Cinta Ferrari dan Kulit Kerang...dan 4K more to go!

Erm...Sebelum bukak sekolah ni, esok je pun...marilah kite menyohor sket. Bulih tak? Sebab aku takde ape bende pun nak post. Kalau kite tak buat new entry, orang tak mai pulak rumah kite. Tu yang nak kene jugak update walaupun entry menyohor cemni...

Aku pun tak biase menyohor, tapi belajar2 untuk menyohor. Macam ckLah tu dah biase menyohor, tpi orang suke kalau dier menyohor. Sebab dalam kite menyohor ni dalam mase yang same kite memberi sedikit info. Ok??

Tengok gambar ni....
Ni haa...koleksi model Ferrari yang aku dok kumpul. Memang bende ni collectible pun...Dan kalau collectible item cemni, kadang2 kuar sekali je, pasni dah tak keluar lagi. Bagi aku yang jugak kaki kumpul collectible item cemni, cukup sayang nak kuarkan dari kotak.


Even harganya tak mahal mane pun, harganya cume RM 8.90 untuk belian minyak V-Power minimum RM40 and so on laa...More info on the item, click here. Selain bende ni tak mahal, bende ni cume keluar sekali je. Sebelum ni pun ade keluar jugak Ferrari cemni, tapi bukan jenis boleh programkan movementnye...cume kereta tu mengeluarkan bunyi "Vroom-vroom" je....itu pun aku ade kumpul, pun tak keluar lagi dari kotak. Aku simpan dengan kotak2nye sekali.

Jom kite kumpul bende ni...??

Sedikit info tentang model kereta2 Ferrari ni yang aku dok translate gunakan Malaysian translator online; cit-cat....Memang bersepah ditranslatenye, tapi memudahkan sket la keje aku...

Ringan, mudah dan ketara F430 Scuderia merupakan kenderaan yang tidak ada kompromi di dalam bergaya.
Ia telah diperkenalkan oleh Michael Schumacher pada 2007 di Frankfurt Auto Show. Ferrari 430 Scuderia boleh mencapai 0–100 km/j dalam kurang daripada 3.6 saat.
Status: Dah ade


Kereta GT mengagumkan dan paling maju telah dikemaskinikan dengan satu pakej Evoluzione.
Enjin V12nya menghasilkan 860 PS (848 hp/633 kW) pada 9500 rpm yang menjana kelajuan tertinggi untuk 370 km/h
Status: Dah ade



Inovatif dan termaju dari segi teknologi, Ferrari 599 GTB FIORANO menetapkan satu tanda aras baru kecemerlangan.
Ia telah diperkenalkan pada 2006 di Geneva Motor Show.
Status: Dah ade




Kereta cantik ini mengoptimumkan bakat Ferrari untuk inovasi dan reka bentuk.
612 Scaglietti berupaya melangkaui kelajuan sehingga 315 km/j (199 mph) dan mempunyai satu 100 km/j dalam masa 4.3 saat.
Status: Dah ade



GTC adalah satu versi perlumbaan Ferrari 360, dengan prestasi lebih baik dan pengendalian.
90 darjah V8 3586.2 cc enjin telah diperbaiki dalam penggal bagi penggunaan dan kuasa, mengeluarkan 445 kuasa kuda (332 kW) pada 8750 rpm.
Status: Belum ade...ade sape2 nak hadiahkan?? :)


*image sources of the cars: Shell.com

Ade satu lagi, kaler kuning, tapi itu hanya kite boleh dapat kalau kite beli minyak pelincir Shell Helix...

Korang kalau minat, bolehlah berlumbe2 ke stesen minyak Kulit Kerang tu dan isi minimum RM40 untuk dapat beli bende2 comel nih. Kalau korang pandai ngecek, pandai ayat, korang boleh mintak nak beli 2 sekali gus untuk sekali isi minimum RM40....hehe...

Aku pernah try dan dapat. Cume nanti cashier tu serba salah sikit laa...Tapi dier bagi...hehe...Mungkin dier dah terkena mandrem dan ubat guna2 ayat2 power aku kut...Haha...

Speaking of the model, kite recap balik pasal contest blog aku nih. Sebab kalau korang tengok sitemeter kat sidebar ni pun, dah menjangkau 46K, lagi kurang 4K laa.... Rasenye korang dah maklum kut, kalau belum, klik sini. Dan hadiahnye aku belum decide kan?? Jadi sekarang aku dah decide. Dan, hadiahnya adalah:

162,350 Rupiah dan sebuah kereta Ferrari collectible aku nih....
ini koleksi yang lepas ye, bukan yang baru ni.
Yang ade bunyi Vroom-vroom tu, dah tak de di pasaran sekarang..


Waduhnye, ngapanye dalam rupiah ya?? Gi mana aku mau bikin belanjak...Huhu
Nak tau berapa nilainye, pi la convert sendiri..hehe...Saje nak uji minda korang...

Okla, selamat menanti untuk menjadi si 50K blog hijau ini, dan "singgah lalu" sini ye??

ps: cikgu-cekgi seMalaysia, bangkitlah dari tidur, honeymoon kite hampir berakhir dah nih...
Kalau yang kat Pantai Timur tu dah start dah sekolah hari ni...huhu



45 Superb Comments!:

  1. best jugak hobi kumpul keta...

    ReplyDelete
  2. Apasal hadiah tu tak cukupkan 1 juta rupiah? Boleh kami yg menang nanti jadi jutawan segera! hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam cikgu,

    Cemana cuti sekolah? Enjoy tak?
    Selamat meneruskan perjuangan mendidik anak2 ye. Esok dah bermula. Sediakan parang, tombak, pedang segala bagai utk ke medam tempur.

    Aja aja faithing!!!

    ReplyDelete
  4. Yunus Badawi
    erm, takpe laaa...
    itu je yg ade YB...
    hehe

    SRISUFI
    takde la enjoy sgt...
    cume byk relaks laa...
    tak pernah serelaks ini, sblm nih...

    ReplyDelete
  5. huhuhu.... kayo ekau Cekgu BH.... byk ferrari... mtk satu ? erm still lam mood cuti la.... bermalasan2 je.... tp aku ari2 ada kat skolah cuti ni... ngeh....

    ReplyDelete
  6. owh..saya ada gak keta camnih....nanti saya tunjuk eh...tungguuuuu..
    :)) (sambil gelak jahat)

    ReplyDelete
  7. kete yang kaler kuning tu dah ada kat rumah.
    isi minyak je tak beli minyak hitam pon.hihihi..
    setakat ni baru ada tiga. chekgu lagi byk kumpul.

    ReplyDelete
  8. Sufi Idany
    itu normal kalau kite ke sekolah time cuti2 nih...
    hehe

    ~Cinta Cukulet~
    tunjuk laa, nk tgk gak...

    ReplyDelete
  9. fiezabaiduri
    dalam usaha nak kumpulkan ade 7 kesemuanya...
    erm...yg kuning tu kene beli minyak itam kalau kat sini...
    leceh btol..
    kalau fieza leh dptkan saya tanpa minyak itam boleh ke??
    huhu

    ReplyDelete
  10. RM50 kan? Ferrari Enzo aku dah ada, yeah 4K lagi

    Ferrari atas ni yg terbaru tu ke? aku dengar kalau kat luar negara, koleksi camni kereta tu badan buat dari besi, tapi kat Malaysia plastik sahaja

    ReplyDelete
  11. Rjuna
    ye ke??
    besi kite tak cukup kot...mahal pun satu...
    okla dgn ape yg ade...
    erm..
    aku nak bagi ferrari yg ade bunyik2 ni...
    yg sebelum nih...
    aku ade lebih sket...tu yg nak bagi tu..

    ReplyDelete
  12. mademoiselle azieshakespeare
    bocah2 azie...normal la tuh...

    ReplyDelete
  13. Kereta kawalan jauh pun bagus juga kalau dapat.

    ReplyDelete
  14. Abang Long
    ni kete kawalan nafsu je abglong...hikhik...

    ReplyDelete
  15. mademoiselle azieshakespeare
    bocah = budak
    *bahase jawe..
    hehe

    ReplyDelete
  16. bukankerr lapan hinggit sembilan posen jakkks.. uhuhu

    ReplyDelete
  17. kencang la nuffnang ko pakcik! hahhaa
    semua nk berebut 50K je :p
    heeeee

    sanggup ko korbankan kereta kesayangan ko tu eh> hahhaa.
    kalau aku,aku beli je hadiah lain :p ngeee

    bagus2.
    tak sabar nk tau sapa pemenang weh

    ReplyDelete
  18. yOnnA
    tak kencang mane laa nuffnang aku..
    saje je, nak meramaikan blog nih...

    ReplyDelete
  19. hmmm... cam menarik je adiah die... hehehe

    ReplyDelete
  20. salam cikgu...esuk dah nk mengajar semula lah ye...teringat masa jadik cikgu dulu2...
    anak2 pun suke kumpul kereta..sakit gak kalau beli kat 7E..tapi bila dah bnyk2 kumpul dan susun kat lemari menarik gak...

    ReplyDelete
  21. wah... ni dah mengalahkan anak sedare aku ni.
    kalau anak sedare aku yang umor setahun tuh
    nampak keter kecik-kecik macam ni... abes la..
    kompom die tak mau balik keh keh keh,

    baik chekgu simpan, mane tau kot satu hari nanti
    aku terlajak p umah chekgu dengan anak sedare
    aku yang sorang ni... :) anak buah paling rapat
    la katekan...

    ReplyDelete
  22. wah dah nak 50K visitor ye???

    heheh ok la ada minat mengumpul, cam aku neh minat mengumpul bahan bacaan sok umah nak mini library..

    Umah hang nanti buat la mini litar lumba kete.. hikhik..
    jangan lupe jemput aku datang taw..

    ReplyDelete
  23. kumpullah sebelum ada anak ni...
    kalau tidak...habis di'vroom'kan diatas jalan...

    ReplyDelete
  24. idalara
    mmg lawa...kalau tak kuar dari kotak lagi besh...

    Mr. Azman @ Kreuger
    ye laaa...aku simpan baik2, takut kang anak buah ko nmpak lak..

    juelee
    lamabt lagi kut nk dpt 50K nih...
    saje la nk buat contest...
    mane tau cepat ke...

    nk buat litar?? huhu

    cikgu_math
    huhu...lambat lagi kut nak ade anak :P

    ReplyDelete
  25. hari ni masuk dah 10 kali
    kot2 dpt ferrari..hehehehe


    dpt rupiah tu boleh lah g Bandung cikgu...hehehe

    ReplyDelete
  26. Kujie
    huhu...
    buat tambang je, dah abis kak...haha

    ReplyDelete
  27. eh..esok xde kelas kan?
    hhuhu..
    leh sambung tdo..
    muahaha

    ReplyDelete
  28. perghhhhh mmg hobi ko eh. bagus ni. hehe collectible items satu harinanti. hehe :)

    ReplyDelete
  29. ni antara hobi yang menarik lah bro, aku pun bercita2 nak wat koleksi camni, tapi x kesampaian lagi.. anyway baby aku masuk wad hari ni, doakan supaya cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  30. mOhD^.^rAz
    jelesnye aku ngan ko...
    ko taula nnti ko dah jadi cekgu camne...

    KNizam
    saje suke2 je kumpul...

    Fly
    insyaAllah...
    aku doakan baby ko cepat sembuh dari jaundice...
    amiin...

    ReplyDelete
  31. salam chekgu BH!

    besok dah start skolah ek. waktu aku komen kat blog ko ni, tentu ko dah nyenyak tido sambil meleleh air liur basi.hik3..

    psstt!!psstt!! aku ade dua ferrari kuning tu.
    untuk koleksi yg terbaru ni, satu je ku tak ade lagi, yg kaler silver tu.huhu..

    yang ko takde lagi tu,Ferrari 360 GTC kod C, yg tu mmg model kesukaan ramai.cepat habis.aku terpaksa pergi 2 kali ke stesen minyak yg sama 2 hari berturut² semata² nak dapatkan Ferrari 360 GTC tu.hehe..

    ReplyDelete
  32. emmmm.....lum ade anak ok ler leh simpan tp kalau dah asik x dpt nak tolong..... kalau dpt simpan kotak dah cukup baik.....kalau x ngan kotak2 jd hak milik anak. heheheheh........

    ReplyDelete
  33. nie yg jealous nie.. kangar kecik aje isi RM40, leh tahan sebulan.. tak dpt nk kumpul lebih2...

    ReplyDelete
  34. anak kak pun ade koleksi dier..tapi ntah ler..nape..semua tayarnye dh tercabut..hehe.dier suke repair tayat...

    ReplyDelete
  35. asal shell jual model ferrari ni...suami zue mesti beli.

    bila jatuh ke tgn anak lelaki...dah hilanglah. tak pernah jadi koleksi.

    ReplyDelete
  36. kalau ada yang betul.. boleh naik.. boleh jenjalan.. akak nak.. hehe.. tumpang naik pun okay huhuuu...

    165 ribu tu.. sama dengan 10 hengget ke chekgu??

    ReplyDelete
  37. Mr PenyuBiru
    aku dah complete kumpul dah..
    jgn jeles...

    Anonymous
    simpan kotak je, kete bagi anak2 main...
    kumpul kotak je..hehe

    kuIna Jentayutiara
    huhu...akak pusing2 la perlis...buat2 outstation...
    bleh la abis minyak cepat..hehe

    Muslimahsolehah
    budak2...bese la tuh...

    zue
    jadi koleksi anak2 laa..hehe

    Neeza Shahril
    nak tumpang ferrari itam saye pun boleh, tapi enjin buatan msia la...buatan proton, nak??
    haha

    erm bukan 10 hingget kak, tu sket sangat tu...
    up sket, kire sendiri...hehe

    ReplyDelete
  38. aku pun ada..bnyk settt dari yang dlu lagi..siap ader bunyi2 lagi..heheheheh taknak kalah..hahhaha

    ReplyDelete
  39. tiha
    ko memang...aku tau takmo kalah punye...hahaha

    ReplyDelete
  40. kereta ini akan naik harga 5 tahun lagi


    jadi beli banyak2

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png