Sirih Pulang ke Gagang.Kembali.Nostalgik.

Pulang ke tempat yang pernah aku lalui dulu..
Nostalgik!
:puteh_11:

Sepanjang perjalanan dalam rebas2 hujan dan jalan pun mcm nampak tak nampak, aku dok perati kiri-kanan..
Memang dah berubah...
Dah agak lame aku tak dtg sini..

Semalam aku dengan Mama dan Ucu and his notty son bertolak ke kampung...
Kami pulang ke kampung tanpa Abah sebab Abah sibuk dengan urusan kerja, dan untuk berziarah Nenek saudara yang pergi meninggalkan kami di Sg. Hj. Dorani..

Sepanjang perjalanan, melalui Klang->Kuala Selangor->Tanjong Karang->Sekinchan-> Simpang Lima-> Sg. Hj Dorani ->Sg. Besar...


Semua jalan2 tu pernah aku lalui dekat 8 tahun yang lepas...Teringatkan mase2 tu mmg nostalgik..Yg lainnye semua tempat2 atau pekan2 nih dan berubah...Dah sedikit maju dari dulu....

Bertolak dari rumah lepas subuh, ke rumah Ucu dan bertolak...sampaikan jalan nak ke sana pun mcm ingat2 lupe...Kol 9 lebih kami sampai...

Lepas borak2 ringan dan bacaan tahlil arwah, jenazah siap untuk dikebumikan...

Sedikit kepiluan bile terkenang akan nasib sendiri bile dah tak bernyawa lagi. Ditinggal seorang diri dalam tempat yang sempit, gelap, tanpa udara, makan dan minum. Apa yang menjadi teman, hanya amalan...Hidup yang dialami menjadi saksi segalanya untuk menjadi modal disoal dalam kubur...
:mPeluh:

Dah siap segala2...perut pun dah berkeroncong lapar gile, kitorg pun pi Sg Besar. Pi kedai mamak dan isi perot yg tengah kebulur...
:mFlu:

:mPening:Malangnye perut aku nih dah masuk angin, jadi pastu aku sakit pale dan mule rase cam nak muntah je...

Jadi nak redakan keanginan perut nih, aku TERPAKSE memuntahkan isi perut nih dan makan pil cepataktif tu....Aku selagi tak kluar sume isi perut tu aku xleh gi...Dah le kene jadik driver...
Lepas je aku meluahkan segalanya, segala jagung, nasik, ayam kurma tu kuar...ade gak kaler2 lain cam hijau, kuning, biru dlm uwek2 tu...
Barula LEGAAA....
:mKenyang:

Cakap pasal Sg. Besar nih, tak banyak yang berubah sebenarnye, yang bertambah cume kedai bajunye, Arked Man semakin besar, Sri Kassim pun masih macam dulu, dan stesen basnye...
Bas Anson-Bernam Ekspress (ABE) tu pun masih same, same buruk dan kalernye...Huhu....

Cume pasar basah kat sane dah dipindahkan jauh skit, sebab maybe tak sesuai kot, tengah2 bandar...Bau2 busyuk menusuk idung tu tak seswai sangat..Sib baik dah pindah dekat2 ngan stadium...

Lepas makan je, terus Mama ngan Ucu ajak gi jalan2 kat kedai2 kain2 dan baju2 yang tumbuh mcm cendawan lepas hujan tu je...
Aku pun kagum sebenarnya, Arked Man tu dulu kedai satu lot kecik je...Sekarang nih dah besar gile...Dah ade 2 atau 3 lot kedai 2 tingkat...

Banyak ooo baju dlm tu, tapi itulah syurga wanita...Org laki nih dok tunggu je la org pompuan ni shopping..
Aku pun shopping gak, tapi kejap aku belek2 barang, terus pi bayar..
Tapi kalau Mak aku, xyah ckp laaa...Sendiri tau laaa...
Nak pilih tudung yang stail pakai siap aka Tudung Arini Mutiara Hati tu pun Mama amik mase ber-jam2 jugak laaa...

Lepas shopping tu, pilih baju kelawar pulak...
Waaaa...Lenguh2, sengal tunggu org pompuan kalau shopping..
Belum lagi ade bini nih, kalau ade nih...tatau laaa...aweks pun xde lagi, toksah nak berangan laaa...
Finally, Mama balik dengan 2 helai Tudung Arini dan 2 pasang baju kelawar..Sumer harga berpatutan...
Aku dan nak "terbeli" baju Melayu utk baju raye nanti, tapi tak jadi...
Baju2 kat Arked Man tu ok harganye, tak mahal...

:puteh_28:
Jadi, datanglah ke Arked Man kalau anda ke Sg. Besar kerana ia sgt2 besh....
waaa...jadik promoter percuma lak aku nih...
Sebelum balik, aku sempatlah lalu sekolah lame aku, SMKA Simpang Lima yang sekarang nih dah jauh berubah, tak macam dulu...

Dulu, kalau lalu tepi sekolah nih, saujana mata memandang...Sebab sekolahnye tepi hutan, dalam kampung, sunyi, tempat jin bertendang, padangnya luas menghijau...

:puteh_25:Tapi sekarang..??
Sekaghe doh tok supo mulo doh...
Dah lain, dengan bangunan baru yang dibina sebagai prasarana utk memajukan sekolah..
Padang yang dulunye luas menghijau, sekarang dah takde lagi...
Sayangnye...
Agaknye, mane la dak2 nih nak gi kalau nak main bola ek??? Padang yang ade ciput cam ke*ent*t je...
Ape cite nih??

:puteh_2:Cikgu Nurain pun katenye pernah bersekolah kat sini...Ye ker?? Maknenye kite nih skoolmate la kut??

Sebelum balik, disebabkan kebanjiran peniaga2 yang mengeksploitasi keenakan jagung2 dan mangga asu kat tepi jalan sepanjang laluan dari Sekinchan (kampung Cikgu Jawe nih) ke Tanjong Karang, aku pun tak lepaskan peluang nak drop by belibelah kat sane...

Geram gak tengok buah2an yang ranum tu..tapi aku cume singgah beli jagung dlm cawan je....
Ngap2 dalam kete sambil driving...besh3
Sampai la ke rumah, dah senja...

dan terus :mMuka:solat, mandi:mMandi: dan :puteh_5:turu kabeh......



Ayuh kita kibarkan bendera kita...
Jangan sekali2 kita
mengkhianatinya...



13 Superb Comments!:

  1. Ops!. pembetulan. kampung aku kat Meru. cuma aku dibesarkan kt sekinchan. hehe

    waaaa.. lama gak tak gi sg besar nih. kalau time dekat2 raya sgt2 sebuk arked man tuh. =)

    ReplyDelete
  2. lupa lak.. gambar signboard tu ko ambek kat mana ha?

    tak terbayang aku.. :)

    ReplyDelete
  3. Cikgu Jawe
    hehe...
    lor, dibesarkan kat sekinchan...:P
    ingt purely sekinchan...

    signboard tu kat simpang nk pi sg panjang...
    aku snap mase tggu traffic light mase ikut jln dalam dari sg hj dorani, pastu nak masuk kanan nk pi sg besar....

    ReplyDelete
  4. Salam..! ^_^ ade orang sebut nama saya ke?? ekekeke

    SMKASL mmg tempat tercinta saya. hehe. 1998-2002. Baru2 ni pi sungai besar, hntr abg sy mengajar kt SAMTAJ.

    Sg Besar ada perubahan..tapi cuacanya tak berubah. Agak panas. hehe

    ReplyDelete
  5. Minggu depan nak balik Sabak Bernam..lalu le area situ...

    ReplyDelete
  6. nur'ain
    Takle, sape sebut2 name dier...
    eiiii, tak maloo...sape tah sebut name dier...

    SMKASL harini tak same cam SMKASL dulu...

    Jie
    Balik kpg ke kak??
    Leh singgah arked man...:D :P

    ReplyDelete
  7. banyak lagi tempat kat malaysia ni yg aku tak pergi yer...er.sg besar contohnya..he he he...Teruskan memberi informasi....

    salam guru malaysia!

    ReplyDelete
  8. Dulu pernah gi sungai besar tapi dah lupa la... hehehe

    ReplyDelete
  9. sg besar ye.. ada satu memori mengenai sg besar ni tau.. bukan tempat tu.. tapi orang dari tempat tu.. ahaks!! takleh cerita lebih2.. ;)

    bestnya jagungggg.. kat sini takde lah pulak jual jagung.. agaknya jagung dah abis dibagi makan unta kot.. :P

    ReplyDelete
  10. cikgooden
    kalau sg besar ni mungkin terkenal dgn perniagaan tekstilnye...
    rase cam MINI Tangkak atau MINI Nilai 3 kalau dtg sini...

    lehla ajak isteri2 tersayang dtg sini kalau nk shopping baju2... :$

    Adry
    Melayu mmg mudah lupe kan??

    Neeza Shahril
    lor....malu2 lak nk citer akak nih...
    saye pun ade memoro gk kalau ckp psl sg besar, tp malula nk citer...

    jagung bg mkn kat unte je???besnye jadik unte.. :D

    ReplyDelete
  11. sengal!!
    grrr kaler2 muntah ngan isi2 pun mau ceritakah??haha.
    kembang tekak aku weh!!

    huhu..
    tempat jauh lagikan dikenang.
    ape lg tmpat kita pernah bergurau senda,mencipta persahabatan :)

    ReplyDelete
  12. yonna...
    saje nk bagi dramatik sket cite aku...
    bg best... :D
    Btolla tu, aku dah lame tak gi tmpt tu...
    dah lebih 8tahun dah...

    ReplyDelete
  13. Salam.
    taip kt google 'arked man' nk tgk kot2 ada baju@ or tudung yg bleh d tgk on9. kuar blog ni.
    Rupanya cikgu ni junior skolah simpang. SPM tahun brapa ye? Saya SPM 1998 pengetua ustaz haji samuri

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png