Hari ni ambil CRK laa....


Semalam dah bergelumang dengan segala tok-nenek info berkenaan dengan Sistem Analisis Peperiksaan (SAP) dan Head Count yang melibatkan guru2 yang lazimnya SU Peperiksaan (SUP) UPSR sekolah. Makin banyak la keje yang ditimpa2 dan diletakkan atas kepala ni. Kalau bulih la diibaratkan atas kepala ni satu bakul besar yang dijunjung dan ade muatan dalamnya, muatan tu dah terkeluar2 dah...Dan membuak2 meronta nak keluar dari bakul.

Pendek kata, kursus di SK SS17 Subang Jaya ni dari jam kira2 9.00 pg hingga 4.30 petang ternyata mempunyai hampir separuh daripada cikgu2 yang hadir, burnt out! Haha...
Mane taknye, bende ni melibatkan sistem yang direka berasaskan access, dan ade step2 yang mesti dituruti sehinggalah berjaya.

Kalau tertinggal, agak slow dan agak BUTA IT, memang la susah nak catch up. Kalau blur2 bout the system, atau no idea at all, jauh la ketinggalan. Itu normal la. And in the end of the course, Jurulatih Utama (JU) yang terlibat sempat meninggalkan "talian hayat" untuk dihubungi kalau2 ade kemusykilan..


Dek kerana dah terlalu panas pungkoq atas kerusi yang sama lebih/hampir 8 jam, time ujung2 tu, cikgu2 semua dah siap2 packing nak balik. dah tak concentrate laa...bese la tu...
Dan mase nak balik, hujan turun mencurah2 dari langit. Aku yang cume bawak kereta nasional ni, terhegeh2 la meredah hujan. Hujan sangat2 lebat sampai hampir tak nampak jalan. Alhamdulillah la tak ade bende yang tak baik jadi.
Selamat jugak sampai ke rumah.


Dan balik dari satu kursus yang membakar sel2 otak aku ni, terus macam orang pengsan. Keletihan kononnye. Dan dekat kol 9 malam, Cikgu Ubai aka Abang Long aku mase KPLI dulu call. Ajak lepak2 katenye. Memula aku takmo, tapi aku pikir, bile lagi.

Inilah masenye nak jumpe, lepak2, borak2, minum2, mabuk2, dangdut2an....setelah dah agak lame jugak tak jumpa.
Boleh updates pasal life masing2 kan??
And we met up at Syed Bistro Alam Sentral. Aku ajak Cikgu Khairul yang memang dah lame tak jumpe, padahal dier dok ngajar kat Kota Kemuning je...Macam jauh sangat je dari Shah Alam...

Aku nak sangat jumpe ni sebab aku tak pi konvo KPLI aku sebenarnya. Entah, aku macam takde hati nak gi. Tapi bile dah decide gitu, aku rase nyesal jugak la. Nanti aku buat entry kenapa aku tak pi konvo.


Lepak2, makan2, ngasap2an, 2 jam lebih...
Lepas tu, mulalah sorang2 sangap...Si Ubai dah terkebil2 mate, Si Khairul pun dah merah2 mate sebab kengantukan dan kekenyangan...


Menu supper aku, tandoori yang suam2 kuku je....boleh laa...

Bile semua dah tunjuk signs of ngantuk, kitorg decided to balik laa...Almaklumla, semua dah lanjut usianya, kecuali aku...haha...
Esoknya, cadang nk jumpe kat maktab pulak. Nak amik skrol...Dan pagi2 lagi aku dah call PK1 aku, Puan Z untuk inform aku amik CRK hari ni. CRK tu ape??

CRK ialah, Cuti Rehat Khas. Untuk pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah (PPPS) cam aku ni, 1 tahun hanya 7 hari. Setakat ni aku dah amik 2 hari. 1 hari mase arwah Pak Long aku meninggal minggu lepas. Dan sehari lagi hari ni.

Dah 2 hari aku tak jejak kaki ke sekolah. Seronok? Boleh laa...
Dalam 2 hari aku tak datang sekolah ni, dah ade yang rindu kat aku. ye ke???
aku perasan kut...

Rindu tak tengok kelibat cikgu paling comel dan paling kiut dalam sejarah SKS24...Haha...matila perasan....
Rindu nak tengok cikgu yang ini; sibuk ke hulu ke hilir macam buat2 bizi....haha...

Ok la, nanti kalau rase nak menyohor skrol aku tak seberapa tu, aku buat la entry baru yea.
Dah-dah...jangan nak rindukan chekguBH lagi...
ChekguBH dah buat entry ni khas utk korang semua..
okeh??


31 Superb Comments!:

  1. 2 hr x jejak kaki kat sekolah... jenguk2 aja ya..
    murid2 klu cikgu xdak melompat keseronokn... esok tanya mereka sure mreka kata cikgu kusus seminggu pn x pa.

    ReplyDelete
  2. selalunya........cikgu tak dtg..ade ke murid kesah?

    hahahaha...melompat adalah

    p/s - peraduan kak jie dah ada pemenang

    ReplyDelete
  3. wah..busynya cikgu BH kite ni..


    cikgu BH dpt extra cuti la ni.. baru je nak berbangga sbb cuti awal sehari dr cikgu di luar area kedah,kelantan,terengganu.... tak jadi la mcm ni..haha!

    ReplyDelete
  4. kuIna Jentayutiara
    eh, musti ade yg rindu kut...haha
    kalau tak murid yg rindu, cikgu murid tu ade yg rindu kut..haha

    Kujie
    budak2 ni sembunyikan perasaan dorg...
    saye tau tu..haha

    NuR
    haha...
    tp esok sekolah...
    kene setel lesson plan segala nih...

    ReplyDelete
  5. masa sekolah dulu, akak cukup suka kalau cikgu tak datang.. bestnya..
    sebab, tak yah belajar hahaha!!!

    ReplyDelete
  6. betol3..sampai skarang pn aku camtu...lg lama cikgu/lcturer x datang lagi gumbira ada la...haha..tp x tau la student chekguBH camna???nangis sampai nk pengsan mungkin,tahan rindu...

    ReplyDelete
  7. ~attahrel~
    bertuahnye...same je laa...
    tapi esok aku masuk kelas, siap la dorg...
    jage...

    ReplyDelete
  8. chekgu tak jaga budak budak dapat result spm ker arini? hmmmm..

    ReplyDelete
  9. en_me
    kite SK je en me, bukan SMK atau SM (P) atau SMJK(T) ataupun SMJK (C) ataupun SM SALIM en me ittew...huhu

    ReplyDelete
  10. mademoiselle azieshakespeare
    kalau terlibat dalam bidang pendidikan, terlalu byk jargon dan shirtform yg perlu diingat...
    letih...

    ReplyDelete
  11. oo ye ke? so leh la sy berbanggga kat cikgu BH..haha! yeay cuti!!! :))

    p/s: cikgu lebih excited dr kanak2 ribena..

    ReplyDelete
  12. tgk tajuk ingatkan band rock kapak CRK dolo-dolu tu... rupa2nye... :$

    ReplyDelete
  13. aku ingatkan sap ke mende la tadi
    ingatkan sap yang aku ngan http://azwan.my dok godek2 selalu tuh. hehe :)

    ReplyDelete
  14. zariel & KNizam
    2-2 terkonfius dgn jargon ngn shortform ni kan??
    pendidikan terlalu byk shortform..
    jenuh nk ingat...

    ReplyDelete
  15. Mula2 saya ingat CRK tu adik beradik CRV hehehe

    ReplyDelete
  16. Yunus Badawi
    Tayar CRV pon belom tentu mampu terbeli YB..
    huhu

    ReplyDelete
  17. CRK , CRV.. mcm samadengan je dua2 tu.. hikhik!

    ReplyDelete
  18. NuR
    CRK adalah CEREK
    tapi CRV adalah CURUV...
    haha...
    entah ape2...

    ReplyDelete
  19. 2 hari x dtg sek? mana ada murid2 rindu kat cikgu...lagi suka ada lah.

    jadi cikgu ni..seronok kan sebab cuti byk.
    esok dah mula cuti seminggu.

    ReplyDelete
  20. CURUV tu ape menatang nya cikgu BH? :?

    ReplyDelete
  21. nan tadoori tu nampak sedap aaa. nak kena cari petang ni.hehe

    ReplyDelete
  22. saya pengunjung baru.
    seorang pendidik juga.
    kursus SAP dan Headcount kan bawah anjuran ppd atau jabatan? SAP leceh tapi klu buat dgn betul,
    data dr TOV mmg akan bantu kite capai ETR..
    maaf nak tny, tp kenapa ambil CRK utk kursus?
    kan dah rugi sehari..
    p/s-sekadar pandangan saya..

    ReplyDelete
  23. manje
    balik, dtg balik sekolah, dan balik semula kak..
    bese la tu...

    zue
    huhuhu...
    byk cuti, pada nama je laa...
    tp dalm cuti boleh dipanggil bile2 je..
    sebab cuti utk budak je...
    huhu

    NuR
    CURUV tu xde ape2..
    saje melawak, tp tk lawak la..
    huhu

    Mr PenyuBiru
    pi carik kat kedai yg sedap sket...

    ReplyDelete
  24. kakak
    erm...
    saye apply CRK ni utk amik skrol konvo saya kakak..
    utk kursus ni kire kite hadir ke sekolah, cume outstation je...

    mmg sap dan headcount ni akan jadi pening kalau kite tak tau hujung pangkalnye..

    dan bende ni kalau siap la, mmg memudahkan kite...

    ReplyDelete
  25. Hm padanla, pergi univ amik skrol.Faham2.
    Klu amik CRK semata2 nak pergi kursus mcm tak logik sgt!.. baru bulan Mac dah tinggal 5 hari je baki CRK awak tu ;) Klu pergi kursus atau seminar atau bengkel sume tu pergi dgn surat panggilan dr ppd atau JPN. Oo SMM tu ckg kena buat jugak ke?
    Selamat bercuti. Yup cuti officially mula harini.

    ReplyDelete
  26. Ibn Hajar
    jeles ek ustaz?? haha

    Kakak
    tu ar...nak wat cmne..
    simpan byk2 crk pu nk wat ape...
    kalau nk kawen ke, lain la sket...huhu

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png