Selamat Berperang Dengan Huruf dan Nombor Sayangku..!

operasi mengketip soalan exam...

Pejam celik. Pejam celik. Celik Pejam.
Kejap je...
Kejap je dah nak habis separuh daripada tahun 2009; dan dah hampir tiba masa untuk budak2 bercuti.

Tapi sebelum cuti, mereka akan diuji dulu. Dengan ujian pertengahan tahun atau PKSR I.
Sekolah aku akan memulakan exam pada hari Selasa, dan berakhir hari Jumaat.
Mungkin sekolah yang lain pun begitu juga.

Jadi sekalung Good Luck untuk mereka. Semoga dapat score, jawab dengan baik dan tenang. InsyaAllah berjaya.

Tapi ade sesetengah sekolah dah siapkan exam mereka minggu lepas lagi. Sanggup lupakan sementara sambutan hari guru untuk beri laluan kepada exam. Bagus jugak...terpulang kepada kebijaksanaan pentadbir sekolah masing2...

soalan dah siap sedia dibungkus dan menunggu proses diangkut ke bilik kebal.

Cuti pertengahan tahun pun cuma minggu depan je.
2 minggu dorg akan cuti.

Mungkin berita gembira buat mereka yang akan bercuti termasuklah budak tu sendiri, atau cikgu kepada budak tu.
Dan parent mungkin akan pening kepala untuk mencari pengisian mereka dalam musim cuti nanti.

Kalau boleh, manfaatkan masa senggang mereka. Mereka tak boleh nak gunakan sebaiknya. Kena ade orang yang aturkan untuk mereka.


Dalam minggu ni, bukan dorg je yang akan diuji.
Aku pun akan diuji jugak. Surat sampai minggu lepas, sejurus lepas kami habis melaksanakan sambutan hari guru.
Aku memang tunggu2 pun surat ni.
Jadi, aku dah pun dipanggil.

Surat temuduga pelantikan ke jawatan tetap Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) gred DG41.

Panggilan temuduga ialah pada Khamis ni, 28hb Mei 2009. Dah tu, takkan aku nak duduk diam je kan??
Kenela buat sikit2 preparation kan?

Abis semua nota berkaitan PIPP, KBSR, Penyata2 yang berkaitan, Isu semasa dsb aku korek, aku print, aku buat studi...
Haha...

Tapi masalahnye sekarang ni, semangat nak studi tu dah takde...apsal ek??
Takde pendorong aka perangsang kut?? Camne nak buat nih??
Kene carik awek dulu ke nih??

Tak kisah la, yang penting aku harap aku akan berjaya dalam temuduga tu nanti. Dan bende ni kadang2 org cakap nasib jea...
Ade sesetengah tu dapat interviewer yang slumber, tak skema sgt, alih2 akan dihabiskan masa interview dengan borak2 kosong jea...

Kalau dapat sesetengah yang skema tu, kalau yg banyak songeh...jenuh laa...
abis segala dasar akan ditanya...
tok nenek isu semasa memang akan ditanya. soalan yang memerlukan kite berfikir pun akan kluar gak...mase tu baru la rase mati kutu, tatau nak kencing camne dah..kan?

Berdasarkan member2 aku yang dah pegi interview tu, aku tanye je la experience dorg...ade yang susah dan sederhana laa tahapnya..
Takde lagi yang berborak2 tu...musti ade bende yang dier nak kite jawab...

Nasib aku tatau lagi, tapi aku harapkan yang terbaik laa nanti...InsyaAllah...
La ni, aku kene study la sket psal bende2 ni...

Doakan aku berjaya dengan flying colours yea??
hehe

Salam.
Jumpa lagi...!





44 Superb Comments!:

  1. Yup, my kids pun exam.... pagi esok!

    And, good luck to U too... for the interview. Hope U ace it!

    ReplyDelete
  2. VersedAnggerik
    good luck 4 ur kids..and thnks for the wishes... :)

    ReplyDelete
  3. semoga cikgu berjaya,
    Tuhanku,permudahkanlah urusannya,jangan disusahkan,
    Tuhanku,akhirkanlah urusannya dengan kebaikan.amin

    ReplyDelete
  4. selamat di interview...InsyaAlh, segalanya baik2 belaka...

    ReplyDelete
  5. Untuk budak2 dan cikgu budak..... selamat berjaya nanti.

    interview tak susah sangat, janji mulut tu jangan diam sangat.

    ReplyDelete
  6. Selepas periksa baru cuti. Memang seronok. Tapi, yang tidak seronoknya, kalau lepas raya baru periksa, rasa nak telan kuih pun tak ada semangat.

    ReplyDelete
  7. Anak aku sekolah agama dah exam minggu lepas, sekolah kebangsaan minggu ni.

    Good luck to you in yr exam. Semoga cepat confirm lepas tu dan boleh lah cari aweks. Baru ada semangat kan?

    ReplyDelete
  8. selamat berjuang buat student2
    dan selamat berjuang buat dirimu jua
    :)

    ReplyDelete
  9. good luck
    semoga berjaya....
    kalu confirm lepas ni, kena berperang dengan PTK pulak!

    ReplyDelete
  10. salam


    bila sampai minggu exam , mak bapak dan cikgu yang sakit kepala , susah hati. Budak budak ...?

    Tak heran pun ....


    Moga berjaya .
    Kalau dpt , belanja akak makan kat Restoran Mukmin tuuuu...



    pssttt..
    dpt gambar akak email?

    ReplyDelete
  11. gud luck ek.. dlm risau ko nak isi borang, akhirnya terisi jugak, dan terpanggil jugak ko utk interview....:-)

    ReplyDelete
  12. Selamat bertempur juga utk ChekguBH.. Bertempur menyembur dakwat merah lak pasni.. Hehe. Goodluck interview SPP.. Sy masih menanti dipanggil.. Huhu..

    Btw, ni RSS Feed blog saye.. Leh la edit kat blog settings:

    http://muzem.blogdrive.com/index.xml

    ReplyDelete
  13. huhu..
    kiranya lagi skolah sy memang cepat bab exam ni.
    huhu.. dah pening tgk kertas soklan ni. rasa nak throw out pun ada...wawawa...ni la 'nikmatnya' :(( kalo ajar sumer subjek nombor..

    apepun..
    all the best..
    semoga berjaya utk buka mulut dan berbicara dgn petahnya pd hari interview tu..

    caiyok..caiyok.. :D

    ReplyDelete
  14. bjorx
    thanks!

    AZANI
    Aminn...terima kasih atas doa ko, bro!

    hani@debumelukut
    en_me
    thanks!

    TokNabe
    tu arr, tu yg kene study tu...

    Abang Long
    tu yg tak sabar...tp nk menanda soalan pun satu hal gak nih...huhu

    ReplyDelete
  15. Yunus Badawi
    hehe...betol gak cadangan ko tu YB...hehe

    Lily.Lulu
    thanks...

    cikgu_math
    tu lagi jenuh kan??

    pB
    huhu...blom try lagi kak kedai tu, tp ade gk kwn2 saya ckp sedap...
    nk kene belanje ke?? gaji pon kecik je nih...hehe

    erm, pasal hal tu, tuan punye dr senyap je kak...
    bz kut...
    tp gambar dah dpt...
    nnti saya follow up balik yea...

    kapallayar
    hehe...tgkla sape yg tlg aku kan??
    ko jugak...tq!
    wish me luck yea...?

    muzem
    dah edit ko nye rss feed tu..dah oke...
    thanks...

    NuR
    huhu...harapnye petah la nnti...mcm kakaktua yg membebel...
    sibuk ye nur?? dah gitu nk celebrate hari guru pun takde feel nnti...hehe

    ReplyDelete
  16. Sedikit tips.
    Pastikan smua dokumen yang diminta adalah original dan ada baiknya cekgu susun dgn kemas dalam fail 'clear holder'.

    Orang SPP sgtla 'straight'.
    Jika satu je dokumen yang bukan salinan original tu dia dpt detect, maka dgn hormatnya orang SPP takkan benarkan calon2 di interview pada hari itu biar bgmana mereka merayu sekalipun. Hm.

    Goodluck!

    ReplyDelete
  17. gudluck weh. aku yakin ko boleh jwbnye sbb nengokkan gaya ko tu mcm wat ape pun selalu berjaya, hihi. gaya YB orang kata :D

    aku dlu dpt interviewer yg borak2 je dgn aku. dia yg byk ckp. aku mencelah sikit2 je. yg byknye aku ckp gni jer.. "ermmm" "aaa" "yer yer" "ooo" "aah" "betol betol".

    hahaha. giler sempoi :D

    ReplyDelete
  18. Kakak
    itu saya akan make surekan...
    thanks utk tips kakak...
    so sweet of u...

    hayad
    best la ko dpt cemtu ek??
    aku taktau lagi nasib aku...
    insyaAllah, yg terbaik utk aku...
    pasal cam YB tu, erm...ye ke??

    ReplyDelete
  19. salam sahabat..
    yup minggu ni minggu pekse, masa cuti sekolah kena menanda hehe, naik sekolah kena masuk markah lak.

    Anyway good luck dengan temuduga pelantikan tu bro

    ReplyDelete
  20. aduh...rindu pulak nak ambik exm mcm masa sekolah dulu2 huhu

    ReplyDelete
  21. Fly
    normal la cemtu, dah cekgu namenye..huhu
    wish me a good luck...

    ~Cinta Cukulet~
    meh masuk sekolah aku, aku kasi amik exam...eheh

    ReplyDelete
  22. salam...errr tak suka la exam...kalau kat sini primary school tade exam..study pun for fun jer

    ReplyDelete
  23. masa interview, jwb panjang2, baru diorang tak sempat nak soal byk. hehehe

    ReplyDelete
  24. Tahniah ler dpt interview...
    Tips aku lak:
    1. Dtg awal jgn lewat
    2. Name Tag standard (gantung2 x main) hehe..
    3. Susun dokumen ori dgn copy betul2..
    4. FPK mesti dlm kepala
    5. Major ko BI kan??? so kena tau byk2 pasal Teknik ajo BI...

    Gudluck!!!

    ReplyDelete
  25. cikgu panji
    tu arr...tpi nnti dicop becok la pulak..
    takpe laa, biar lebih dr kurang kan??

    fauzi
    waa...byknye tips dari otai..
    toche taiko...aku akan ikut nasihat ko...

    erm..aku nk nyelit, ape cite ngn projek kenen2 aku tuh...
    senyap je...si pengkenen dah tanye dah tu...

    dan, aku bukan major BI, aku major sains...BI tu minor jea...

    ReplyDelete
  26. aku doakan ko berjaya terbang dengan warna warni.
    good luck bro!

    ReplyDelete
  27. ohh interview ni?
    err aku x brape fhm ah.
    jawatan ppps tu err apakah fungsi?
    perlu jugak ke?
    selama ni ko x tetap ke?

    err sorry eh :p
    aku ni sengal2 sikit bab2 jawatan ke gred ke :D

    ReplyDelete
  28. Mr PenyuBiru
    ye laa...tq...

    yOnnA
    erm..aku skg ni, jwtan aku guru sandaran terlatih siswazah..
    gred aku dc41...
    blom dg41 lagi...

    jadi, kenela diuji utk jawatan tetap...
    ckg ni tak confirm lagi...tu jea..

    ReplyDelete
  29. Cekgu :)
    Alamak sweet ke..? *blushing kaler merah tomato masak pipi saya nih*

    Erm gred ye. DC 41 maksudnya Didik Cubaan 41. Angka 41 adalah angka pengenalan untuk mana-mana pegawai kerajaan yang graduate dgn Ijazah Pertama. DG 41 = Didik Guru 41. Kalau DS = Didik Siswa tapi saya tak pasti ttg DH 41. Ada sesiapa yang tahu dan boleh kongsi..?

    PPPS = Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah. Maka cekgu, kite ni pangkat pegawai tau.. huui sama je taraf dgn pegawai2 kerajaan yang lelain. Cuma jawatan hakiki kite lebih selesa dgn panggilan keramat 'GURU/CIKGU'.

    Ape lagi? Soklan sains yang SPP tanya lagi menarik. Nnt saya message cekgu via FB eh.okie :)

    ReplyDelete
  30. Byk lg sebonar eaa:
    6. Kena tau relate antara FPK dgn Subjek Sains. Contohnya aspek Jeri nak diterapkan dlm P&P Sains.
    7. Kalau ada Blazer, pakai la biar nampak semangat. Sbb ada interviewer yg suh GST ni pinjam blazer kat lain2 GST.
    8. Senyum Sokmo Lah...penting tu. kekadang aku tgk ko ari tu cam serius jer..menakutkan
    9. Lain2 take note apa yg pembantu bilik pesan. tu jer..

    Anyway bln 5 ni bln paling aku hepi:
    1. Lulus PTK dua2 paper IV. (first time ambik..hehe)
    2. Dah dpt surat pengesahan skim pencen dri SPP
    3. Dpt hadiah travelling dari family...jgn jeles

    Gudluck Bro!!!

    ReplyDelete
  31. semoga berjaya dengan interview tu... good luck!

    ReplyDelete
  32. Cekgu! Nak menumpang berbual dgn Fauzi jap ye.

    Fauzi: selamat bertegur sapa diruangan ini :)
    Aa saya rasa kite sama batch posting ni sebab saya juga baru terima surat pengesahan skim pencen dari SPP bulan ni..

    Cuma.. part PTK tuh belum ada rezeki saya lagik.First time amik terus dpt 4-4 adalah situasi sgt 'rare'. Mcm mana nak contact Fauzi? Klu boleh sy minta Fauzi bagi alamat email..Mod PTK dh berubah skrg. Tu yang 'tensyen' ni :(

    ReplyDelete
  33. Kakak
    erm...nak kenal ke ngn fauzi??
    cikgu fauzi ni pon kawan saya gak, tapi nnti saya contact dier mintak permission nk bg email add..
    nak berkawan pon boleh...

    dan cikgu fauzi ni mmg genius...
    bekas sekolah student antara sekolah terbaik kat selangor nih...kan jie??

    fauzi
    jie, thanks utk tips...
    and congratz utk ptk ko tu...
    aku tau, ko mmg superb...
    kan ko best student dulu...huhu

    Adry
    thanks...

    ReplyDelete
  34. hehe...sori bro...terglemer lak aku kat cni. Jgn puji tggi2...x dapek den nak kojar kang. anyway leh jer sapa2 nak kenal. kita sama2 ckgu elok sgt le tu. Best x interview? Confirm ko cemerlang x gitu...

    ReplyDelete
  35. fauzi
    malu pulak nih...aku puji ikhlas...
    tak mintak ape pun, cukupla ko belanje aku kat mane2 kopitiam pun dah oke..

    hehe

    interview aku, oke laa...
    cume drama sket laa...

    ReplyDelete
  36. Cekgu.. Selamat Bercuti!
    Well memang bawak balik kertas2 utk menanda nih.
    Ada dalam kereta lagi tak bwk keluar :P cuti pun kelas tambahan masih berjalan..

    Saya dh baca entri terbaru cekgu ttg tragedi itu.. Kan saya dah pesan bawak smua, cek dulu dokumen sblm pergi. Ishk2 cekgu ni cuai la..Kewangan 8 mmg penting utk gaji. Tapi mmg Allah dah kata rezeki cekgu baik hari tu.. Puan SPP tu pun sgtla baik hatinye.. maka skrg berdoa byk2 agar lulus temuduga ye.

    Cekgu fauzi dh bagi greenlight tuh. Maka boleh saya dapat email address nya? cekgu boleh bagi email via mesej kat FB saya nnt k. PTK 2 bulan je lagi nih.Mekasih..

    ReplyDelete
  37. Kakak
    okeh...nnti saya fwdkan emailnye...
    hehe
    eksiden, mane nak berbau kan??
    tapi mmg nasib saya baik la kan??

    ReplyDelete
  38. Cekgu mmg bernasib baik. Saya tumpang lega.

    Dan sy memang fahamla keadaan ckg masa ckg asyik bertanya kat Puan SPP tu.. "nak buat macam mana ni..?" Ishk pelikla cekgu. Kerani skola tu nape boleh tak prihatin.. bagi Kew 8 tanpa cop GB.. sebenarnya kesian juga kat cekgu terkena camni..

    ReplyDelete
  39. Kakak
    takpe laa...yg penting dah lepas...
    yg paling penting, lulus dgn flying colours tu laa...
    tu jea..saya tak harap lebih pon :P

    ReplyDelete
  40. Insya Allah, Amin..
    Harap yang lebih tu maksudnya mcm mana eh? :D

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png