Posts

Showing posts from May, 2009

Tipso dan Petua....untuk temuduga SPP...

Image
temuduga memang mendebarkan... image source : tutor.com.my Salam semua. Hari ni hari minggu. Ramai antara kita bercuti dan nak beristirehat. Jadi, selamat bersenang-lenang bermain 2 bersama isteri keluarga tercinta... Entry ni khas aku buat untuk mereka yang nak mengetahui tentang soalan 2 yang MUNGKIN akan ditanya dalam interview pengesahan jawatan untuk Pegawai Perkhidmatan Pelajaran Siswazah (PPPS) DG 41 . Kalau nak tips 2 interview dan tatacara yang betul, bolehla digoogle...itu takde masalah...kan? Antaranya ialah : Tips dan tatacara temuduga Kawal emosi semasa temuduga Perkara yang menjelikkan penemuduga Tips menghadiri temuduga Yang pasal isu yang akan ditanya dalam interview SPP ni pun boleh digoogle, tapi aku harap ape yang aku tuliskan kat sini akan menjadi sebahagian daripada penyumbang untuk mereka yang menggoogle kat alam maya nih...InsyaAllah.. Sebagai seorang guru, kita mestilah serba tahu atau buat 2 serba tahu jea.. :) Takde laa...memang kamu kena menjad

ChekguBH, borang kew 8 chekgu tak ade laa....

Image
I really do need a break... Salam semua. Actually badan aku sedang sengal 2 ubi nih. Penat laa... Mentally, physically, spiritually...exhausted... Dan dah sampai mase untuk aku rehat sekejap kut...Nasib baiklah cuti sekolah dah just around the corner je... Ayang, abang penat la...meh urutkan belakang nih...boleh kurangkan lemak 2 kat lengan awak tu... ikut kate kakjie laa...hehe Ye laa..kalau korg kengkawan aku yang setia ikuti ceritera aku sepanjang beberapa minggu yang lepas, beberapa event yang buatkan aku rase cukup penat. Aku bukan ape, cume tak biasa dan masih belajar... Jadi, cuti ni kenala carik mase untuk betul 2 bercuti...kan? Oklaa...itu kite cerita nanti laa.. Ni haa...aku terpanggil untuk berkongsi experience aku ditemuduga dek Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) untuk pengesahan jawatan. Sungguh la drama hari ni. Dengan beberapa berita yang mengejutkan, yang aku terima sebelum di interview...Nasib baik la aku ni cube untuk cool down, cube untuk take it eas

Karam Singh Walia pun poco-poco ape...!

Image
Ape, ingat chekguBH je ke yang tau Poco-poco nih?? KSW pun pandai jugak tau... Jangan cepat tak percaye... sampaikan KSW dengan bangganya mendabik dada sebegini: sambil tangan dihayun ke atas dan ke bawah ala 2 KSW, Sendri yang tak pandai menari... Salahkan lantai yang jongkang-jongket... ahaks... Haha, saje je nak pinjam fofulerities KSW aka Karam Singh Walia ni...boleh kut...? Erm..untuk entry ni, aku embedkan playlist poco-poco yang kami buat Sabtu yang lepas. Cameraman yang baik sungguh hati merakam aksi poco-poco kami ni ialah cikgu Azwar yang dark-sweet itu ...hehe... Gambarnya agak sharp, sebab pakai camcorder mahal...almaklum laa.... BTW, thanks again cikgu Azwar... :) Layan je laa... Kalau nak belajar poco-poco, tak pastila boleh ke tak...Tapi belasah je laa... Ade jugak 2-3 blogger yang dah berjinak 2 dengan poco 2 nih....Macam fiezabaiduri , ckLah dan beberapa lagi kalau aku tak silap... Enjois....! Actually, aku tak master sgt pun Poco 2 ni, aku tau sket 2

Selamat Berperang Dengan Huruf dan Nombor Sayangku..!

Image
operasi mengketip soalan exam... Pejam celik. Pejam celik. Celik Pejam. Kejap je... Kejap je dah nak habis separuh daripada tahun 2009; dan dah hampir tiba masa untuk budak 2 bercuti. Tapi sebelum cuti, mereka akan diuji dulu. Dengan ujian pertengahan tahun atau PKSR I. Sekolah aku akan memulakan exam pada hari Selasa, dan berakhir hari Jumaat. Mungkin sekolah yang lain pun begitu juga. Jadi sekalung Good Luck untuk mereka. Semoga dapat score, jawab dengan baik dan tenang. InsyaAllah berjaya. Tapi ade sesetengah sekolah dah siapkan exam mereka minggu lepas lagi. Sanggup lupakan sementara sambutan hari guru untuk beri laluan kepada exam. Bagus jugak...terpulang kepada kebijaksanaan pentadbir sekolah masing 2 ... soalan dah siap sedia dibungkus dan menunggu proses diangkut ke bilik kebal. Cuti pertengahan tahun pun cuma minggu depan je. 2 minggu dorg akan cuti. Mungkin berita gembira buat mereka yang akan bercuti termasuklah budak tu sendiri, atau cikgu kepada budak tu. Dan pare

Photo Entry: Persembahan Guru

Image
Foto 2 di bawah adalah dari lensa cikgu halim ... kredit to him... tepuk kanan, kiri, atas, bawah... perarakan masuk jelitawan negara... cikgu praktikum pra-sekolah, cikgu norisma...berminat ?? speaking yang tak berapa nk choral...bersepah, tapi nice...hehe puji diri sendiri.. girangnye seorang GB...time kitorg buat choral speaking nih... Puan Conductor bas choral speaking kami... kenalkan, inilah cikgu halim...vacancy 3 lagi...huhu cikgu wiren, barnadette dan zailawati... cikgu zarina, rizal dan mek na... chekgu BH laa...mane lagi kan?? memang gile mic ko nih... :P inilah barisan kami... Selamat Hari Guru 2009.

This Is Our Day Part III

Image
Sesi penyusunan pelajar...dekat 1000 lebih budak nih... jenuh la nak kontrol... Ini mungkin part terakhir. Oke la tu. Saje ni illustrate nak bagi gambaran untuk pembaca aka member 2 yang aku sayang semua kat luar sane... huhu... ye laa...bukan semua berpeluang menyambut hari guru kan? hanya orang yang tertentu dan terpilih je yang menyambutnya dan aku salah seorang dari kelompok tu... Jadi, tak salah kalau berkongsi isteri dengan sesiapa yang berminat nak membaca kan?? penonton setia di seat grand stand dan tak grand stand punye seat... hero basikal lambat; cikgu nizam yang petite .... basikal lambat; sape paling terer.... bola jaring cikgu versus budak. of course la cikgu yang menang...kan?? dream team cikgu SKS24... pun cikgu yang menang...huhu actually, ade acara sukaneka jugak. macam 2 acara, tapi tak sempat nak rakam. maybe masing 2 sibuk dan dah penat kut... Jadi, layan je laa ape yang ade oke?? penyampaian disempurnakan oleh PK1 kami... wakil cikgu wanita...cikgu

Mulai pagi anda dengan....Poco-Poco..!

Image
Selamat Pagi! Malas berjogging mengelilingi padang yang boring? Atau masih bersarang di atas katil lagi? Atau godaan manje si isteri yang mengajak anda sambung tido lagi?? Janganlah begitu. Kan dah pagi nih.. Apa kate kalau anda mulakan pagi anda dengan senaman ringan; Poco-pocolah jawapannya... huhu Intro entry yg tak boleh blah kan? Tatkala anda membaca entry ini, kami sedang dan telah melakukan poco-poco dengan jayanya... Haha... Hari ni ada LaDaP kali ke-3 . Dan aktiviti kami seperti LaDaP yang lepas yang akan dimulakan dengan poco 2 sebelum masuk ke ceramah atau bengkel ape 2 ... Gambar kat bawah ni adalah dari LaDaP I , LaDaP II takde poco 2 sebab tak sempat...cikgu 2 datang lambat, dan penceramah luar dah sampai... the admins in action...ewahh! Actually, poco 2 ni budaya baru kat sekolah aku. Sebelum ni dorg dah terbiasa dengan senamrobik. Dan bile cikgu ni masuk sekolah aku, dier kunun 2 bawakla masuk budaya poco 2 nih...Macam bagus je cikgu nih... Baru masuk

Jika Jalan Ini Yang Kau Pilih, Maka Berbaktilah...

Image
Sebenarnya, sambutan tahunan Hari Guru ni adalah sebetulnya simbolik mengenangkan penat dan lelahnya seorang pendidik itu di dalam mendidik dan membimbing anak kecil itu. Tugas kami bukan kecil anak. Tapi tugas yang besar gedabak! Kejayaan sebenar tak dapat diukur dari akademik semata-mata, tapi sahsiah dan budi pekerti seharusnya dipandang juga dan dititikberatkan. Wahai warga yang bergelar pendidik, cikgu, guru, sifoo atau ape sahaja. Aku bukan siapa 2 untuk layak bercakap di sini, tapi aku sekadar mengingatkan diri aku sendiri dan kita semua. Kita berpegang kepada amanah yang ditumpahkan secara sengaja ke atas bahu kit a . Kita menggalas satu beban yang cukup besar. Cukup bereerti dan akan menjamin apa rupa bentuk masa depan kita nanti. Guru ibarat lilin. Ibarat buku bergerak. Ibarat gedung ilmu. Ibarat ibu. Ibarat bapa. Ibarat segalanya. Kita punya tanggungjawab yang besar dan terlalu penting. Jadi, sebagai pemegang amanah, pikullah ia sebaiknya. Kelak, kita akan dipersoalkan

Photo Entry: Sekitar Hari Guru SK Seksyen 24

Image
dikerumuni dek wajah 2 comel... menjamu selera, sendirian berhad. sebab takde sponsor... ape jeling 2 ni?? pasukan kompang yang hebat... serius menyanyikan lagu keramat... terimalah pemberian ikhlas ini... tangkapan bola seakan pro... santai di bawah pokok palma... khusyuk, tekun...tengah panas... gambar dia ni lagii...ish takde orang lain ke?? next! mengambil tempat masing 2 ... tiup ke minum air tu?? berarak segak bapak 2 orang nih... perarakan wanita pro-kerajaan ke pentas utama.. tomeyy nye... si baju biru, sedang beratur...