Posts

Showing posts from July, 2007

After Almost A Week...

Image
Dah hampir seminggu aku kat IPTeknik KL... Kami dah pun lalui hari2 orientasi dengan penuh sabar pasai hampir semua aktiviti kami di IPT tu sepanjang minggu orientasi hampir2 menjelakkan kami... Dengan keadaan dewan besar yang agak kurang kondisinya... Sebab dewan tu dewan lame...tapi tak ape sebab kami MESTI membiasakan diri dengan segala macam rencah akan datang sebagai PENDIDIK... Hari atau aktiviti yang aku paling suke adalah masa sesi belajar menyanyikan lagu Maktab, Lagu Wilayah dan Lagu Guru Malaysia... Pasai lagu Guru Malaysia nih kalau dulu2 cumer dinyanyikan bersempena dengan Hari Guru je tanggal 16 Mei setiap tahun, kali ni merasalah kami menyanyikan setiap minggu... Secara peribadi lagu ni membawa satu semangat yang susah nak digambar... Semangat nak menjadi Pendidik nih semakin berkobar2 lagi2 kalau menyanyikan lagu nih... Tatau nak describe camaner... Perasaan tu lain macam... Kalau dulu mase kat sekolah masa Hari Guru kami sebok dok nyampok time cikgu2 nyanyi lagu nih..

What To Say!

Image
Hari ni mungkin hari terakhir aku dapat buat posting kat blog nih... Lepas nih tatau lagi, sebab belum discover gimaner nanti kat IPTeknik.... Macamaner kebolehcapaian aku dengan internet... Even IPT tu dalam area KL tatau lagi boleh ker, senang ke aku nak login nak update... Insya-Allah kalau tak ade aral melintang, aku tak disibukkan dengan aktiviti harian... Aku akan update... Macam di Penang dulu, aku gagah jer nak kluar ke CC kat Bayan Baru sebab nak online... Sebab mase tu tak ader bende lain yang mengujakan daripada membagitau kawan2 dan cara ni jugak aku pakai untuk mengekspresikan diri aku... Yelah, bukan senang nak please everyone... Kita tak boleh expect orang nak respect kita dan sebaliknya... Sebabnya kite semua dilahirkan dengan pelbagai karektor yang berbeza... Bergantung pada nilai kita untuk melihat seseorang itu... Kalau jelek perangainya di mata kita, mungkin nampak OK-OK jer di mata orang lain... Tapi baguslah aku luahkan semuanya di sini, sebab words can represe

i have no idea at all....

Bukan ape, aku dah slalu dan terbiase masuk asrama nih...Bukan aku tak biase masuk hostel dan yang jadik masalah sekarang ialah... Sebab aku takder aper2 hint pon dari pusat latihan IPTeknik tu... Aku tetibe jadi blurr semacam... Bukan aku tak biase, even aku ader rough idea pasal ape nak bawak... Tapi in details memang tak ade, ape nak pakai mase registration, ape nak buat, pasal bilik ker, disiplin ker and sumer bende berkaitan... La nih pun aku tak abis packing lagi, bertangguh2... Dari hari Khamis aritu, sampai la nih.... Procrastinating btol la aku nih.... I Hate Procrastinate!!! Erm... Ape nak bawak nih... Dok asyik memikir pasal KPLI nih bermula pasai saper nak jadi penjamin, saper nak jadik saksi, dah bende2 remeh gitu yang kadang2 memeningkan.... Bukan nak merungut tapi kadang2 aku boleh jadik give-up things out!!! Tapi for the sake of my own FUTURE... aku kene la banyak bersabar, sebab bukan senang nak jadi senang... Pas ni aku nak pi gunting rambut sebab rimas nak mampus

Beware of ur blood pressure....

Image
Pernah check Blood Pressure...check this chart out to figure out whether u r normal or need some treatment and awareness... Ari tu aku check pasai kene wat medical check up BP aku 110/80... Normal laa.... Korang try la try chart nih... 8)

Things To Settle....memang banyak!!

Semalam aku uruskan semua yang berkaitan dengan kemasukan aku ke KPLI... All the documents, bukak saving account BSN, buat medical check-up ngan Xray skali... Pergi beli setem hasil, buat poslaju... Maaaaaaaaacaaaaaaaaaaaaaaaaam2.... Dan bile dah setel, bende2 tu kene lak fotostat ikut copy yang dier nak.... Raser cam menyusahkan btull....tapi.... Tak cukup dengan tu, kene sahkan pulekkk.... Dah sahkan kene cari saksi..bukan semata saksi biase, tapi kene ikut kriteria yang ditetapkan... What a bulls**t..... Tapi nasib baikla dengan pertolongan Kak Lis yang sedari dulu kalau nak mintak pengesahan sijil memang mintak tolong dari dier jer... Maceh Kak Lis...Jiran aku yang sorang ni mmg terlalu baik dan aku dah anggap cam family aku sendiri.... Mak aku pun dah layan dier macam anak sendiri.... So, dier la yang banyak tolong aku nak dapatkan cop pengesahan untuk salinan sijil aku yang berkoyan2 tuh.... I was so lucky to have her to help me.... Satu lagi orang yang banyak tolong aku dala

:: Announcement ::

Just wanna stressed out about some of my - that so-called "pengakuan" - dalam blog nih... Bukan aper, mungkin akibat tafsiran kita yang berbeza akibat daripada cara menilai yang berbeza hasil daripada "layer" yang ada dalam diri kita semua... Mungkin ada yang tersalah faham tentang diri aku yang macam nak sangat jadi orang lain... Lagi2 pasal entry pasai aku "seperti" teringin sangat nak jadik loveable cam dak "H" tuh...heheh... Bagi aku bende tu cam luahan jer.... Tak lebih dari tu... Aku tak pernah nak jadi orang lain... Sebab aku tak akan pernah berjaya... Aku adalah aku sekarang...huhu... Whatever It Is....BaniHassim is Banihassim... Thanks to all my frens for being such an attentive and alerted bout me... Keep on reminding me ur advice... I look forward for it....

Anak Derhaka - Azabnya!

Cerita ini adalah email yang diforwardkan oleh Pak Uda aku... Meh kita sama-sama baca dan ambil iktibar daripadanya... "Sebaik sampai ke pintu wad, jeritan Jalal menerpa ke telinga saya. Jeritannya sungguh kuat kerana azab dan sakit yang ditanggungnya tidak mampu ditanggung lagi. Saya percepatkan langkah menuju ke katilnya. Di sisi katil saya lihat ahli keluarga Jalal sedang menangis tersedu-sedu. Jelas mereka panik dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, kecuali melihat Jalal menggelepar kesakitan dan berdoa semoga Jalal cepat sembuh. Di katil pula, Jalal meraung dan meronta sambil tangan dan kakinya terikat kemas dikatil. "Terima kasih ustaz sebab sudi datang bantu kami. Saya dah tak tahu apa nak buat. Dah seminggu lebih adik saya macam ni," kata salah seorang abang kepada Jalal sebaik melihat saya sampai. Sebelum itu mereka menghubungi saya melalui telefon meminta saya segera datang untuk membantu menyembuhkan penyakit adik bongsu mereka itu. "Apa saki

Santai...

Image
Who's this??? This pics is my parent when they were teenagers like me now... See how difference they were before compared to today.... 2 ruang dan peluang yang diberiNya memang ternyata amat berbeza... Manusia imannya bukan setaraf Malaikat mahupun Nabi... Ada masa naik, ada masa turun... Jadi, sentiasalah kita berdoa agar sentiasa berada di dalam limpahan kasih sayangNya... InsyaAllah...

The Inconvenient Truth....Is it True???

Entahler betui ker tak, aku pun teringin gak nak cari DVD or VCD movie yang dapat award nih... Daripada trailer memang cam Meletop jer movie nih... Al-Gore secara tibe2 jadi hero dalam filem nih.... Aku suke bile Al-Gore wat joke... "My Name is Al-Gore and I am the Next United States President..." haha..... Kat sini aku ader la terjumpe trailer filem nih... Kalau saper2 yang ader source maner nak jumpe Movie nih...gitau la ek???

Tinggallah Sayang Tinggallah Pujaan...

Hari ni aku pergi dan meninggalkan segala kenangan yang aku ukir selama hampir 2 bulan aku di Penang... Sebelum pemergian aku dari Penang, aku sempat jumpe dengan Kamini in case to settle this kind of penalty for not completing the course... At last, I have to pay RM2800 for course that's i've taken at PSDC.... Banyak tuh...Tapi aku cam malas jer nak settlekan dengan KEMENTERIAN KEWANGAN.... Nak bayar boleh secara installment 3 bulan.... Abah aku yang kene bayar gak nanti... Arrr....Camaner ek??? Lupekan sementara pasal bende nih.... Nak bersecerita pengalaman aku...maybe the 1st experience driving alone for this such long journey.... Naik sakit tulang belakang aku driving siang tadi.... Bertolak dari PSDC lebih kurang 10 lebih dan sampai Shah Alam dekat2 3 setengah.... Sebelum bertolak pulang, lepas aku bis farewell for the last time dengan classmate aku, aku sempat SMS kat diorang sumer the last SMS before I left Penang... Yang aku agak terkilan sebab tak dapat nak bid fare

Hisham's Got It Too..

Lepas semalam yang penuh dengan kesedihan... Aku tak akan mungkin dapat lupekan ape yang dah berlaku... Memalukan diri sendiri dengan mengorbankan kejantanan melalak cam dak pompuan... Malu giler.... Tapi tak kisah ler as long as i was genuine... Genuine la kunun...ker ko nih memang kaki melalak... Tapi yang penting aku bukan made-up feeling laaa... Memang itu tulus dalam hati aku... Rase bersalah pada roomate ngan classmate membuak2 dalam benak fikiran aku... Si Sean siap buleh bagi aku message thru SMS nasihat kat aku... Tapi memang btui la advice dier supaya aku nih be cautious wiyh every words counted thru this granted mouth... Aku akan cuba ikut lagi2 aku akan menuju satu lagi perubahan dalam hidup aku... Kalau takde aral melintang, dan diizinkanNya... Aku akan bergelar pelajar KPLI selama maybe setahun atau setahun setengah...dunno yet... Dan kesedihan yang berlaku dalam classmates aku bukan berakhir di situ sajer... So suddenly, Hisham was the one who SMS me a good plus sad

So Embarrassing....

My last day in PSDC was really an embarassing one... Malunyer tak hingat.... First few half of the last class is ok... Lepas tu jer, sumthing came in my mind after the break... Ayyoo...macam2 aku fikir so suddenly pasai that is my last day in PSDC... Actually aku dah melalak sorang2 semalam... Sungguh tak macho...tapi nasib baik orang tak nampak... Kalau tak hancus macho aku... Takde maknernyer nak kontrol macho sebab segala2nyer dah terkantoi pasai aku nih memang kaki penyedih... Mulut jahat tak hingatt tapi kalau pasal bende2 yang quit touching nih memang cepat sangat tersentuh... Jadi, itulaa yang jadik hari nih at the end of the class... Airmata yang aku tahan dan takung akhirnya jatuh berderai cam air hujan... Malu tak hingat kat member2 especially gurls.... Yang kat member2 boys poun lagila aku malu... Dah tu trainer kami yang sungguhla baik hati, CK Sia turut menjadi saksi pada kehancuran kemachoan aku... Dabel-trabel punyer malu... habis tu, datang MaryAnn suh pi toilet co

The Last Class Attended (Maybe)

Harini aku bangun cukup awal… Pukul 430 pagi aku dah celik dan susah nak melelapkan balik mata aku yang cukup banyak berjasa… Tatau naper…Maybe mungkin dah terlalu crowded kepale hotak aku ni memikirkan terlalu banyak benda yang mungkin bukan2… Meninggalkan sesuatu yang sebelum ni kita tak biasa sampaikan kita menjadi terlalu biasa padanya mungkin bukan perkara mudah untuk semua orang… Begitu jugak dengan aku…. Mendapat berita yang aku diterima ke KPLI membawa pelbagai perasaan yang bercampur-baur, caca-marba dalam hati dan benak minda aku… Dan pastinya semasa aku mendapat berita yang aku diterima masuk ke IPT Cheras untuk KPLI nih semestinya Ratu Hati aku, My Mom… Cuma aku yang (mungkin) kurang gembira dengan berita ni… Nak meninggalkan sesuatu yang biasa aku lakukan kepada sesuatu yang baru memakan masa dan ruang... Nilai sentimental apa yang sedang aku alami nih pastinye akan jadi kenangan di masa depan... Wahwah....Melampau2 sentimental aku nih... Bukan apa, berbalik pada histo

Take A Look of These Pics

Image
My Little Tiny Buddy who reduced the tense of being in the room without doin' anything...Tenkiu Sonar ku....huhu... Some of my "NEW" friends which accompanied me watched the Superb Transformers...Macam2 karektors dengan pelbagai kaler...ader yang gerhana, ader yang hari cerah...macam2..dan diorang sumer memang fun...cayaler...!!!! The rack that full with things and stuffs included my no-use anymore TV...Goodbye Singer....sobsob... The bangle which I tukaq sementara ngan dak Del pasal dak tu suker sgt ngan bangle aku yang comey tuh...bangle nih pun ok gakss....(jage hati Del...hehe)

Transformers Was Damned Good Man!

Semalam kami takde kelas, so kami ambil kesempatan nih nak pi tgk movie terbaru kat cinema sekarang nih apelagi kalau bukan Transformer… Weehuu….memang satu movie yang sgt mengujakan kami…. Kami bukan ramai sangat pun tgk movie nih beramai2... Aku la yang jadi mastermind nih, bukan ape, sajer je nak outing dengan kawan2, biler lagi... Aku ni pun status untuk diluangkan kat PSDC nih bukan lame pun, kalau aku dapat KPLI tuh... Jadi dengan sisa-sisa masa yang tinggal nih, kalau aku bukan ditakdirkan adre lagi kat PSDC nih, aku sekarang menunggu jer status aku kat sini... Sebab bende2 nih tak pasti...Dapat atau tak terpulang kepada yang Maha Kuasa... Dak2 nih semua memang teruja nak keluar ramai2 nih tapi macam biasa la kene ader yang jadi mastermind untuk plan bende2 nih.... Setelah aku plan berSMS dengan semua classmate aku, yang konfirm nak pi aderla dalam 7 orang... Tapi finally yang betui2 nak pi dan dapat pi cumer 6 orang dengan sekuntum jer bunga yang dapat join... Iema jer yang

Being A Loveable Person…

I always wanted to be a loveable and likeable person... Tapi macam biasa la, tak semua benda yang kita nak dalam dunia ni kita akan dapat.. Dan bende yang kadang2 kita taknak tu la yang kita dapat... Kan best kalau aku jadik cam Hisham... Always being the Most Likeable and Loveable peron where everyone love him... So Lucky him... Dan aku tak akan pernah akan dapat bende tuh pasal aku tak ader certain qualities and criterias like Hisham... And aku percaya yang most of the Girls of my class liked him...very much!!! He’s such a nice person... Kalau aku jadik perempuan pun perasaan aku mungkin sama dengan the other girls... Kalau aku...Jikalau aku...Nasib baik aku bukan perempuan...Lucky Me!! Sebab mungkin dak2 perempuan nih ader menaruh hati dengan Hisham, tapi sayang dak nih dah bertunang...Kan ramai lagi boys dalam klas nih... Nak qualities yang lain daripada Hisham pun ader... Aku tak secomey Hisham tapi aku percaya rupe paras bukan segalanya... Halloo....Pilih aku jadi Pacarmu...l

Transformers The Movie : Autobots Versus Decepticons

Image