Posts

Showing posts from January, 2008

A New Chapter

Seminggu yang berlalu memang agak memenatkan... Especially sebab hal untuk membiasakan diri dalam dunia baru ni... Kalau dulu selalu mengajar dalam kelas je... Sekarang ni baru la tau kalau kite berada di tempat itu sendiri... Satu lagi mungkin kami cikgu praktikum, dan everything has to be documented and presented in well and detail manner...Memang penat... My very 1st experience ke sekolah dan mengajar budak2 yang betui... Sebelum ni mintak kengkawan je berlakon dalam kelas, kali ni real... Our 1st day... Disebabkan memang tak pernah nak dtg sekolah pi recce ke camne, kitorg pun main redah je la pi skolah... Kami tak tau pun dpt sesi pagi ke petang, so sebagai langkah selamat kami dtg la pagi... Pagi2 kami dah bersiap dah bertolak ke sekolah... Hari Isnin lak tu, ader assembly, and tu la chance kami nak tayang muke...Hahaha Budak2 sume tgk cam pelik jer... Sebab muke mmg tak pernah nampak... Time nyanyian lagu-lagu tu lagu Negaraku, Negeri Selangor je yang aku tau.. 2 lagu lain mmg

Latihan Merentas Desa...

Image
Dak2 nih iye-iye berlari kalau lalu depan aku...Pastu bile nampak aku pegang kamera jari yang 2 tu asyik gatal je nak Peace-peace... Lepas lalu depan aku...Jalan balik... Come on rumah Hijau... Kawasan yang aku jage checkpoint ni memang kawasan banyak anjing... So kene beware laa... Aku jage sini ngan Cekgu Azlina ngan Azreen... Tapi kat sini ok je mase jage tu.. Aku siap poyo2 la kadik cam Cekgu senior siap tegor2 dorg sumer... Pantang nampak kamera...Budak2...! Kete aku di sana....

SK Bangi...Merentas Desa...Really!

Image
Rabu yang lepas SK Bangi ni adakan sesi pengenalan trek untuk merentas desa Sabtu akan datang (lagi 2 minggu)... Dan kami cekgus pelatih nih disuruh jugak la join the club... Tapi alkisahnye maleh nak tukar2 baju, just tunjuk muke, sebab nak tukar baju leceh la pulak... Takpe Cikgu of the year ade handle function tu, kami yang still "green" nih dok observe je laa... Mase tu aku; Cekgu BH ngan Cekgu Kecik je yang turun, member lain sume ade klas... Ingat nak turun skali tgk trek, biler nak kuarkan kereta, dah kene block... Last2 balik ke staff room balik..Hahaha.. Dorg nih pantang tgk kamera...ade je yang nak pose... Hok nih tgh warm-up instructed by Cikgu of The Year...Luckily we had him... Aku jadik Cekgu umah Hijau...Go Hijau..Go Hijau...Yeyeyeye!!! Asyik tayang armpits jerr...!!

Ngeri! 6 Sekeluarga dibunuh Dalam Satu Malam..

Apa dah jadi dgn keselamatan kat Malaysia nie.... nyawa hilang bagai tiada apa nilainya lagi..... berhati-hati laaa.... Klang, 10 Januari 2008 Berita melaporkan pada 10/01/2008 di Klang, Kejadian berlaku diantara kira-kira pukul 3.00pg hingga pukul 5.00pg. 6 sekeluarga terkorban di Tanjong Harapan semasa pergi makan dan bersiar-siar. Menurut kenyataan Ketua bahagian Narkotik dan Jenayah IPD Klang, SP Ahmad Jibam memberitahu mangsa telah ditangkap dan digamkan serta di isi dalam kotak dan dibiarkan di persisiran pantai Tanjong Harapan Berdekatan Dengan Medan Ikan bakar Tanjong Harapan. Menurutnya lagi semua mayat telah ditemui oleh salah seorang peniaga disitu ketika dia sedang mencuci gerainya . Kesemua mangsa telah dihantar ke HUKM untuk ujian forensik dan bedah siasat. Pihak polis menganggap kes ini sebagai kes Bunuh Separa kejam. Berhati-hati semasa berjalan bersama keluarga pada waktu malam. KLIK UNTUK GAMBAR MANGSA ( Eksklusif! )

Abah's Birthday Gift...

Image
On this 16, Abah will become one year older than Mama...Abah will be in his 54th years of life.... And hopefully Abah will stay in good health and be our father for more years ahead...Inshaallah.... And i've been gone for shopping for Abah for his 54th birthday... Nothing to buy, just small gifts that collaborated alsowif my Mama... I just bought him a T-shirt and belt...Err.... Bukan takmo beli bende2 lain yang tak praktikal mengikut Abah macam perfume ker, electronic gadjet ker... Sebab kalau beli bende2 gitu bukannya ABah pakai pun... Abis2 pun simpan jer... So, i suggested to buy the shirt so he can wear it for outing as well the belt... Lagipun skang nih ade sale...So, just bought.... Hehe... Anyway, maybe i'll not home for his birthday because i'll be staying in Bangi for my practicum... I might can wished him for afar...Tak kisahla, the gift will be given by my Mama... Anyway, Happy 54th Birthday Abah!!! We luv u so much.... Life-long for abah and be a good moslem...

Salam Maal Hijrah - Ahlan Wasahlan 1429H!

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Islam - 1429H. Semoga dengan mendatangnya tahun baru ini kita akan lebih memperbaiki dan memuhasabah diri. Renungilah, jangan alpa, kelak musibah menimpa... Selamat Menjadi yang Lebih Baik daripada tahun yang berlalu.. Inshaallah... Maal Hijrah.mp3

Posting, Practicum...Supervisor...

Image
Satu lagi benda yang mungkin menggetarkan Bakal Guru cam aku ni... Bukan ape...Bukan semua orang macam aku... Dan dengan menerima buku persediaan mengajar ni, aku baru sedar yang aku sedang melangkah ke satu dunia baru, dunia sebenar yang menghubungkan aku dengan dunia sebenar seorang pendidik... Tahun baru Islam bermula dan dengan bakal juga bermula satu fasa baru dalam hidup aku... Sebelum ni bukan tak biasa micro-teaching nih; kaedah pengajaran di dalam kelas dengan menggunakan pelajar palsu jer.... Minggu depan, kami semua akan report duty for practicum and for me that chose SK Bangi as the place to implement and practice all the theories semakin merasakan kehangatan latihan nanti... Sifat aku yang sentiasa mahukan yang terbaik kadang2 membuatkan aku tak senang duduk goyang kaki... Bagi aku, aku kena menjadi "sesuatu" di dalam apa jua bidang.. Sambil lewa?Naahh.... Kalau difikirkan balik, memang rase cam tak sempat nak settlekan segala hal berkaitan.. Mane Lesson plannye

Nak Bagi Top Up Tahan Lama...Try this...

TOP UP TAHAN LAMA org kata pkai line lg save dr d prepaid.. tp korg msti trperanjat dgn ape yg bakal aku citerkan ni.. top-pup RM 10 tp blh tahan smpi 1 bulan tak kira la klau korg brgayut brape lama skalipun, hantar brape juta sms skalipun.. mgkin rezeki aku aritu, pg la jmpa makcik bau2 bacang ngn aku, dia ajr camner nk crossing account, coz dia keje kt bhgn System Development maxis. kekdg aku tlg gak memember trdekat top up, tp amik untung sket aar.. Ok, secara simplenya aku terangkan kat korg, tp INGAT JGN BUAT LBIH DR 3 KALI untuk 1 nombor, coz system akanauto detect & batal no korg. timing nya, korg blh topup pertengahan ujung bulan between 25 hb keatas dlm kul 3am keats. coz dlm tempoh ni, system akan di selenggara, so ada loopholes. kene try&error. 1) beli topup RM 10...gesek & ready. 2)korg type <**REC 10 > , then send to 09901 3) tgu reply, kat skrin akn kuar satu serial number 6 digit, korg salin tau. 4)pastu korg type <**REC 10> <123456

Penat Weyh...

Image
Actually this is a post-poned entry..Just nak story that we went for cleaning up our house in Bangi since the landlord had installed the missing pipe meter... Penat la sangat tak hengat... Sib baik la Pian ngan Khairul pun ringan tulang...So same2 la penat... Banyak bende nak dibuat... Tukar kepala paip yg dah uzur, tukar bulb lampu, ngemop, cuci bilik ayor yang hancho tu... Banyak keje...Kol 3 lebih br settle...Penat oo.... Bilik air pun macam sarang penjenayah jer...LOtih nih nak kojekan...

Lengang...

Image
Suasana di maktab lengang buat mase ni...Masing-masing ade urusan yang hendak diuruskan...Masing-masing melepaskan keperluan dan kehendak yang mesti ditunaikan... Tapi... Aku sendirian di sini... Sendirian tapi tak bermakna sepi... Aku dok melayani apa yang akan berlaku dalam masa beberapa hari akan datang... Kalau sebelum ni aku cume berlakon mengajar di dalam kelas dengan murid "palsu", minggu depan tiada lagi murid palsu nih lagi... Selamat BERPRAKTIKUM, kawan2 seangkatan KPLI Julai 2007... Semoga kita beroleh kejayaan menjadi PENDIDIK SEBENAR...

Aksi Si Tembun...

Image
Tertelan asamboi...uppp.....Macammnyerrr.....! Ape tengok2...?Ade utang.... Hoho..hoho...Akulah santa.... Nak picang...Nak picang...Picang....!!

Kiut tak? Comey Giler....

Image
"Mama and papa saya yang jadikan saya besor cenggini..." "Teka saya baby boy ker baby girl...?" "Ape ingat Papa saya tak larat ke nak angkat saya yang tomey nih...??" "Lihat rambutku, cam meggi kannn???....."

Ya Allah, Kau sihatkanlah atuk ku...Amin..

Image
Lepas bertungkus-lumus berkemas kat umah Bangi, aku headed trus ke HUKM for visiting my atuk... Actually he was really unwell for this few weeks and caused lots of difficulties to his wife and his children... Aku yang mendengar pelbagai cerita pasal atuk itu dan ini kesian dengan atuk... Sebab atuk yang sekarang nih dah berusia hampir 78 tahun seusia dengan Tun DR. M, dah bermacam bende yang jadi.... Orang tua almaklum je laa, semua bende yang berkaitan dengan makan-pakai dan welfare atuk nak kene jage.. Orang tua tau2 je la, perangai pun dah kembali ke zaman budak2 balik dan semua tu memang satu dugaan dan cabaran yang besar buat semua anak2nya.... Tuhan sahaja yang tahu, dan semua yang berlaku ni kami anggap sebagai ujian dari Allah... Sama ada boleh menahan karenah orang tua macam atuk nih... Aku sampai HUKM dalam pukul 4 lebih, sorang2 je, sebab aku dari Bangi, kalau dari rumah bolehla together wif my mum... Mama dah datang awal skit dari aku sebab Mama pi dengan Azam dan Olien...

Lotih Den Komeh Umah...

Image
Semalam saje2 la...sebab minggu depan punye depan dah nak kene praktikum kat SK Bangi... Kami pun berduyun2 la berempat dengan memember semua pi kemas umah yang kami bakal sewa tu... Bak kate Eja , umah kitorg tu tak lawa..Tak lawa pun tak lawa laa...Janji boleh beribadah sudeh!Huhu... Kami berjanji la nak pi jupe kat Bangi nih dalam kol 11...Tapi alkisah aku nih yang kunun2 macam tau la jalan dalam nak ke Bangi, last2 tak berapa nak tau pulak jalan nak ke sana... Si kecik nak ikut jalan yang previous yang mmg dah tau...aku pulak nak ikut jalan yang kunun2 aku tau... Sekali entah ke mane aku pi... Janji nak jumpe kol 11, jadi kol 12 lebih... Si Khairul dah sampai lame dah...So, berjanggut la dier tunggu... Dah setelkan sumer dengan Pakcik Azhar yang jadi middle man dengan tuan rumah, kami dapat kunci dan masuk umah... Rumah dah lame tinggal almaklum je laaa... Terus beli penyapu ngan mop settel kan kemas umah...just sapu2 je sebab paip takde air sebab meter kat luar rumah nak kene kibe

Kembali Ke IPTeknik..

Hari ni hari sekolah bermula... Maka, berakhirlah cuti kitorg sebab sekolah pun dah start.. Hari ni masuk kolej macam tak biase je... Kekok... Sebabnya lame dah cuti... Malasnya... Kalau ikut hati memang takmo pi kolej.. Ni pun kena perah otak balik mcm sebelum satu bulang setengah yang lepas... Jumpe balik dengan coursemate... Masing-masing ade cerita masing-masing... Masing-masing tak berubah... Masih seperti dulu.. Yang bezanya mungkin kalau yang dah beristeri yang tengah sarat mengandung sebelum nih dah selamat melahirkan baby.. Tahniah kat Cekgu Mahafis dapat baby boy yang dinamakan dengan nama yang cukup simple...Abdul Mutalib.. Tahniah pada Cekgu Sue yang baru bertunang... Tahniah pada sesiapa yang mengecapi kebahagiaan semasa kita bercuti yang lepas... Dah puas kelas... Mase utk balik ke rumah... Chiow!!

Kenduri Cukur Jambul Nabil Waie...

Image
Yesterday, my Abah and Mama and I went to Felda Tersang, Raub, Pahang for attending a feast of Cukur Jambul for our beloved Nabil Waie... Actually he's quite old (8 Months) to have that Cukur Jambul as he should shave his original hair earlier but for certain financial obstacle, it's held a bit late...But, it's ok than nothing rite?? Below are some of his action... Budak² mase tgh² nak naik memang ligat laaa... Takmo duk diam langsung.... Panas sikit melalak...Asyik nak diulit jer... Whatever it is, his cuteness made him to be soooo pampered by people around him..Lucky him.. Such a mengader²....takmo duk diam and playing around jer... "Kene bawak Nabil jalan²...Kalau tak Nabil nanges....Jom la atuk jalan²..." Some of rituals were practiced such as tepung tawar, cutting some of the hair, feed some sugar inside his mouth, feed him wif raisins and used the ring & coin and circling around his mouth... Errr...Actually I dunno what is that means....adela tu maksudn

Tag; got from KakJie...

TAG ! I guess this is my first ever tag in the new year....actually i was not really familiar wif it...but in the name of being tagged by Kakjie yang suke bagi komen kat blog ni, aku just take the responsible (ye ker???)....Here you go Kakjie ... 1. What is your blogging name? BaniHassim 2. When did you start blogging, exact date? 01 January 2007 3. What was your first title? Mata, Hati, Jiwa Si Narapidana 4. Which posting you feel is the best post so far? Lots of it..but i think that the best is about my Bobot... 5. Whom promote/source of inspiration for you to blog? Bro TukangTaip .... 6. When dya usually post entries? Bila dibukakan pintu ruang dan peluang oleh Allah...Bila pena minda memayungi emosi...Maka tercetuslah inspirasi...(boleh cenggitu??? Merapek....) 7. Where would you prefer to be when you are blogging? IN THIS WORLD... 8. Have you met other bloggers? Who? Nope...None... 9. How many entries you made in a month? Average Seasonally; kalau musim cuti s

:: DOA AWAL TAHUN ::

" Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia. Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka."