Special Entry :Biskut Kacang Mazola
Entry pasal resepi...Mungkin ade yang berbisik dalam hati..
atau...
hehe...Itu telahan aku je...Tatau la dorg nk pikir ape...Saje nak abiskan mase menanti weekend esok dan lusa...Kalau tak banyak, sikit pun jadilah memberi faedah kepada mereka yang teringin nak buat kuih ni sempena Aidilfitri yang semakin mengintai kita...
Ape salahnye berkongsi sesama kite kan??? Sharing Is Caring.
Aku buat entry adalah tribute untuk Cikgu Zue yang jauh di perantauan
dan jugak Adry yang teringin mencube2 membuat kuih rayenye sendiri tahun nih...
Jadi harapnya boleh la membantu ye???

[Cakap stail bibir bawah terjuih sikit (ja-at la aku nih) cam Chef Wan]
Oklaa...Letih lak jadik Chef Wan nih...Jadi diri sendiri lagi bagus laa...Ampun je Chef Wan...Kite gurau2 bulan pose ni..
So, jgn ingat senang jadi org yang berkebolehan berceloteh sambil memasak nih..
Selalunya chef yang bukan chef selebriti yang macam Chef Wan ni pastinya akan jadi seperti "kayu" yang memegang senduk dan kuali...Hampes...
Langsung tak best...
Chef Wan best...very entertaining...
Oklaa...Back to the main point...
Bahan2nya ialah :
(untuk adunan 1 kilo...klau nak lebih banyak, bahan dikaligandakan saje laa..)
Kalau pakai minyak lain, lain rasenya...Kalau pakai minyak jenama Mazola nih, akan wangi semerbak satu rumah lepas bakar tu...
Masalahnya, bajet..Sebab minyak Mazola mahal kemain lagik...Satu botol yang besar dlm sekilo tu, regenye RM 13.99...Mahal kan?? Minyak jagung tapi jenama lain cam Daisy etc. maybe lebih murah...
Jadi, tepuk poket, tengoklah kembung tak kembung poket tu...Huhu..
[Cakap stail Chef Wan]
Methodology aka cara2 membuatnya:

Apela CikguBH ni...Buang tebiat ke buat entry pasal resepi ni...Dier ni ok ke??
atau...
Ape kes orang laki buat entri pasal masak2 ni??? Ade ke lelakitulin danmacho buat entry pasalmelantak tak ingat duniamakan atau resepi ni dan berkongsi bersama2 dengan kaum2 ibu sedunia...
hehe...Itu telahan aku je...Tatau la dorg nk pikir ape...Saje nak abiskan mase menanti weekend esok dan lusa...Kalau tak banyak, sikit pun jadilah memberi faedah kepada mereka yang teringin nak buat kuih ni sempena Aidilfitri yang semakin mengintai kita...
Ape salahnye berkongsi sesama kite kan??? Sharing Is Caring.
Aku buat entry adalah tribute untuk Cikgu Zue yang jauh di perantauan


Jadi harapnya boleh la membantu ye???


Ok laa...Puan2...Hari ni Wan nak masak shatu hidangan yang ishtimewa yang bulihla Puan2 hidangkan pada tetamu yang datang ke rumah mase ari raye nanti...
Hari raye pun dah nak dekat ni Che Jah, Senah...
Ko dah buat ke kuih raye nak tunjuk kat tetamu yang dok menyibuk datang umah ko...
Bla...bla...bla....
Baiklah Puan2 sekarang Wan nak tunjukkan bahan2 yang diperlukan untuk buat Kuih Mazola Kak Tun... kenapa Kak Tun...Sebab Kak Tun adelah founder yang menjumpai resepi untuk kuih yang cukup mudah untuk disediakan ni...
Bla...bla...bla....

So, jgn ingat senang jadi org yang berkebolehan berceloteh sambil memasak nih..
Selalunya chef yang bukan chef selebriti yang macam Chef Wan ni pastinya akan jadi seperti "kayu" yang memegang senduk dan kuali...Hampes...
Langsung tak best...
Chef Wan best...very entertaining...

Oklaa...Back to the main point...

(untuk adunan 1 kilo...klau nak lebih banyak, bahan dikaligandakan saje laa..)
- Tepung gandum - 1 kg
- Kacang tanah - 1 kg (digoreng tanpa minyak dan kulitnya dikupas, dan ditumbuk sederhana halus...terlalu halus pun tak shedap..)
- Gula -3 cawan (boleh dikurangkan ikut suke manis ke idak..)
- Esen vanilla secukup rasa (agak2 je laa...)
- Minyak Mazola* secukup rasa (ikut nasihat pakar, 1 botol tu same dengan 1 kilo adunan)
Kalau pakai minyak lain, lain rasenya...Kalau pakai minyak jenama Mazola nih, akan wangi semerbak satu rumah lepas bakar tu...
Masalahnya, bajet..Sebab minyak Mazola mahal kemain lagik...Satu botol yang besar dlm sekilo tu, regenye RM 13.99...Mahal kan?? Minyak jagung tapi jenama lain cam Daisy etc. maybe lebih murah...
Jadi, tepuk poket, tengoklah kembung tak kembung poket tu...Huhu..

[Cakap stail Chef Wan]
Terpulang la Puan2 semua...Ape salahnya Che Jah kalau kite berhabis setahun sekali.. Kalau beli baju raye tu sanggup beriban2 beli baju angkasawan la, baju sheila rusly laa...Bla..bla...Bla....
Methodology aka cara2 membuatnya:
- Gaulkan tepung gandum, gula, kacang tanah hingga serata.
- Masukkan esen vanila ke dalam adunan.
- Kemudian tuangkan minyak jagung Mazola sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat ditangan.
- Kemudian terapkan adunan tadi mengikut bentuk acuan yg anda suka.
- Sapukan telur merah diatas biskut supaya ia kelihatan berkilat.
- Masukkan dalam ketuhar bersuhu 180 atau bakar sehingga kekuningan.
- Methodology aka cara2 membuatnya. :
x per la guna y mahal.. nak jamu orang kan... biar sedap.. tu petua mak aku...
ReplyDeleteErm..
ReplyDeleteCikgu pernah turut serta ker buat biskut ni or sekadar pemerhati..hehe
zonaku
ReplyDeleteye la tu, same cam petua mak aku...
kalau nk bgi org, bgi yang elok je...
brg yg mahal akan mmberikan kualiti yang baik... :)
Ainsya
Of course la jadik sous chef mase tuh...
sambil tlg smbil rase.. :P
tgh dok byngkn upacara membuatnya ala2 chef wan, pastu ckp jawa... hehehe...
ReplyDeletenk cilok dr gmbr sini satu yer!
kuInaJentayutiara
ReplyDeleteHuhu...susah kut nak byangkan...
hehe...
amik la kak...takde hal... :)
Wahhh, jadik Chef Wan gittew. Hikhik ;P Dah tulis dah resepi nih. Balik kampung nanti, nak try buat :D
ReplyDeleteApe nak buat jang..udah nya kawan2 blogger ko mak² orang...layan je la...sok² buat entri jual karpet ke..gelang mas intan berlian pula ye...
ReplyDeletePuteri Ezza
ReplyDeleteHuhu...ye-ye je nyalin cikgu...
jgn tersesat sudah la...sbb belajar dr org yg tak bertauliah..heheh..
Kujie
Hiks..
pasni saye buat bisnes lain lak...
yg sesuai la dgn target customer... :D
cikgu tulis resepi nih.. esok2 dah kahwin, jangan simpan aje resepi tu ye cikgu.. rajin2 lah kedapur buat kuih mazola tuuuu... baru lah sedap cam Pn Hamsatun buat ;)
ReplyDeletekat sini SR13.99 utk 2 kilo mazola!!! hehehehhh..
Neeza Shahril
ReplyDeletehuhu...
saye mmg nk carik calon yg suke masak...
same ngn saye...saye suke gak masak, cume kadang2 tu malas je...
saye masak tiptop..Ces, puji diri sendiri..
Jadi nk carik wife yg lebih pandai masak dr saye..
err...akak btul2 ke bergurau pasal rege mazola tu??
t.kasih cikgu. memang nak buat kuih mazola tu nanti. harapnye jadi. hhehe...cuma tak tahula, kat uk ni ada tak minyak jenama Mazola...nak pi cek kat kedai jap ni...
ReplyDeletemoga mak cepat2 sembuh ye. amin
ReplyDeleteTerima kasih bebanyak bab bagi resepi ni... anyway, Saya doakan semoga mak awak cepat sembuh agar ble bersama-sama menyambut hari raya... kim salam saya ek...
ReplyDeleteAdry @ http://www.adrysabry.com
CikguZue
ReplyDeleterase ade kak, sebab minyak mazola tu international...
cari, musti ade...
cikgu jawe
terima kasih CJ..
InsyaAllah...
Adry
aku pun mintak dr mak aku resepi nih...
terimakasih atas doa utk mak aku... :)
Mudah-mudahan...
semoga mak awak cepat sembuh.
ReplyDeletehayad
ReplyDeletethanks for the prayer...
salam hazren... byk² doakan semoga mama ko cepat sembuh. waktu² mcm ni mak kita sgt perlukan sokongan kuarga dan anak². ni juga masa dan kesempatan utk kita balas semua apa yang mak kita dah bagi.... aku doakan mak ko cepat sembuh dan dpt sambut raya sesama dgn kuarga... amin..
ReplyDelete