CIK FARAH
    tak kisah la B ke, A, ke AtoZ ke...
    janji aku berkhidamt selagi diperlukan dah cukup bagus...

    oke ape dari org tak nmpak aku...kan??

    ku tak sempurna
    ko serius ke nih??
    aku tak suke la org main2kan hati dan perasaan aku..hahaha
    hahahaha

    yOnnA
    ikut hati nak je bace doa lepas smbhyang...tpi tu laa...


    fiezabaiduri
    takmo lajadi ustaz..expectation org akan jadi tinggi...jadi cikgu bese2 pun dah ok dah...
    nak jadi menantu kpd sape ek??
    heeee...

    Kujie
    nasib laa...
    dah jadi, lepas ni taula kak...
    huhu

    Jard The Great
    yaasin takde masalah.. tutup sebelah mate boleh bace..
    doa tu yg tricky part tu...huhu

    ReplyDelete
  11. wah..mesti muka ada cahaya iman..tu yg dipaka-relakan tu.hikhik! kira awal la sekolah sy buat hari sukan.. igtkan sekolah lain dah buat. tu tarikh sy dilahirkan tu cikgu BH.. huhu..

    ReplyDelete
  12. NuR
    24 april ke 25??
    happy bday in advance...
    kali ke bape nih?? 30 ke?? hehe

    ReplyDelete
  13. pengalaman tewww cekgu.. next time should be oke perghhh

    ReplyDelete
  14. huhhu, aku tunggu nak jadi pengunjung yang ke 50000

    ReplyDelete
  15. en_me
    tu arr...
    pasni tau le camne...

    adol
    tunggu la sampai lebam...

    ReplyDelete
  16. Multitask person! That's what I'm saying ;)

    Alhamdulillah klu guru sains di anggap ustaz sebab watak dan kebolehannya mcm seorg ustaz..
    (ahahahai cekguBH sile jgn cepat perasan.huhu)

    Teringat dulu masa study kat matrik, Lecturer Kimia pakai baju raihan dgn kopiah mcm seorang ustaz tp duk men-demo eksperimen kat lab.. huhu sungguh takjub!!

    ReplyDelete
  17. 25hb...

    huh..tak bek tau.. tak sampai 30 lagi aa cikguBH.. lagi 4 tawun maa.. terasa tua lak bila sebut 30 tu..huhu! sygnya... nur ada kat s.alam pun around 19hb-21hb. kalo 25hb still ada sanaleh minta hadiah dari cikgu BH..nak keta ferrari pink! ada ka? :D

    sedikit info.. nur lahir pagi, malamnya seniwati negara allahyarham pn.sri saloma meninggal.

    ReplyDelete
  18. Kakak
    saya tak layak digelar ustaz...
    cume pernah bersekolah agama, dan tahu la sket2 psl agama nih...
    lecturer akak tu mmg org tabligh kut..huhu

    NuR
    oic...
    siap trivia lagik...mmg kritikal cikgu nur nih...
    ferrari tak bersedia lagik utk menggirlishkan kaler ketenye...
    pink akan dtg kut...huhu

    ReplyDelete
  19. teringat bebudak penah beri salam gini (time pract ritu)
    'assalamualaikum ustazah'
    hah mereng kejap dengar nye, almaklum la cgu2 prakt kan harus jadi baek2 :D

    btw, Hari Sukan tu meriah sungguh eh

    ReplyDelete
  20. cukup dah tuh syarat2 menantu pilihan...leh dah menikah tuh..jadi menantu kesayangan la nanti...hehehe...


    dah ade calon lom?

    ReplyDelete
  21. NuR
    org jawe ckp "meticulous..."

    mademoiselle azieshakespeare
    elokla tu org panggil ustazah...
    nmpk imej solehah sket...heee

    su
    erm...
    belom ade kut...
    aiyak!

    e n c h e k || CAMERA™
    selalu mengaminkan je...
    kalau ikut ati, nk je bace dia lepas sembahyang...huhu

    ReplyDelete
  22. bukan sume org berpeluang bergelar 'ustaz', cikgu... cikgu la org yg bertuah itu hehe

    ReplyDelete
  23. boringnya hari ni! tak de citer baru ker?

    ReplyDelete
  24. manje
    bertuah ke??
    erm...segan laa...

    bjorx
    takde lagi kut...ade tapi mcam malas pulak...
    malam sket kut...

    ReplyDelete
  25. Ok ape chekgu jadi Ustaz..Pakai jer songkok ari2..Hehe...
    Pape pun, botak itu seksi..aku setuju dgn post chekgu sblm ni..hehe.. :((

    ReplyDelete
  26. salam bro, aku tabik ah kat ko, walau macammanapun ko sanggup baca doa. X macam sesetengah orang yang kadang2 pandai komen bacaan orang lain, tapi bila disuruh 1000 alasan yang diberi.

    Hehe dek kerana janggut dan jambang ku ini jugak aku pernah digelar ustaz di sekolah.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum cikgu, hahahahahha sian2... baca dah merdu, skali doa lak kantoi..kekekke xpo2... relak2, yg penting kontrol macho... dl sy pon penah kena gak benda camni.... kena baca doa yassin, puh! bukan merangkak2...xgerak2..hahahha cuak punye pasal... sume org pandang...

    Cikgu, nak ty : Sy ade dgr bulan 5 ni nak ambil 1000 guru GSTT. tul ke? cmne nak mintak ek?

    ReplyDelete
  28. hehehe
    slalu mgaminkan??
    kihkih
    xperlaaa
    :D
    nnti prektis lagi

    *nsihat ntuk dri sndri gak HIHI

    ReplyDelete
  29. ye la tuh..
    pastu jumpe kat bando time weekend
    depa bantai ajak shuffle :))

    ReplyDelete
  30. hihi.. pasni ko jgn lupa baca doa kt majlis peringkat sklh. baca doa dpn PPD, pengarah bagai. hehe

    aku bkn apa le kan, biar ko selalu ingat yg ko tu bks bdk sklh agama. jgn nakal2 sgt. haha..

    ReplyDelete
  31. Faris Ibrahim
    puji diri sendiri ke?? hehe...
    :P

    Fly
    ko mmg ustaz pon fly...
    terime je laa...huhu

    Jitegha Bloggers
    oit, lame tak dgr cite...
    pasal gstt tu, aku pun kureng pasti laaa..
    nnti aku try tanye mereka yg ade xperience...

    e n c h e k || CAMERA™
    kalau tak bese, mmg merangkak2 laa...huhu

    mademoiselle azieshakespeare
    oke ape shuffle tp bertudung segala...huhu

    CJ
    ye la ustat CJ... :P

    ReplyDelete
  32. nasib baik ustaz tak terbaca doa qunut..hiksss

    ReplyDelete
  33. cikgu kenapa baca sambil merangkak, bacala sambil duduk..hehehe jgn mare gurau jer :))

    ReplyDelete
  34. errrkkk ustaz...rasanya ms dok baca tu.. dlm hati mcm gempabumi.. control macho beb..

    ReplyDelete
  35. hahahhaa... rileks rileks... pasni rerajin la baca surah Yassin dengan doanya skali... hehehe


    Adry @ http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  36. minat sangat tengok rancangan mari mengaji...minat kat ustaz zamri tuh...ustaz BH pun ape kurangnye

    ReplyDelete
  37. ~Cinta Cukulet~
    jauhnye menyimpang ke doa qunut...
    tu dah kronik tu, huhu

    haritz
    tak marah pun...
    kalau ikut ati nk je buat2 pi tandas, pass kat org sebelah suh sanbung...huhu

    kuIna Jentayutiara
    tau xpe kak...tuhan je la yang tau...

    Adry
    baik ad...saya akan ikut perintah tuanku..huhu

    Muslimahsolehah
    eh, jauh panggang dari api...ustaz Bh ustaz cabuk je...

    ReplyDelete
  38. disuatu pagi yg hambar..
    ku terdengar gemersik suara dr dewan..
    kudengar lantang alunan suara..
    bacaan yasin yg berkumandang..
    ku lihat dsebalik tingkap..
    siapakah gerangan pemilik suara itu..?
    lahhh.. bh rupanya..!!!!!!!!!
    kuang kuang kuang..
    caya lah..!!
    i salute u!

    ReplyDelete
  39. aku pun merangkak2 gak baca doa yassin kat belakang tuh..
    baca yassin kemain laju, tang doa kalah kura2..
    huhu
    senaseb la kite

    ReplyDelete
  40. juelee
    ikut ati nk je bace doa lepas smyg...

    ReplyDelete
  41. ustaz ni keluar 'majalah nur' keluaran terbaru

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png