Posts

Showing posts from October, 2009

Entry Past Tense Bday Boy...

Image
Lokasi makan-makan...Satay Kajang Hj Samuri cawangan Shah Alam. Betul 2 kat dalam Kompleks PKNS, depan BSN... Jangan tak tau yea... Skang ni tak payah susah 2 nak pi Kajang untuk merasa nikmat satay ini. Jadi, kalau rase nak makan satay famous Hj. Samuri, pandulah kenderaan anda menuju ke Shah Alam ni dan carilah ia... wajah kesayangan hamba...terima kasih... Pekerja Wak Samuri yang bukan warganegara... Adegan membakar ditunjukkan secara live... Aksi yang kunun 2 kiut oleh Bday Boy ittew...haha Nama ABC yang tak boleh blah: ABC Teringin ...macam lagu Shima la pulek... Sepinggan satay ayam berserta kuah kacangnya... main cashier counter... kek mini tiramisu buat tatapan kawan 2 semua.. dah selamat jadi *yukyek dah...haha close-up kuah kacang dan sepinggan timun dan nasi impit.. mungkin ini gambar Hj Samuri time muda 2 dulu kut... mase zaman jual satay tepi jalan...agaknye laa... Di kesempatan ni, aku nak ucapkan beriban 2 ucapan terima kasih kepada mereka yan

Aktivitas Hujung Minggu...Walaupun Dalam Gerimis...

Image
Salam. Mungkin mulai minggu lepas, mungkin ini aktiviti hujung minggu kami. Kalau selalu, aku akan berjogging bila "kesedaran tentang kesihatan tu tinggi" sorang 2 je, kali ni nak gak ubah angin kan? Takde la boring sangat... Kalau sorang 2 bukan tak boleh buat, buat jugak. Tapi kalau berpakat 2 , berkawan 2 kan lagi seronok. Kan? Segelas oren segar pengubat lelah... Cenggini ceritanya... Ahad lepas, aku pakat 2 ngan cikgu rizal ngan cik fiza yg dok di Taman Medan, PJ tu untuk join aktiviti pagi di Dataran Shah Alam. Jauh jugak dari PJ ke Shah Alam semata 2 nak senaman kan?? Takpe laa...seminggu sekali je... Komuniti kat area dekat 2 sane memang agak aktif. Biasanya diorang akan buat senamrobik dan poco 2 pada waktu pagi start pukul 7.45 pagi. Sambutan pun boleh tahan. Siap ade instructor yang memang pakar. Senam seni pun ade gak campur sekali. Alkisahnya pengalaman pertama kali untuk aku, dalam kol 7.45 tu baru nak kluar dari rumah. Nak ke dataran tak lama.

Syukur, masih bernafas...

Image
Menjelang tengah malam ni, hari baru. Dan satu tahun baru buat aku. Impian, cita 2 , kerjaya, keluarga dan kawan 2 yang tersedia bersama di depan mata. Mereka pendorong, mereka penyambung, mereka pelampung, mereka menyerikan lagi diari dan rutin seorang aku. Aku bersyukur sebab masih ada yang ambilberatkan aku, ambiltahukan aku, menjadi teman aku. Hidup selama 1/4 abad+1 ni bukanlah lama. Hidup sebagai pendidik 1tahun+2 bulan ini pun bukanlah lama. Harapan aku, dalam meniti satu jalanan hidup yang mungkin masih jauh adalah: jalan yang terang dan bersuluh. jalan yang diapiti oleh mereka yang suka dan membenci aku yang akan naik dan jatuhi aku. jalan yang lurus dan sentiasa dipermudahkanNya. jalan yang penuh dengan kawan 2 yang sentiasa di sisi tak kira maya ataupun realiti. Perasaan aku tatkala ni, sedikit hiba, sedikit gembira. Sebab pelbagai dah aku lalui. Manis dan pahit. Kalau ditelan, kalau diluah, kalau ditanggung sendiri yang untung, sendiri yang rundung. Yang penting, A

Jalan-jalan, Makan-makan, Gosip-gosip... :P

Image
Salam semua. Salam makan 2 ... Terus kepada entry. Kami; aku, cikgu robbie, cikgu MS, cikgu PD, cikgu LynWafa, cikgu maria ke IKEA DU. Untuk beli sedikit doorgift untuk jamuan akhir tahun BKGK nnti... Diorg bukan AJK BKGK, tapi aku mintak tolong mereka since mereka adalah kawan 2 aku. Dan dorg memang suke jalan 2 , makan 2 , gosip 2 nih...hehe Sebelum bershopping, kami singgah makan di cafe IKEA ittew. Dan macam biase, inilah menu hot-nye...Sila makan hati... :P Swedish Meatballs...10 pcs for adult Bun wif soup... muffin wif chocolate what ever laa...sedap! chicken wings... daim cake yang manisshh shekali.... a complete wholesome...wif soft drink. Swedish meatballs...5 pcs for budak 2 cam aku nih Kalau sebelum ni, aku ade gak pi IKEA, order makan sampai terbelahak. Tak larat nak habis. Si perut stokin dan tong sampah tukang habis, pun tak larat nak habiskan. Tapi kali ni aku order dalam set yang small laa...tapi still variety. Tak kisah laa...yang penting, kenyang

Give Thanks to Allah; MJ ke yang nyanyi?

Image
Pagi tadi, konon 2 aku "ter"jadi Jurulatih nasyid untuk aktiviti budak 2 tahun 6 selepas UPSR untuk Majlis Tilawah AlQuran peringkat sekolah. Dah tu, dorg belum training ape pun. Tanye nak nyanyi lagu ape, lagu ni yang dorg sibuk 2 nak nasyidkan. Give Thanks To Allah (versi MJ). konon 2 nye laa... Kenapa? Alkisahnya inilah lagu yang dinyanyikan oleh arwah (arwah ke?) Micheal Jackson aka Mikaeel sebelum kematiannya dan selepas DiIslamkan... Sila play video di bawah... Aku tak pernah dengar pun lagu ni, tak terdengar pun cerita yang lagunya nyanyian MJ. Dah tu, aku suh la dorg lagukan lagu ni. Erm, mungkin teknik nyanyian diorg tak betul, aku dengar lagu ni tak sedap. Terus bagi idea lain. Tapi dorg still takmo terima idea lagu nasyid yang aku bagi tu, masih nak pakai yang ini. Sudahnya, dekat 1 jam lebih takde hasil. Lantak korang laaa..Malas aku layan budak hingusan yang bodoh sombong cemtu... Huhu... Aku pun bukannya bersuara emas, ataupun guru vokal berkelaya

Open Haus lagiii....??

Image
Salam semua... Dah le...penat buat entry pasal open haus ni. OK, janji ini last. Mase open haus di rumah cikgi 2 sekolah aku. Kenyang gile. Penat sebab jauh berjalan, dan banyak mentekedarah makan.. Laksa Utara kak Behah...sedap... tapi nikmat sedap tak dinikmati sepenuhnye sebab terlalu kenyang... huhu aku tersandar di pinggiran tangga sebab terlalu "warek"... Tangki air landmark Taman Perumahan Bukit Putra, Klang... ramai cikgi 2 sekolah aku beli rumah kat sini... aksi dalam rumah yg dikunjungi: rumah Kak Behah, rumah Kak Fathiyah... rumah Kak Seeta takdak dalam gambar... rombongan cik kiah ke Bukit Putra.. Dah laa...dah nak habis pun syawal nih. Masuk pulak deepavali. Kat kawasan kejiranan aku ni, tahun ni kemain lagi dorg main mercun. Berdentam-dentum. Seksyen 2 lain pun same, sampai ade yang call polis. Dalam FB pon, ade jugak kengkawan yang merungut sebab mercun mengganggu ketenteraman.. huhu.. Ape 2 je laa... Selamat Hari Deepavali.. Dan selamat b

Jaging.

Image
Kenapalah korang takmo percaya...percayalah...plisss... Aku tak bersenam di atas katil saje pagi ni, aku masih bersenam, menegangkan urat jantan otot 2 kendur aku nih... trek joging yang damai... saujana mata memandang... Farmville masih seperti biase, aku dah upah mamat Nepal hangit jage sementelah aku ke padang jaging... Korang tau ke ape jaging tu?? Huhu... Jaging tu, adelah kombinasi jalan+jogging... hehe Sebab aku akan berjoging dan akan berjalan time dah tak berapa nak larat...semput, sengal...ditambah pulak dengan eksos yg tersumbat nih... Mengah siot.. kasut joging Powerku...huhu tak mampu nk beli yang mahal 2 ... Hakikatnye, aku memang bukan athlete, jadi aktiviti fizikal cemni memang aku fail. tapi aku tak putus asa. Kesihatan mesti mau jage...Asyik keje, keje, keje pun tak leh gak kan? Asyik berkebun, berkebun dan berkebun depan laptop pun tak boleh gak... Dok ralit je... Nak jugak sekali sekala kalau kite tengok burung 2 berkicau riang, menghirup udara segar,

Gendang Gendut Tali Kecapi I..

Image
Rendang + Lemang penat memasak malam ke pagi...lalala... Kalau dah namanya Raya, haruslah sebulan kan? Dah sebulan, haruslah sepanjang tu ade open haus di sana-sini. Masing 2 nak anjurkan open haus, mungkin ade yang nak raikan kawan 2 dan sahabat handai, nak show off rumah, atau nak tunjuk skil memasak dengan sedap. Tak kisah ape pun sebabnya bulan ni bukan bulan untuk di tembolok untuk berehat... Memang dikerjakannya cukup 2 ....nasib laaa... Okela, entry dimulakan dengan potluck. Potluck ringan 2 je, anjuran kami. Tapi hampir semua cikgu pagi dijemput. inilah GB kami...aksi ketika makan... no komen...huhu masing 2 dah open table masing 2 .... layan je kakak 2 semua yea... time aku dok snap ni, entah apela kak behah dok ngomel... Selain menu lemang + rendang hasil air tangan dan peluh cikgu Princess Damia kat atas tu, kami ade jugak menu lain... Spagetti pedas chekguBH....should be thicker kan? sos spagetti pedas ittew... kite ade laksam cikgu muslimah solehah.