Posts

Showing posts from June, 2008

Penantian Memang Penyiksaan (II)

Image
Bile ni??? aku sendiri pun tatau...Berkali-kali ngecek dlm wbsite KPM hampeh xde....Nak kate ptg sket pun tatau gak... Aku buat word cloud ni dr wbsite Wordle.net ....Kalau nak buat, lehla klik...TQ tu bro akusape yg banyak buat posting psl cool wbsite yang buat effect2 yg best cemni...

Congratulation Espanol...

Image
Congratulations to Espanol aka Spain for their winning in Euro 2008... Badi 44 tahun berakhir jugak pagi ni (waktu Msia)... So bergembiralah penyokong Spain... Germany bermuram durja la malam ni.. Spain telah menjaringkan 1 gol dr heronya...Torres pd minit ke 33... Jerman pun aku tgk malam ni main kureng laaa.. Spain bile dpt chance je, terus shoot... Menggelipit jugek la si Lehman tu.... Last words...Viva Espanol... ( even aku bukan fan esp....hihi )

H.E.L.P

Just to show my moral support for the industry... Click link to download the song Here In My Home - Malaysian Artistes for Unity Enjoy the unique and good song...Here In My Home by Malaysian Artistes for Unity (MAFU)

Penantian Memang Penyiksaan...

Image
Aku dapat msg dari cik mek molek sebelah ni.... Msg berbunyi.. "Salam.dapat info kita leh cek posting isnin dpn.dh tau dpt mana nti let me know eh." Aku xreply, diam je... Orang ckp, diam tanda setuju...Hihi... Yela Puan Nani, aku akan msg ko lepas ni ek?? Sok-sek pasal posting nih, kadang-kadang berdebar-debar jantung aku...Tatau la nape... Naluri kuat ke arah ke mana, aku sendiri pun tak pasti.. Msg Nani ni cam dah konfem pulak pasal tempat posting akan kite tahu minggu depan...Dalam hati ni Tuhan je yang tahu perasaannya.. Yelaa, takut-takut dapat ke tempat yang terlalu "asing"... Wallahualam...Malas nak komen... Dan berita nih dikuatkan lagi dengan call yang aku dpt dr Jamal; (bakal) cikgu cam aku yang asalnya dari Sabah, tapi sekarang ni dah (takmo) balik ke Sabah dah...Huhu... Jangan marah, bah! Jamal called aku katenya, result exam KPLI kitorg dah siap pun, dah kluar laa... Dan katenye utk dak course aku, semuanya lulus...ALHAMDULILLAH... Kirenye takde la yan

Akademi Nasyid TV9, Tersentuh!

Image
Syabas TV9 di atas penganjuran Akademi Nasyid (AN) yang bersiaran pada setiap Sabtu, 8.30 malam. Aku tak ketinggalan mengikuti perjalanan rancangan "realiti" ini yang memaparkan perjalanan sepanjang seminggu persediaan tentang peserta-pesertanya. Hari ni, aku tak ketinggalan menonton Konsert AN ke-2, di mana penyingkiran Kumpulan Sofieya....Rasenye memang mereka selayaknya disingkirkan untuk memberi laluan kepada peserta yang lebih layak menang...Malas nak ulas banyak, cume ceduk itu dan ini... Petikan ni aku ceduk dr blog karangan peserta "Istimewa" ini... " TV9 memperuntukkan RM1 juta bagi merealisasikan program realiti Akademi Nasyid. Sebanyak RM100,000 daripada jumlah itu dikhaskan sebagai hadiah utama kepada seorang daripada 12 peserta yang bakal bertanding di peringkat akhir selaing peluang merakamkan album. ............................................. Berkenaan peserta AN ini, Azhan: Katanya... "Saya bersyukur terpilih sebagai 12 peserta peringkat

Late Nite Supper...

Image
Beberapa jam dok bertapa di PGH, kami dok melayan kopi ngan Teh ni je...Ade nasik goreng yg terhidang, tapi pinggannye ciput jer... Besar coaster cawan tu jeee...So kalau nak makan lebih2, malulaaa.... So, nak jage air muke punye pasal, skali considered as cukup! Kitorg habis pun dah tgh malam, singgah R&R Awan Besar, Hj Samuri xbukak dah... So amik keputusan pi makan kat KFC je... Oklaa, daipada xde kan?? Pewot dah lapar gile mase tuh.... So, enjoy je la melantak tgh malam mengganti dinner.... KFC, pun KFC laaa...Janji konyang...Dah la baru lepas wat basic health checkup dan rata-rata dah ade fat mass yang berlebih-lebih dan kene buang dr badan... Takpe, skali ni je kan? Lepas ni jage la balik badan... Main course yang dipilih, snack plate dengan cheezy wedges...Cheezy Wedges tu aku sorg je yang tale, sbab MakAbah aku xhadapnye....Huhuhu.. Hopefully Miss LilyLulu xmakan ati aku makan cheezy wedges nih..Sebelum sampai ati dier buat aku terliur dok publish cheezy wedges yang bermay

Golden Horses Health Sanctuary, PGH

Image
Adela satu petang nih, semalam actually, Abah ajak pi PGH, Palace of the Golden Horses-Hotel 6 stars yang mcm istana tu... Sebelum pergi, Abah tak explain pun ape sebab pi, and aku and MAMA tertanye-tanye... Ni musti ade sebab nih, i could smell something fishy bout it.. Abah pun bile ditanye, dier just jwb: Saje je pi, nak buat medical check-up laa... Aku ngn Mama questioned gak, kalau nak buat medical check-up kat sini dah boleh, xpayah nak gi jejauh... Tapi malas nak soal byk2..Ikut je.... Sebab mmg 1st time seumur hidup jejak kaki kat PGH tu, sesat-sesat la jugak.. Dan mase dah parking nak ke tempat tu, pun sesat jugak... Lepas dah sampai, disambut, diberi minum petang, ringan-ringan... Gedabak-gedebuk...explanation itu-ini... Mama tertarik ngan Plan yang ditawarkan... Sebab mase mula-mula takut-takut jugak nak percaya... Semasa sesi explanation tu, kami dibawa ke hulu-ke hilir tentang program tu..."Makcik" yang entertained kami namenye "Kay" Kamariah...Lepas ex

At the vet...

Image
Wahwah...Bobot dpt layanan istimewa.. Sampai 2 org doktor dok ulit ko yee... "eh, apeni cocok-cocok kat punggung I nih..." "Tolong....Tolong, ade org nak cabul I...Tolong pak polisi!" "Meh abang amik temperature dulu yee...." "Meh doktor tgk gigi elok ke tak....Mulut u busyuk sgt..." "Meh kakak tgk gigi sket, say EEEEE........" Mase pi vet ni, ade statement dr doktor yang mengejutkan skit laaa.. Lepas nak check sane-sini, tetibe dier ckp yang mungkin Bobot nih manela tau... Manela tau, kalau-kalau ader AIDS....whooppp! Ade AIDS....???Kuceng pun ade AIDS kee..? Aku ingat monyet je yang boleh kene AIDS, kucing pun ade... Memula mmg aku cam ragu2 Bobot ni ade ke AIDS, sebab aku org yg byk contact sec fizikal dgn BOBOT... So, takut-takut2 aku terkena... Tapi aku yakin xde...Sebab Bobot bukan jenis kuceng sosial lain... Sebab Bobot ni kebarangkalian nak "mendapat" seekor kuceng betina (mmg ade sekor je) kat belakang umah aku ni yan

It's Bobot Turn...

Image
ABU'S MEMORIAM... Abu in Memories.... Abu ni kuceng aku yang dulu, tapi dah kene discard sebab buat onar kat kawasan umah aku... Buat malu kompeni jer.. Gambar ni mase Abu tgh syok tido lepas berpoye-poye kuar mlm sblmnye.. Ade satu mase tu, Abu ditimpa sakit yang sebabkan dier xmo makan.. Dan disebabkan Mak aku nih terlalulah sayang dengan Abu, maka bawaklah berubat ngan bomoh.. eh, ngan vet laa, mane lagi... Dijadikan cerita, lepas je jumpe Dr Vet yang comey nih, teruslah sihat menjadi-jadi Abu nih.. Nafsu aka Biang nye menjadi-jadi.. And sampai satu tahap, mak aku tak tahan menanggung malu dek perangai buruk Abu nih... Finally, he was discarded to the nature (actually not that "nature" laa)... Seday maaa... :( The most affected person was my Mama laaa..Bcoz she's the one who nurtured Abu since day one.. Nak buat camne.... NOW, it's Bobot turn... Bukan turn nak discard, tapi turn dier pulak sakit.. Bobot sakit xmo makan, so semakin cikeding laaa.. Tak kenal sape

The Link...

Image
Dua link album untuk 2 aktiviti yang dah pun kami lalui... BTN KPLI Ipteknik :: Kursus Kenegaraan BTN, Kem Bumi Jati :: PikNik KancHeng :: Farewell Picnic Hutan Lipur Kanching :: Kalau nak download gambar, just one click away... either u want a full collection or a piece of them... Layan jeee...

Bored To Death!

Image
Gile Laaaa! Gile... Gile... Giler.... Buhsan gile dok kat umah nih... Tak tau nak buat ape dah... Ngadap blog, tgk tv, tido, makan, berak... Sungguh tak berfungsi aku skg nih... TOLONG.... TOLOOOOONG!!!!

Luahan Hati Lelaki yang dibenarkan berkahwin sorang lagi...

Image
Prelude : Aku just fwd email ni yang difwd oleh Pak Ude aku... ************************************************* Luahan Hati Lelaki yang dibenarkan berkahwin sorang lagi (PEDOMAN UTK YG GATAL NAK KAWIN LAGI) Saya sendiri sebagai lelaki rasa tercabar apabila isteri saya sering mewar-warkan kepada saya bahawa umur saya dah melewati 40 tahun. Life starts at 40. 'Kalau U rasa U nak pasang lagi satu, I izinkan', kata isteriku. Bila berangan tentang nak kahwin lain ni memanglah seronok. Tersengih- sengih aje lah I at that time. 'Dunia ni dah terbalik gamaknya, kawan-kawan aku siap pegi Siam sananak nikoh lagi satu, ni bini aku siap suruh pasang sorang lagi...?!' Tak tahulah kalau isteri I tu main reverse psikologi dengan I. Tapi lepas I berfikir panjang, rasa-rasanya tak nak lah. Sebab apa ? Bila mengenangkan umur I yang dah 40+. Let's say kalau I kahwin dengan anak dara, katakan umur 22 tahun. Memang lah seronok beb. Seronok benda yang kat dalam seluar dalam tu aje lah.

Dairi Kursus Kenegaraan Biro Tata Negara (BTN)...

Image
Ni la entry yang aku dok tangguh nak post... The event was ended up on last week, Monday; almost a week past.... Punye la lame pending nak post... Lampi sungguh BH nih... Tapi takpe, aku gigih je nak buat posting nih... Kursus BTN ni diadakan di Kem Bumi Jati, Jalan Kebun, Shah Alam... Tak jauh dr umah aku; tapi hampeh, aku sendiri pun tatau kat celah maner Jalan Kebun nih... Ni kalau aku kene pi sendiri mau sesat, even bas nih pun sesat mase memule nak cari kem nih... Huhu...Nasib baikla ade penunjuk jalan yang bukan local kat sini, Cikgu Fadli yang jadik hero... Finally jumpe jugakla kem ni... The kursus was held on 12th until 16th of June 2008....equals to 5D 4N laa... And overall view was ok laa... It wasnt that hard, wasnt that tough as I heard before... Kire ni macam kursus bercuti sambil makan-makan laa... Memang stok boleh gemokla kalau dok kursus kat situ... Mane taknye, makan sampai 6 kali sehari... Matila balik umah semakin gedempol...Huhu... Ni dalam bas sebelum bertola

Room Makeover...

Image
Holaaa...! Selamat Datang ke rancangan Deko Bersama BH !!! Waaaaa..................... Hehehe... Dah lame aku nak ngemas bilik aku nih... Dah berserabut tak hengat dah nih... Ni bukan makeover, tapi reshuffle, refurbish kot... Dah agak lame aku tak groom, shuffle balik my things yang bertimbun bawah katil... Hehe... Finally, inilah hasilnyer... Penat tu...*wink* NI jela yang aku mampu buat... Kite jumpe laaie di rancangan ape??? Deko Bersama BH... Daa.....! Muahahahaha..... *wink-wink*

BTN and Picnic's Slideshow..

Actually, aku ader satu lagi post nak buat; Post on Kursus Kenegaraan, BTN...5 hari 4 malam di Kem BumiJati, Jalan Kebun Shah Alam... Tapi tu aku hold dulu, just nak bagi sneak preview of the slideshow of both activities: First, BTN Kursus Kenegaraan: And, Second, Picnic at Hutan Lipur Kanching, Rawang...

Entri Hutan Lipur Kanching Waterfall

These videos demostrated the mesmerizing and tranquilizing Hutan Lipur Kanching Waterfalls, Rawang.... Videos recorded on last Tuesday, 17th of June 2008...

Farewell Picnic - Hutan Lipur Kanching, Rawang.

Image
Bersempena dengan berakhirnya "penderitaan" kami sepanjang hampir 11 bulan di IPTeknik ni, kunun-kunun kami terasa nak release segala-galanya di sini. Heheh... Rase-rasenye cam nak spend mase-mase dan saat-saat terakhir la dengan member satu course... Dan untuk tujuan itu, kami dah berbincang nak buat piknik manje-manje kat Hutan Lipur Kanching... Actually, kali terakhir aku jejakkan kaki kat sane hampir 15 tahun lepas... Sesampainye kami ke sane, kenangan zaman kanak-kanak tu flashback balik... Teringat nostalgia dolu-dolu....Syahduu nih.... Se-gi alasan nak buat piknik ni adalah untuk merapatkan lagi silaturrahim dengan cozmate... Dan mungkin nak puaskan hati sebab dok envy ngan dak course lain yang dah buat awal-awal buat gathering cenggini... Takmo kalah, jadi kene buat laa...Besides its fun reason.... Untuk makanan piknik tu, memasing dah pakat bawak bekalan memasing.... Ade yang bawak buah-buah, sandwiches, ayak, BBQ.... Tu yang besh tu.... Yang bawak badan pun ade ga