Selamat Kembali...

Hari pertama hari tu, mmg hari paling blurr pernah aku alami...Sebab dah terlalu banyak lemak!
Dah sedap cuti panjang, bangun pun nak taknak je pagi tu....
Ikut hati memang malas nak pi sekolah...Sebab nak kene ngadap muke budak2 yang baru lagi, nak layan karenah dorg, dan macam2 lagik...Kalau korang bukan cikgu, korang tak paham la kut...Hanya cikgu2 yang tahu....

Orang cakap keje cikgu ni senang, Ye!
Iye la tu...Senang...sampai bawak balik ke rumah sebab tak sempat nak siapkan kat sekolah...
Entah laa...Takpe la, biarlah sengsara ini KITA tanggung sendiri kan??
Hari2 makan hati, tapi elok jugak kut kalau makan hati hari2, bulih kurus sket kann??

Ini adalah gelagat makpak pada hari pertama anak2 mereka...Bukan tahun 1 je, tahun2 yang lain pun lebih kurang gak...Aku rindu sebenarnye suasana dihantar oleh mak atau abah aku ke sekolah, tapi seingat aku, makpak aku jarang hantar ke sekolah...

Dorg akan hantar 4 the 1st year jea, yang lain...ko pi sendiri laaa...Yuran?? Nah, ko amik bayar kat sekolah...Mase tuh aku cukup jeles yang makpak lain yang sibuk anta anak2 manje mereka ke sekolah...

Tolong angkatkan beg anak, pi makan kat kantin same2, dok intai2 dari luar....Bukan mase darjah 1 je, smpai ke tahun 6 pun ade...memang aku jeles habis...
Tapi nak wat camne, makpak aku bukan orang senang, masetuh kdang2 taik idung masin management kilang Mama tu mane nk bagi cuti...Dah tu, pegi la sendiri ke sekolah...Yuran cume dikirim jea...

Budak sekarang ni memang cukup bertuah, dengan belanja sekolah yang tinggi, bulih dapat kemudahan henset kalau diperlukan (tak perlu pon kdg2 bagi gak!), kasih sayang yang melimpah ruah dsb...Cume takut dorg ni terlalu dimanjekan, dan jadi teroverboard dan terbawak2 sampai ke sekolah...

Dah sampai sekolah, cikgu2 langsung tak leh sentuh atas nama nak mengajar...Lantak laa...Tapi bukan semua makpak gitu..Ade gak yg masih konservatif cam makpak aku dulu...Terima kasih cikgu yang mengajar aku dulu....

Berbalik kepada 1st day kat sekolah tu, bukan aku tak plan nak buat ape dan ape, siap ade mini notepad yang dah ditulis ape nak buat, jumpe sape dan sape etc...Sebab aku kan buat bizi tahun nih...hehe....

Sampai sekolah jea, dalam kol 720pg, sume orang dah siap Q termasuklah cikgu2 semua...Semua dah ade dalam assembly, aku je yang dok terhegeh2 nak punch..
Dalam hati aku

Apesalla hari ni semua orang muke ketat nih??
Aku datang lambat sangat ke??


Lepas punch, pi assembly, makpak dah ramai berkumpul kat kantin, julung2 kali assembly dengan kitorg...

Rasenye makpak datang sebab nak bayar yuran laa...Sekali diumumkan cume kene bayar RM1.50 sahaja, buat mase ni..itu pon untuk Takaful...Yang lain, tatau lagi bile nak bayar...
Rugi mase mak ayah amik cuti 1st day, ingat nak bayar yuran, sekali sebanyak itu je yang kene bayar...
Cikgu kelas pun masetuh jenuh, berbuih nak menjawab ngan ibubapa...


Ini pulak gelagat makpak yang dok terngendap2, terintai2 anak2 dorang...

Tenkiu!
Selamat Hari ke-3 persekolahan...

ps: kalau ade sape2 lagi yang tak puas hati sebab aku ade henset baru, silela komen yea..hehe

29 Superb Comments!:

  1. HAHHAHAHHAHHA
    dah buat roket!!!!!
    ya allah nakalnya hahha
    lepas tu sepah2 dalam kelas..

    haihh..budak2 skarang.
    aku dengar dalam radio.
    ada sorg ayah ni kasi rm3 utk blanja skolah anak dia.darjah 1 tu!!!
    dulu aku singgit ja kot!!

    dasatnya budak2 skang kan!

    ReplyDelete
  2. aku dulu 20 sen je...
    20 sen sekarang...boleh beli ais pong je...

    ReplyDelete
  3. Yang nangis takde?, bagus budak² sekarang, aku kecik² dulu pon takde mak bapak aku intai kat luar, datang bayar yuran pastu pepandai la balik sendiri

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Cikgu! Salam Ziarah ke blogs Cikgu nih...lps baca-baca N3, tengok gambar2 dan belek-belek hikayat asal usul nama Bani Hashim tu fahamlah sayer.. dan mengakulah sayer bhw Cikgu mmg. rajin dan hensem (agaknye) ...minggu nih mesti Cikgu Penat kan...tak lah sepenat dulu2 kena kira duwit Yuran yang berkepok-kepok ittew...Selamat Mengajar Cikgu..nanti boleh ziarah ke cni lagi?

    ReplyDelete
  5. nmpknya mak pak yg beria-ia ke sekolah...
    anak2 rileks je..

    ada ke yg melalak lg??

    ReplyDelete
  6. yOnnA
    nk kate makanan mahal, tak jugak, singgit tu kire stendet la tu...
    au kdg2 bawak bekal je, duit simpan...

    xiiinam751
    akak zaman biler??? zaman kadok 20 sen tu tak byk jugak kut...
    zaman saye, 80-an belanje limeposen je, skolah agama 4posen...:)

    en_me
    hi en me ittew balikk...

    Abang Long
    sabar kan separuh drpd iman..?

    ReplyDelete
  7. Rjuna
    tu arr, jeles kan??

    zariel
    SK Seksyen 24, Shah Alam...

    HABIHA69
    tak kacak mane laa...bese2 je...
    dtgla lagik...takde hal..
    nnti saye kunjung balas... :)

    ku tak sempurna
    ade, tp tak ramai...cikgu tahun 1 la yg pening kut...sib baiik..hehe

    ReplyDelete
  8. seronoknya masuk sekolah..
    hehe.. ada mak ayah intai anak ikut tingkap ke?
    mesti risau anak nangis la tu..
    cikgu kat dalam tu sure tak selesa mengajar kan..

    ReplyDelete
  9. Neeza Shahril
    hehe, rimas dan rase fofuler lak kalau diperhatikan...

    ReplyDelete
  10. wahh..samela..sek sy pun dh jadi sek org2 tua lak..sbb anak xnampak tpi yg ramai mak bapak lak..ekekke...nak buat mcm ner budak sek..mcm sy kena handle orientasi dak drjh 1..pening jer..mak bapak dok ngintai..aanak2 bising n degil nak marah pun kena pk 2-3 kali n kena jeling2....
    takutttt nanti kena serang dgn mak bapak..hahahah

    ReplyDelete
  11. ainasaffiyah
    btul tu...memuler je bagi muke, kalau makpak dorg tak nampak, kite ajar la sepatutnye, jnji bertempat dan tak terkesan dah le...tu jea..
    kite mengajar bukan nk membabi bute...

    ReplyDelete
  12. hahaha mak aku pun dulu takdenya nak antar..
    dah la sekolah cina..depa antar 1st day je masa darjah satu. len2 pepandai la ko nak idop..

    akhirnya jadik lah aku yang skang kental, tabah dan berdikari ewaahhhh...

    tapi betoi la, cara didikan mak ayah aku menjadikkan aku seorang yg berani menghadapi ape saja...

    ngeeee~~~ manja2 takde dlm kamus idop aku ok...

    btw... sempat gak ko snap gambo mak pak yg dok terhendap2 tuh..
    hahahha

    ReplyDelete
  13. Ni la dikatakan perubahan zaman. Dulu mane ade budak darjah 1 ade enset. Skang siap ade enset 3g lagi tu. Pastu dulu kalo 50sen dah cukup. Skang kat kawasan KL, 2 ringgit tu dapat bagi 20 sen je balik dari skolah...

    Hahaha... roket? chekgu tak wat pape ke?

    Latest post OLPC dan Malaysia

    ReplyDelete
  14. juelee
    err, kalau manje2 ngn encit lee tak pe yer?? haha

    19zim
    hahah...itu bukan kelas aku, aku tukang tgkap gambor je..
    1st day...lagipun mak ayah dok sebok perati...
    lepas ni siapla dorg...huhu

    ReplyDelete
  15. Haha.. selamat kembali ke skolah. Selamat kembali menulis, menanda buku, memeriksa kertas periksa dan melayan karenah anak2 didik tersayang.. :D

    ReplyDelete
  16. hahaahah. xley bla betul budak2. da ade wat roket. adoii. hahahhaha. rindu ye zaman sekolah dulu2. igt lagi mse 1st time. ayah ak tggu kat luat. lame gak seminggu lebih

    ReplyDelete
  17. hahaha.. cikgu BH berhenset baru di ari pertama..
    hakhakhak,,

    btw,

    thankx 4 da wish utk bday Luth..
    semoga anda panjang umo jugak!

    ReplyDelete
  18. Emak bapak terintai2 tu bukan nak tengok anak2 mereka sgt tapi nak intai cikgu2 yg cun dan yg hensem mcm Chekgu BH.

    ReplyDelete
  19. dipetik dr entry cikguBH:
    "Cikgu kelas pun masetuh jenuh, berbuih nak menjawab ngan ibubapa..."

    hehehe..tu la psl. rasa mcm nak record, pastu play balik bila ibubapa tanya...hehehee...:-p
    ada tu siap cakap "saya dah pegi bank pagi tadi ambik duit nak bayar yuran"

    tahun lepas kena menjawab bila parents tanya apsal kena bayar yuran... tahun ni duk menjawab lak apsal belum kutip yuran...:-)

    apapun, selamat kembali bertugas...:-)

    ReplyDelete
  20. TokNabe
    selamat gak utk toknabe!

    ubey
    beshnye makpak tunggu seminggu..
    aku hari 1st je...

    Luth Textile
    tenkiu!

    Yunus Badawi
    huhu...saye tak terlibat ye...saye dah ngajor budak2 besor skg...

    kapallayar
    uhuhu, jenuh kan???

    ReplyDelete
  21. ;;) wow mesti ko pon terpakse buat muka ketat kan? hahahah.. weh aku praktikum strat bulan 3 ni.. gabra. la plak~~:(

    ReplyDelete
  22. _neo_
    gudluck yea, perasaan aku mase 1st day sekolah haritu, same cam 1st day prktikum dulu..
    blurr gile...

    ReplyDelete
  23. salam... pak cik! ko ingat tak aku? kiranya aku ni CIKGU PALING COMEL KAT SK SEKSYEN 24 2005-2008 tapi dulu ler skarang aku kat penang... aku kunjung blog linda pastu saja je masuk blog ko.. ada gak pasal sek. Wah2 grand skarang PMD dah buat poco2 lepas ni masa perkembangan staf ko buat time slot senamrobik kasi cikgu kat c2 berpeluh cikit...Nanti ada masa tau rajin ko upload gambar2 GENG HANG JEBAT AKU leh... RINDU SESANGAT DGN SEDI, MAHADI, UST TAMIZI, KLIN, KSHIDAH, KMIRA, KNAWAHIDAH, KHA :o

    ReplyDelete
  24. FARAWAHIDA
    laaaa...idup lagi ko ye farah...
    aku igt dah jalan ke, dah kawen ke...dah beranak ke...
    erm...skg geng hang jebat dah berkubur kut...semua dah jadi geng hang tuah...semua berhaluan kanan skg..haha...

    nnti kalau ade gmabr dorg aku update laa...ko rajin2 la mai sini...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png