Posts

Showing posts from August, 2009

Selamat Hari Merdeka ke-52, Tanahairku...

Image
Hear Now : Lagu Tema Hari Kebangsaan ke-52 - 1 Malaysia Bersempena dengan kemerdekaan kita ni, apa kata kita tengok balik trivia yang menarik berkenaan negara tempat tumpah darah kita ni. Okey? Koleksi logo yang dicipta bermula pada tahun 1976 sampailah la ni; 2009. Inilah koleksi logo terbaru. Tema untuk setiap tahun kemerdekaan hanya dimulakan pada tahun 1970. Tahun 1988-1989 dan 2000-2006 menyaksikan tiada perubahan dalam tema. Dan setiap tema adalah misi atau refleksi tentang apa yang akan, sedang atau sudah dicapai oleh negara. Senarai tema dan tahun kemerdekaan dahulu sampailah la nih; 2009 Tahun Tema 1970 Muhibah dan Perpaduan 1971 Masyarakat Progresif 1972 Masyarakat Adil 1973 Masyarakat Kebudayaan Malaysia 1974 Sains dan Teknologi Alat Perpaduan 1975 Masyarakat Berdikari 1976 Ketahanan Rakyat 1977 20 Tahun Bersatu Maju 1978 Kebudayaan Seni Perpaduan 1979 Bersatu Berdisiplin 1980 Berdisiplin Berbakti 1981 Berdisip

RON95 ke RON97? Tak kisah laa...

Image
Salam hari ke-9. Hari ni dah 30 Ogos 2009. Lusa akan jadi 1 September 2009 . Bulan baru, dan harga pun baru. Harga bahan api yang lebih berguna dari emas permata. Tanpanya, pastinya anda tak akan sampai ke ceruk celah bedah mana yang korang nak pergi. Asalnya cuma cecair hitam yang dicari gali nun jauh di dasar batuan bawah laut dan disedut keluar dari perut bumi oleh si pencarigali emas hitam ini. Dan selepas melalui penyulingan berperingkat, akhirnya terhasillah pelbagai kualiti bahan yang mampu menggerakkan jentera sekecil mini-bike sehinggalah sebesar Boeing 777. sebotol sample minyak mentah yang belum diproses... gambar dari : wikipedia Tak kisah laa...bukan aku nak membasa-basikan pasal semua tu, cume intro kepada kenaikan harga minyak yang memang jadi keperluan kita, bukan kehendak. Aku tak kisah sangat sebab tempat kerja cuma sepelaung je dari rumah...:P Aku browse jugak di google, dan pastinya ramai forumer yang dok carik pasal benda nih. Ramai yang gusar, ramai yan so

Ramadhan's Special: Blog Buddy di Belog Anda!

Image
Salam Ramadhan. Salam Blog Buddy . Kata 2 jahat mencebik: Mentang 2 la cuti sekolah sekarang ni, chekguBH galak betol buat tutorial. Macam pandai... haha (ni aku je yg memandai...) Ini adalah kontinuasi (ade ke word ni dalam Kamus DBP edisi ke-4) daripada tutorial sulong chekguBH tentang cara untuk Blogger Tutorial : Letakkan Blog Buddy di Blog Anda. Mungkin ade permintaan. Ade yang kata hijau bukanlah warna universal . Takpe, aku terima. Jadi, sebagai alternatifnya, aku buatkan warna baju BHs dan BHrinas ni ikut warna yang sesuai dengan taste masing 2 ... Taste kan lain 2 ... Sebab ikut kate Uncle KSW sambil tangan dihayun ke atas dan ke bawah ala 2 KSW, Hanya Jauhari Yang Mengenal Maniam Manikam atau English Proverbs-nya Beauty Is In The Eyes of The Beholder (ye ke?...belasah je...) Oke laa...terus kepada main business. Untuk itu, aku dah uploadkan...korang cume perlu pilih, copy-paste url untuk image tu. rujuk entry berkaitan. Rujuk entry ni yea... Blogger Tutori

Blogger Tutorial : Letakkan Blog Buddy di Blog Anda.

Image
Salam semua. Aku baru je pasangkan pojok yang menempel di sebelah kanan belog aku nih bersempena dengan bulan Ramadhan ni. Inilah tangkapan skrin belog aku... (haha, mmg directly-translated) Jadi, kalau ade yang berminat silalah apply apa yang akan diajarkan kat bawah nih. Dan ini adalah khas untuk pengguna BLOGGER/BLOGSPOT adjer...okies? Mula2 1. Login ke blogger dan terus klik " Layout -->> Edit HTML 2. Cari kode ini ] ] ></b:skin> kalau dah jumpe letakkan code berikut ini di atasnya . Nota: kalau susah nak carik, sila klik "ctrl" button dan F secara serentak dan copy-kan ]]></b:skin> dan anda akan jumpe. #trik_pojok { position:fixed;_position:absolute; bottom :0px; left :0px; clip:inherit; _top:expression(document.documentElement.scrollTop+ document.documentElement.clientHeight-this.clientHeight); _left:expression(document.documentElement.scrollLeft+ document.documentElement.clientWidth - offsetWidth); } 3. Text yang diBOLDkan d

Mangsa Kebakaran Di Bulan Ramadhan...NGERI!

Image
kebakaran adalah sesuatu yang tak dijangka. sekadar gambar hiasan ^__^ Salam Ramadhan semua. Puasa tak hari nih? Puasa tak?? Bagus... Kalau takde ape nak dibuat, ayuh kita muhasabah diri di waktu bulan kareem dan bulan yang dinanti ni. Pernah tengok mangsa kebakaran tak? Bayangkan manusia yang dibakar hidup 2 , sengsara dan azabnya. Begitulah agaknya sedikit azab dan derita kalau dibakar hidup 2 di SANA. Untuk melihat gambar 2 di bawah ni, anda perlu memasukkan password yang tertentu. Password : chekguBH memang best Ya, saya berpuasa hari ini & saya sudah bersedia jiwa dan raga untuk melihat gambar 2 yang menyayat hati ini. Aku Kental! Selamat Meneruskan Perjalanan Ibadah Puasa di Bulan Mulia ini... *__*

Roti Uncle John (RUJ)...

Image
Salam semua. Semalam dan puasa hari ke-2 haritu, menu berbuka ialah: ROTI JOHN! My 1st and ever done the Roti John. Tak ade experience sebelum ni pun. Jadi, first timer mmg tak berapa nak jadi but still edible...(tak matila makan, rasenye pun sedap...not bad :P) tapi second time semalam punye buka puasa jadi pulak... Tapi kalau nak masak ni the main thing is the recipe la of course. Jadi, tanpa berlengah, pi la tanya cik google ... Tanya punye tanya, terjumpe entry kakjie pasal recipe Roti John hasil daripada perkongsian kasih resepi dari Puan Dina . Jadi bile dah dapat idea ape bahan yg nak kene ade, pi la carik dan terus try buat. Secara kasarnya inilah bahan 2 yang diperlukan untuk menghasilkan roti uncle John. Bahan-bahannya ialah: 1 roti Perancis mini (dipotong dan disapu merjerin) 2 butir telur daging burger (ayam atau daging) 1 labu bawang besar (dihiris bulat) sedikit cili api di tumbuk (untuk mereka yang hantu pedas) 1/2 kiub pati ayam sedikit mayonis & sos cili (

Maafkan Aku PenyapuBaru aka Miszhani...

Image
Salam semua.. Salam Ramadhan. Cerita 1 Aku dah lame tak bukak form yang aku buat untuk mereka yang nak sampaikan sesuatu kepada aku. Kat sini . Dan bile aku bukak, ade la 2-3 email dilayangkan untuk aku. Satu dari KakJie yang dihantar sebab nak datang lawat time Azam dirundung malang tak berbau dulu. salam..kak jie try call & sms nombor tu tapi mgkn cikgu tak sedar.. mgkn ptg nnt , kak jie nk pergi melawat adik kt hospital...boleh bg tau no wadnya? Itu dah setel. Dah jumpa dah pun KakJie yang berlesung pipit ittew...bersama Kak KuIna yang kiut-miut dan kini berdomain baru ittew... :) Dua: Yang dari Kakak; teman yang selalu komen kat belog hijau aku nih... Itu pun dah setel. Yang ke-3 nih. Dari PuanPenyapuBaru aka Miszhani salam cikgu saya rasa komen cikgu dalam http://penyapubaru.blogspot.com/2009/03/mengiurkan-ka.html amat tidak sesuai dan menguris perasaan para pembaca. jika cikgu ada masalah dgn org gemuk itu tiada kaitan dengan saya serta sesiapa sahaja yang mem

Bingkisan Ramadhan...

Image
Ucapan aka Virtual Card ni aku titipkan buat teman 2 seper-belogger-an semua. Kalau minat, ambik laa... Dan sedikit pesanan buat kita... Jangan salahkan mereka..kerana mereka dibelenggu time nih... Penyimpan Mohor 2 Besaq.... Yang Besaq 2 Kepala dgn ini mengisyhtiharkan bahawa PUBLIC HOLIDAYS untuk semua ... untuk Sebulan ( No Overtime!! and No Replacement!!! ). Maka dengan ini ingin diberikan sedikit Pesanan kepada MANUSIA : Kalau dok beratur panjang di Kedai Mamak di waktu puncak Bukan yang suruh!! Kalau ada Runner dok tolong beli Bekalan Dia takdak kena mengena dgn !!! Kalau tak reti 2 nak buat amal ibadat Bukan yang dok bagi hampa MALAS tau!! Kalau dok pakai terdedah sana-sini Bukan yang suruh dan bukan yang suruh tengok..!! Kalau dok pi berkepit sana-sini dgn marka siang malam Bukan yang bagi line!! Kalau dok Boros sangat shopping Raya Bukan yang suruh!! Kalau dok tak habis 2 mengata orang Bukan yang bagi idea!! Kalau tak habis 2 dok berdengki kat oran

Amanat Buat Teman....

Image
Cuti Pertengahan Penggal Ke-2 22 Ogos 2009 hingga 31 Ogos 2009 Buat anak 2 muridku semua, selamat bercuti selama kurang lebih seminggu. Buat bapak 2 dan ibu 2 anak muridku semua, jagalah anak anda sebaiknya. Buat kawan 2 ku yang turut cuti seminggu nih, manfaatkanlah cutimu. Buat blogger yang seperjuangan dan seangkatan dengan aku, yang turut sama cuti, marilah kita manfaatkan cuti dan berpuasa sehabis baiknya. Buat mereka yang bercuti lantas ingin pulang ke kampung halaman tercinta, katanya ingin berpuasa di kampung....berhati 2 lah...ingatlah mereka yang tersayang. Buat mereka yang bakal menjalani ibadah puasa bermula esok, kita puasalah sehabisnya. Tarawikh sebaiknya. Bertadarus sebolehnya. Oke laa... dah macam orang tua pulak aku pesan banyak 2 nih Semoga cuti + puasa + balik kampung + shopping raya + apa 2 je laaa akan sentiasa diBERKATINYA. InsyaAllah... Jaga diri.... Hiasi Peribadi. Salam sayang dari chekguBH.. :) Yg benar, chekguBH yang takde kampung... :( Jeles

Reputasi Dicalar Bulan Kemerdekaan... :P

Image
Salam. Inilah sebenarnya. Kenapa aku berbaju Melayu di hari Isnin. Semua orang ingat aku nak pi nikah hari tu...haha Kami ada sambutan perasmian Bulan Kemerdekaan peringkat sekolah 2009. Dihoskan oleh chekguBH yang bajet bagus ittew... Haha backdrop untuk perasmian.... direben untuk dipotong dan diletakkan lambang 1Malaysia itu. potong reben, tepuk tangan ramai 2 , dan lekatkan logo 1Malaysia sebagai simbolik... simple je kan? barisan penonton dewasa hari tu... ucapan panjang lebar bernas berunsur patriotisme untuk kali ke-2 oleh Pn GB. sebagai perasmi majlis... pimpinan lagu 1Malaysia sebagai lagu tema tahun ni oleh chekguBH yang bajet suara sedap tu... :P dendangan lagu "Joget Malaysia" oleh adik Dzikri dan adik Syuhada.... suam 2 kuku je persembahan mereka aka separuh masak sebab tak berapa nak praktis... tapi ok laa... persembahan nyanyian dan sajak "Bahtera Merdeka" oleh adik Syafinaz dan adik Azreena... they did ok... nice... persembahan terakhir