Posts

Showing posts from May, 2008

Nabil Waie...After BIrth Versus 1++ Year Old....

Image
Anak sedara aku nih dah lame sesangat tak jumpe...Umur pun dah masuk stahun lebih... Dah lame tak nampak actually, sebab Parent dier (abg and Kakak Ipar aku) ngantar dak nih ke kampung di Pahang atas sebab takde org nak jage... Dah tu dah lame tak jumpe, of cos la rindu-rinduan...especially nenek dier... And ternyata Nabil nih dah berubah sikit laa... Dah susut skit badan dier sebab maybe dah tak duk ngan Nenek dier kat Pahang tu... Dah tu dier nih aktif ya ammat... Agak-agaknye Nabil nih akan jadik budak bijak akan datang same ngan PakNgah nye nih...Hehehe... Skang nih Nabil dah tunjuk minat nak menulis, pantang nampak pen, kertas... Dah tu pegang pen pun cam org tue... Tak caye tgk gambar kat bawah tu...Cayalaaa...Pasni Cekgu PakNgah boleh ajar bace buku pulak ek??Muehehehe... And kat bawah nih ade gambar Nabil beberapa bulan yang lepas dan gambar terkini... BTW, Nabil masih kiut skg skg nih... Cium skett... NABIL before: Nabel yang dulu nampak cam pasif jer...But thats before laaa..

= BILA AL-QURAN MULA BEBICARA =

Image
Waktu engkau masih kanak-kanak............. kau laksana kawan sejatiku Dengan wudu', Aku kau sentuh dalam keadaan suci, Aku kau pegang Aku,kau junjung dan kau pelajari Aku engkau baca dengan suara lirih atau pun keras setiap hari Setelah selesai engkau menciumku mesra Sekarang engkau telah dewasa.............. Nampaknya kau sudah tak berminat lagi padaku.... Apakah Aku bahan bacaan usang yang tinggal sejarah...? Menurutmu, mungkin aku bahan bacaan yang tidak menambah pengetahuanmu Atau, menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji....... Sekarang, Aku tersimpan rapi sekali; sehingga engkau lupa di mana Aku tersimpan Aku sudah engkau anggap hanya sebagai pngisi setormu. Kadang kala Aku dijadikan mas kawin agar engkau dianggap bertaqwa Atau Aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan Kini Aku lebih banyak tersingkir, dibiarkan dalam kesendirian , kesepian. Di dalam almari, di dalam laci, aku engkau pendamkan. Dulu...pagi-pagi...surah-surah yang ada padaku eng

Yahuuuu.....Aku Dah Merdeka...

Image
Actually aku supposed to post yesterday... Tapi sebab wireless kat Library broke down...Tertangguhla niat tu... WiFi tu broke down sebab semalam kot...Semalam hujan punyela lebat, dengan petir sambarmenyambar...Huhu... Kat sini rasenyer dah lame tak hujan, sekali dier hujan..Tu diaaa.... Ni blom masuk musim hujan lagi...Rase-rasenyer musimnyer dah nak sampai dah... Entah apela lepas nih yang jadi... Kite tengok je laa... Actually yesterday kitorg KPLI July ni dah habis exam... Hari-hari struggle dah pun kami lalui... Memang kalau diberi peluang nak lalui lagi ke tak saat-saat untuk exam nih surrender laaa... Sumpah tobat takmo lagi.... Tapi kami belum lepas lagi sengsara nestapa nih... Kalau dicongak la, kami ada lebih kurang 4 minggu lagi untuk dihabiskan dimaktab... 3 minggu KISSM yang akan bermula minggu depan... 4 hari utk kursus BTN... Huhu... Lepas nih posting pulak.... Dan dengar-dengar cerita yang kitorg mungkin dah boleh tau tempat posting 11hb Jun nih, sejurus je habis K

MPV Proton Baru...

Image
Dah pernah tengok model MPV Proton yang baru... These following pics are said as their new MPV... One and Only MPV they ever produced... Btul ke tak ini MPV dorg tak sure... Tapi layan je... The engine... Overall features... Kinda sporty.... Leather seat....Nice laaa.... Rege nih tatau le brp RM...Tapi kalau ikut CEO nye lebih murah dari MPV pesaingannya yang baru nih... Katenyer lebih murah dr Nautica... Tengok je laaa...

Lotih laaa...

Hari ni 2nd day of the final exam... Letihla hari cenggini... Tido aku tak cukup actually... Ni pun sekat-sekat tido aku... Skang ni br je abis paper one Science... Esok another paper...dan dijangka tougher than this... Ini pun tadi aku jawab ape yang terlintas je kat pale otak aku nih... Hopefully kalau tak tepat pun, sippe-sippi mengena, at least ade la sisa-sisa markah utk aku... Aku nih rajin jugek la meSMS dak-dak klas aku... Dorg reply balik dok tnye soklan spot... Spot kebendenyer, kang yang dispot tak kene, naye kene sempot nak jawab soklan... Malam sebelum nih aku ade la meSMS ngan CheMat tu.. Dah ternyatala panjang lebar, berjela-jela, berkajang-kajang SMS tu... Aku pun dah berjaya korek ape yg terbuku dibungkam fikiran dier yang sebabkan dier berubah perangai... Skg nih aku dah taula criter, so....Aku tak boleh nak buat ape... Just wait and see je.... Oklaa....Kat kesempatan ni just nak ucap A Very Good Luck especially to my fellow Cikgu KPLI of IPTeknik dan khasnye kep

A Happy Burfday Wishes....

Image
Just dropping by to say a very Happy Birthday to My Cikgu Fellow Friends... Those who celebrate thier birthday this May... Happy Birthday specially dedicated to... Cikgu Fadzli aka Kecik 12th of May Cikgu Ahmad Ubaidah aka Che Mat 17th of May Cikgu Shah 20th of May (its today!!!) Cikgu Sue aka Puan Suria Hazleen ... 24th of May.... May Allah Bless U and Have a good prosperous years ahead... Allah Berkati Kalian Semua...

How To Preserve A Rat In The Lab...

Image
Saje la nak demo skit ape yang kitorg baru je belajar semalam... Camne nak awet seekor tikus yang tak berdose... Bukan nak menyiksa, tapi in the name of "the sake of science"...Huhu.. Memang agak kesian laaa... Tikus nih comey sesangat...Tapi dah takdirnya dier mati di tangan "bekas" saintis cam kami nih...Hehehe... Innalillah.... Memule, sediakan spesimen laa... In my case, the rat la... Lepas kloroform diletakkan ke dalam kelalang, dan secara auto nye tikus tersebut akan pengsan dan kiok.... Dah tu boleh la diletakkan di atas pengalas; bahan yang boleh dipakai, polistrin... Jangan lupe, sediakan pembantu aka penyibuk...Huhu... Yang baju kuning nih sebok laa.... Dengan bantuan pin, pinkan kesemua anggota badan tikus tersebut dengan ditelentangkan... Pinkan kaki-kakinye dan ekornye.... Dah selesai pin, make sure sume lekat sepenuhnya...Cucuk pin dalam-dalam....biar nampak kemas skit, takle semak sangat.... Taraaa....! Dan sekarang dah siap.... Pastu masukkan

Exam-exam-exam......

Image
Malas nye.... Malas sesangat ni... Lagi-lagi kalau nak study.... Exam dah nak dekat ni... But the class is still on.... Hari ni ade klas, smalam ade, esok pun ade... Tadi ade klas...Ade blake la klass... Study dah la malas nih... Minggu depan lepas Hari Wesak terus exam Ilmu Pendidikan... Banyak lagi yang nak dibace nih... Takut tak terkejar je.... Ni pun kat Library lagi nih... Kepala dah berdenyut-denyut ni... Tatau kenapa... Oklaaa... Hopefully aku termampu la nak kejar semuanya sebelum ia lari lebih jauh... Hari ni pun ade demo skit, kat makmal sains, kitorg demo camne nak preserve animals... Ade la tangkap several pictures... Memang agak cruel, tapi for the sake of science...And for learning purposes...Takpe kot..! Oklaaa... Jumpe lagi nanti... Ade mase, ade umur, InsyaAllah...

Ribut Dalam Cangkir.....

Image
Picture kat sebelah adalah hadiah yang aku dapat untuk pameran BBM kat IPTeknik sempena Seminar Peningkatan Profesionalisme Keguruan tu...Ni sebelum aku bukak hamper nih sebab nak bahagi2 same rate kat classmate yang lain.... And ade la cerita di sebalik kemenangan ni...And aku rase kemenangan nih bukan hak mutlak aku... Sebab ade org yang push aku, so aku pun kene la nak tak nak hantar jugak bende Allah BBM tu... And sebab takde sape yang nak hantar BBM tu yang lebih layak dari aku, aku menang la nih... And cerita duke seorang Ketua aku yang dulu memang dedikasi dan komited berkhidmat kepada kelas aku... Sekarang nih dah berpatah arang, dah makan hati dan putus harap dan totally give up dengan klas... Dengan klas yang tak supportive, dengan cakap-cakap belakang yang dier dengar... And segala macam yang dier dengar, telah meremukkan hati dier... The climax was...He "resigned" for the post as the class rep or our leader... Err....If i were in his shoe, i was frustrated and g

Selamat Pengantin Baru, Cikgu Su...

Image
Selamat Pengantin Baru aku ucapkan untuk Cikgu Suria aka Su di atas pernikahan beliau yang baru dilangsungkan minggu lepas nih Pasir Mas, Kelantan bersama dengan suami tersayang... Semoga Perkahwinan ini akan membawa lebih banyak rahmat dan nikmat di dalam melayari bahtera perkahwinan... Bersama Suami Tersayang... Semoga Bahagia sehingga ke Akhir Hayat..InsyaAllah... ************************************** p/s: Lepas ni boleh cepat2 dapat baby....Huhu... Posting pun dah nak dekat dah....

Seminar Peningkatan Profesionalisme Keguruan IPTeknik KL

Image
My BBM....Got ular, got assam boi, got belacan.... Huhu... This BBM was made myself aa... Me and Frenz...I was looked chubby...Memang pun!! Itula BBM yang impressed both Datin Kalwant and Puan Zakiyah.... Posed with BBMs.... ****************************************************** Credit to Che Mat for setting up all these...wif my little help....

Seminar Peningkatan Profesionalisme Keguruan IPTeknik KL

Image
Back to maktab aka Kolej... Dah lame tak melalui sesi akademik, ni "terpakse" menempuhi 2-3 minggu yang penuh dengan kuliah and lecture...and kursus itu dan ini... Kalau minggu lepasa ade kursus pergigian, minggu nih ade Seminar Peningkatan Profesionalisme Keguruan.... Nasib baiklah sehari je... Tapi itu pun kalau tak, nak je skip the course, tapi sebab ade komitment yang musti ditunaikan, so, aku menghadirkan diri la for the course... Macam2 acara yang dianjurkan...and mostly kalau dah namenye kursus, of courselah banyak ceramah... It's ok laa... Just hadirkan diri, dan dok dengar je laa... And ader satu pertandingan Bahan Bantu Mengajar (BBM) yang "mewajibkan" kami student July Intake to take part in the contest... Dan sebab bukan semua yang sanggup nak amik tanggungjawab mempamirkan idea BBM yang meletop2 nih, so penyertaan lebih bersifat tangkap muat... Dalam intake KPLI kitorg ni ader 3 main course laa, Sains (us), Maths and Pemulihan Khas...and English,

Perihal WHK 4269

Image
Ni just nak cerita je laa... Macam-macam bende boleh jadi dalam dunia nih... Kalau kemalangan tu lagi laaa... Memang tepat la bidalan melayu : Kemalangan Tak Berbau... And nak dijadikan cerita, minggu lepas barula ditaouch-up kete aku nih... Itu pun gune khidmat bangla sebelah kedai abah kat Kepong tu... Sekali, semalam lepas amik Olien kat Komuter S18, dah kene crash skit kete aku... Minor je la accident tu... Kalau ikut memang dier yang salah... Budak yang langgar kete aku tu keje kat KFC sane, and lepas dier reverse dan langgar aku, Muke dah memang cuak giler... Aku actually dah nampak dier cam dah nak terlanggar kete aku mase reverse tu, and aku tergamam tak sempat nak halang... And depan mata aku, aku tak sempat nak buat ape2.... Kalau korg boleh nampak ni la kesannye... Kecik jer, cam tak sampai ati nak mintak ganti rugi... Lagipun aku tak park kat tempat sepatutnya... Kete budak yang langgar aku even worse... Sian pulak aku tengok... Ni kalau nak tunggu cat balik makan mase...