Posts

Showing posts from January, 2007

AJL 21

Berakhirnya AJL semalam menutup tanda-tanya dan segala spekulasi berkenaan siapa yang bergelar Juara antara Juara dalam pencarian lagu terbaik antara terbaik. Kemenangan besar Adibah Noor menepati ramalan kebanyakan daripada kita dan bagi aku, Deeb memang layak!!! Terlalu Istimewa muncul sebagai Juara Lagu…errmm, memang puas hati aku, sebab dah jemu tengak selama ini nasib asyik menyebelahi "juara SMS" tu yang asyik2 dia jer…naik meluat plus menyampah…kekalahannya dan sifu sedikit sebanyak memberikan kepuasan kepada segelintir orang yang cukup kurang menyenanginya…Ewah, jahat tol aku nih….heheh.. Kejuaraan yang dirangkul penyanyi yang aku sifatkan penuh dengan ciri-ciri keibuan ini dikira sebagai kemenangan yang agak besar…kalau dihitung2… Hadiah Juara Lagu : trofi dan wang tunai RM 25,000. Juara Balada : trofi dan wang tunai RM 12,000 Vokal Terbaik : trofi dan wang tunai RM 10,000 JUMLAH BESAR : RM 47,000 Woww.....wow weee....Memang besar tu...boleh beli keta tuh...buat

Yahoo...!!

Arini aku dapat call dari HotFM, Lebih Hanget Dari Bese tu....xsangker pon aku bleh menang 4 tiket wayang citer "PathFinder" tu....Aku rase SMS utk menang bende tu da lame aku hantar, tp arini br aku dpt...Anyway, org da bgi, aku amik je laa...KAN?? Suke ar HotFM, klu ko anta SMS request lagu pon dier call...Janji nak call balik mmg dier call balik, nak menang hadiah ker haper...JUst name it, cam da jadi kat aku laa...PApepon, gua tabik la kat lu HOTFM...baru setahun jagung da pandai jager listener...Congretzz DUDEZ!!!! Tatau plak aku nak ajak sapeer tgk wayang tuh...Erm...Nak ajak ker dak2 nih, dorg nak ker ikut klu aku ajak, we'll see...PAgi td aku pi POS opis...wat POSLAJU tuk jwtn '0' kat NRE...Pengawai Penyelidik..INSYA-ALLAH aku akan bermohon pada ALLAH, dan kalu rezki aku mmg ader disitu, aku kne berusaha dan berikhtiar laa... Aku akan berusaha sehingga mencapai apa yang akan membahagiakan diri aku dan kedua orang tua ku...Dengar crite, Abah, Wak Suri &

Ya Atau Tidak??

Pagi tadi aku seperti sudah membulatkan nekad untuk tak akan pergi ke KPLI...tapi entah apa angin yang meniup aku, aku menjadi berubah hati.. Mungkin mama berdoa memohon kepada ALLAH supaya merubah pendirianku...siapa tahu..Hanya Tuhan yang MAHA TAHU!!!..Masalahnya sekarang aku menjadi berbelah bagi...menjadi seperti ibu ayam yang kehilangan anaknya.. Menjadikan Allah tempat mengadu, aku berdoa semoga Dia membulatkan nekad aku untuk tidak pergi ke KPLI... AKU BINGUNG BANGET NIH.... Tatkala ini pon dalam benak aku masih terpikir2 seperti orang sasau...Nak mengadu dgn MAMA...ternyata MAMA punya MISI & Agenda tersendiri...PADA kawan2 yang tak seberapa, aku sendiri pun hampir bingung..

WHaDDuP!!!

Arrgh...Maybe ape jua decision yang aku dah ambil hari ni adalah antara keputusan yang terbesar dalam hidup aku... Ye laaa...bile ia melibatkan masa depan, apa yang diambil, aku kne jugak tanggung apa jua natijahnya. Ni pasal KPLI laaa...yang selama ni seperti aku dambakan tapi entah macam mane aku jadi tawar hati untuk memujuk hati untuk menerima tawaran DPLI (Diploma Perguruan Lepasan Ijazah)...Begini ceritanya.. " Aku sekarang ni masih lagi bekerja ni kompeni abah aku, hampir enam bulan lamanya telah memohon KPLI yang mulanya menarik minatku pada profession keguruan " Aku memohon KPLI dan dipendekkan cerita, aku lalui M-Test yang memang menjerihkan...Tapi xmengape biler berkisar soal masa depan...Tunggu punye tunggu, result M-Test pon kluaar dan aku dengan hampa dan menerima keputusan aku tidak cukup 'cakep' bergelar pendidik...jadi, aku pasrah... Nak dijadikan cerita - Beberapa hari lalu, masa aku ke CC, mama call, dan dari nada suaranya, mama gembira dengan

Potong Kuenya..Potong Kuenya ::Selamat Ulang Tahun Abah::

Image
16 Januari 1954 yang lalu mengimbau kelahiran seorang insan yang kini kami gelar ABAH...kini tatkala menjangkau alaf baru 2007 sampai masanya untuk abah menginjak usia ke angka yang baru...dulu 52, kini abah sudah 53... Sepanjang perkenalan akau dengan ABAH selama kira-kira 23 tahun lamanya, aku menumpang tuah yang dimilikinya, menumpang senang, menumpang kasih, menumpang sayang bersama pakej keluarga yang dianggotai oleh MAMA, Abg Piz, Azam serta Olin.... Tanpa sahabat yang berbilang aku bersyukur kerna masih punya keluarga...hari ini, kami sekeluarga berpakat untuk celebrate ulangtahun abah ke-53 dalam suasana yang sederhana tetapi bermakna bagi kami...walaupun agak kekok kerana acara sebegini bukanlah tradisi turun temurun, tapi al-hamdulillah... Abah, menjangkaui usia 53 bukan jalan lurus yang tiada onak berliku, tapi dengan ceritera dan hikayat abah tentang kesusahan lampau mengajar kami erti hidup; kehidupan sebenar, walaupun belum sepenuhnya...TERIMA KASIH ABAH!!! Dengan h

Doa Buat Ibu & Ayah

Aku petik aka copi-pes sedikit renungan untuk muhasabah diri aku sendiri & sumer antara kita semuga apa yang akan lakukan dan bakal lakukan tidak terpesong dari titian yang sepatutnya terutama kepada "Bokap sama Nyokap" Lo dan Gua...Sama-sama kita timbang2kan...Yuk ah!! " Ya Allah, Rendahkanlah suaraku bagi merekaPerindahlah ucapanku di depan mereka Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan Lembutkan hatiku untuk mereka " " Ya Allah, Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas didikan mereka padaku danPahala yang besar atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku, peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku. " " Ya Allah, Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan atau kesusahan yang merekaderitakan kerana aku, atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku,jadikanlah itu semua penyebab musnahna dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka dengan perkenan-Mu ya Allah, sebab hanya Engkaulah yang berhak membalas

The Pearls of My Momma's Eyes

Image
Ni laa buah hati MAMA aku yang selalu berada di sisi MAMA bila anak2 da tak der kat umah...Kuat MAKAN, kuat TIDO, kuat NAPSU...(Oppss!!)..MMg kuat laa...Tu la badan sehat semcam jer...kalu nak tido tu...Cam pandai jer amik port... hallu, this is BOBOT...Can u spell my name CORRECTLY??? My Name is Abu..I Got Stripes What....

Sesalan....

Tak banyak benda yang aku buat arini..macam bese laa aku wat kje kat ofis nih, tp hari rase malas semacam jer….malas nak keje..kalu mate tu boleh pejam sambey wat keje da wat dah….ni kje akaun melambak2… kalau betul2 sekejap jer da setel…ni tidak, asik berangan jer…. Wak Suri pon dtg umah sebab nak anta Storm abah passal dier pinjam nak hantar son dier punye motor gi Merlimau…Dia ngan Wife dropped by sekejap pastu blah pasal da penat kot….almaklumlaa….bukannyer muda lagi pon…HEHEH…. Application untuk 2 jawatan yang aku apply tu ntah aper laa citer…Insya-Allah aku akan berdoa semoga dimakbulkan hajat di hati…Pastu, aku tak sengaja seperti terlepas cakap…kalau dengan orang lain takpe lagi, ni dengan MAMA aku… Aku pon tatau ntah camane bleh terpacul ayat nih…aku seperti dalam keadaan geram gaks…MAMA asik repeating bende2 yang cemtu yang memfobiakan aku…sebab kata orang kalu bende tu kita cakap berulang2, buleh jadi doa…jadi aku pon tak bulehlaa berdiam diri…. "kalau ko pegi KPLI

:: Kenangan Lalu ::

Image
Dinner Grammy Nitez aka Funky Nitez... 20 Ogos 2004 What ever laa!!!

Membebel...Membebel ker? Edisi Tensen Banget!!

Image
Lama xhapdet tapi memang nak hapdet...erm..Macam banyak nak dibeblkan kat sini tapi 4 the moment aku nak citer la sket pasal beberapa ke"bengkek"an (ke-beng-kurk-an) yang aku raser 2-3 hari kebelakangan nih...Boleh membawa mudarat agaknya kalau selalu nak bengkek-2 nih...Tapi what 2 do...Life is just like that...Being bengkek is normal...Just face and solve it rite?? Antaranya ialah : Laptop rosak!! - Jahaman tolll...Bende nih dah lamer dlu rosak tapi aku wat dek jer....ye laa, nak repair bukan sket nyer duit...aku pon try la hantar kat kedai repair pc kat Sek18 tu...ingat ok laa dah repair...tapi the same probs pop-up balik...memula hantar tu dier pon cumer wat wat format HD jer laa...Biler amik jer, ms test kat kedai tu mmg raser cam dah ok, bawak blik umah jer, Lohh...Blum elok lagi...Mmg pelik sebab aritu sebelum repair dier advised aku nak repair motherboard ler hape...tapi alih2 wat format HD jer! Memang la murah tapi bende tuh x berguner langsung...Hampeh natang