Jika Wanita diumpamakan Ikan...

PRELUDE:
Sementara aku nak dapat bahan nak diumpatkan di-sok-sek-kan kat sini, ape kate layan dulu article best ni. Just for fun.
Credit to my SUPERB FWD Email Provider, Pak Ude.

****************************************************
Jika Wanita diumpamakan IKAN, kategori ikan apakah yang jadi favorite anda?

IKAN SALMON
Bentuknya OK, indah, dagingnya pink muda dan enak dimakan.
Tapi sayangnya mahal, soalnya masih boleh diimport. Sesuai… ada nilai, ada kualiti….
INI WANITA BERKERJAYA.....


IKAN AROWANA
Kalau yang ini kalau di aquarium memperlihatkan kesombongan dan keangkuhan kerana tau tubuhnya indah, langkahnya lemah gemalai dan memancing mata.. nakal melihatnya di manapun dia bergaya.....
So pasti harganya mahal kalau ingin memilikinya....
Tu pasal artis kalau kawen, mas kawin melambung2 sampai ke bumbung!
INI PERAGAWATI, CELEBRITY or ke atas........

IKAN MAS KOKI
ini jenis ikan lumayan mahal, indah bentuknya, warnanya, dan lenggak-lenggoknya.
Sayangnya hanya boleh dilihat, dikagumi, tak boleh dimakan, kerana termasuk kategori ikan hiasan.....
INI BINI ORANG.......

IKAN BANDARAYA
Jenis ini murah dan selalu menempel di kaca aquarium.
Kalau sudah menempel, susah sgt nk lepaskannya.... mcm gam...
INI AWEK ALIM, ANAK USTAZ nii.......

IKAN KELI
Kalau yang ini harganya murah, boleh dimakan dimana saja.
Banyak dijual di tepi jalan, harus hati-hati
INI AWEK TEPI JALAN........

IKAN BILIS
Bentuk dan rasanya gitu-gituuu... saja.
Selalu sedap dimakan kalau tidak ada sayur atau tidak ada lauk yang lain....
INI BINI SENDIRI....

ps: Aku suke makan ikan bilis goreng cili...Makan dengan roti pun jadi!

37 Superb Comments!:

  1. chekgu, ikan bilis kat sini mahal weiii..
    susah nak dapat yang comel macam dalam gambar tu..
    perlu diimport dari malaysia tuuu...

    ReplyDelete
  2. 'tidak ada lauk yang lain'..ini memang tersirat..hahaha

    ReplyDelete
  3. Neeza Shahril
    huhu...tu pasalla bini sendiri tu mcm ikan bilis...
    mahal...haha

    ReplyDelete
  4. ~attahrel~
    tau xpe...
    jgn nak main ratah2 lauk org lain ye...

    ReplyDelete
  5. haha..lawak

    bro..kalau ikan patin apa la pulak maknanya ye?

    ReplyDelete
  6. benludin
    ko tanye ikan patin, kalau duyung ko nk cakap ape???

    ReplyDelete
  7. Sampai hati samakan isteri dgn ikan bilis. Nasib Chekgu belum kawen lagi. Kalau tak malam ni tidur luarlah.

    ReplyDelete
  8. Yunus Badawi
    huhu...
    maksud tersirat tu YB...
    ikan bilis sedap ape...kan multifunctional ikan bilis tu...?haha

    ReplyDelete
  9. errr...ckLah kacukan ikan mas koki dengn ikan bandar raya...buleh?

    ReplyDelete
  10. Ikan bilis menjadi pilihan...heheheheheh

    ReplyDelete
  11. hahaha..lain cm perumpamaan ni cikgu. Lelaki mcm apalak cikgu hehehe

    ReplyDelete
  12. e n c h e k || C A M E R A™
    ikan tu kene pikir dulu...huhu

    xiiinam
    erm...ikan mas kacuk bandaraya jadik = mazdaraya...haha

    cikgi
    ye ke??


    Shaffik
    benda yg halal lagi menghalalkan...

    penyapubaru
    ala, main2 je...tu pon nk marah...

    haritz
    lelaki kena pikir lain...hehe

    theconfused
    jgn la marah, gurau2 je...

    ReplyDelete
  13. alaaaaa... baru je aku nak kata... aku nak jadi ikan masin... tapi takde ko listkan plak...

    aku nak jadi ikan masin sebab..
    ikan masin selalunya dikaitkan ngan org miskin... tp org kaya pun ramai yg suka ikan masin...
    sbnrnya, ikan masin ni sedap... nak2 bila kita takde selera...
    tp ikan masin ni takleh makan hari2... bahaya... byk penyakit boleh lekat...

    kesimpulannya... ikan masin ni low profile w/pun sbnrnya dia tersgtla glamor... semua kenal ikan masin...
    pastu, ikan masin lah pengubat hati... baik budi pekerti...
    TAPi
    jgn main2 ngan ikan masin... nampak Baik, tp dia juga boleh jd sebaliknya jika ditindas..


    hurrrmmmmm... aku IKAN MASIN???

    ReplyDelete
  14. ku tak sempurna
    huhu...btol gak ape yg ko kate nih...
    nnti senang2 aku tambah...okeh?
    brilliant gak idea bru nih...

    ReplyDelete
  15. adoi! isteri taraf ikan bilis je ke???

    ReplyDelete
  16. hayad
    ikan bilis kan muti prupose...
    ok pe...

    ReplyDelete
  17. kalau pompuan ikan lelaki adalah jala tak pun umpan..
    ye tak cekgu?

    ReplyDelete
  18. juelee
    haha...lebih kurang laa...
    selalu kan org laki yg memancing ikan2 nih...
    huhu

    ReplyDelete
  19. wanita janda plak chekgu?hihih tergolong mcm ikan ape yek?

    ReplyDelete
  20. Muslimahsolehah
    mak jand??
    mak jand ikan terubuk kut...
    murah, sedap...tp byk tulang...susah nk makan...

    ReplyDelete
  21. Yang Ok hanya ikan bandaraya dengan ikan bilis

    siapa lah gerangan pilihan wanita ku ini, masa ngorat tanya dulu

    selalu kita dengar..
    "awak zodiak apa?"

    Mungkin lepas ni kita tukar..
    "Awak kategori ikan jenis apa ya?"

    ReplyDelete
  22. dlm semua jenis tu, hanya ikan bilis saja yg paling kerapa di beli.............kelassssssssss gitu!

    ReplyDelete
  23. Rjuna
    haha...ok gak...
    kite bulih tukar...

    Kujie
    ....kata2 seorang ikan bilis...hehe

    ReplyDelete
  24. kuIna Jentayutiara
    ikan kaloi dlm citer batu belah batu bertangkup je kak...haha

    ReplyDelete
  25. KNizam
    ikan koi takde rege, sbb kecantikan ikan koi kdg2 sbb kene suntik kaler masuk dlm kulit...
    hampeh...
    hehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png