Mereka Ibarat Gajah, Ku Hanya Semut Merah...

Buat tanda hati, daripada takde langsung kan??

Jadilah, buat ole-ole penat lelah mereka. Hadiah tidaklah terlalu berharga, tapi pengalaman yang dikutip lebih tinggi nilainya.

Berdasarkan live-posting aku, time tu aku kunun2 kat Tanah Suci je, padahal aku kat KJ je...Sumpah, aku tak niat pun nak kenekan korang. Cuma gimik untuk entry je...So, jangan lah marah, sayang....
Huhu

Venue di mana berlangsungnya Pertandingan Kompang Selawat & Barzanji Marhaban peringkat negeri Selangor 2009.


Antara peserta dari 10 daerah yang bertanding....


Ceritanya begini...
Hari Ahad yang lepas, dah berlangsung pertandingan Kompang Selawat dan Barzanji Marhaban peringkat negeri Selangor di Kompleks Tabung Haji (KTH) di Kelana Jaya. Bagi mereka yang pernah ke KTH tu, tau le kat mane, dan dalam kompleks tu ade hotel/asrama untuk kemudahan jemaah haji yang akan bermalam sebelum berlepas ke Tanah Suci.

Pertandingan tu berlangsung selama 2 hari, dan kami kena bermalam di sana. Takde la jauh mane pun dari Shah Alam ni nak ke KJ, tapi sebab ade aktiviti lain, kenalah bermalam...
Aku tak plan pun nak gi, tapi Abang aku ni iye2 ngajak, nak bagi sokongan moral utk ustaz dan anak2 didiknye untuk pertandingan tu, katenya..

Kami sampai malam sebelum pertandingan, Ustaz dan anak2nye dah sampai awal...Kami sampai KTH, ajak ustaz kuar malam lepas layan borak sambil jeling2 konsert AF ke-5 (kut) dari dalam bilik hotel...Kitorg kuar makan late dinner sebab askar2 abang tu dah merengek...

Kuar makan kedai mamak, pesan makanan mamak...tapi semuanye hampeh...takpe la janji dah makan...

Pagi esoknye, kol 5.30 pagi masing2 dah bergegas bangun nak siap2 nak berebut bilik mandi...Bilik air satu je, orangnye sampai 5-8 orang satu bilik...maunye tak berebut...Sib baik semua budak2, kalau orang tua lagila banyak songehnye...

Pagi hari pertandingan, kami sarap awal2 dan terus practice untuk kali terakhir, sebelum turun ke bawah untuk persembahan betul2...Rasenye dah oke praktis, baru semua berduyun2 turun dan beratur sementara nak tunggu acara mula...

Nasib baiklah kami dapat undian pertama, kalau dapat turn lambat2 for surelah budak2 ni akan down gile2...
Jujurnya aku cakap, persembahan kami antara yang paling simple berbanding yang lain...
Semua peserta memang power2 kalau nak dibandingkan dengan kami...

Rasenya macam langit dengan bumi, macam gajah dengan semut merah...
Tapi tu laa...sebab semua ke-neves-an dah ilang lepas turn persembahan kami, just layan je laa...
Kutuk2 skit team2 kompang lain...itu la, ini laa tak kena...hehe...

Pernah time satu team dari daerah manetah tengah buat persembahan, aku pun capoi la mulut...
Kebetulan mase tu team tu kunun2 buat gimik persembahan dengan memakai spek itam sambil memalu kompang...

Sambil duduk2 dengan anak2 murid aku, aku tanye la dorg...

chekgu : Erm, korang pernah tengok tak orang bute main kompang??

budak : Orang bute? Tak pernah!
Kenapa??

chekgu : Cikgu pernah...

budak : Mane?

chekgu : Tu...!


terkekek2 budak2 ni gelak dengan lawak sengal chekguBH ni...
haha...

yang menambahkan sengalnya ialah, lepas aku buat lawak cam bagus tu je, aku pandang la belakang...
kelihatan sepasang suami isteri tengah pegang anak sambil mata dorg merenung tajam tanda tak suke dengan ape yang aku dah "terkuat" cakap tadi....
Rasenye couple tu maybe dari sekolah yang buat persembahan tu kut...huhu

Aku pandang depan balik dan buat derk je...hehe...
Malu dowh....
Tapi memang betol..kalau korg tengok orang bute yang main alat muzik kat jalan TAR tu, dengan budak2 yang pakai spek itam ni, same laa....
hehe...

Sengal kan aku nih??

Lepas result diumumkan, sekolah yang menang adalah dari daerah Kuala Selangor...
Memang aku dah agak dah...Memang dorg pukul kompang tu padu gile, lagu sedap, baju boleh tahan, formasi pun bagus....
Jadi memang dorg deserve menang....

Selepas pertandingan, Ustaz sibuk la dok tanye juri sekolah aku dapat nombor bape, keputusannya, kami dapat tempat ke-7 daripada 10 sekolah yang bertanding...
Oke la tu...7 out of 10 kan...
Takpe, ini sebagai pengalaman kite la kan??

Lepak2 sambil ngumpat2 bawah pokok lepas habis persembahan team sekolah aku...

Last practice dalam bilik hotel kami....
Man jadda wa jada...

Al-Amin in action....

Kat lobby KTH KJ, memang ade model makkatul mukarramah...hampir sebijik macam yang asal...

Kalau ade umur yang panjang, kite jumpe lagi tahun depan yea!

Terima kasih anak2 SKS24, terima kasih kerana memberikan komitmen. Kerana sanggup berkorban demi sekolah kita. Terima kasih Ustaz kerana banyak berkorban demi sekolah dan mengajar anak2 ini dan Cik Ina yang jadi tulang belakang jurulatih mereka.

Terima kasih jugak untuk Abang Aku sebab sanggup berjemput dan berhantar aku semata2 nak aku jadi supporter untuk team sekolah (bukan supporter sangat pun, tukang bizibodi ade laa...hiks)...

Dan terima kasih kepada mereka yang jadi kenderaan rasmi untuk budak2 ni; Ustazah Fiza, Cikgu H, dan Cikgu Nasuha.


31 Superb Comments!:

  1. Ingatkan ko layan lagu dangdut tadi bro....
    muehehe...


    Cikgu...
    Kalau pi pertandingankan...
    mulut kena jaga...
    kadang kadang pergaduhan boleh tercetus antara penyokong dengan penyokong...hatta guru pengiring dengan guru pengiring...
    ckLah pernah tau...gaduh dengan seorang cikgu lelaki yang jual mulut tak insuran dia kat tepi gelanggang bola jaring...memang sengal sungguh. Nak je ku pakaikan skirt pom pom girl sekolah aku kat cikgu lelaki mulut sengal tu...he..he...

    ReplyDelete
  2. nnt kalu ade kenduri, bleh jemput team cikgu main kompang tak? hehe

    tahniah!

    ReplyDelete
  3. tapi kekadang heran gak....kenapa mesti guna spek hitam sebagai salah satu aksesori. macho sgt ke kalau pakai spek tu.
    apa-apa pun, itu hak mereka nak pakai apa pun. penonton duk diam-diam.

    ReplyDelete
  4. xiiinam
    tu arr...
    risao gak kalau slalu bermulut capoi nih...

    Mr PenyuBiru
    PB, aku bz sket la skg ni...
    pasal present ko, aku akan hubungi ko time aku senang yea...
    aku tak lupe...

    ONE ZABA
    tu ar...adlin aman ramli takde hak nk kutuk2 budak2 af nih...
    haha...larik topik...

    ReplyDelete
  5. ok la tu cikgu no 7..byk tuuu..haha..taun depan buat r lain ckit..kasik masuk elemen zapin ka,dangdut ka...baru bole lawan pasukan org buta..haha

    ReplyDelete
  6. Tahniah sahabat atas komitmen yang begitu tinggi kepada anak didik.

    ReplyDelete
  7. ~attahrel~
    hahah...
    pasukan org bute tu rasenye jiran daerah kitorg kut...

    en_me
    giteewww laa...

    Fly
    herm..kite tlg kawan2 je...
    bg moral support...

    ReplyDelete
  8. kalau panggil kenduri kawin, berapa nak charge ni chekgu??
    kot la.. akak nak buat kenduri kawin anak akak hahaha!!

    ReplyDelete
  9. Neeza Shahril
    hehe...tu kene tanye tokey la kak...
    saya ni kuli je kak...haha

    ReplyDelete
  10. salam..
    okla tu dapat no 7 daripada xde no.langsungkan..hehehe...
    x penah tgk lagila org men kompang sambil wat formasi..mesti best n cutekan??

    ReplyDelete
  11. hensem-hensem gak anak murid chekgu tu hahaha

    ReplyDelete
  12. takpela,dpt nombor baper pun.asalkan kanak2 ribena tu nak buat sehabis baik! tu dah memadai...

    cumel2 sumer bebudak ni...

    ReplyDelete
  13. ape2 pun tahniah la wat pasukan kompang sekolah...jgn putus asa..cuba lagi tahun depan insyaAllah

    ReplyDelete
  14. boley tahan laser mulut ko ni chekgu
    hahaha :))
    siap kutuk2 budak2 tu ag

    ReplyDelete
  15. biasalah Chekgu. Masa kat tempat sendiri rasa kita dah paling baik. Tapi bila nampak org lain, kita mengecik jadi mcm semut merah hehehe

    ReplyDelete
  16. ~Cinta Cukulet~
    tgk cekgunye laa...
    haha

    Kak Long
    tu mmg wajib kene letak...
    kalau tak, tak lgkap aksesori...

    NuR
    tu arr...
    cube lagi la tahun depan...

    Muslimahsolehah
    harap2 dorg tak pindah laa...

    ✖cikin✖
    huhu, boleh tahan laa....
    mmg jahat sket mulut aku nih...

    Yunus Badawi
    sib baik la turn present tu 1st...
    huhu

    ReplyDelete
  17. kem salam sama cikgu budak2 itu.. cumeyl2
    (yang cumeyl adalah budak2, bukan cikgu nya eh :$)

    ReplyDelete
  18. Bagus Chekgu BH ko memang leh ganti aku!!!
    Ko tanya kat sek tu sapa satu2nya juruletih sek yg pernah dapat kad kuning kat padang?????

    ReplyDelete
  19. kepaq kepaq kepung kepung kepaq kepung kepaq kepung kelaepak kelepung kelepak kelepung, teringat rythem amas aku jadi peningkah kompang ni dolu dolu. Sedap tau, macam naik syekh kalau masuk tarinya.

    ReplyDelete
  20. Rugi yg amat aku rasa tak dapat ikut sekali ke PJ ni..Kalo tak dapat la jugak lepak ngan chekguBh dan rakan2..Sambil beri sokongan..
    hehe..tapi ade or xde aku sama jer pun..

    Em..tul ape ckgu ckp..Walau tak menang, pengalaman dah menimbun dpt..
    Setuju!
    Taun depan mst menang!

    ReplyDelete
  21. mademoiselle azieshakespeare
    tau laa....
    kitorg ni tak coomel...kitorg kiut je...kan???haha

    CIK FARAH
    haahh??
    erm, nnti aku tanye...

    AZANI
    aku cam minat je nk main kompang...tapi tak pnh nk try...
    ko ni hustler la kut ek??

    Faris Ibrahim
    insyaAllah...

    ReplyDelete
  22. ala....cikgu selalu ckp kat anak murid
    nombor2 tu tak kisah..yg penting korang mencuba...


    tak gitu?

    hehehehe

    ReplyDelete
  23. Kujie
    betol2...
    just do the best je laa...
    pedulikkan...

    ReplyDelete
  24. nko jangan tak tau hazren, cik farah tu otai kat padang...siap dapat kad lagi tuh..ahahahhah!

    ReplyDelete
  25. Try cikgu, memang sedap bila berkompang masuk tempo, payah nak describe kesronokannya.

    ReplyDelete
  26. bjorx
    korg main bola ke ape??
    huhu

    AZANI
    tu arr...aku minat gak...

    ReplyDelete
  27. x pa. cuba lagi nooooo tawon depan. hehe :)

    ReplyDelete
  28. saya lagi sedih dulu masuk pertandingan nasyid kat sekolah dapat nombor last....dah ler masa tu dah darjah 6...wawawawawaawa

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png