Prevention Is Always Better Than Cure...

Kalau dah jatuh sakit, pergilah berubat.
Jangan tunggu lama2, nanti babi sakit lain menjelma..

Mulai semalam, badan aku seram2 sejuk je nih. Rasa tak sedap, dan semacam...
Nasib baiklah semalam takde kelas tambahan tahun 6, so kunun2 dapatlah relaks...
Tak jugak...
Ade je keje yang aku kena setelkan, tapi takpe laaa...

Aku cuba untuk makan panadol soluble 2-3 biji, sebab rasenye macam orang nak demam selsema. Takut2 la jugak kalau terkena selsema khinzir tu....
Aku cube jugak bertahan, takmo pi jumpe doktor...sampaila pagi ni...

Aku buat2 sihat, sebab ade orang mintak tolong hantarkan budak ni pi friendly-match kat Kelana Jaya. Bukan ape, sakit ni jangan dilayan sangat, makin dimanja, makin mengada2 nantinya...

So, aku rase macam buat2 dah sihat, aku pi sekolah dalam kol 715 untuk hantar budak. Dalam tengahari tu, aku rase macam dah nak sihat, walaupun rase demam tu still ade. Tapi since demam tu macam ade lagi, tapi berpapan dah panadol aku telan, tapi tak jalan.

Last2, aku kena jugak "sedekahkan" duit kat doktor tu. Setengah ratus jugakla aku kene kuar duit untuk consultation dengan doktor 2-3 minit tu, dan diberi ubat...
Fuhh, nasib baik selsema khinzir tu tak terkena aku..
Risao jugak, sebab budak2 kat sekolah aku dah ramai yang mula pakai mask, dah ade kes rasenye...

Time aku tulis entry ni, rasenye aku dah sihat sikit kut....Semoga aku semakin sihat sebab banyak lagi bende nak kene buat nih...

Kat bawah ni adalah koleksi gambar yang aku amik sepanjang friendly match siang tadi antara team sekolah aku dan team Akademi PKNS FC.
Keputusannya, 6-1...
Kami yang gol tunggal tu...Huhu...Bukan ape, susah jugak nak lawan budak2 nih, dorg dah di-train seawal 8 tahun...setiap hujung minggu....

SK Seksyen 24 versus Akademi PKNS FC
Kompleks Sukan Kelana Jaya.

Takpe laa...anggapla ni sebagai pendedahan untuk dorg...
Yang penting budak2 ni dapat buat gol pembukaan...
Dan aku dapat snap moment tu...

the moment of glory...1st and only goal by Nasrin...

Ape2 pun, lepas ni Piala Raja Muda pulak sasaran team sekolah. Tapi yang paling penting ialah UPSR yang dekat sebulan je lagi nih...

Oke la...tu je laporan chekguBH untuk kali ni.
Semoga sihat selalu...


Ya Allah, jauhi dan lindungi kami daripada malapetaka bencana wabak ini...
Ameen...

jalur gemilang kibar banihassim

Kempen Kibarkan Jalur Gemilang Di Blog
sempena Kemerdekaan Malaysia ke-52
1Malaysia, 1Bendera


26 Superb Comments!:

  1. lame rasenye x jenguk sini.
    xde mase sgt nk berblog.. huhu..
    btw cekgu, cube cr ade satu doa tu sgt bagus dibace tuk jauhi sakit bejangkit yg membawa maut ni.

    dan satu lg. since da ade 2 org demam dlm myfamily, so skang ni tiap pagi n malam setiap orang dlm ruma ni diwajibkan mengambil suhu badan. langkah2 awal yang bole dipraktikkan.... :)

    ReplyDelete
  2. CM pun bimbang H1N1 ni...
    Anak kat UiTM Arau dah berkali-kali telefon, dah demam, selsema & batuk....teruk juga demamnya.
    Anak Kat Tahfiz sains Tanah Merah pun dah kena kuarantin... harap-harapnya tak terkena H1N1!

    ReplyDelete
  3. bagus la dah amek ubat...
    bahaya sekarang ni...
    kat tempat saya ni pun dah dengar ada yang positif tapi tak cuti pun...
    biasalah,pendatbiran sini tutup ja selalu...

    ReplyDelete
  4. hati2 la cikgu.
    sekolah nur dah kena kuarantin ni.
    kanak2 ribena ramai yg demam
    cikgu2 pun..

    ReplyDelete
  5. ....baca doa berkubu...

    Sambil ambil langkah-langkah mencegah..
    ckLah pun bimbang.....
    Kerja kita hari-heri berinteraksi secara dekat dengan 'ramai' orang......yang pelbagai latar belakang....

    ReplyDelete
  6. kalo pg klinik kerajaan..berjam2 tunggu giliran kn???

    ReplyDelete
  7. ermm..lupa..dh ada doa utk elak wabak?? kalau xde lg pegi blog aku download la ek

    ReplyDelete
  8. huhuhuhuhuuuuu....
    hati2yer.... wabak makin berleluasa...

    ReplyDelete
  9. Bahaya nie..

    apa2 pun..

    banyakkan susu segar dengan makan buah..

    elok untuk kesihatan tyme demam neh..

    ReplyDelete
  10. Pastikan ko dah benar2 sihat. Takut ada lagi saki baki virus dlm badan ko tu. hehehe

    ReplyDelete
  11. mencegah itu lebih baik drpd mengubati

    apapun klu sakit cepat2 cari ubat supaya tak melarat dan pun virus lain singgap...

    ReplyDelete
  12. betul tu...inilah pesanan nabi kita!

    ReplyDelete
  13. Beringat dan mencegah tu lebih baik dari mula mengubati. kalau deman sikit2 pun try jumpa doc.... sekarang tengah ribut2 pasala selsema babi ni. Jadi berhati2 tu penting.

    ReplyDelete
  14. Alahai ... banyak betul gambar ubat dalam blog penulis hari ini ...

    ReplyDelete
  15. sekarang ni memang musim demam la cikgu.. huhuhu

    saya pun baru gak baik dari demam.. kendian skrg ni dah batuk2 lepas tu selesema aderkkk

    huhuhu

    ReplyDelete
  16. b u n g a h a t i
    risao jugak ek kalau dah ramai demam..
    hati2 yea...

    cikgu_math
    mintak2 simpang, kak...

    ~keMBarAabdi~
    mintak2 simpang...

    NuR
    just beware je nur...
    mintak2 tak terkena laa...

    xiiinam
    tau xpe kan kak?
    riso nih...

    n@m@n
    huhu...sempat promo belog ek?
    nnti aku mai...

    zonaku
    same2la kite berhati...cegah sebelum parah..

    ReplyDelete
  17. badan seram sejuk ni biasanya org panggil "demam kura"

    ReplyDelete
  18. Komen ptg tadi mmg tak lepas, nk try mlm ni pula...

    Jaga diri cikug... nanti kalau cikgu yg 'down', anak murid yg 'up'

    hehehehe

    p/s - tuna broweser chrome tak boleh komen kt blogspot hari ni..skrg guna mozilla

    ReplyDelete
  19. pergi clinic kena bayar sendiri ke chekgu? bukan ada coverage ke untuk perubatan?
    semoga chekgu cepat sembuh.. diorang kata, banyakkan minum jus apple dan oren..

    ReplyDelete
  20. zonaku
    yela mummy..nnti adik hati2 yea... :P

    ChekguSekolah
    baiklah doktor...hehe

    Yunus Badawi
    dah de-virus dah kut YB..
    aku oke dah nih...

    kuIna LadyInRed
    dah sedekah duit dah kat doktor tu...

    wan wma
    saya ingt...

    TokNabe
    btol2...

    Abang Long
    huhu...dah saket...gitu laa...

    maza
    cepat2 jumpe doktor...
    takut lain pulak jadinye...oke??

    ReplyDelete
  21. fauzi
    huhu...ade ke demam tu???
    ko ni pandai2 je...
    lame tak nmpk??

    kujie
    berani la murid nak up..
    saya tak kasi chance...

    Neeza Shahril
    utk medication ni, sendirian berhad je kak...
    kat sane tak merebak ke wabak ni kak??

    razifembi
    ish...tak baik kutuk babi tu...huhu

    ReplyDelete
  22. Hi...
    Semuga cepat sembuh...rajin - rajin makan ubat ek.

    ReplyDelete
  23. semoga cepat sembuh. jangan lupa. makan ubat. =)

    ReplyDelete
  24. cikguku syg ;)) ecehh tolong lempang aku haha.
    ko sudah sihat kah?
    alhamdulillah demam biasa je T_T skang ni dah la selsema babi tu makin merebak.
    kene pulak org melayu SAHAJA. sumpah pelik ah.

    get well soon ok :)

    aku kan truja budak2 main bola dr kecik. nampak comel.ok tu je nak ckp. ;p

    ReplyDelete
  25. hazeleyed & Nadia Yuna & yOnnA
    anda bertiga, saya dah sihat sekarang..
    alhamdulillah...

    yonna, ko panggil aku sayang?? blueekkk...
    hahaha

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png