Yang Manakah Saya?

Mengimbau kisah silam beberapa abad dekad yang lalu...

Di manakah saya?? Boleh teka yang mane satu??
kalau rase gambar ini terlalu cinoni, klik utk lebih besar viewnye, okeh?



Mase ni aku sangatlah comel, sangat chubby dan gedempol. Haha...
Yang penting aku sangat comellah mase nih...Betul, tak caye tanye arwah BOBOT aku, kan, kan??
:mKening:


Seingat aku, mase ni aku dalam darjah 5 barangkali. Aku ingat2 lupe, sebab dah lame..Sekarang ni aku dah mencecah suku abad pun, berape ek umur aku skang??
tapi masih muda di hati..:mBerangan:

Mase ni aku dipakse oleh mak abah aku untuk pegi satu SUMMER CAMP anjuran Sabha Total Training Center (STTC) di Sungai Lui, Hulu Langat. Sekarang ni STTC ni dah takde kut, yang pasti ia dianjurkan oleh AKRAB (Akademi Keluarga Bahagia Malaysia). Program ni memang program yang digemari oleh makbapak masetuh untuk dihadiri dek anak2 dorg sempena cuti sekolah daripada dok melepak tengok TV je kan? Jadi, aku terpaksa menghadiri kem ni, selama 4 hari 3 malam tak silap aku, dari Khamis sampai ke Ahad...
Lame tu...Kirenye menghabiskan mase dengan kengkawan baru yang budak2 lagi, tak pandai nak mengurus diri lagi...Makan dalam dulang, mandi kat kolah...aktiviti lasak (? buleh laa), ceramah motivasi...

Dan AKRAB ni adalah kepunyaan dan kelolaan Datuk Dr Hassan Ali yang cukup2 femes mase tuh. Mase dier belom terlibat dengan politik, dan masih tengah ngetop ngehost FORUM PERDANA HAL EHWAL ISLAM di saluran TV Kerajaan...

Masetuh, populariti FPHEI mmg meletop2, ngalah Misteri Niyang Rapik yang disiarkan pada waktu yang same dengannye..Hehe..

Kirenya, kalau dulu, TV cume ade satu, jadi kitorg dipakse oleh Abah dan Mama utk konsentret tgk FPHEI tu...Takleh alih channel lain...Skang ni bile dah besar, dah ade duit sendiri, masing2 sorang satu TV dlm, kalau dorg nk tgk PFHEI tu, kitorg larik la naik atas, tgk citer feveret masetuh..
Sangat jahat, sangat tak nak menghayati majlis ilmu ni...:mHihi:

Back to the topics;
Kirenye sesuai la acara ini untuk disertai oleh anak2 time cuti2 sekolah ni...Skang ni pun ade bukak lagi, tapi dah lepas..kene tunggu sampai next school holiday kut...
Ni linknye... AKRAB -Summer Camp

Hari pertama sume wangi lagi, dah hari ke-2,3 dan 4 macam2 bau ade...ade yang bau hancing la, hamis laa..segala bagai....tapi semua tu experience..Kitorg mase balik tu melalak2 sebab sedih nak berpisah, even cume 4 hari bersama...semangat keakraban tu dah terjalin...Tu la pasal...

Sebelum balik, ade satu sessi tu, LDK di mana kitorg kene tulis satu surat penjanjian dan pengakuan yang kita akan berjanji untuk bla-bla-bla...untuk jadi baik la... dan surat tu beralamat rumah sendiri dengan nama mak dan ayah kite sendiri...Hehe..Untuk diposkan ke rumah kite sendiri, kirenye utk mak abah bace laa...

Aku buat, tapi sudahnye surat tu tak sampai ke tangan mak ayah aku, sebab aku dok menanti je bile surat tu nk sampai..Bile dan sampai, aku sorok...Huhu...Segan dowh nk bagi Mama ngan Abah bace...huhu..

Dan mase tuh la, dier ajar kitorg supaya salam dan cium mak ayah punye pipi atau dahi atau kedua2 sekali...Sebab sebelum tu, mmg cukup segan nak kiss mak ayah punye dahi/pipi atau kedua2 skali...tak pernah prektis...memang laa..
ooo...kalau cium pipi bukan mak ayah tak segan lak kan??
Tapi skang dah tak segan silu dah..dah memang trend...kan??

"Salam semut"; tu lah istilahnye..kan kakak2 dan mak2 semua..
orang laki susah nk buat dengan orang laki yang lain, kang misundestood lak...hehe...
kalau salam semut ngn bini tak pe kot..


Mase summer camp tu ade satu lagu tema yang kitorg dok alunkan selepas aktiviti atau solat berjemaah. Sambil mencangkuk bahu member2 di sebelah, kitorang akan alunkan lagu nih...

Kasih Dirayu
Sayang Dipadu
Keluarga Bahagia
Akademi Keluarga Bahagia
Malaysia


Haaaa..dah banyak aku nulis ni..sekian...

ps: Dapat tak carik??

34 Superb Comments!:

  1. alamak .. nih yang payah nak teka
    siyes tatau yg mana satu :$

    ReplyDelete
  2. erm yg baju biru tepi sekali.. sebelah baju belang merah tuh.. betoi tk????

    ReplyDelete
  3. cekgu...
    ;;)..aku jupe ko..bju biru..lalala..
    muke mentain same ye..hahahaha...
    tp nape sgt'comey'..sy sgt geram la tgk..:x
    hahahahah...nape cekgu x letak pic time kite stdy dolu2..sure lg gempak tao..lalalalla

    ReplyDelete
  4. "yg mana satu idaman kalbu" akak dok teropong smpai kelabu bijik mata...

    eeehh surat tu x sampai sbb ko dngan sengaja tulis alamat yg salah.. hehehe

    ReplyDelete
  5. erk.....tak de sorang pn yg comel dlm tu..hahahaha

    ReplyDelete
  6. muka kau yang sekarang pun akak tak berapa jelas dik oi...

    ReplyDelete
  7. sangat kuat pengaruh kem tersebut yer...

    duduk no. 3 dari kiri? ada betul :D

    ReplyDelete
  8. Lily.Lulu
    huhu...teet! abis mase..

    juelee
    haha...

    chAakK-eE
    ye ke yg tu??
    nnti2 la aku letak..tu zaman bile punye, aku letak bile dah tua nnti, baru nmpk beza, kan??haha

    kuIna Jentayutiara
    alamat btol kak, tapi bile smpai umah je, terus sorokkan...hahah..

    ReplyDelete
  9. Kujie
    sampai ati kak...:P

    xiiinam751
    teka je, lucky guest...
    bocah iki..wong suh teke, dier meneng wa-e...hehe

    abahfateh
    salah!

    ReplyDelete
  10. chekgu,
    yang baju hitam yang ada misai tu kan?
    hahaha

    ReplyDelete
  11. azyansyahirah
    haha..itu pacik mak sebelah nenek punye jiran...
    salah laa...
    Cube lagik...

    ReplyDelete
  12. wei! BIAR BETUL! ko g jgk ek summer camp ni.
    hahaha, kita batch yg sama la. aku pun pegi ms darjah 5. ko yg baju biru belakang budak pakai topi tu kan? hehehe

    nasib baik kita tak satu kumpulan. fasi aku pomp. ala, gambo g summer camp ni kat kampung. nnt aku letak kt blog tunjuk kt ko jgk. kan ada gambo ramai2 kan?

    tp aku rs asing laki ngan pomp.

    tp lps g camp ni aku mmg jd budak yg baik la. sebelum ni mmg baik, takde la jahat :p tp lps g camp ni tiap kali nk kuar, cium tgn mak ayah. dan aku start pakai tudung ms keluar, hehehe.

    ahhh, best bila mengingat kisah2 silam :D

    ReplyDelete
  13. Kat univ 19zim slalu buat summer camp untuk anak-anak kakitangan univ ni... Tiap2 tahun 19zim kena jaga bebudak ni, da jadi macam abg angkat kat diorang plak. Tapi tahun ni tak buat plak sebab da tukar VC.

    Latest post Ice Skating

    ReplyDelete
  14. hayad
    mmg asing laki ngn pompuan..
    kalau ade gambor ko kabo la ye...
    aku mmg dah semulajadi baik, pegi sane, makin baik aku..:P

    19zim
    waa...lazim ni stok abg2 fasi la nih..
    dulu kitorg cam BATAK je ngan fasi2 nih sume..
    bukan slalu jumpe...
    lagipun, besenye abg2, kakak2 fasi ni besh...kan??

    ✖cikin✖
    btol ke?? pipi tembam cam cocok botox je...hahah

    ReplyDelete
  15. hihihihi :f kecik2 jarg join kem mcm ni. bila dh besau gabak..haa..amik kau..semua tmpt aku kne redah sgl ceruk hutan tu..aduss..

    tp kem2 mcm ni best..lg2 klu ada part yg buat touching tu..huuu

    ReplyDelete
  16. snm
    inilah kem pertama yg menyentuh jugak laa..
    bg experience berpisah ngn mak ayah...
    pupuk kasih syg...

    lepas tu dah bese laa...
    tp besh kan kem2 gini??

    ReplyDelete
  17. Luth Textile
    tembam kan pipi aku, cm cocok botox je, eh manede botox mase tu, aku slalu amik air smbhyg je...hahah

    ReplyDelete
  18. susahnya nak teka sebab semuanya comel-comel belaka.. hehehe.. kembang lah tu.. :P

    akak suka gak pergi program macam tu. memang tak semua yang akan kita ikut. Ada satu dua benda yang kita akan ingat dan baik untuk diteruskan.. macam salam semut tu.. kenapa semut dapat nama eh?

    ReplyDelete
  19. Neeza Shahril
    kenapa semut dpt name?? sebab resmi semut kalau merayap, kan dorg akan bersentuhan sesame mereka bile jumpe...
    kan??

    tak caye tnye semut kt saudi tu kak.. :)

    ReplyDelete
  20. salam..time ni dah masuk jawi belom..ahahahaha

    ReplyDelete
  21. arsaili
    blom rasenye..
    masuk jawi ujung tahun, lepas kem ni rasenye..hahah

    ReplyDelete
  22. halah...BH yg baju kiru kanan skali barisan blakang. gagaga comel engko yek :p

    ReplyDelete
  23. uihhhh.... muka sume nak serupa... tp sbb ko kata ko chubby, mesti yg baju biru tu kan...

    p/s : bukan skrg pun chubby gak ke?? :P camana jogging, ok ke

    ReplyDelete
  24. ku tak sempurna
    huhu...pandainye teka...

    skrg chubby macho...lain sket...haha
    haritu jogging off..
    aku ikut rekemendation je..3 kali seminggu..ok la tuh..
    minggu dpn plak laa..

    lagipon arini hujan.. :P

    ReplyDelete
  25. oiiittt..cium pipi mak ayah pon malu ke????caitttt

    ReplyDelete
  26. oRanGeLiLY
    tak pnh nk praktikkan dulu..tu yg segan sket...
    hehe

    ReplyDelete
  27. takde pon jumpe muke ko?hahahahhaha me and adik beradik pon join kem ni dulu..tak ingat mase tu darjah berape..tapi mmg kat tempat tu la..hahaha tak sangka same tempat ek..ekekekke

    ReplyDelete
  28. _neo_
    haha...aku yg paling comel tu laa...tgk btui2...tgk betul2..
    sape tak nmpk...dier mmg rabun..

    kem tu ok laa...sbb ade dr hassan ali...

    ReplyDelete
  29. hahahaha muke ko mmg tak berubah. hahah
    barisan belakang hung skali blah kanan,baju biru :D ngee

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png