Dari Shah Alam ke Air Pa'abas ke Peket 100...

Salam semua.
Ini mungkin entry terakhir Eidulfitri.
Mungkin terlambat, tapi takpe kan. Raya Sebulan!

Aku pun baru lega ni, lepas pendaftaran Online UPSR 2010 berakhir semalam.
Lega, serius-ly lega...
Bukan senang, dengan line yang hectic, asyik error je, traffic web yg jam etc.
Nasib baik aku seorang yang penyabar dan kacak.huhu...

Foto di Pagi Raya
Dari kiri (belakang) ; Abang Pis, chekguBH, Azam aka Azroi, Olien, Kak Imah

Dari kiri (duduk) ; Mama, Abah dan Waie

Bermaaf2an sesama kite...
Mensuci hening dosa...

Foto kenangan serba pepel...


Si cutey Nabil Waie...comel kann??

Sebenarnya, perjalanan kami nak balik ke Melaka pada hari raya ke-2 tu agak adventurous jugak la.
Storm Abah tu buat hal pulak.
Rosak.
Clutch Pump pulak buat hal sampaikan clutch tu takleh nak pakai laa...

Lepas rosak tu, berduyun2 la kaki tarik yang dok tanye soalan klise "Kereta rosak ke Bang?"...
Malas nak melayan, cakap takde ape2...

Nasib baikla time tu rosak kena pulak betul2 kat R&R Seremban, dekat Petronas tepi Highway tu...
Dipendekkan cerita, ade sorang mamat Indon yang keje di Petronas ni datang hampiri kami, bagi nombor contact mekanik berhampiran.
Konon2 berhampiran, padahal dari Labu. Bayangkan jauh tak jauh dari Labu ke Seremban, nak berulang...

Lepas Abah negotiate ngan mekanik cine tu, kena ketuk RM270 untuk servis tukar clutch pump yang kalau kat kedai mungkin totalnya cuma below RM100 je. Takpe la, dah terdesak...kenala pasrah dan bayar je...
Take It or Leave It..

Tapi oke la, sebab Abah memang ade basic tau ape yang rosak...Kalau tak, maunye kene ketuk nih...

transaction successful...
melayang RM270...


ini adalah air long chan yang dak zool-liga kampung dan KNizam pernah buat entry di belog dorg dulu...
Air ni ok-ok je, tak byk sgt gasnye, sedang2 oke je...betol2 ho liao!

ini adalah tengah pekan Sg. Besar. Sg. Besar yang nostalgik...
Dulu selalu outing sini...
Singgah kejap untuk shopping baju, dan kuih raye...

selepas raye...

Ni la Arked Man yang selalu aku war-warkan dulu...
Dah besar dan maju kedainya...dulu kedai 1 lot je...

Ni baju Batik Jawa yang aku sempat grab..

Mama dan lautan biskut raya yang tak abis...murah2 sekali...ade yang serendah RM3-RM5 sebekas 50 biji...

aksi poyo dalam kereta selepas Maghrib di Masjid Kapar....

Okelaa...tu jea kut...
Aku chiao dulu...sebab ade LaDaP dan Jamuan Raya pagi nih...
Penat dowh...
Takpe, sabar je laa...


38 Superb Comments!:

  1. Wah...purple eh cikgu
    Semua hero ke...boleh tubuhkan group deep purple second generation!
    just joking ok...
    p/s akak pernah alami kereta buat hal kat Highwayon the way balik raya d Seremban tu dulu.
    Agak nye ada 'curse'balik raya tak...hahaha

    ReplyDelete
  2. wah....meriah sakan raya cikgu.

    kak Jie je slow tahun ni tapi adalah juga buat sesi soping after raya

    :) yg tu meriah..kehkeh

    ReplyDelete
  3. Errrkkkk,shopping tak abishhhh lagi ke??
    Sakan nihhhh....huhuhu.

    :) Take care....

    ReplyDelete
  4. tetap meriah..

    teringin gak nak rasa sarsi botol kicap tu...
    nampak azam dah semakin sihat.. syukurlah kan... nanti akak nak ajak lumba lari lah... ala.. milimeter aja cukup la...

    ReplyDelete
  5. Terpandang gambar botol air SARSI. Teringat zaman dulu, minum air SARSARAPILA dan air botol LEMONADE ... waktu itu tidak ada peti sejuk

    ReplyDelete
  6. tahun depan tema pink pulak la kan?????

    ReplyDelete
  7. online UPSR untuk ke SBP ke?? semga ramai kanak-kanak riang dari sekolah En Cikgu BH dapat masuk SBP, khususnya sekolah saya

    ReplyDelete
  8. hazeleyed
    seramnye bile sebut curse nih...
    huhu
    deep purple pun deep purple laa...

    Kujie
    shopping lepas raye mmg best, org pun kureng jugak...

    Zyma Saad
    jom shopping!

    kuina
    ajak lumbe lari musti dier kalah punye..hehe

    Jard The Great
    sakan sikit2 je...

    Abang Long
    org panggil oren tu oren bodo...

    n@m@n
    pink??
    huhu

    imanshah
    erm, ni online UPSR 2010, tahun depan..
    dah selesai..dah berhempas pulas...

    ReplyDelete
  9. Salam Aidilfitri - Raya sebulan, kn! eh .. lama ler tak sesat ke sini. Wahh .. lawa dah blog ko yer. Berubah sakan! Bagus tu ...
    Skang nih sumenya online, kan! Menyenangkan kerja depa, memeningkan kepala kita ... Hih hiii ... Haku ingat haku nak nak propose pendaftaran form 1 online ler. amacam? Boleh jalan tak? Ko propose ler pendaftaran tahun 1 online. Hiks!! Kalau ko ada modal idea, share tauu ...

    ReplyDelete
  10. Precious
    takyah laaa...
    nyusah cikgu yg mendaftar je...
    jam nnti...baik takyah laa...sian kat cikgu2 yg kene buatkan tu...huhu

    ReplyDelete
  11. errrr.... macam tak capai cabaran tukar saiz seluar jeee

    ReplyDelete
  12. 3 baju batik..
    nak pakai hr khamis ke?

    huu..

    erm,lupe nak gtau..
    sy da ade blog br..
    saykeju.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Shifu67
    hehe

    green
    haah, hari khamis nak dipakai...
    dah ade blog baru ek??
    nnti saya visit...

    ReplyDelete
  14. seronok bila tgk family chekgu,,rase jealous pun ade..
    btw, slamat hari raye chekgu..maaf zahir batin

    ReplyDelete
  15. salam chegu
    whoaa
    lame xsinggah sini since lame stop berblog

    ;)

    ReplyDelete
  16. ♥chentatiku♥
    nak jeles ape? bese2 je nih...

    Y ē ï Ʀ k ï F ®
    salam fikriey...
    singgah selaluuu... :)

    ReplyDelete
  17. Masa keta rosak tu tak pakai baju purple tu kan? Kalau tak mahu bertukar warna baju tu...hehehe.

    Shopping lepas raya...sebab tu kuih muih tu tinggal RM 3 ke RM 5 je ya. Kalau sebelum raya, jangan harap bawah RM10 kan?

    ReplyDelete
  18. Apasal tak suruh Abg Pis sekeluarga pakai warna ungu jugak? Barulah boria semuanya hehehe

    ReplyDelete
  19. Aku suka baca pantun2 yg digantungkan di Aked Man yg dulu tu. Tempat baru ni masih ada pantun2 tak? Belum sempat singgah ke situ.

    ReplyDelete
  20. Sampai 3 pasang batik jawa ko grab cikgu BH? Beraya sakan lah kalau mcm tu.

    ReplyDelete
  21. Gila kuasa pulak sampai 4 komen pagi2 minggu ni ngeh3x.

    Cukuplah kot. Aku nak pergi open house rumah jiran, lepas tu tengok pengantin dua tempat sebelum pergi beraya lagi.

    ReplyDelete
  22. selamat hari raya cikgu.. nampak ceria je dalam gambar tu..

    ReplyDelete
  23. meriah...bagus betul ..semua suka posing

    ReplyDelete
  24. aku lama tak singgah sg besar sejak bekerja di johor ini...kalau tak selalu aku redah ikut felda gedangsa,sampai sg leman,ke sg besar dari kkb.

    ReplyDelete
  25. salam bro, meriah sungguh raye di tempat bro yek, anyway baju batik tu cun ..

    ReplyDelete
  26. jauh perjalanan luas pempoketan namanya tu.

    ReplyDelete
  27. Akak post sobenier tgh ari nihhhh....
    Ko tunggu la ye...
    Tak payah pasang kapet merah......abg posmen je, bukan Akak yg pegi hantar. Huhuhuh.....

    :) Dapat nanti, sila la "tembak" sms ke mobile number Akak ye. Dah check e-mail ke?? :)

    ReplyDelete
  28. Kak Long
    btol tu kak long...
    mmg hangin je aritu, tapi sabar je laa...

    Yunus Badawi
    abang aku dah ade life sendiri, jadi dier tak campor family kitorg dah..

    ade lagi YB pantun tu..pantun kelantan pun ade tu..lawak laa...

    jauh ko jalan2 ye YB..sakan ni..

    zino
    meriah la jugak...

    nordee
    posing sket2 je...

    AZANI
    kene singgah bro, dah jauh berubah dahh...

    Fly
    oke2 je...

    ONE ZABA
    huhu. tau xpe...

    Zyma Saad
    oke kak, the email checked...
    i'll call u up as i received the souvenirs...
    thanks in advance...

    ReplyDelete
  29. alaa..time2 nak raya lak, storm abah chekgu nak rosak lakk..
    time besa2 xde lak yee..
    memang dugaan tul la chekgu yee.heheh

    ReplyDelete
  30. cantik gmbr kuih tu. n budak bj oren kat page ko ni kacau betul la.!!!

    ReplyDelete
  31. @--- Sueanne ----@
    ye laaa...sabar je laa...
    sediakan duit je laaa

    haritz
    selamat hari raya

    KamiKreatif
    haha...comel takpe...

    ReplyDelete
  32. ko ke baju hijau tu dgn spek hitam? apesal ada gambar jelir lidah tu? waa geli... mcm apa ja gambar tu HAHHAHAHA

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png