Agenda Diri...

Sememangnya sudah menjadi tradisi bagi kita umat Islam, pada setiap tanggal 17 Ramadhan kita akan mengadakan peringatan Nuzul Al-Quran.

Bahkan hampir di seluruh negeri-negeri Islam, pemerintahan setempat secara rutin melaksanakan peringatan tersebut setiap tahun, yang sering-kali digabungkan dengan peristiwa Perang Badar Al-Kubra (terjadi pada 17 Ramadhan tahun ke 2 Hijrah, ketika umat Islam pertama kali melaksanakan shaum [puasa] Ramadhan).



Untuk info lebih lanjut, klik link BILA DAN BAGAIMANA AL-QURAN DITURUNKAN...

Hari ni bukan semua negeri bercuti hanya mereka yang bertuah dan terpilih sahaja...Yang bercuti adalah seperti Selangor, Kelantan, Terengganu, Pahang, Penang, Perak dan Perlis...
Jadi, kepada member2 seblogger dan pelawat blog cikgu ni...Selamat Bercuti!

Dan kalau cuti ni biasalah, ada je aktiviti yang dilakukan untuk mengisi kesenggangan masa...

Bukan ngabiskan mase atas katil, tarik selimut tebal je...
Buatlah sesuatu yang berfaedah dalam bulan puase ni..Dapat jugakla pahala kan??

Aku time2 cuti ni takde la sebenarnye peluang nak cuti...Ade je la keje nye...
Dan picture kat bawah ni adalah keje yang akan aku cube settlekan dalam hari ni...
Ada beberapa agenda yang akan cuba habiskan...InsyaAllah....

Agenda aku hari ni sudah diatur, cume nak implement je....:mBerangan:Mampu ke nak buat semua??
InsyaAllah...



Itu agenda aku...
Agenda mak aku pulak....

Membuat kuih Mazola yang sangat wangi itu...
Kuih ni memang kuih wajib yang Mama akan buat tiap2 tahun...
Kuih lain yang wajib mak aku akan buat ialah rempeyek...Sedap mak aku buat, dan dapat pujian laa....
Dan kalau nak raya, kuah kacang mama dan sambal goreng mmg signature dishes dier la tu...Entri kuah kacang lazat mama

Tak kirela tak larat macam mane pun, bende2 wajib buat ni musti akan ada...
Dan kalau dier dah tak larat sangat, :puteh_11:kesian je kitorg nengoknye, abah, aku dan adik bongsu aku akan tolong2 mane yang patut...
Baikkan kitorg nih???:mKening:

OKla...Nanti aku publishkan kueh Mazola yang dah siap tu sekali dengan aroma2nye sekali ye...
Kejap lagi ade la tu bau wangi kueh Mazola menusuk idung nih...

Jadi, kepada member2 seblogger dan pelawat blog cikgu ni...
:eheh:
Selamat Bercuti!


19 Superb Comments!:

  1. bestnyer cuti..saya tak cuti.. KL kene koje...wahhhhh mencik!!!

    ReplyDelete
  2. xiiinam751, musafir denganMuDah bau2 ke kak??
    amik bau je bulih, nk makan xleh...
    harumnye bau vanilla...

    juelee
    huhu...
    sape suh keje kat KL..
    keje la kat sgor..
    sgor byk cuti... best...

    ReplyDelete
  3. malingbudiman
    Oit kacak, hang ckp pelan2 sket...dgr dek sultan johor mati hang kualat...

    jgn jeles sgor paling byk cuti... :)

    ReplyDelete
  4. slmt bercutiii.. dah mark paper exam lom? ada yg straight A's tak? hehe

    ReplyDelete
  5. iEn
    Cuti sehari je, esok keje balik..
    erm...
    aku mark worksheet je..
    exam bulan 11...lambat lagik...

    letih jugak ek tlg org buat kueh ni???
    sengal2 satu bdn...

    ReplyDelete
  6. kita pernah gak buat rempeyek...sedih sangat rupa dia bila dah siap goreng tuh...nak belajar ngan mak BH lah

    ReplyDelete
  7. Jadi seorang guru,kerjanya xpernah abiskan...

    ReplyDelete
  8. nordee
    Nk blajar ke?? mmg ade buat kursus membuat rempeyek kat sini...
    byranye sejuta hingget sejam..

    hehe...
    rempeyek ni agak cerewet...
    mak saya ni pun tatau larat ke tak buat..
    hari ni pun buat biskut Mazola setengah m*ti nak habiskan 2 kilo adunan...
    sayeeee jugak yg kene tlg... :(
    su
    Ye lah su, kite cube buat yg terbaik laa...
    berkhidmat demi kepentingan orang lain...

    penat, tp kalau hasilnya membanggakan, pasti manis dan berbaloi kan?? :)

    ReplyDelete
  9. Kuih Mazola?! mm cam sedap jerr tapi saya tak tau macam mana rupanya.. nanti upload gambar ek... hehehe

    Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  10. mak akak dulu selalu gak buat biskut mazola. sekarang dah jarang dah sebab anak-anak dia tak berapa minat dah... tapi kalau cikgu rasa nak bagi akak biskut tu, akak terima ajeeee...

    kat sini minyak jagung sama lebih kurang je harga dengan minyak kelapa sawit.. ramai yang guna minyak jagung utk masak. Tapi akak tak minat. kelapa sawit tetap pilihan hatiku :)

    ReplyDelete
  11. Adry
    Err..kuihnye cam kuih kacang tumbuk tp ini lebih bertekstur...
    kuihnye wangi dan rapuh...
    sedap laa...
    Neeza Shahril
    Huhu...jauhnye nk eksport kuih mazola nih...
    mak saye suke buat sbb anak2 dier ade yg suke ngadap kuih nih..

    kat sini, minyak jagung mahal berganda dari kelapasawit..
    tp nk mkn punye pasal, belila je la even mahal...

    ReplyDelete
  12. kuih mazola.
    sangat senang dan sangat wangi kan!

    aik?mak ko buat rempeyek?
    nk tempah leh tak?
    since ko kate sedap kan.
    mak aku dok la carik rempeyek kt cni.
    xde ponnnn

    ReplyDelete
  13. Kak Jie kemas rumah semalam..luar rumah..taman2 dan store tepi rumah...
    Malam ada ceramah lepas terawih...

    ReplyDelete
  14. sajer jer jenjalan
    jumpa lak super guru nyer halaman
    tangan gatal nak tingggalkan pesanan
    berjumpa lagi bila ada kelapangan
    :)

    ReplyDelete
  15. yonna bebot
    haah...sgt senang dan wangi giler, wangi vanila tu yg buat tergode iman..

    mak aku ni xkonfem lagik nk buat...slalu buat pun makan sendiri je...
    tahun ni cam nak upah org je..
    niat asal mmg nk buat, tapi xlarat kut...


    Kujie
    Ye ke kakjie...lame akak tak singgah sini...
    tp xpe, saye tau bz camne pun akak musti akan singgah kejap...
    :D



    zonaku
    Selamat dtg zon-aku...
    oke, jupe lagi...


    ReplyDelete
  16. Boleh tak guna Minyak Jagung Daisy untuk buat kuih and biskut yang enak tu. Mazola mahal-lah. Saya tonton program Chef Liza kat RTM 1, resepi biskut and kuih memang best.

    ReplyDelete
  17. Err...
    Anonymous,awat tak letak name...

    rasenye bulih, tp the best is mazola...
    asalkan minyak jagung its ok...
    mazola ni mmg mahal, xnafikan...

    bulih je, cam maybe akan effect rase dan of xcourse namenye...

    kalau dah pakai minyak daisy, jadik kuih daisy laa...bukan mazola lagik...hehehe...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png