Jika Jalan Ini Yang Kau Pilih, Maka Berbaktilah...

Sebenarnya, sambutan tahunan Hari Guru ni adalah sebetulnya simbolik mengenangkan penat dan lelahnya seorang pendidik itu di dalam mendidik dan membimbing anak kecil itu.
Tugas kami bukan kecil anak. Tapi tugas yang besar gedabak!

Kejayaan sebenar tak dapat diukur dari akademik semata-mata, tapi sahsiah dan budi pekerti seharusnya dipandang juga dan dititikberatkan.

Wahai warga yang bergelar pendidik, cikgu, guru, sifoo atau ape sahaja.
Aku bukan siapa2 untuk layak bercakap di sini, tapi aku sekadar mengingatkan diri aku sendiri dan kita semua.

Kita berpegang kepada amanah yang ditumpahkan secara sengaja ke atas bahu kita. Kita menggalas satu beban yang cukup besar. Cukup bereerti dan akan menjamin apa rupa bentuk masa depan kita nanti.

Guru ibarat lilin. Ibarat buku bergerak. Ibarat gedung ilmu. Ibarat ibu. Ibarat bapa. Ibarat segalanya.
Kita punya tanggungjawab yang besar dan terlalu penting. Jadi, sebagai pemegang amanah, pikullah ia sebaiknya. Kelak, kita akan dipersoalkan "di sana". Jangan siakan anak ini, jangan biar mereka tertanya tentang dunia ini kerana kita tak mengajarnya.

Kalau ini jalan yang dah dipilih, jalankan ia semoleknya. Galaslah ia sehabisnya.

Kita bukan pencacai kepada ibu dan bapa. Tapi kitalah jurutera masa depan negara.
Semoga masa depan negara akan lebih cerah dan mantap hasil bekas air tangan kita.

Kita bekerjasama dengan ibubapa yang menaruh harapan yang besar kepada kita. Dan tambahan pula cabaran guru sekarang tak serupa mula dulu.
Zaman berubah, teknologi pun dah canggih.

Ibu bapa pun dah tak serupa dulu. Kadang-kala tindakan mereka yang terlalu manjakan anak tu yang buat kami kesal. Tugasan kami untuk mendidik tu dicantas, ditabur-pasirkan oleh ibubapa yang membabi-buta.

Takpe laa...kami anggap ini sebagai cabaran.
Kalau takde cabaran, kalau takde dugaan...manelah nak datangnya manis bile kite mengecap kejayaan tu kan?


Aku ni siape nak cakap semua ni?
Aku jadi cikgu pun belom setahun jagung, tapi dah memandai2 kan?
Tidak...aku sekadar menyampaikan buah fikiran aku.
Tak salah kan?

Okelah, bukalah hati, nilailah pekerti.
Demi masa depan kita.

Kamilah Pembina Negara Bangsa...
InsyaAllah...!

Selamat Hari Guru 2009
buat guru2 di SK Seksyen 24, Shah Alam
dan
semua warga pendidik sedunia amnya.

iklan sket:
nak tengok foto sambutan Hari Guru kami??
Klik la link ini:

ps: esok kami ade LaDaP untuk kali ke-3. Dan ade poco2 esok pagi...
Nak join??


20 Superb Comments!:

  1. cikgu... cikgi... guru di hati semua orang
    di dunia ni.. teruskan bakti demi anak bangsa
    kita... :)

    ReplyDelete
  2. cabaran guru pd masa skrg...
    ada guru hampir disepak oleh ibu bapa.
    kaget nur melihatnya..
    salah anak ditanam rapat2..
    salah guru dijaja sedaerah.

    ReplyDelete
  3. Ibu bapa pun dah tak serupa dulu.

    Guru juga seorang ibubapa.

    ReplyDelete
  4. manje
    insyaAllah...
    mereka adalah seperti anak kite sendiri..

    NuR
    tu laa...tapi takpe, kite bersabar...

    kujie
    semua kenelah mainkan peranan masing2...dgn betul...
    tu jea...

    ReplyDelete
  5. aku rasa best gak jadi cikgu nih..sampai bila2 anak murid ingat kat guru ni..mesti ada yg berterima kasih dan berdoa utk cikgu2 diorang..

    berbanding keja2 lain..takde sapa yg ingat kat lawyer, akauntan, engineer, arkitek etc walaupun sumbangan diorang sbg professional pun byk gak kan

    ReplyDelete
  6. Zamz
    erm...jadi mungkin dah ade sebab kenapa kdg2 mereka yg dah keje tinggi2 ni tetibe nk jadi cikgu kan??

    ReplyDelete
  7. salam sahabat. lama rasanye x melawat sini, aku busy layan baby dan keje2 data x abis2 ni.

    ReplyDelete
  8. Fly
    takpe...aku paham fly...
    selamat hari guru utk ko..

    ReplyDelete
  9. Cekgu, Esok kitorg LaDaP jugak.
    Nak tahu tajuk dia? "STRESS".
    Baik punye tajuk, sesuai sangat2 sesuai ler :P

    Erm ada rekod tak poco2 tu?
    Out of 4 steps saya cuma ingat 3 je..
    Salah satu step dah terlupa..
    Agak2 nya cikgu dapat rekodkan sebahagian tak esok?

    ReplyDelete
  10. Kakak
    erm...
    saya buat dan ajar yg basic2 je...
    tu pon cikgu2 ni dah komplen...hehe

    penat laa, saya ajar laju sgt laa..
    saya ajar yang paling basic je...
    yg ke depan, ke belakang balik sekali tu nk try ajar esok...

    erm..dalam youtube ade rasenye kakak...
    try check...
    ade...
    saya blajar thru video dr sane je...
    huhu

    ReplyDelete
  11. peeewwwiiiitttt...

    merah gitu... sungguh berani!!




    pssttt... cikgu2 skrg kena 10 lgkh ke hdpn..
    bebudak sume tip top skrg ni..
    tak cukup kat sekolah, tuisyen hari2..
    silap hb, cikgu yg dibetulkan nanti..
    belum lagi bab IT..

    ilmu kena lengkap tau cikgu...
    nanti digelakkan anak murid...




    merah membara semangat waja

    ReplyDelete
  12. CLAP** CLAP**

    Nice entry ChekguBH.. Terharu rase. Keep up the goodwork. Zaman ni memang, kadang2 rengsek dengan mak bapak yg terlalu bela anak ni.

    Jom ke sekolah!!!!

    ReplyDelete
  13. AzyanSyh
    erm...lebih kurang laa...

    ku tak sempurna
    insyaAllah...pelapis yg mude2 ni akan sentiase bersedia..

    ReplyDelete
  14. muzem
    ko nk pi skolah ke malam2 ni muzem??
    bukan antu je ke yg skola malam2 nih?? :P

    ReplyDelete
  15. n3 yg sgt bagus dan penuh semangat dan perasaan. tahniah!

    ReplyDelete
  16. Yunus Badawi
    aku cume sampaikan ape yg aku rase je YB...

    ReplyDelete
  17. guru skang tak bleh disamakan ngan lilin lagi, sebab lilin skang cepat habis terbakar dan banyak jelaga.cahaya lilin pun tak seterang lilin dedulu. patutnya guru skang disamakan ngan lampu ikea. cantik dan menawan.kerna dirimu begitu beharga.baru betul.hehe..

    ReplyDelete
  18. Mr PenyuBiru
    lampu ikea kan cantik, tapi fragile...
    mahal pun ye gak...
    nmpk cam tak tahan lame...huhu

    NuR
    mmg la lawa...tp kalau fragile susah gak..

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png