Tolong....Ada api, Pak!

Kira2 jam 9.50 pagi, Jumaat yang hening....tiba2....
Krinnnggggg......

Satu bunyi loceng yang saaanggaatttt panjang entah dari mane datangnya...Mungkin dari loceng sekolah...
Memang ye! Itu loceng sekolah...Tapi kenapa panjang sangat ye.....
Menyedari yang itu loceng amaran kebakaran, semua budak berbondong2 melarikan siri sambil berpegangan tangan dengan jalan yang agak pantas...

Ade yang terbakar ke???
Sape??
jeng, jeng, jeng.....


Rupe2nye, itu loceng latihan larian kebakaran atau versi omputehnye "Fire Drill"....
Sebagai langkah keselamatan yang dijalankan oleh semua sekolah sebagai latihan kalau2, (mintak simpang!) berlaku kebakaran di sekolah....
Berduyun2 budak2 berlari2....
ade yang bertempik, ade yang bertempiaran...ade yang skema mengikut arahan yang sepatutnya...
Yang tak tinggal beg pun ade...dibawaknye sekali beg, sekali ngan baju2 PJ sekali....

Bagus kan?? Dorg ni memang sayangkan buku2 teks pemberian kerajaan tu kan???


Lepas semua dah turun dan keluar dari kelas masing2, semua dok berkumpul kat kawasan lapang, lazimnya padang sekolah laa, atau pun dataran perhimpunan....
Lepas dah amik attendance dan sebagainya, semua kembali ke tapak perhimpunan untuk sedikit ulasan oleh Mastermind Fire Drill tu, Cikgu Nasuha yang sedang2 tinggi itu...jangan mara arr... :)

Dah jenuh Cikgu Nasuha membebel...Habislah...Harapannya agar kalau Fire Drill dibuat sekali lagi, mungkin lebih baik dari hari tu....

Itu cerita satu.
Ini cerita dua.

Pemilihan calon ketua murid selaku Ketua Pengawas 2009.
Diorang ni dipilih oleh cikgu-cikgi yang mane dirasakan ada tokoh untuk mengepalai murid2 SKS 24 yang seramai hampir 1300 orang itu..Wow! Ramai kan??

senarai calon2 KP 2009, kecuali yang berbaju ungu dan berkumis tu yea...
Itu KP lain, itu Ketua Panitia...Huhu


Mereka dikehendaki untuk berucap pendek di perhimpunan untuk melihat ketokohan mereka untuk berhadapan dengan public. Tak leh malu2 dan kena overkonfiden....

Kire dorg ni kene berucap cam kempen PRK atau PRU tu laa....Ala2 melobi untuk meraih undi kut...Lantak...
Tapi dari sini kite dapat lihat siapa yang "have the guts" atau ade tokoh untuk tampil dan mewakili SKS 24....kan???

Ok laa...Good Luck y'all!

42 Superb Comments!:

  1. bagus betul latihan ni..dulu masa saya mengaja, cikgu2 lain bocorkan terlebih dahulu..jadi tak real la.

    ReplyDelete
  2. Muhammad Azli Shukri
    haha...ye la tuh, its normal...
    tp budak2 rasenye tatau kut...cikgu2 je yg tau...

    ReplyDelete
  3. ahah.. sklh aku kalau buat fire drill nih mesti bocor dulu kt bdk. ntah sapa le cikgu yg kasi pecah lobang. muahahaha.. *tutup mata*

    ReplyDelete
  4. cikgu jawe
    haha...dah baling batu, tutup mate ke??

    ReplyDelete
  5. masa belajaq di U dulu,depa buat firedrill memalam,siap panggil bomba.ckLah n the gang, siap pi buang bedak sejuk kat muka,mekap2 sikit,tukaq baju...dan turun satu grup sambil mengorat abang2 bomba tu.
    Tepat seminggu lps tu, terjadi kebakaran betul2 di asrama seksyen 16 UM. Apebende pun kami tk smpt selamatkan. ckLah yg panik hanya dpt capai sterika dan water hitter harga RM11, sedang tesis yang baru siap hangus...padan muka kita orang..

    ReplyDelete
  6. xiiinam
    haha...lawaknye....rasain...
    pasni musti serik dah nk ngorat abg2 bomba kan??

    ReplyDelete
  7. :) oh... bestnyer sekolah rendah.... xde samseng mcm sekolah sayer!!! x(

    huuuu... dulu penah ajar sekolah rendah.. huhuuu.. comel² semua budak!! ;;)

    ReplyDelete
  8. wiwita
    tu yg saye suke sek rendah...
    bukan xde samseng, tp dorg samseng yg bulih dilembutkan...
    kdg2 dgn samseng cume dgn member je, dgn cikgu dorg cukup hormat...

    ReplyDelete
  9. mane satu gambau ko bani?
    ko tak mengontrol budak2 ni ke?
    ko tengok je ?

    ReplyDelete
  10. _neo_
    aku takde dlm gambar, sbb aku jadi tukang gambarnye...

    aku kontrol dorg mase aku tak amik gambar...
    aku ni grg sket kut, kdg2 rase serba salah garang sgt ngn budak2 nih...huhu

    ReplyDelete
  11. hahaha bile time fire drill nih aku teringat aku dulu masa skolah asrama dulu
    konpem aku hangus sbb tido tak sedar diri

    ReplyDelete
  12. penyapubaru
    haha, besela tu kalau dok hostel..
    pantang ade free je tidoo...
    pastu tido mati lak tuh...

    sib baik ko idup lagi skg nih...

    ReplyDelete
  13. aku suke fire drill, hehehe.

    wah, bgs ek calon ketua pengawas wat public speaking. sek aku takde pun wat gtu. ptt nye buat kan. br la nmpk kepemimpinan sket.

    kalo aku, aku vote budak lelaki yg no.2 tu sbg ketua dgn budak pomp yg no. 7 tu sbg penolong.

    nmpk ada tokoh.

    ReplyDelete
  14. hayad
    no 2 ngn no 7 ek??
    erm...
    ade 1 lagi calon, no 8 tu, tp takde aritu..
    yg tu lawa lagik dan lebih bertokoh...hehe...

    kalau aku, pilih yg botak tu ngn yg tak dtg tu...
    atau pakcik berkumis itu...haha

    ReplyDelete
  15. Aku penah kena suprise ngan fire drill ni.. yang best nya member aku sorang trus ilang.. rupanya dia dah balik rumah... hantu betul...

    ReplyDelete
  16. Nazz
    bende ni mmg suprise kan??
    org kdg2 buat main2 je...

    ReplyDelete
  17. Ko pilih carik yg lawa ke? Aku setuju hehehe. Tunjukkanlah gambar dia.

    ReplyDelete
  18. Yunus Badawi
    haha...org laki mmg gitu la kan YB??

    ReplyDelete
  19. banyak manfaat fire drill ni dibuat... hehe... wah... calon ketua pengawas kena berucap... bagus bagus... agak agaknya apa lah yang dijanjikannya tu kan... hehehe.... cam pilihan raya plak

    ReplyDelete
  20. Adry
    byk manfaatnye...jgn tatau...
    haha, ckp mcm dalam iklan lak..
    dorg ni takdela nk melobi undi janji nk bagi itu dan ini...
    bese2 je...
    budak2...

    ReplyDelete
  21. masa dedulu aku cukup suka bila ada latihan camni... seronok... bole rileks skit... asyik tgk buku je...

    pastu, masa tu la nak menjerit... kengkononnya memang takut la... hikhikhik... bestnyer...

    rindu plak pd zaman sekolah

    ReplyDelete
  22. ku tak sempurna
    OOO....selama ko la buat memekak terlolong kalau buat fire drill nih...
    takpe, lakonan ko menjadi...haha

    ReplyDelete
  23. Lakonan yang wajib dibuat setiap tahu untuk sekali atau dua kali. Apa2 pun utk latihan kalau benar2 terjadi.

    ReplyDelete
  24. waduh ,kak rose terus teringat zaman sekolah rendah lu kat sekolah rendah sultan ismail, kemaman

    ReplyDelete
  25. TokNabe
    huhu...berlakon tp kene real..camne tu??

    CRAZY BEAUTIFUL88
    org ganu ke?? nostalgik kan??

    ReplyDelete
  26. latihan mcm tu kena bg time frame.. dlm beberapa minit kena berkumpul.. klu tak lenggang kangkung la...

    ReplyDelete
  27. wahhh ... skul kamu sudah sukan kah???

    ReplyDelete
  28. oklah tue.. fire drill kat sekolah je...

    kena fire drill kat loji-loji petrokimia? nangis tak berlagu masa post mortem..

    ReplyDelete
  29. budak2 yang bawak segala beg dan baju PJ tu bukan sayang benda2 tu tapi sebab lepas tu plan nak balik rumah terus hahahah!!!

    teringat pulak fire drill masa belajar dulu.. dah prepare siap sebab memang ada orang bagi tahu dah.. tak surprise langsung..

    ReplyDelete
  30. aku setuju dengan Neeza. lepas tu terus chow kit road... hohoho

    kira ok la... tak la panik ke apa ke... ntah2 cekghu lak yg panik lebih..hehe

    ReplyDelete
  31. kuIna Jentayutiara
    haha...budak2 ni bertempiaran, bertempik lari...mcm btul je....

    Aj
    belum, bru nk merentas desa...

    abahfateh
    wah, sykt petrokimia pun mmg la kene buat bende ni kan??
    kalau betul2 jadi...mati!

    Neeza Shahril
    besela kalau ade yg pecah lobang...hehe

    zariel
    hehe..cikgu2 dah tau...dah tak seprais...hehe

    ReplyDelete
  32. sian ler sapa dok tingkat paling tinggi kan..

    ReplyDelete
  33. wah..melantik ketua pengawas dgn cara mcm ni bagus gak..leh la try thn depan!

    ReplyDelete
  34. latihan2 fire drill ni bagus. tapi yg tak bagusnya, bukan sebab ramai yg hangus...tapi ramai yg hilang. letih cikgu2 mencarinya...itu kat sekolah menengah la. mungkin budak2 sekolah rendah ok lagi, comel2 lagi macam kat gambar tu...
    memang budak lelaki yg tak berambut tu nampak ada tokoh la.

    ReplyDelete
  35. aku py fire drill kat opis lama, siap bleh jenjalan kuar mkn eskrem.. ampess ja kan??

    ReplyDelete
  36. latihan firedrill hehehe aku suke toi latihan nie..suke wat havoccccc...

    ReplyDelete
  37. Fire Drill ni biasa je, aku kena betul2 punya masa kat komplek antarabangsa.Dari tingkat 10 turun bawah lemah kepala lutut. Nasib api tu ciput je..http://kendhin.890m.com/emoticon/ngakak.gif

    ReplyDelete
  38. laa fire drill rupanya. wei giler luas pdg skola ko. ehejh

    ReplyDelete
  39. sejuk hati tengok bakal2 peneraju negara di masa akan datang ni(macam aku dah tua sangat agaknye)...

    ReplyDelete
  40. yatie
    huhu...jenuh kan??
    10 tingkat???

    su
    try la su, kite kene tgk dorg ni camaner berhadapan dgn public...

    CikguZue
    sib baik budak2 sekolah saye baik2 budaknye..haha

    theconfused
    makan eskren?? tak kene ape2 ke??

    juelee
    ko mmg suke havoc2 ni kan??

    haritz
    ko pnh kene yg btul2 la ek??
    btol2, aku pon panik gak...selamatkan diri je...

    :: Cikgu Wiween ::
    jgn jeles pdg kitorg besar ok...
    sekolah KL cam ko mmg la hampir takde pdg kan??

    spatt
    mmg tue pon...haha..

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png