Posts

Showing posts from June, 2010

Penyet Lagi.

Image
Hai adik 2 ...! Ape khabar hari ni? Sihat? Harapnya begitulah ye. Hari ni cuma nak show off lawatan kali kedua ke Ayam Penyet (AP). Kalau cerita sebelum ni; Spot Makan Baru: Ayam Penyet (AP) dengan karenah waitress yang kekwat, air biru yang tumpah dan ayam penyet yang lazat dan gurih, sekarang ni oke sket. Kami cuba Ayam Pop. Masakan Padang yang aku belum pernah rasa. lauk "pembasah nasi". takde la kering sgt makan... Masak Lemak cili api Pucuk Ubi. ayam penyet sekali lagi. ayam Pop. komen: erm, macam ayam goreng biase je. rasenye masin sket. sambalnya pun kureng "kick"... ayam penyet wins... :) the dishes. ayam penyet + ayam pop + masak lemak pucuk ubi + nasi putih = kenyang = wareq (bahasa jawa) Duta kecil Ayam Penyet (lantik sendiri...hehe) mesranya sang isteri menemani sang suami menjamu selera...hiks.... larikkkk..... Second visit kami oke sket.Maybe waitress tu dah insaf kut. Dah malas nak terlalu "mesra" dengan customer. Atau maybe dier dah

Kenapa Saya Tak Nak UPSR Mansuh...

Image
Salam semua. Sihat? Chekgu pon semakin gemuk sihat sekarang... Almaklum laa...hati senang kut. Ikut kiraan, tak sampai pun 3 bulan lagi pelajar tahun 6 seluruh negara akan menghadapi satu hari BESAR yang MUNGKIN cukup mendebarkan mereka. Mereka akan duduk di kerusi dan meja yang diasingkan dan disusun di dalam jarak hampir 1 meter di kiri-kanan-depan-belakang meja mereka. Perasaannya; Tuhan saja yang tahu. Berdebar, seram sejuk, tak tentu hala. Masing 2 sama ada sudah bersedia atau tak, akan masuk ke dalam bilik atau dewan peperiksaan untuk "berperang" dengan soalan 2 yang telah dinukil dan dirancang untuk menguji mereka. Kadang-kala bukan pelajar sahaja yang gentar untuk menghadapinya, tapi guru 2 , ibu-bapa, guru besar malah tukang sapu sekolah pun turut merasakan gentarnya. Sekolah akan menjadi sangat hening dan bukan bingit dengan derai tawa atau hilaian suara pelajar bergurau senda. Pelajar akan duduk dan menghabiskan masa yang diperuntukkan untuk menghadapi sega

Movie Marathon, Makan (pun) Marathon. Apela Nak Jadi...

Image
Hai. Haii... Haiiii... Cuti dah nak habis. Tak pi mane 2 pon cuti kali ni. Tak pi melancong luar negera mahupun luar negeri. Habiskan minggu pertama di sekolah. Minggu kedua pi sekolah 2-3 hari. Tapi petang still outing jugak. Macam biasa. Super Wednesday. Marathon la. Macam biasa. Sebab time Super Wednesday ni, tiket wayang baru 6 hingget je per movie. Jadi boleh la layan 2 movie sekaligus. Tapi kene datang awal laa... Karate Kid + Killer. Dua 2 movie best. Dua 2 pun boleh bagi banyak bintang bling 2 ... Bermula dengan Killer, break kami makan. Isi perut, lapar dowh. Sebab dari sekolah terus masuk panggung. Singgah makan kat Kenny Rogers Roasters (KRR). macro on the plate.... Besh. Sedap. Nutritious. Dapat diskaun 20% sbb staff KRR tu member cikgu Rizal. Yang penting kenyang + sedap. Layan. Orange Juice je. Passion juice. Rase apentah. muffin vanilla. a bit shweet...tak elok utk kesihatan. :P Quarter chicken black pepper + mashed potato + coleslaw + potato salad... Quart

Spot Makan Baru : Ayam Penyet (AP).

Image
Hai kawan 2 ....! Ape khabar kawan 2 semua? Shaye Upin, ini adik shaye Ipin... Kami kembar... dusshh! ape la ko merepek ni BH. Oke, ini adalah entry yang mungkin membuatkan anda jeles nanges. Mungkin laa... Kalau tak nanges pun, mungkin korang akan meleleh air liur atau terliur kut. Terpulang la. Ade aku kesah? hehehe. Dan mungkin aku tujukan entry ni buat cik Yonna . Hehe. Saje nak buat ko makan hati. Oke la makan hati. Tengok jiran sebelah tu... Hari 2 makan tulang. Buat Sup! :P Kali ni bukan bertiga. Cik Afyza takdak sebab bz dengan urusan familinya. Yang ade cume aku ngn Cikgu Rizal je. Tak kesah la. Berdua ke bertiga...mane 2 pun lebih baik. Selepas direkomendasi oleh Puan Seharum Mawar Berduri, kami decide nak try. Tak cuba tatau kan? Cawangan ke-15. Baru bukak Sabtu 2 minggu lepas . Lokasi: Seksyen 9, Shah Alam. Dekat area McD...kedai tengah 2 .... Oke, review aku? Nanti laa...layan pics 2 "sedih" & "menyayat hati" ni. Oke? terung Penyet..

Misi Mama: Sempurna. Misi Aku: Gagal...

Image
Dengan Nama Allah. Jemput makan cheezy wedges... :P Kunun 2 aritu, nak kluar la mencari cinta pokok 2 untuk decor taman larangan mini depan rumah aku... Kami kluar dalam kol 10, pi 2-3 tempat kat area Shah Alam ni. Cadangan asal nak pi Sg. Buloh sebab sana memang syurga bagi penggemar decor taman... Banyak pokok 2 , batu-batan, fountain etc. Kedai perabot pon banyak kat sana. Jadi senang la mak aku nak carik ape yang diidam 2 kan selama nih... Tapi, 2-3 kedai perabot kat Shah Alam ni takde yang berkenan di mata mak aku. Jadi, akhirnya kami pi Kampung Jawa, Klang ke satu kedai perabot jati kat sana. yang memang direkemenkan dek Mak Usu aku... Satu kedai penuh dgn perabot jati... Masuk je dalam kedai, mak aku dah rambang mata...dah mula tanya pendapat aku nak pilih set yang mane satu.... Aku mane la reti sangat pasal benda 2 ni, jadi aku bagi la opinion jujur aku... Kalau ikut orang, lagi suke perabot moden, tak main la yang kayu 2 , authentic + antik cemni...huhuhu Mak aku

Letakkan Blog Buddy (Repulished + Edited)

Image
Salam semua. entry ni di-republished sbb ade yang berminat nak tau. tq untuk; Tuan kpd Hero ; Kucing malang yg kudung akibat diptong kakinya tapi masih survive kerana ditemukan dengan tuannya yang terlalu baik hati dan kasihkan binatang....semoga Allah berkati kamu.. dan Cik Miminn yang datang melawat dan nak belajar. Jadi ade skit ilmu, ape salahnya berkongsi kan? Blogging is Sharing...Sharing is Caring... Semoga dapat manfaat. Inilah tangkapan skrin belog aku... (haha, mmg directly-translated) budak kecik baju oren tu anak buah aku, Nabil Waie...skg dah makin besar dan bijak macam PakNgahnya hehehe Jadi, kalau ade yang berminat silalah apply apa yang akan diajarkan kat bawah nih. Dan ini adalah khas untuk pengguna BLOGGER/BLOGSPOT adjer...okies? Mula 2 1. Login ke blogger dan terus klik " Layout -->> Edit HTML 2. Cari kode ini ] ] ></b:skin> kalau dah jumpe letakkan code berikut ini di atasnya . Nota: kalau susah nak carik, sila klik "ctrl&qu

1 Hari Mencari Cinta Decor Landskap Taman + Demam WC2010

Image
Bingit... Bunyi lebah... Rimas... Jenuh la dorg nak tahan telinga dengan dendangan alat ni. Alat ni boleh jumpa kat South Afrika je. Tau ke nama alat nih? Macam trumpet, tapi bukan. Namenya ialah : VUVUZELA.... sumber foto: USA Today Gile laa bingit...sangat 2 annoying... Sepanjang starter match tadi, memang la rase macam tengah dihurung dek kawanan lebah je...No wonder la ade yg merayu pada FIFA untuk ban benda alah nih... Ish... Skang dah tiba la demamnya... Dengan perbezaan masa kat sini dengan sana, pastinya match dorg tak tally dengan waktu kita biasanya beradu. Jadi pada kipas-susah-mati WC ni, forsure sanggup bersengkang mata.... Korang berminat nak schedule match dalam format excel tak? dalam worksheet yg dah siap. tinggal letak result match je... Kalau minat, boleh download dari sini.. Schedule in Excel (1015Kb) Itu cerita dalam World Cup, ni cerita pasal Taman Mini yang aku pernah cakap dalam entri yang lepas yang bertajuk Peladang Jaya Petaling Perdana . Reka taman a

Marathon, Marathon dan Terus Marathon...

Image
Ye, memang skang ni kalau buat keje memang kene marathon je...back-to-back... Entah laa...gile kerja ke saje 2 , aku pun tatau.... Kami baru je lepas Ujian Pernilaian Kendalian Sekolah Rendah I (PKSR I), seminggu lepas tu, minggu lepas kami ade ujian Setara Negeri pulak... Memang menanda kertas je la kerjanya skg nih...tak sudah 2 laa menanda kertasnya. Plus, skang ni pun budak sekolah cuti 2 minggu. Tapi ade jugak yang tak cuti.... Ade kelas tambahan. Mari ngabiskan dakwat pen merah....ayuh! Plus "cikgu budak" ni pun sedang dan telah menghadapi Ujian PTK.... Huhu... Ade yang baru sekali amik, ade yg dah berkali 2 amik tapi jenuhla nak lulus... Sabar je laa... Aku? Aku kan budak baru nak belajar baru je keje...konfem pun belum. Jadi gomen decide aku tak layak utk amik ujian tuu... Aku dok diam 2 je laa...tgk kakak 2 dan abang 2 ni dok ngeluh takleh jwb, kuar dewan exam pon awal...huhuhu Tak kisah la, yang penting kalau tak dpt IV/IV lagi, kite cube lagi k? Tak cuk

Penat berkompang, Penat berjalan...Makan!

Image
Sabtu lepas, kami dapat tempahan bermain kompang utk kenduri kawen anak sorang cikgu skolah aku; cikgu Shamsiah...kat Dewan Raja Muda Musa Seksyen 7, Shah Alam. Macam biase laa...budak 2 ni memang suke menguji kesabaran aku dengan pe-el 2 dorg yang macam 2 .... Sib baek la Ina; jurulatih kompang tu ngn cikgu Rizal cool je...Kalau dengan aku, memang masak la budak 2 nih...huhu The team... Time makan kat dalam dewan tu, tibe 2 tak semena 2 aku macam berangan... Haha...entah laa. Rase macam tenang je kalau buat kenduri kawen kat dalam dewan. Tak hectic sgt macam buat kat rumah. Aku mule la bayangkan, berangan hidup nak buat kenduri kawen aku pun dalam dewan... hahaha... Semuanya dalam satu, tetamu, pelamin, makan beradap..semua dekat 2 je. Tak berapa panas sangat.. Mekap pun tak cair nnti Ahh...sudah laa...yg ko berangan hidup ni ape kes chekguBH? *dusshhh* awek pun belum nampak bayang...sape nak isi borang sila beratur leklok yea...hahaha Satu lagi, aku berangan la nak bangunk