Dari kerana senyum....

Salam semua kengkawan aku yang aku benci tapi rindu...huhu
Dah 2 hari kan BH takde update??
Nak update ke??

Okela.
Gini citernye...

Di satu tengahari yang rembang, masuk mase ke-7 aku masuk ke kelas 6 Hormat. Masa untuk subjek fortaire aku, Sains. Dengan berbekalkan beberapa buku dan pencil case Nescafe tu aku berjalan pantas mendaki tangga dari bilik guru untuk sampai ke kelas.

Senyumlah sayang. Kerana ia ibarat sedekah..

Sampai di satu simpang,
kelihatan seorang wanita yang bertudung, berbaju t-shirt sedang tercegat berdiri seperti sedang menanti sesuatu. Mungkin sedang menanti adik atau anaknya. Dia berpaling sambil terkerling kat aku. Aku yang sedang dalam perjalanan ke kelas, pun terpandang sekujur tubuh yang sedang tercegat tu. Dia tengok aku, aku senyum macam biase.

Takkan nak buat muke taik kan? Jadi, lepas senyum aku berjalan terus menuju ke kelas. Dalam masa yang sama, adik kepada perempuan yang dok tengok aku tadi datang menuju ke arahnya. Aku wat derk je laa...

Aku teruskan kelas macam biasa...

Esoknya, aku dalam perjalanan dalam laluan yang sama, menuju ke kelas lain.
Seorang budak perempuan; adik kepada wanita yang aku dok senyum tadi meluru ke arah aku seraya (perkataan tak boleh blaaa, hiks) berkata...

Cikgu, semalam yang dok kat sini (kat koridor) yang tunggu saya tu, tu la kakak saya...


Aku menjawab,

Oh, ye ke...


Budak tu menyambung....

Arrr...kakak saya kem salam kat cikgu...


Aku ngangguk je...
Dan budak tu pun berlalu kembali ke kelas...

huhu...Tu maknenye ape??
Kan aku dah cakap, botak ni memang ade daya penarik....botak ni seksi...
Tu ar, tak caye....
Tu baru aku senyum...belum aku ayat lagi...hehe...

Dah la, biar korang pikir ape yang korang nak pikir...

Hari ni hari Sabtu. Sabtu mane sekolah ade kelas. Kalau ade pun kelas tuisyen atau kelas tambahan. Tapi hari ni kitorg takde kelas. Jadi, ade yang amik kesempatan untuk bercuti hari ni. Pergi ke Jinbara Resort. Pergi ke Zoo Negara atau pergi ke salon sebab ade promosi. Huhu...

Persoalan besar kat sini, siapakah yang ke Jinbara Resort tu, sape yang ke Zoo Negara dan sape yang ke salon sebab ade promosi?? Hehe...

Aku? Aku ni pi sekolah jua...Sebab ade keje masuk markah dan sedikit kerja2 mengemaskinikan Makmal Komputer sekolah yang baru je siap selepas berkurun lamanya. Aku tak datang sekolah untuk kemaskan Lab Comp pun, cume untuk jumpe Cikgu Ummi untuk masukkan markah. Tapi tengok2, batang tubuh Cikgu H yang cukup komited tu ade kat sekolah...

Rupenye dier pun ade keje jugak..Tapi dier nak buat sorang2 je...Sian la pulak..
Aku pun tolong la dier...sebab aku pon bersekali jugak dengan dier untuk Lab Comp tu...
Cumanya Cikgu H takmo panggil orang untuk datang sekolah untuk buat keje2 cemtu...Kalau panggil, takut banyak pulak bunyi nanti...Last2 dier decide nak buat sendiri je...

Aku tolong pun ikhlas, tak harap ape2, cume harapan aku, kalau aku tolong orang hari lain kalau aku perlukan pertolongan akan ade yang datang tolong, kan??

Tuhan tu Maha Adil...Jadi, janganlah berat tulang dan saling tolong-menolong ok? Dah habis buat keje, sempat la kemas sikit lab tu, Cikgu H rase cam nak belanje aku makan pulak...
Dah kenyang di situ..kan?

Tenkiu Cikgu H...And Cikgu H ni dah nak kawen tak lame lagi. Dier memang antara beberapa orang Cikgu komited dan dedikasi kat sekolah aku. Aku pon admire gak ngan atttitude dier ni..
Dier ni pun actually abang kepada kawan aku,Che Jah dan jugak bekas senior aku mase kat SMKA Simpang 5 dulu..dah la, tu kisah lama...



Cikgu2 featuring Bibik, our feveret cleaner...

Gambar ni bukan gambar baru, tapi aku amik mase cuti sekolah seminggu lepas....Mase ni ade jugak yang datang tunjuk muka dan buat keje....Macam biasa laa...Tapi terima kasih kerana dapat luangkan banyak mase untuk "hulurkan tangan, ringankan beban Bersamamu" dalam meng-setup lab baru nih...
Cadangan untuk name lab baru ni dalam proses pencarian. Korang ade idea bernas lagi meletop2 tak untuk namakan lab ni?? Ade dah cadangan, cume macam tak finalize je...
Cadangan nama ialah : Cyberia, sebab ade 2 lab mungkin kita letak Cyberia One, Cyberia Two...

Korang ade cadangan yang lebih baik tak??
Lab kitorg ni masuk dara dan suci lagik, belum diconteng dek mural atau ape2 wording pun...
InsyaAllah dalam mase terdekat ni..
Oke laa...
Tu jea...

Jangan lupa untuk support Earth Hour.
Aku malas nak cerita sebab ramai dah membebel pasal tu...
Malam ni, selama sejam, 830 - 930 malam...Tutupkan lampu anda...
Boleh ke?? hehe

47 Superb Comments!:

  1. wah, kalau mula ber ayat, sure melekat la yer..huhu..
    masuk lif tekan sendiri la kan.hehe..

    ape kata letak nama, Makmal Baiduri..
    macam manis je nama tu.hohoho..

    ReplyDelete
  2. fiezabaiduri
    hehe...makmal Baiduri??
    mcm nk promote nick sendiri je...huhu

    ReplyDelete
  3. Lama tak nampak muka mat mie. kim salam dengan dia.

    ReplyDelete
  4. Cekgu, anggap cenggini je.
    Senyum itu sedekah ;) Biasalah tu kengkadang kite akan jumpa parents or adik beradik student kite.. hmm. Pun belum ada idea utk makmal komputer skola sendiri gak. Jomla pikir..

    ReplyDelete
  5. Salam kenal cikgu..

    Makmal Al Khawarizmi..boleh?

    ReplyDelete
  6. bjorx
    oke, td leh la kem salam...
    nnti aku sampaikan ek??

    Kakak
    okelah kak, saya anggap positif je...
    ni nak kene pikir nih...

    PINATBATE
    salam kenal pinatbate...
    pernah dgr name tu...oke, noted the name...

    ReplyDelete
  7. beshnya ada computer lab. setuju gak dgn cadangan pinatbate tu, nama sempena tokoh sains.

    ReplyDelete
  8. Fuh..baru senyum,x tegur lg..
    Kalo tegur,mst adik dia dtg plak esok terkedek-kedek dan sipu2 sambil hulur kuih kat cikgu kan?haha..

    Pape pun,nape tak bagitau nak kemas lab ari ni..
    Diriku amatlah lapang ari ni..

    ReplyDelete
  9. NuR
    oke, akan dipertimbangkan...

    Faris Ibrahim
    erm...cikgu H mmg tak gitau sape..
    aku tlg pun kebetulan ade kat sekolah..
    dier mmg suke buat keje sorg...
    tak reti nk suh org...
    huhu
    len kali ko leh la tlg...rajin sgt la ko nih...

    ReplyDelete
  10. crita cinta koridor yg mmg x bole blah...hahaha
    waktu aku skolah dulu antara tempat plg aku meluat is makmal kom yg baru tu...1st sebab cikgu yg jaga tu x best,2nd tenet x pernah nak ada(kalau ada pun susah nak guna)...rasa mcm bazir ja ada lab com tu...hope skang dah berubah la,jgn just makmal ja lawa,isi dalam hampeh..huhu

    **bila aku masuk ja matrik n U,jadi melebey2 la plak guna tenet sebab free 24/7..haha..syukur ja la..

    ReplyDelete
  11. en_me
    aah yek, boleh gak...
    haha, sempena tema blog aku ni...

    ~attahrel~
    aku takde ape2...
    aku just gitu2 je...cinta tak berbalas...
    kitorg punye network tak sure lagik...so far oke kut...

    ReplyDelete
  12. wah
    boleh a mngorat kakak dak tu
    kihkih

    wah rajin nye g kemas makmal comp

    ReplyDelete
  13. Akak senyuuuum dari tadi tengok ko...ko tak nampak ke?


    psst: Akak pun hampir dapat kakak angkat kayo...meh cek entri akak!!

    ReplyDelete
  14. e n c h e k || CAMERA™
    aku mmg rajin pon... :)

    xiiinam
    lor..akak ade senyum kat saye ke...
    apsal saye tak pasan lgsg...

    mentang2 la hampir2 jadi anak angkat nyonya kaye...
    huhu

    ReplyDelete
  15. mesti ada nama ke?
    kang depa sebut 'makmal komputer' gak

    ReplyDelete
  16. nasib baik kakak anak murid yg usyar chekgu..kalau anak murid?hahaha

    ReplyDelete
  17. usha cekgu..huhu. itulah keje I waktu sekolah dulu. Mcm senget jek

    hmmmm...cadangannya.. Pusat Sibercinta...
    hahahha sungguh x besh.

    ReplyDelete
  18. wahh bagus2 makmal baru
    heheheh harap line nye pun lajuuu jugakk ye
    muhehehehhee

    ReplyDelete
  19. mademoiselle azieshakespeare
    kalau ade name baru syok sket kut..

    ~Cinta Cukulet~
    erk, kalau anak murid yg usha, kene tgk dulu la camne...huhu

    sueda
    besela kalau cikgu2 ni kene usha kan??
    cikgu mmg utk diusha...huhu

    penyapubaru
    yg ni okeh kut...

    ReplyDelete
  20. kakak budak tu kirim salam ada makna tu chekgu!! hehehehhh...

    amboi bibik tu.. siap peace lagi tu.. sekolah ada bibik ke chekgu? sape yang hire? boleh pulak staff pendatang yek?

    ReplyDelete
  21. letak nama "Cyber Lodge" entah mcm sedap jer bunyi nyer. Maksud dia pun mcm kena. Cadangan jer

    ReplyDelete
  22. cikgu .... akak ada adik p'puan gak tp msih belajar lg.........

    hehehe....

    ReplyDelete
  23. yu hu..
    aku suka nama cyberia one and cyberia two tu.. sedap apa bunyi nye..
    nanti kita tanya bos kita, mr H.
    i tak dpt dtg smlm.. baby demam.. sory..

    ReplyDelete
  24. Neeza Shahril
    akak, bibik tu kene pakse ngn saye utk buat peace tu...hehe
    tercengang2 dier...
    last2 buat jugak..bibik ni kite upah bawah sekolah kut...org kite manela nk buat keje gini...

    haritz
    cyber lodge?? mcm name resort je kan?? cyber view lodge resort...
    BTW, tq...

    kuIna Jentayutiara
    takmo rekemen ke kak?? hehe

    princess damia
    takpe PD, org ade problem masing2...
    boss pun tak kisah..

    ReplyDelete
  25. cantik tak pompuan tu? Ni mesti tak berapa mengancam. Kalau tak mesti Chekgu dah ayat dah hehehe

    Cyberia tu sedap jugak bunyi dan maknanya.

    ReplyDelete
  26. hahaha
    ade owg ngayat cekgu
    kompem berani gile pompuan tu
    klu aku...xterlintas nk wt cmtu
    salute ar kat kakak student ko tu cikgu :$


    ***rmai jgk kwn2 cikin minat laki botak neh
    dieowg ckp seksi
    [but not me la]

    ReplyDelete
  27. salam..
    kalau letak nama makmal pendeta za'aba ok x?
    hehehe...sebab dlm makmal kan ade macam2 maklumat yg murid2 n cikgu2 leh dpt through internet...
    cadangan je..kalau x sedap jangan gune tau..hehehe...teratak za'aba pun ok gak..

    ReplyDelete
  28. Yunus Badawi
    tu ar, name tu mcm futuristik sket...tgk ar nnti...

    ✖cikin✖
    alaaa cikin, malu la nk ngaku...
    huhu...

    lillies
    erm...
    teratak ek???
    oke, tq...sbb bagi cadangan... :)
    teratakian kakjie buleh kut...huhu

    ReplyDelete
  29. Bubuh teratak makmal sekolah pun cun gak....kalau jadik nama nie, ada komisen??? Huhuhhh

    ReplyDelete
  30. lepas ni nak botakkan pale r
    hehe
    ri2 botak xde pompuan pon nak tego
    2 pasal simpan rambut
    hehe

    ReplyDelete
  31. Sungguh senyuman gambar no.1 cukup kelihatan semulajadi dan ikhlas. Senyumlah selalu wahai cikgu


    =)

    ReplyDelete
  32. weh!!
    aku tutup lampu dowh!! hahhaa
    sgt seronok ok tgk semua kat ptrajaya ni bergelap.

    ehem2..
    aku cuba mencari punca entry ni?
    mungkin kah sekadar nk bgtau yg ada org kirim salam kt ko? HAHHAHA

    ReplyDelete
  33. I jeles tau...
    naper u senyum kat perempuan lain...

    isk isk isk...

    sampai ati u... nyampah .... :P







    hikhikhik...

    ReplyDelete
  34. 1. Rindu kat mat mie.. kirim salam yek kat dia... Mat mie mmg mcm tu kesian kat dia dah ler jum tu birthday dia, hari sabtu kena dtg buat kerja. Korang tgk muka dia dah ler mmg skema tapi skeli kena laser sakit gak!!!
    2. Latak je nama MAMA JEM dan MADAM ZORRO.
    3.Ish2 rajin gak shadi tu datang hari sabtu mcm tak caya je!!!

    ReplyDelete
  35. Ko cuba tanya budak tu kakak dia pakai cermin mata tak? kalau pakai suruh tambah power cermin tu tapi kalau tak pakai cepat2 ler g kat 18 tu buat cermin mata. Kot2 kakak dia juling kot? Nampak ko N budak mana2 bertindih so tu yg leh kirim salam tu...

    ReplyDelete
  36. waah... ikan dah makan umpan.. hahahahahaha


    Adry @ http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  37. amboi...cikgu BH....takmau ambik langkah seterusnya ke...hehe..bila lagi..ye tak

    ReplyDelete
  38. hahaha.. betul2... botak == seksi maa.. haha

    ReplyDelete
  39. KampungBoy
    teratak?? herm...
    takde komisen, pahale ade la kut...huhu

    e n c h e k || CAMERA™
    blom ade...huuuu

    joegrimjow
    erm, bende ni subjektif kut...
    nasib pun ye jugak kut...

    SRISUFI
    dah senyum dah sampai ke telinge nih...
    heeeee....

    yOnnA
    ahaha...
    entah laa...takde motif sgt entry nih..

    ku tak sempurna
    jangan la gitu...
    ai setia ngn u je tau... haha

    CIK FARAH
    shadi dah berubah la lepas ko pindah ni farah...jgn tak percaya...
    ko suke kan jeles dgn ape yg berlaku atas aku...huhu

    Adry
    aku tak niat pon nk umpan sape2...
    aku ikhlas berambut botak nih...hehe

    nordee
    takmo laa...
    budak tu mcm budak lagi la kak...

    Jard The Great
    tau xpe... :)

    ReplyDelete
  40. bagus la korang berbakti untuk anak bangsa
    banyak pahala ni tau

    ReplyDelete
  41. nak kasik cadangan nama,
    Infotech 1, infotech 2. dah macam nama kolej plak.
    Cybertech 1, cybertech 2. apasal suka tech2 nih?
    Multimedia 1, multimedia 2.
    PAS - plaza alam sentral. eh, tak, pusat alam siber. abis la... kena gam.

    komen pusat sibercinta - huhu macam pusat cari jodoh secara online jek hihihi. jangan mare sueda:D

    ReplyDelete
  42. Oh...penyelaras makmal jugak ek...
    Samelah kite...
    Ni pun dalam proses nak menceriakan makmal ...
    tapi kekeringan idea...tak tau nak buat ape,,....

    ReplyDelete
  43. kem salam je? kem la nasi lemak ke... kuih donut ke? kan cekgu kan?

    ReplyDelete
  44. AyunasiA
    tq ek, banyak cadangan nih...

    Eyna's
    huhu, kitorg pun lebih kurang gak...

    juelee
    betol2...kem salam bukan bulih bagi kenyang pun...huhu

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png