Posts

Showing posts from March, 2008

Sambutan Maulidur Rasul SK Bangi...

Salam Mauridur Rasul. SK Bangi turut tak nak ketinggalan mengadakan majlis menyambut Hari Kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W.... Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar sekali dan ini adalah gambar kenangan yang aku sempat ambil bersempena majlis sambutan tersebut... Aku ade koleksi gambar-gambar ni pun sebab aku secara tak segan silu meng-offer diri untuk jadi photographer tak rasmi majlis tu... Jadi apa yang dipaparkan di sini adalah situasi sana & sini majlis tersebut... Untuk download gambar-gambar ni semua, klik link ini untuk ke album penuh... Ya Nabi Salamun Alaik....

Sirah Ringkas Nabi Muhammad S.A.W

Sejarah Ringkas ini dipetik dari wikipedia.org link *************************************************** Nabi Muhammad s.a.w. ( sallallahu aleihi wassalam ) ( B. Arab : محمد) adalah pesuruh Allah yang terakhir. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat di dunia. Sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w. merupakan satu rahmat kepada manusia sekalian alam. Baginda bukan sahaja berfungsi sebagai seorang rasul tetapi juga sebagai pemimpin, ketua tentera dan juga sebagai pendamai. Nabi Muhammad s.a.w. dilahirkan di Mekah dan kembali ke rahmatullah di Madinah . Walaupun diketahui bahawa Muhammad merupakan rasul dan nabi terakhir bagi umat manusia oleh orang Islam , tetapi orang-orang Yahudi dan Kristian enggan mengiktiraf Muhammad sebagai nabi dan rasul. Nabi Muhammad merupakan pelengkap ajaran Islam setelah Nabi Musa dan Nabi Isa . Nabi Muhammad telah diputerakan di Mekah , Arab Saudi pada hari Isnin , 12 Rabiulawal ( 20 April 571 M). I

Minum Petang Bersama...

Image
Ni last post sebelum aku kembali ke sekolah.. Minggu depan dah nak kembali ke sekolah lepas seminggu berehat sakan nih.. Dah lame kumpul lemak nih...Hehehe... Petang tadi lepas Abah, Mama and Azam sampai dari Sg Besar... Kami sempat berminum petang bersama laa... Aku pun mase tu tengah kebulur... almaklum Mama tak masak... So, aku amik inisiatif masak sendirik laa... Jom layan minum petang+makan malam skali.... Kerang yang siap direbus dan dimakan dengan pencicah...Waaaaaa...Sodap! Hotdog Ramly Burger yang bermutu tinggi....Ni pun sodap nih.... Ni ubi kayu segera yang diolah resepi gorengan oleh aku... Kalau masak gitu je tak sedap... Kene ade add-on sket, baru sedap... Skang nih dah kenyang la sangat... Azam & Mama "merodok" kerang rebus... Aku tukang tengok jer... Malas nak kopek, so, tak makan laaa...Hikss... Okla...Selamat kembali ke Sekolah ye Murid-murid...! Guru-guru and Murid-murid SKBangi, jangan kuler2,jom kembali ke sekolah.... Yuk!!

The 6th Akademi Fantasia's Line Up

Image
Bersempena Tirai Akademi Fantasia 6 malam ni, aku just nak sneak preview sket dak-dak ni yang tershortlisted sebagai CALON pelajar AF6 ... 25 orang kesemuanya, dan mungkin 12,13,14 atau 15 tempat dipertaruhkan sebagai rebutan (kurang pun boleh jadik gak..!), sape yang dapat tatau lagik... Memang satu pilihan dan mungkin satu kelainan dalam musim kali dengan cacamarba dari segi usia...Dari yang pangkat anak-anak ke pangkat nenek... Sape yang ade star quality, sape yang ade X-factor, sape yang hampess, sape yang nyampes, sape yang sepatutnye dok umah tengok TV dengan cucu tersayang... Nantikan keputusannye...Weeeeee..... ---------------------------------------------- p/s: Aku jadik silent-viewer jer...Malas layan...

Buah Tangan Dari Kampung....

Image
Hari ni, Mama, Abah and Azam balik kampung aku Sungai Besar, kat Simpang Lima on the way nak pi hantar Azam interview kat Teluk Intan untuk kursus teknikal dier... Aku tak ikut pon, sebab malas.. And Abah aku nih cam bese kalau dah balik kampung, musti laa, boleh tak boleh dier akan singgah kat pasar Sungai Besar borong sume seafood fresh kat sane... Dengan ikan yang penuh satu icebox....Dengan itu la, ini laaa... Mama pulak amik kesempatan nak beli dapur yang dicari-cari merata selama nih....Kat Sungai Besar tu memang berlambak bende2 barang dapur nih... Mak aku pulak jenis yang pandai nak tawar-menawar...tak macam aku... Kat bawah nih semua khazanah yang dibawak balik la nih.. Jenuh la Mama nak menyiang nak sumabt dalam peti ais nih... Kerang yang sedang direbus tanpa air...Hehe... Sodap nihh.... An icebox full of fishes.... Durian yang belum lagi sampai musimnya... Ni baru lepas bukak durian and tak banyak yang elok, banyak yang keras... Buat pengat la nampak, tapi sayang aku dah na

Origami Wang Kertas - Sooooooooo Creative!!

Image
Origami Melipat Duit Kertas aka Not yang sesangat kreatif...Dah takdak keje kot depa nih...

New Look of Post Office Section 16....

Image
Hari ni, aku pi la membayar bil-bil rumah eh, bukan membayar, tolong bayar....semua bil2 yang dok berderet dari semua accomodation yang ade kat umah aku laa.... TNB, Syabas, TMnet Streamyx, ape lagi, banyak laaa... Dan this is my first time pi post office kat seksyen 16 nih sepanjang tahun 2008 nih.... Aku tak terperasan pun perubahan interior pos ofis nih... Mase memule sampai, fuyyoooo..... Aku kagum la dengan perubahannya... Dulu nampak cam cabuk jer, cikai semacam, skang dah lawa... Klien pun seronok je dok dalam tu lelame.... Perubahannya memang drastik dan aku suke sgt... Huhu... A view from outside the premise.... Ni tempat ambik nombor, yang separated dari tempat menunggu giliran... Bro sangap nih tengah dok tunggu giliran...Ni musti syok la nih dok tempat aircond yang lawa cenggitu... Ni clerk yang bertugas...Cik nih dah lame agaknye keje kat sini..Aku agak tak kahwin lagi laa...(kot!) Ni pun aku paparazzi je snap gambar dier.... Dier tak prasan kot... Kiut kan dier nih...???H

New Look of Post Office Section 16 Shah Alam..

Image
The interior look of the post office....Sebelum nih post office ni cabuk semacam jer, lepas renovate skit punye lawa... Kire interior designer for the new look ni successfool laaaa... Dengan gabungan warna rasmi pos malaysia, biru and merah memang memberikan satu mood kepada kliennya... Wallahh...Gerek seh... The counters... The bench maybe custom-made for POS MALAYSIA kot...Kaler striking yang menarik.. Besh3x.... Perut sape nih???Hiks....

Edisi Samy Vellu: Help Him To Find A Job....Samy Vellu lagi...

Resume Date prepared: 8 March 2008(12.00 am) Personal Particular Name: Samy Vellu Age: 72 Sex: Male Race: Please see my name Correspondence address: Kementerian Kerjaraya, Putra Jaya.( Not valid after 10 March 2008) Contact Number: N/A Highest Education 1. LCE @ Sijil Rendah Pelajaran Malaysia (SRP) Working Experience 1. As work minister for 30 years 2. MIC leader for 30 years Achievement: 1. Increase Toll fee & set up new toll 2. Proposal to solve Parliament building water leakage issue-(Project failed due to technical error, not my fault) 3. Proposal to Solve traffic congestion in Penang bridge by introducing Helicopter to lift the break down / accident car (Project cancel due to technical error, not my fault) 4. Won in Election (Sg. Siput) for 30 years consecutive. (Lost in 2008 election due to technical error, not my fault) Personal Strength: 1. Good interpersonal skill – Able to communicate well & respect by all l

Check Ur Name Fella!

Image
Ape pun dah terikut kak Kujie yang saje2 tnkde keje nak terai bende nih...Kunun-kunun macam tafsiran tentang diri kita dari nama laa... What Nor Hazren Means You are very intuitive and wise. You understand the world better than most people. You also have a very active imagination. You often get carried away with your thoughts. You are prone to a little paranoia and jealousy. You sometimes go overboard in interpreting signals. You are well rounded, with a complete perspective on life. You are solid and dependable. You are loyal, and people can count on you. At times, you can be a bit too serious. You tend to put too much pressure on yourself. You are wild, crazy, and a huge rebel. You're always up to something. You have a ton of energy, and most people can't handle you. You're very intense. You definitely are a handful, and you're likely to get in trouble. But your kind of trouble is a lot of fun. You are truly an original person. You have amazing

Nokia N70 Review

Image
Actually aku tatau nak buat post ape arini, since sekarang ni tengah cuti sekolah and since and kelihatan macam free je (actually ade keje nak kene buat, tapi dok wat derk je ngulor depan laptop memblog...hiks)...Aku teringin la pulak nak review sikit pasal my N70... Even the phone bukanlah the latest in the market now, but the specs are quite ok for me, dengan price yang getting down skang nih, berbaloi la korg dapatkan N70 nih... Version yang aku beli might the music edition, and I really enjoyed the phone besides it's music specs...Dengan loudspeaker yang "boleh tahan" better than my previous S6600, bentuknye agak cute but multifuctional... Takle lame aku beli, bout a month ago kot, and features tak berape banyak yang aku dah discovered, yang paling aku tak discover, games...Malas, takde nafsu aku nak main game nih....Banyak jugakla gamenye, and aku wat derk jer...Biar je la dulu... From the view of its outer appearance, nice, small, not to big, good accessories; the h

Edisi Senyum Kambing: Harga Minyak Turun??? Ye ke nih...?

Harga minyak akan turun di 5 buah Negeri Kerajaan Baru esok seperti yang dijanjikan oleh pembangkang(Bekas)... Minyak gamat di Kedah, Minyak pala di Penang, Minyak kapak di Kelantan, minyak urut di Perak dan taik minyak di Selangor. Muahaha..... ------------------------------------------------- p/s: Cikgu pi sekolah jalan kaki sudaa....

Analisa by Harian Metro

Image
"Sebelum ape2, ini cume PANDANGAN PERIBADI dari seorang pemerhati tak bertauliah": Senario politikus tempatan dah berubah...Sedar tak sedar pucuk pimpinan Malaysia yang dahulu dah tergugat akan kredibilitinya... Actually buat mase sekarang ni Cekgu cume jadi pemerhati politik tak bertauliah je... Aku ikut sgala macam ceritera politikus terutama menjelang PRU12 baru-baru ni.. Orang Melayu pun dah kelihatan semakin tak bersatu...Dengan adanya undi mereka yang menyatakan mereka telah "bersuara"... Mungkin protest terhadapa kerajaan yang sedia ada, ini mungkin caranya.... Yang pasti lepas nih pucuk pimpinan yang hampir-hampir tergugat ni kenela mencongak-congak, mentaakul apa yang tak kena... Satu yang aku kurang gemar lepas beberapa negeri yang bertukar pucuk kepimpinan negeri sama ada ke Roket, the Turquoise atau Biru Laut, semalam berderet2 berite TV3 report pasal org2 mereka nih dah melakukan onar kat Tadika KEMAS yang sebelum ni di bawah kelolaan kementerian yang m

Korek Tabung & Service....

Image
Actually the car shud be serviced few kilos ago, but aku ignore je sebab aku kene dapatkan advice abah nak buat bende2 gini.. In addition, aku tak "berape" tau pasal automotif nih.. Kang memandai jahanam bende alah nih mati aku, patah kaki.. Rete dah la tak banyak... And lepas abis service dengan menukar minyak enjin ngan filter, cine tu komplen gitau kete aku ni kuat leaking... Kire dier bagi warning laaa.. Aku haa...kan je... Actually aku kurang arif...Hiks... Balik umah aku gitau abah, and kene pokpek sikit pasal aku dengan jujurnya mengaku yang aku kureng periksa "kesihatan" enjin sepanjang kat sane... Abah dah warning suh praktikkan ilmu yang dier dah ajar tu... Instead nak bagi enjin tahan.. Okla Abah, I promise i will do such things... Kalau tak, ade problem aku gak yang teruk... Sambil2 menunggu kereta aku diservis aku pun pi korek tabung sebab arini plan nak bershopping kejap... Hik...Kejap laaa... Aku suke pi shopping sorang2 sbb rase free giler... Kala

Budak-budak yang lahir tahun 80-an musti ingat....

This message was taken from t-ha thru shae ... Thanks... - kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak. - kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku. - RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm.... - pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. - main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam! - pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. - cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ. - bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan. - time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la... - main game 2D. super contra, super mario, street fighter, su

Cikgu's In Action....

Image
This is my pair-teaching wif Cikgu Khairul...We demostrated the effects of cigar on lungs... Depa nih kalau rokok-rokok excited gile... Letih nak kontrol.. Tapi Cikgu Khairul takde problem nak control depa nih, sebab dier garang... Aku salute la ko!! Haiitt!!

Keputusan Penuh PRU-12...Tahniah pada yang menang!

Image
Klik pada imej untuk paparan lebih besar. Credit to UtusanOnline.

Kejutan...Unpredictable!

Image

Kita Bertanya Al-Quran Menjawab...

JANGAN MENGELUH........... Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya................. KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI? QURAN MENJAWAB "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3 KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? QURAN MENJAWAB "Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216 KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI? QURAN MENJAWAB "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." - Su

BARU

Image

Pair Teaching of 4 Mercury

Image