Aku Kem Komanden...

Salam.
Maaflah sebab entry ni terliwat terlewat dan tertangguh. Bukan ape, sengal di badan masih berbaki.


Nasib baiklah kem cume 2 hari 1 malam.
Kalau lebih, mau je aku amik MC hari ni.

Ape2 pun, dah berlalu pun Khemah Ibadah tu. Semuanya dengan berkat hasil kerjasama semua guru yang komited.
Tapi bukan semua laa...itu biasa... :P

Image source: flickr.com

Takpe laa...Yang penting dah settle kan Ustaz T? Kita dah buat yang terbaik yang kederat kita mampu. Outcomes dan effectsnya dah pun ade. Takpe laaa...
Biarlah Tuhan saje yang membalasnya. Aku tak harapkan ape2, cume jalankan amanah, itu sahaja...

Tugasan yang "dilimpahkan" untuk aku sebagai Kem Komanden sepanjang 2 hari 1 malam tu dah berlalu. Dan aku dah sempat la "mencurahkan" kasih sayang dan merasa "buah tangan" kepada mereka yang layak mendapatnya.
Haha...
Suara guruh aku dah jadi alunan muzik biasa sepanjang 2 hari tu. Tak sah kalau aku tak gunakan kelebihan aku ni. Kalau kita dok diam jea, lagilah kene pijak kepala....

Budak2, biasalah tu. Harapan aku agar diorang tak salah anggap tindakan aku. Kita manusia. Jadi kadang2 tahap kesabaran tu ade limitnya. Aku tak gila nak membabi-buta.

Masalah attitude, masalah lambat, suka bercakap, tak ambil perhatian adalah antara masalah biasa yang aku jenuh cube nak atasi sepanjang program ni. Tapi itulah cabarannya.
Berbagai cara kita buat, tapi hasilnya kureng.


The Backdrop...

Program dimulakan dengan bacaan Yassin sedikit motivasi "pembuka mata dan minda" buat ibubapa khasnya kepada anak2 UPSR ni.
Dan ia berakhir dengan ok, dan kalau masalah2 kecil tu biase laa....

sesi bacaan Yassin...kaum bapa

kaum ibu tak ketinggalan....

air yang telah di"yasin"kan...ikhtiar dan motivasi tambahan...

sesi recall yang syahdu-syahdan...tangkap leleh....
Tapi sekejap je....
Itu normal...

abang2 fasi yang jadi kegilaan budak2 ni....
Itu normal jugak...

sesi LDK bersama tepung...

ayuh bertepung gomak!

Our last meal before we ended up the camp...the best meal overall!

Kami ade buat qiamullail pagi Sabtu tu, budak2 ni tak de masalah nak bangun. Yang masalahnya ialah mase nak tido. Punyela susah nak bagi dorg tido. Ye laa bile da ramai2 , time tu la nak terkekek2, nak terkencing laa...nak borak laa...
Macam2....Dah tu, tido lambat.
Time qiam, semua pakat sangap ramai2...hampas...

Sepanjang kem tu, kami buat sistem "pay-per-activities" meaning that semua kumpulan akan diberikan duit modal permulaan sebanyak RM1000. Duit mereka dalam bentuk duit Saidina yang aku dah laminate lame dulu...
Dah 3-4 tahun lepas...so, duit tu tahan la sket, tak jahanam ataupun lunyai...

Dan mereka dikehendaki bayar sebanyak RM200 untuk setiap bende yang mereka akan dapat seperti makan dan tidur.

Makan sebanyak 6 kali dan mereka boleh menambahkan pendapatan mereka dengan "mencari kerja" dan upah akan diberikan bergantung kepada budi bicara kami nak bagi berapa. Sebuah kumpulan akan dipilih sebagai pengumpul duit terbanyak.

Mereka juga boleh didenda juka melakukan sesuatu kesalahan, ikut suke kami laaa...
Mase tu la dorg akan muncung je kalau disuruh bayar denda....

Kami juga mengamanahkan mereka menjaga telur sebagai barang paling berharga dalam hidup mereka...dan akhirnya ade yang teraniaya, ade yang sengaja dipecahkan telur mereka dsb...
Itu biasa laaa...

Ape2 pun, semuanya dah lepas...Kami dah sengal, kami dah capek.
Kalau diikutkan hati, banyak benda yang aku sebagai kem komanden tak puas hati dengan budak2 nih, tapi mase tak mengizinkan...

Ape2 pun, segalanya dah selamat. Ini sebagai pengalaman kami yang pertama laa...
Dengan masalah2 yang timbul, kami dapat pengajaran untuk mase depan.
Harapnya, aku tak jadi CC lagi laa akan datang...
Capek dowh!

Oke laa...
nak say thanks kepada kawan2 yang baru singgah sini macam aisha, secangkir madu merah, chentatiku, AyKay, cikgu NaMan dan cikgu hazeleyed .
Selamat datang and nice to meet u....!
:)


24 Superb Comments!:

  1. TAhniah kerana berjaya menyelesaikan tugasan yang diberikan dengan baik...
    Tapi takut tgk gambar CC tu...garang macam tu ek? heheh

    Bab telur sbg barang berharga tu biasa dengar...tapi bab duit saidina tu...ni first time sy dengar dan bagi sy amat kretif...

    Tahniah skali lagi kpd smua warga skolah yg terlibat.

    ReplyDelete
  2. best plak ada sistem "pay per xtvts".. lebih teruja la bebudak tu.. errr.. aku yg teruja mendengarnya sebenarnya.. hihihi ..
    maklumlah, tak pernah plak jumpa sistem tu sblm ni...
    .
    .
    .
    ..
    .
    .
    jangan capek2... minumlah kopi cap kapal api... hihihi.. sungguh tak berkaitan :P

    ReplyDelete
  3. letih tapi seronok kalau buat aktiviti gini.

    ReplyDelete
  4. btoi la cikgu..aku pun x penah dengar main tukar2 duit saidina ni...sound interesting lorrr..yg teloq tu dah slalu sangat dah r...hahah

    ReplyDelete
  5. Salam.. tahniah buat cikgu merangkap CC. mmg mencabar nk kawal adik2 ni. tabik spring toing3 dr fasi jemputan, Khansa'

    ReplyDelete
  6. uhuii,mcm best ja kem tu weh!! aaa kem time budak2 mmg best. aktiviti pon mmg superb best :D
    ngeee..

    diorg takde masalah nak bgn time qiamulail? huii, tabik ah. aku dulu time form 3 pun, bercinta nak bangun!! dah larit sangat bersembang :p

    err bab2 leleh tu mmg ah normal. normal sebab kejap je. esok tu lupa dah hahhaa

    ReplyDelete
  7. ehhh akak yg tua2 nie pun suka aktiviti mcm nie...

    BTW tgh bayangkan guruh tu berdentum...

    ReplyDelete
  8. PINATBATE
    XIE XIE...

    Eyna's
    nandre...

    ku tak sempurna
    ko memang tak sempurna....

    ONE ZABA
    tau xpe...

    ~attahrel~
    aku dpt idea dpt yg lepas...
    adhoc je...

    ReplyDelete
  9. Anonymous
    errr...ni khansa' yg jadi fasi tu ek??
    aiyak...segannye...
    btw, thanks sbb rajin melayan budak2 nakal ni semua...

    yOnnA
    dorg ok je time qiam tu..
    atttitude tu je kdg2 peningkan kepale...huhu

    kuIna
    tua ke akak??
    ok je...kite pun kdg2 suke jugak bende ni kalau sekali skale...
    org yg nk menghandle yg pening...huhu
    akak bygkan je laa sore guruh ni berkumandang...

    ReplyDelete
  10. Menuntut ilmu adalah taqwa
    Menyampaikan ilmu adalah ibadah
    Mengulang-ulang ilmu adalah zikir
    Mencari ilmu adalah jihad.

    semoga niat baik cikgu2 sampai kpd anak2 didik...

    ReplyDelete
  11. baguss baguss.. salamm cekgu BH ittewww

    ReplyDelete
  12. Tahniah sohabat...Aku doakan semoga jasa dan bakti ko curahkan mendapat seribu rahmat dari ALLAH Taala

    ReplyDelete
  13. secangkir madu merah
    insyaAllah..

    en_me
    salam en me...
    itteww...

    Fly
    erm...insyaallah...

    ReplyDelete
  14. Memang susah kalau nak bagi tido budak2 nih..Kat STAR sllau jugak buat Qiamullail..adoi sini senyap, sana plak bising..kita marah sana, yang bleh sini plak bercakap..

    ReplyDelete
  15. salam..kena backdrop tu kaler merah :p

    ReplyDelete
  16. imanshah
    normal la tu...
    skaliskale mau kene lepuk gak...

    arsaili
    merah kan garang...huhu

    ReplyDelete
  17. haa..ada pun. lama dah tunggu entry cikgu..
    cikgu ape khabar?

    agak ngeri tgk gamba kat atas tu..huhu!
    tak penah lagi dgr sister pay-per-xtvts tu..
    idea yg segar..
    mungkin boleh diapply di sekolah.
    minta izin ye cikgu bh..

    ReplyDelete
  18. ramainya budak2..takpela experience tuu..lepas ni senang sikit bila ada anak nanti hehe

    ReplyDelete
  19. NuR
    sile laa nur...
    no problemo...
    saya pun mmg nk berkongsi...

    Zamz
    erm...anak2 aku kalau ade, takdela seramai nih...
    huhu

    ReplyDelete
  20. Ini memang betul-betul superb punya aktiviti.






    Nasib baik kau potong perkataan terliwat tu!!!

    ReplyDelete
  21. xiiinam
    implementasi tu yg problem kak..
    kene byk sabar je ngn budak2 nih...





















    terliwat ngn terlewat jauhla sgt bezanya kan??
    hahaha

    ReplyDelete
  22. salam alaik...
    jadi CC la sepanjang program ni...
    oh tidak,tak kisahlah program apa pun CC la yang paling orang benci...
    lagi2 kalau program IPT...
    lagi la macam2 'kenangan' terkumpul.huhu...

    ReplyDelete
  23. ~keMBarAabdi~
    huhu...mane ade CC yang muke manis kan??
    kene buat2 garang dan cengil...haha

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png