Teringat Kawan Lama...

Tatau nak tulis ape sebenarnya...
Cuma pagi ni sebelum bangun sahur, aku termimpi2 seorang sahabat lama...
Mimpi yang tak basah dengan member yang pernah jadi housemate...

Mimpi kami berborak2, :mNgumpat:bergurau senda...
Dah lame tak jumpa barangkali...

Member aku tu skang dah jadik pegawai gomen yang tinggi pangkatnya...
Dah melancong sambil bekerja ke China, Denmark dan 2-3 tempat yang pegawai gomen cikai dan cokia yang bergelar pendidik cam aku ni tak mungkin nak pergi...melainkan ade lawatan sambil belajar same cam YB2 yang ke Taiwan tu...Hiks...


Bertuahnya kawan aku tu...
Nombor contactnye pun dah hilang, gara2 hensetnye dimaleng orang...
Huhu, terkeluar istilah Jawe aku...

:sobrakana:
Kalau beliau ade membaca entri ini, bulihlah hubungi saya di talian bebas tol, 1-800-88-XOXO....
Sesungguhnya saya terase seperti nak ngepow beliau sebab beliau telah pun kaye sekarang ni..


Okeh, habis pasal repekan picisan aku yang takde idea nak tulias ape2 nih...

Berbalik kepada main point of the entry, berkisar tentang gambar kat bawah nih...
:mKanta:Take a look at this!

Pernah makan ke buah nih?? Tau ke buah ape nih??? Tau ke tatau???

Kalau pernah makan xpe laaa...baguslaa, sebab cikgu sendiri pun belum berpeluang pernah makan sebenarnya...
Kalau tau xpe, kalau tatau meh cikgu terangkan ces, macam pandai sangat...

Kalau tak silap cikgu, inilah kurma fresh yang baru je beberapa minggu atau bulan dipetik dari pokoknye...tu yang siap ngan tangkai2 tu skali...
Orang Malaysia jarang jumpe kut buah nih, dan kalau dah jarang jumpa jarang la makan...kan, kan??
Orang Saudi cam Kak Neeza Shahril tu agaknye bende ni dah jadik cam gula2 dorang la kut, selalu jumpa...
Harapnya lepas ni akak tak delah termimpi2 membaca blog saya dalam mimpi akak tu ye, sebab saya dah mention akak dalam entry ni...Mimpi yang siap dengan tarikh bila aku nak bertunang...Mimpi ke betui2 nih??
Konpius...:mPeluh:

Err, bende nih Makcik Faridah punya anak yang kje kat Jordan tu bawak balik, dan sebagai menunjukkan budi, kami jiran2 depan belakang, kiri kanan diberikan sedikit tanda hati buah tangan dari Jordan...

Dier ade bagi sekali kacang Pistachio atau kacang cerdik<---mak aku yang pandai2 je bagi name...Kacang tu memang sedap, sekali hadap je dah habis...

Yang kurma segar tu, ikut kate abah:

:mKorek: Yang ini kalau letak dalam fridge, sejuk2 makan baru sedap...

Ye la kut...Dulu masa Mama ngan Abah pi tunaikan haji, depa sempat merasa mase kat Tanah Suci je, tak sempat nak beli bawak balik sebagai buah tangan...
Abah ngan Mama pi Haji dah lame dah...tahun 2000...
Teringat zaman dulu2...
Aku pun sempat buat entry tribute to Abah dan Mama...

Okla...Sampai di sini sahaja ya..Selamat bersahur, berihlah di bulan puase, bersantai di hujung minggu, memasak atau membeli juadah berbuka dan berbuka, bertarawikh dan begitulah kitarannya sampai habis Ramadhan nanti okeh???

Jaga diri...

p/s: Aku dah update ye, Adry...

:mKenyang:

18 Superb Comments!:

  1. Uiks... terkejut aku ada nama aku kat bawah tu.. hahahaha... ingatkan kak neeza jak kena.. hahahaha...

    Yang dok termimpi kawan tu ada maksud tu.. mungkin dia pun rindu kat ko tu..atau mungkin dia kena musibah... cuba la cari jalan contact dia...

    First time nampak buah kurma yang fresh.. macam tu rupanya.. hehehe.. cam sedap plak kan.. hehehe

    Anyway.. Bro, you've got tagged!! Go here for details: http://www.adrysabry.com/opinion/dear-god.html

    ReplyDelete
  2. ui ui tu buah apa tu cekguuu.. awat mcm ubi kontang jor :o

    ReplyDelete
  3. Adry
    erm...kang aku carikla cara nk kontact dier...
    xde ape2 kut, saje sbb lame xjumpe...
    Kene tag ke???
    insyaAllah...
    iEn
    kurma fresh..yg blom disira dan dikeringkan...

    ReplyDelete
  4. whoaaa nih rupenye kurma baru dipetik dr pokok.slalu mkn yg da kering. hehe

    ReplyDelete
  5. hai mr hazren selamat berpuase! best lah blog ni... dari adlina 3 jupiter.

    ReplyDelete
  6. wiween
    Huhu...aku pun xbese tgk gak...
    dah tu xmkn pon...
    :p
    adlina 3 jupiter
    Hi adlina...Thanks...I do remember u...
    How's 3j? hopefully all of u are in good condition...

    Selamat berpuase 2u too...

    ReplyDelete
  7. lawak baca entri ni..
    teringin gak nak melawat taiwan dan hong kong.. he he

    ni rupanya buah kurma fresh ek..
    macam buah asam pulak kan..

    ReplyDelete
  8. Kasawari
    Kalau lawatan saje2 xpe, jgn pi sane nk realisasikan 16 sept ni sudah laa... :D

    Erm...tu la, rupenye mmg lain sgt dari yg dah kering...
    siap ngn tangkai skali, sib baik xde daun dibagi sekali.. :P

    ReplyDelete
  9. Pernah makan kurna fresh mcm gitu..masa makbapa mertua balik dari Mekah
    tapi tak de la manis mcm yg kita selalu makan tu

    ReplyDelete
  10. Kujie
    Erm...rase yang fresh nih, cam kelat sket. sebab still bergetah...

    rase pun tak semanis yg dah siap packing tu..
    slalu yg dh packing dah disira, bagi manis....

    ReplyDelete
  11. cikgu, kalau macam tu rupanya, memang baru sangat dipetik.. tak sampai seminggu tu.. dan time2 gitu, namanya Rotab. Memang melambak sekarang ni kat sini. Cumanya.. bila bawak balik malaysia tengah2 gitu, dia tak nak masak. Jadi terbantut masak dia. Jadi, makanlah Rotab kelat tu hehee.. cuasa middle east je yang bolehkan dia masak sikit.. kalau masak, rasa dia macam ciku sikit :).

    betul la akak mimpi tu.. tapi akak pun tak pasti.. cikgu ada ke tulis dalam entry cikgu? hehee..

    ReplyDelete
  12. Neeza Shahril
    ooo...yang tu namenye Rotab...yang yussuf taiyyob ade jual tu yg ni jugak kut..
    Rotab bam...

    Rasenye kelat-kelat je...dah bape hari dah kak, tak abis2 gak, sebab yg makan cume abah ngn mak saye je..

    Adela sebut skit2 pasal mimpi akak tu...huhu...
    kdg2 mimpi ni jadi sebaliknya...
    siap dgn tarikh 16 sept lak tu...
    sib baik mimpi DSAI nak jadik kerajaan tak terlaksana.. :)

    ReplyDelete
  13. uish..
    kurma?
    sangat pelik la aku tgk hehe.
    tp betoi la.
    kt tmpat diorg tu,
    mcm dah jadi gula2 agaknye :P

    yang kacang cerdik tu..
    haha.
    aku pun pelik.
    dr kecik lg aku dengar org nama kan kacang tu :p
    makan byk pun xde cerdik pon :p hoho

    ReplyDelete
  14. yonna bebot
    kurma tu fresh lagik, bergetah dan kelat sket...
    org panggil kurma Rotab...

    Huhu...nk cerdik blajar le...
    kalau x, ko telan satu guni pun xcerdik2...

    ReplyDelete
  15. indahnya pantun nie cikgu...
    hehehe... kalah maYa.. x pandai pun wat pantun2 nie... maYa pun 1st time tengok kurma segar tu... x pernah lagi rasa... :(

    ReplyDelete
  16. μάγά
    huhu..ini pantun ciplakan je...
    ceduk dari mane pun tak ingat...

    kurma ni kelat2 je rasenye..dan tak semanis kurma yg dah kering yg smpai sini...

    ReplyDelete
  17. tu lah..
    maYa pun x berapa sangat if kurma yusof taiyoob...
    even mahal lah kurma dier n ada class..
    tp tah x tau nape tak masuk ngn maYa..
    hehehe..
    x tau lah if ada salah satu dari produk yusoff taiyoob tu yg maYa ok...
    (teringat kat ayah.. suka beli kurma tu.. tp x di makan anak2 nya:( )

    ReplyDelete
  18. μάγά
    ade sstgh org tu xsuke kurma nih...
    saye mase kecik2 dulu pun xsuke...
    slalu kene pakse ngn mak abah makan bende ni setiap kali berbuka...
    musti kene makan, kirenye bende yng sunat dah jadik cam wajib..

    dah besar ni xyah pakse mmg suke makan...sebab sedap dan manis... :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png