Posts

Showing posts from March, 2007

Deko Bersama Eric!!

Image
Casa Impian kini bernama dan berwajah baru...Dulu Casa Impian, sekarang Deko bersama Eric ...Hahaha....Ni cam best jer...Dengan lebih hadiah dan penaja yang lebih banyak..Memang membuatkan aku pun takmo terlepas peluang untuk turut serta dalamn ujibakat DBE nih... So, aku pon bersiap-siaga nak impress jury hari audition tu..Dengan make-over yang bernilai hampir RM50K, sape taknak wehhh???!!!!....Aku pon Insyaallah akan pi audition kat One Utama esok...Maybe aku pi sorg kot....InsyaAllah kalau ada rezeki dapat laa...Memang la ada harapan nak menang sangat, tapi tu sumer di tangan Tuhan, kita hanya merancang dengan berusaha..Pokok pangkalnya kita berusaha selebihnya serahkan di tangan Tuhan... Aku dah agak lama tak update blog nih...Maybe busy skit, tapi rasa malas tu mengatasi segala-galanya.... Untuk audition esok, doa-in aku ye....Kalau ader maser aku update lagi...

Alhamdulillah...Atuk Selamat DIijabkabul...

Image
Hari nih aku tak berapa nak sihat, semalam aku pi outstation temankan abah pi jumpe Pakcik Azhar lembu, nak uruskan bende hapentah pasal lembu...hampir seharian aku berkampung kat sana aku rasa aku cam serasi tapi kekok...Macam maner nak describe pon tatau...aku pon maser tu cam pening2 lalat pasal badan cam dah nak "pillek" nih....Satu badan tak tentu rasa, cam nak baring jer.... Baru semalam aku raser betapa penatnyer kerje cam abah...bukan banyak sgt kerja, cuma kerja abah is always on the go...Mobility is the key match the job...Pi saner, pi sini...and most of the time maybe dihabiskan dalam kereta on the road...Dari apa yang aku perhatikan, abah gagah-kan jugak nak mencari rezeki untuk kami sekeluarga...Sebab perjalanan abah nih dari satu tempat ke satu tempat memang memakan masa. Macam semalam, dari rumah, ke RapidKL di Subang, then ke Sg. Tua, Depoh Rapid KL, and sebab masa dah suntuk nak sembahyang Jumaat, kitorang amik refreshment skit kat kedai mamak kat area Sg.

Kalau dah jodoh, ada rezeki tak ke mana...

Image
" tu la bak kata orang, jodoh, pertemuan, perpisahan semuanya terletak di tangan Tuhan....Kalau Allah cakap jadi, jadi laa....Manusia ni ibarat satu percaturan kehidupan yang sudah ditentukan nasib untung-ruginya...Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang berusaha untuk mengubahnya..." Berkenaan dengan cerita Atuk yang khabarnya sudah ditentukan jodohnya dan yang cukup mendapat tentangan daripada anak-anaknya kerana perbezaan bangsa dan perubahan tingkah-laku Atuk yang drastik akibat "kemaruk" nak bernikah baru nih...Aku pasti ada hikmah disebaliknya...Allah menjadikan sesuatu perkara itu sama ada kita ingini atau tidak pasti punya sebab... Dulu seperti yang aku pernah postkan entry yang Atuk bakal menamatkan "zaman bujang"nya dengan aku berperanan sebagai cameraman dan dengan kuasa Allah telah menjadikan perkara tersebut tak dapat diteruskan atas sebab tertentu...kire terpospone laa...Atuk Tertangguh lagi... Berita

What a Long Nice Sweet day in Penang...PT Finale

Image
Seharian di Penang bagi aku memang best..lagi2 kalau ader tourist guide 'gratis' cam cousin aku nih...HEHE...cakap je nak pi maner, nak makan aper...Penang here we go! Sambungan citer yang lepas tuh, lepas Maghrib baruler kami bertolak kluar...aku pon dah packing habis pasal terus nak balik lepas tuh...Dah mandi segala bagai, kami pi Batu Feringghi...Favourite spot kalau nak beli souvenir kalau pi Penang...Pasar nih kalau tengok cam Uptown la gamaknyer...Barang yang dijual in a wide variety range...Semua ada..Silap aku tak bawak digicam jer..nak pakai camera Henset pon tak bulih pasal ada kat Olien; dah dier beriya sangat nak tukar ngan aku nak bawak pi skool dier ambil result..Atas dasar seorang abang yang budiman , aku pon bagilaaa... So kat sini takleh la aku nak tempelkan gambar2 hangat kat Pasar Uptown Batu Feringghi tuh...Menganga jer la dengar aku citer....Kat pasar tu macam2 ada laa...dari sekecil-kecil anak ke sebesar-besar bapak sumer ader...Pasar tu cam pasar biasa

Apa Sudeh Jadi biler rancangan kita tu Tak Jadi...

Image
Ayahku kahwin lagi Dengan sidara jelita Riang rasa hatinya Mendapat isteri yang muda Tapi ku sedih sekali Kenang ibu yang ku kasihi Tempat ibu sukar diganti Tapi ayah kahwin lagi Kini ku membawa diri Tempat bermanja jauh sekali Ibu sudah dahulu pergi Tapi ayah kahwin lagi Ayah kahwin lagi Pendapat muda remaja Ayah pinangkan sidia Anak ayah tak terjaga Rumahtangga porak peranda Ayah kahwin lagi Ayah kahwin lagi Ayah kahwin lagi... Lagu ni sedikit sebanyak (banyak sebenarnyer) memang ader relation btol ngan situasi Atuk aku nih...Nak wat guaner kan...Kalau Allah dah cakap tak jadi, memang tak jadi.... Awal pagi nih, dalam perjalanan nak ke Pejabat Kehakiman Syariah Selangor kat AU Keramat tuh, maser kuar dr kete jer nak menuju ke Pejabat KAdi tuh, aku yg jadi cameraman ni pon snappla beberapa keping gambar...Maser tu memang aku boleh nampak perasaan Atuk yang pastinya dah berbunga2....Almaklumlaa, dah "lamer" membujang.... Tap setelah melalui pelbagai prosedur perundanga

Kita & Ibu

KETIKA BERUSIA SETAHUN , IBU SUAPKAN MAKANAN DAN MANDIKAN KITA. CARA KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA HANYALAH DENGAN MENANGIS SEPANJANG MALAM. APABILA BERUSIA 2 TAHUN , IBU MENGAJAR KITA BERMAIN, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN LARI SAMBIL KETAWA TERKEKEH-KEKEH APABILA DIPANGGIL. MENJELANG USIA KITA 3 TAHUN , IBU MENYEDIAKAN MAKANAN DENGAN PENUH RASA KASIH SAYANG, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENUMPAHKAN MAKANAN KE LANTAI. KETIKA BERUSIA 4 TAHUN , IBU MEMBELIKAN SEKOTAK PENSEL WARNA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENCONTENG DINDING. BERUSIA 5 TAHUN , IBU MEMBELIKAN SEPASANG PAKAIAN BARU, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN BERGOLEK-GOLEK DALAM LOPAK KOTOR. SETELAH BERUSIA 6 TAHUN , IBU MEMIMPIN TANGAN KITA KE SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENJERIT : "TAK NAK! TAK NAK!" APABILA BERUSIA 7 TAHUN , IBU BELIKAN SEBIJI BOLA. CARA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH IALAH KITA PECAHKAN CERMIN TINGKAP JIRAN. MENJELANG USIA 8 TAHUN , IBU BELIKAN AISKRIM, KITA UCAPKAN

What a Long Nice Sweet day in Penang...PT Two

Rugi tul aku tak bwk digicam pi Penang nih...Bukan takmo bawak tapi si Olien yang bawak pi Kedah pi ambik Result dengan cuaknyer, so aku tak dapat la nak bawak digicam tuh...Ariel memang berfungsi sungguh sebagai tourist guide aku kat saner...Merata dibawaknyer aku...Dah tuh bukan jalan2 jer semata, leh lak bawak pi makan...asyik2 makan, sumer favourite spot makan dier offer nak ajak makan...Nasib baikla perut aku maser tuh dah takleh masyuk lagi..dah smpai takat leher dah...nak terkeluar balik pon ader rasernyer.... Pagi dier bawak aku pi stall mamak ker hindu pon aku tatau tapi tempat tuh memang messy skit, tapi aku tak kesah ler...tempat cenggitu pon customer berderet2 tak putus....memang laku habis ler...aku yang tatau aper2 nih ngikut jer haper yang Ariel pesan tuk breakfast yang tak beraper nak pagi tuh...dah boleh kire brunch (breakfast+lunch) la nih...Order roti telur daging...Fuiyyyoo, shiok tul...dengan roti telur yang serba-serbi raser dibanjiri kuah dal ngan daging masak

Satu Hari yang Dangkal....????

Entahler...Tapi harini aku shud be worked at the office as usual tapi sebab ader bende nak di settlekan berkaitan nak bukak account maybank tuk syarikat ATHREN DAYA RESOURCES © nih...Aku terpaksalaa mengheret diri pi beberapa tempat sebelum sampai ke Maybank Bandar Baru Bangi nak wat account... Banyak tempat yang aku pi...Tp mostly banyak yang menunggu jer...Tunggu dan tunggu...Memang menghangitkan jer hari aku....Finally tujuan asal nak pi Bank tu tak tercapai...SO kene la pi esok hari nyer.... Hari ni aku banyak habiskan kat ladang lembu>kambing>lembu>kambing....Habis satu badan dah ke"lembu"an dah...Hangit semacam jer....UPM pon aku singgah gak...My fist time entering UPM...Memang spacious giler...banyak sangat kawasan lapang...Nak buat perumahan pun boleh... Macam2 aku dapat belajar arini...Sumernyer berkaitan ngan farm-breed laa...Kambing, lembu sumer dah dalam tangan...Just name it!!Huhuh....Arini dapat tauler ler camner nak vaccinized(btul ker spelling nih??)

What a Long Nice Sweet day in Penang...PT One

Image
Herm....kalau baru balik dari perjalanan yang panjang dengan kenderaan awam nih gitulaa...tido dalam bas pon tak nyenyak langsung...Dah sampai umah sambung tido pasal mengantuk ya ampuunn...Tatau nak cakap guaner...Baru balik dari cuti2 Malaysia di Penang ni (Island of Chinese Community) ;cam Singapore la puleeekkk agak meletihkan aku laa.. Se-malam jer aku kat Penang, tapi disebabkan ader cousin aku yang nice and sweet sgt yang bawak aku jenjalan satu Penang...Memang penat laa...pasal aper? Pasal ader jer favourite spot tempat makan dier nak tunjuk kat aku...Kalau bulih nak berenti turun makan kejap...waaa....pendek kate takder peluang la perut ko nih nak "mintak nyawa" nak melegakan diri...hehe.... Setakat makan je takper, siap cousin aku nih bawak pusing2 satu pulau yang tak beraper nak besar tu..So far best laa...sebab Penang bukan besar maner pon....Tu la pasal sampai aku terlepas bas nak balik SHah ALam.... Penang memang byk tempat2 makan and cousin aku tuh dah jadi

Kisah Benar - Aku Tetap Cinta Padamu Farhana

Image
Kisah ini adalah kisah benar yang berlaku dalam hidupku beberapa tahun yang lalu. Kisah tragis yang membawa aku ke kotaraya ini. Aku mengenali Farhana sejak kecil lagi, kami berjiran. Rumahnya hanya selang 3 rumah dari rumahku. Dialah rakan sepermainanku, dialah temanku ke sekolah. Sekadar gambar hiasan - TAKBERNAMA Walaupun usia ku 3 tahun lebih tua darinya, tidak menghalang untuk kami sama-sama mengulangkaji pelajaran. Kalau tidak di rumahku, pasti di rumahnya. Ayah dan ibu kami tidak pernah menghalang hubungan kami. Hubungan kami sejak kecil berlarutan hingga dewasa. Semakin lama kami semakin akrab, akhirnya aku akur yang sebenarnya aku sangat menyintai dia. "Farhana, aku terlalu menyintaimu!". Hanya itu yang bermain difikiranku setiap hari. Pada suatu hari dihari lahirnya, aku telah menghadiahkannya sebuah kek yang ku buat sendiri khas untuknya. Dia sangat terharu dengan pemberianku yang sungguh istimewa itu. Aku telah berterus-terang dengannya mengenai perasaan cint

Kenangan Lalu

Image
Hari raya beberapa tahun yang lalu....gambar diambil di rumah Atok di Ayer Paabas, Jalan Air Tanai, Melaka.. Kalau tahun-tahun yang lepas Raya musti di rumah orang lain, tahun ni lain pulak, kitorang raya kat rumah sendiri kali ini, ahli pon da kurang sorang, Abang aku da kawin daa...So, kene la raya kat umah wife...Baru kawin la kata kan...Teringat lagu Dak Itam..4 dak itam selalu rayer samer2...1 da kawen tggl lagi 3....

:: Renungkan Bersama ::

jika kamu memancing ikan.. setelah ikan itu terlekat di mata kail.. hendaklah kamu mengambil ikan itu.. jangan sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja.. kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup... begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorg.. setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya.. jangan sesekali kamu meninggalkan begitu saja.. kerana ia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi ia mengingatimu.. jika kamu menadah air biarlah berpada.. jangan terlalu mengharap pada takungannya.. dan janganlah menganggap ia begitu teguh.. cukuplah sekadar keperluanmu.. apabila sekali ia retak.. tentu sukar untuk kamu menampalnya semula.. akhirnya ia dibuang.. sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.. begitu juga jika kamu memiliki seseorang..terimalah seadanya.. janganlah kamu t

Atuk nk kawen dah! It's gonna be a lifetime history...

Image
Hermm..Actually maleh nk post panjang2 cumer nk catitkan bende yg aku raser akan jd history yg mungkin akan mnejadi titik tolak kepada segala perkara akan berlaku di dalam famili aku dlm maser akan datang...Dalam post yg sebelum nih aku dah citer psl Atuk aku yg nk kawen lagi tuh... Bobot; My beloved pet cat...Tapi sombongnyer ya ampun...Toksah kater nak dukung, nak pegang pun takleh...Sikit2 nak gigit...Hampes tul...Dasar kuceng gelandangan! Tak sedar dek untung tol....!!!Naseb baik ler ader adik dier Abu... Kalau tader aral melintang, InsyaAllah Selasa nih Atuk aku nk bernikah...Memang surprising btol...BUkan pasal dier nk kawen lagi tuh, tapi pasal yg dier nak bernikah nih satu habuk pon dier tak inform anak2 dier yg ader dkt2 KL nih...Anak dier yg duk kat Melaka tuh yg dibagitau...Udah tu, Mak ndak yg duk kt Melaka tuh pon pi report kat anak2 yg ader kt KL nih... "Abah (atuk) nak kawen dah tau blom? Selaso nih Abah nak kawen??".....Mak ndak memula kan report dier kat

Hidup....

Image
Sebenarnyer maleh sgt nk update...Bukan malas camner, tp maleh nk naip...Bende2 ader jer yg nk diciter kn... Norm pon dah explain misundertanding yg takberaper nk penting tu...Norm dah nak start duty report luse...Chayo2 Norm...Selamat menghadapi dunia yang lebih susah...Susah? Memang la susah, tp hidup mmg cemtu...Nak hidup ner der mudah..Semoga ko tabah menghadapi dugaan dan cabaran Illahi...Muahaha.... Berkisar tentang hal semasa skg nih yg tgh Hangaet...Org yg dah berumur berkahwin lagi...Kalau selama ni kiter dok dgr jer psl artis yang dah mendude kahwin lagi...Skng ni tiba lak giliran family aku nk merasai "real-time" situation...Saper yg kawen?Abah aku ker??Abang aku ker yang belum setahun jagung kawin tu...Takkan dah gatal nak kawen lagi... Oscar 2006....Filem Departed tu yg dpt filem filem terbaik??Aku dah tgk movie tuh tp buhsan nyer giler babas...Agaknyer memang yang slalu dpt anugerah nih filem2 yg buhsan agaknyer...Even genre filem Departed nih cam Thriller, tp p