Posts

Showing posts from February, 2007

Feeling Distracted...

Image
Manusia ni dijadikan Allah dengan rezeki yang telah ditentukan masa azali dulu...Hendak atau tidak, kite kene terima segala ketentuan Ilahi kerana Allah penentu segalanya...Kata org putih " There is a shine behind the clouds" ye ker???Lebey kurang cenggitu laa....kalau kata org Islam aka meLAYU nih...Ada hikmah di sebalik kegagalan atau kejayaan.... Berita yang aku tunggu2 tuh dah pon aku tau...Jawatan tuh bukan direzekikan tertulis tuk aku...Takper (even aku sedih nih...meleleh ayak mater, Poyoo!!!) tak arr....hati aku jer nangis, tapi nak wat camner, aku kene teruskan hidup...Mungkin..eh, bukan mungkin tapi mesti ader hikmah di sebalik ketentuanNya...Aku redha dan teruskan berusaha... Kat bawah nih mungkin aku boleh senaraikan antara sebab aku tak dpt jawatan tuh: Ini semua ujian dr Allah...nak tau aku nih jenis HambaNya yang macam maner...Kene ingat setiap perkara sama ada kesenangan atau kesusahan adalh ujian...Jadi aku kene redha atas setiap ketentuanNya... K

Get Well SOon....

Image
My Mama ; Jumaat lepas aku and my Mama were visited my neighbour's son at DEMC (Darul Ehsan Medical Center) located at near the Masalam Plaza tu...tak jauh la dr umah aku... Pi saner pon melawat anak Kak Lis yang aku dah anggap cam akak aku sendri...almaklumlaa aku nih sibling sumer hero2 aka jantan2 belaker...Ner der kakak or sister.... Mak aku pon dah treat Kak Lis ni cam anak dier sendri...Selalu hantar lauk, bagi juadaha kalu bulan poser...Being so nice of her, mak aku pon suker la kalu org tu baik ngan dier...No Hal-laahh kalau setakat bertuko2 juadah nih...Kitorg pi DEMC tu dlm kol 3.30 ptg...and ended up at 6 pm... Balik pon pasal nak ikut tgk drama bersiri dak Pompuan comey Si Nabila yang comel banget tuh... DI WAKTU SEHAAT, INGATLAH PADA ALLAH...DI WAKTU SAAKIITT INGATLAH PADA ALLAHH...lalalalala.... Memang catchy tull lagu tuh...Cerita Indon cam bese la...Nisbah kelogikannya mengatasi kuasa peri2 nya dengan nisbah 1:10....lagi byk xlogik dr logiknyaa...Polis INdo

:: Rahsia Bulan Kelahiran ::

Kat sini aderla beberapa attitude yg disenaraikan tentang sape2 yang dilahirkan akan dan mempunyai sikap cenggini???Sejau mana kebenarannyer???Sama2 kiter bacer???Aku lahir bulan aper? ooo...bulan Oktober...Tahun aper??OOO...tahun Gajah....oklaa tuh...tak mcm kawan2 aku yg lain..rate2 sumer tahun Khinzir (bahasa sopan skit)....kirenyer aku nih Muder remaja lagi laa....Ahaks! Check this out... .: JANUARI :. bercita-cita tinggi dan orangnya serius suka mendidik dan dididik sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik rajin dan setiap yg dibuat nampak keuntungan suka smart, kemas dan teratur bersifat sensitif , berfikiran mendalam pandai mengambil hati org lain pendiam kecuali telah dirangsang agak pemalu daya tumpuan yang sangat tinggi mudah mendisiplinkan diri sendiri badannya sihat tetapi mudah diserang selsema bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamirkannya cukup sayang pd kanak-kanak suka duduk rumah setia pada segala-galanya perlu belajar kemahira

Belajar dicintai dan mencintai

Cinta nie datang dari hati yang ikhlas, kalau awak ikhlas menyintai si dia, cubalah amik/jaga/memenangi hati si dia. Cinta datang dgn sendirinya, Mula-mula kita kena cari orang, yang betul2 sayangkan kita, dan pada masa yang sama, tentulah kita pun betul-betul, sayangkan dia....bila sudah, macam tue...soal kita nak menyintai dan dicintai tak jadi masalah lagi..... Cinta memang tak boleh dipaksa... Cinta bermula dari persahabatan... Bila sudah ada rasa sayang, rindu dan ambil berat/caring.... Cinta akan wujud dengan sendirinya.. Apa yang paling penting dalam, menginginkan dicintai dan mencintai, ialah "KEJUJURAN"..... "KEJUJURAN" lah yang membuatkan, kita mudah dicintai dan menyintai seseorang..... Biarkan cinta itu ikhlas dari hati. Terima kebaikan dan keburukan seadanya. Persefahaman,keikhlasan,kejujuran, kasih sayang,hormat menghormati dan kepercayaan perlu seiring... Jika kita ingin dicintai, belajarlah untuk cintai diri sendiri,

Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia

Image
Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dgn ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini, tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja utk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Utk melihat lelaki menangis amatlah payah. Di antara tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn hebat ialah:  1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa. 2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap. 3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya. 4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya krn perasaan cemburunya yang meluap2. 5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya. 6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya krn dia sentiasa berasa curiga. 7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn ke

A Day of Tiring and Hardship...

Image
Kelmarin hari minggu, so aku cam bese laa tak wat aper2 and suddenly my abah pon ajak pi wat keje sket kat KKB...kat sana nak pi jupe Pacik Has sebab nak amik besi terpakai yang orang da tanak pakai dah dari bangglo yang gak haunted laa...besar gak umah tu sebab dulu rumah tuh umah DO kat sana... Ni La 2 antara 3 anak Pak Cik Has; yang sorang nakal cket yang sorang manja ya amat! Honestly memang aku tak penah jejak kaki kat KKB so the first time ever i stepped in KKB just like other city of rural place...Baru nak membangun...SO, nothing interested...Just Normal...and kami bertolak at 7.30 am after a quick breakfast...tu pon aku yang masak, hebat tak??masak nasik goreng jer, ntah apa mimpi pon aku masak bekfes pon aku tatau..Padahal my sister in-law ada kat umah tu sebab depa da nak pi ke Perak ada wedding fren of her laaa...yang peliknya, sikit pon dier takmo tolong kat umah...aku pon tatau laa... Aku jadi rajin bebenor pagi tu pon psal Mama was not really well...almaklum laa..

Jalang-Jalang Carik Duriang..(JJCD)

Image
Bile sebut pasal buah yang satu nih, memang ramai yang sukeknnya...walaupun dikategorikan busuk dan antara buah tempatan yang digunakan di dalam Fear Factor sebagai buah yang menjijikkan dek kerana baunya, namun bagi org kite ia buah yang enak banget...Kalau tiba musimnya...melambak2...sampai nak terjeluak balik menelan bende Allah nih... Tak Lain Tak Bukan...DURIAN...aritu aku da janji nak ceriter cket masa aku jenjalan kat KL kat Jalan Raja ALang tu...mmg ramai betul PATI kat saner...naik rimas pon ader...Jalan2 punyer jalan dah cari parking yang jauh tuh....Kami (aku and abah) gi laa jenjalan cari tpt yang seswai nak cr durian.... Kiri-kanan banyak betul warga aseng yang jual durian...org melayu boleh dikire ngan jari laa...jalan punya jalan sampai kat satu gerai nih...kasteme tak laa berapa ramai sgt pon tapi layanan dier memang sungguh2 laa...yang jage kedai tu pompuan, dari raut wajah memang nampak ciri2 kePATIan nya...tapi ckp dah kecek luar dah....dah tak kuar la loghat asa

^_^ WHAT a RELIEvE...

Herm...selepas bertungkus lumus memikirkan apa yang akan aku jwb dlm interview nnti, akh skng umpama budak yang baru dilepaskan daripada dukungan dan dibenarkan untuk beemain di favourite spot taman permainannya...Macam tu gamaknyer perasan aku eh..perasaan aku biler turn aku diinterview dah habis... What a real relief...Fuhhh...Penantian tu memangla satu penyiksaan tapi nak wat camner...turn aku untuk i'view tu 2nd last daripada yang last...bagi aku ini mungkin satu perjalanan hari yang agak panjang dan bermakna...ye laaa, maser nak pi tpt interview jer aku dah xjumper...jenuh la memusing2 satu Putrajaya...Pehh, kalau aku tawaf ni dah dapat Haji Kubro dah... Aku nak mencari bangunan lot 4G3...MasyaALLAH...tuhan jer la yang tau gimana rasanya mencari sesuatu kita memang tak ader idea pasalnya langsung...Kate orang malu bertanya sesat jalan...Ini tak, sebab bagi aku kalau kiter bertanya pon xsemestinya kita xsesak jalan...Nak wat camner kan, kat Putrajaya kan kat kawasan bangunan

O_O WhaT A ReLieF....PArtTwo

Image
Nak sambung citer smlm.....Semalam aku ckurang cover psl citer dak2 nih yang aku pun heppi la dah juper after few months...Agak ramai la ex-KusTeM yang aku juper...Sebab calon aritu mosdt conquered by our student...NOt All but mostly...What A Haapy Feeling Inside... 1St Kustemian I Met: Mastura...Aku antara dak sesi petang iinterview yang dtg tuk interview tu...aku nunggu kat lobi tuk amik kejadah pas ker mende ntah...taapi lastly aku xamik jer, main redah juak...heheh... Aku ternampak dak Mas nih muler2 enter lobby NRE tuh...ngan mother dier...Eh, cam knal laks..Getus aku " Eh...!"...."Hazren ek?..." aku pun respon..."Mas ek?Interview sini jugak ker..." "Samalaa..." Dak ni aku tgk tak banyak perubahan, and mujurlaa kitorg kenal...Kalau korang ingat kan dakMAs nih sidekick aku maser jd MC tuk FIMAS nyer dinner dulu...aku ni dulu kire top host laa>>>bangge diri lakk!!!...hampeh!!!... Aku ni x establish jer, kalau establish, dak Syud a

Doakan Kejayaanku...

Image
Mungkin kalau aku diberi peluang oleh Yang Maha Kuasa, Insya-Allah, kalau ada rezki aku..kalau memang ditakdirkan tertulis rezeki aku untuk jawatan kosong itu, aku akan dapat..dan kalau sebaliknya, aku percaya mesti ada hikmat disebaliknya.. 8hb dua nih bersamaan dengan Bezday MAMA aku ke-53...eh-eh, da 53 ek MAMA...Selamat Ulang Tahun Mama yang akan datang nanti...bertambah lagi usia ibu tercinta aku nih, semoga dipanjangkan umur disehatkan tubuh badan dan dimurahkan rezeki kerana Kami semua masih lagi memerlukan Mama, sebab Mama belum lagi melihat perkembangan kami. Apa yang ada sekarang ni, baru sikit jer, perjalanan kami masih jauh lagi dan banyak lagi yang akan kami tempuhi dan kerberadaan Mama disisi kami ibarat pelengkap dalam hidup kami..Doa restu Mama yang menjadikan hidup kami lebih diberkati dan dirahmatiNya..InsyaAllah.. Dan 8hb ni jugak laa hari aku kne gi interview di Kementerian Sumber Asli & Alam Sekitar...Marine Park Section as a Research Assistant...Harapan

Berdebar-debar....

Hari ni jer tinggal sebelum aku menempuh interview yang akan berlangsung esok....aku pon dah berdebar semacam jer...bile memikirkan banyak lagi yg belum diulangkaji...kadang2 rase cam nak give-up pon ader...ye laaa sebab pikir banyak lagi yang kene back-up...Rase cam nak exam pon ader...Sumenyer Mixed-Up...Tatau nak explain camaner.. Kalau 2-3 hari lepas aku dah kuar shopping bli baju baru keperluan untuk interview tu...sekarang ni aku tgh bergelut untuk membuat preparation...Apala agaknye nasib aku esok...Sebab tinggal hari ni dengan esok, dan yang penting aku hanya mengharapkan kepada ketentuan Allah...Kalau doa aku dimakbulkan, aku akan berjaya menempuhinya dengan berjaya, sebab aka dah melakukan semuanya...dan finally when it comes to Allah all over together...i may tawakkal and let the Bless and pray be with me... Perasaan yang bercampur-baur dan semuanya bercampur di fikiran...memang waktu tidur aku tak berapa nak cukup 2-3 hari nih...tapi yang penting aku akan berusaha sebaikn

:: The Mariners ::

Image
Best sgt ker korang nih...Any how, We are Pang Yau forever rite!!!???RRRiitteeee....Saper paling cantik? Saper paling tak cantik?? Saper paling poyo, saper paling outstanding??? Sendiri jawab laa....Yang paling belakang, tgh tu....Cam bagus jer wat muker gitu...

Things That Worry Me A Lot...

These are few thiings that have been trembeling in my mind for these few days, back and forth: Biler la result jawatan RO Jab. Taman Laut yang aku interview aritu nak kuar...Apsal tak call2 lagi pon...Norm pon tader gitau paper...Ntah kan jadi entahkan tidak...??? Aku jadi ker tak nak gi Latihan Graduan kat Pasir Gudang tuh...Kalau pi, Abah takder org nak tlg dier wat keje yang melambak2 tuh...Nak harapkan org lain pon tak leh jadi nanti...Canner arr??? LAptop aku still in repair...Biler nak siap...Takkan aku ken charge lagi kot selepas RM1000++ yang lepas...Nak kuar duit lagik...Duit, duit, duit...Money is not everything, but everything needs money...Shusshah toll??!! Umur dah makin meningkat tp prestasi diri takmo meningkat...Tinggi aku pon tak meningkat2 lagi nih...Katek cam dulu gak....ahaks..aduhai katek...!!! Aper2 lagi yang aku dok piki2 arr...Maleh la nak pikir, nak tido tanpa berfikir...Memang benar kate Datuk CT...HIDUP PENUH BICARA....Pi tdo laa...Nak caghik kayu...

Alhamdulillah

Semalam mungkin bagi aku hari yang agak baik..Selain rutin yang aku slalu dok buat tuh, tak banyak yang berubah…Doa aku akhirnya dimakbulkan oleh Yang Esa…Syukur ke hadrat Allah yang MAHA PENGASIH lagi MAHA PENYAYANG…Mungkin Allah memperkenankan doa aku…Kalau ada rezeki aku ke arah itu, kenapa aku nak tolak… Agaks dalam pukul 4 lebih, my phone rang…I saw the alien phone number thus I hung up…and I got to know that I've been hortlisted to be the candidate for the post as research officer (RO) @ NRE department in marine park section….Syukur alhamdulillah….Terima Kasih ya Allah… Dalam hati aku melonjak gembira….girang kerana selangkah kaki aku menuju ke arah itu, yang penting aku kene laa berusaha lebih skit demi tuk mendapat jawatan idaman aku tuh…Selain itu, aku mengingatkan diri agar jgn pernah sekali-kali alpa dengan SURUHAN-NYA…kerana aku percaya ini summer ujiannya…sewaktu senang dan susah, semuanya adalah ujian kepada hambaNya untuk melihat keabidan seseorang Muslim itu berad