Membayar niat...

Bile kite dah berniat, mungkin sebab hendak mengharapkan sesuatu dengan berdoa dan sebagainya, dan dengan IzinNya, doa tu dimakbulkan Allah. Disebabkan telah berniat untuk buat sesuatu seperti bersedekah, berpuasa dsb selepas doa yang dipohon dimakbulkan; niat kenelah dibayar.

Aku pun kurang pasti ia sebahagian daripada adat org Melayu atau memang ade hukum dalam Islam membayar niat nih. Yang aku tau kalau kite bernazar, itu memang wajib ditunaikan jika permintaan kite tu dimakbulkan Allah..selagi nazar itu tidak menyalahi undang2 syarak...

Bukan ape, mak aku dah berniat sebelum nih, yang kalau aku di postingkan dalam Selangor ni; Mama akan buat pulut kuning. Dan diizinkan Allah, doa Mama dimakbulkan. Lebih detail pasal citer nih, klik link ni. Jadi, kenelah bayar niat tu. Hari ni Mama bertungkus-lumus kat dapur semata2 nak siapkan benda Allah nih. Kelentang-kelentung, sampaila petang. Aku tolong gak Mama. Tolong tengok dan tolong bagi semangat...Hehe...

Dan hasilnya lepas bertungkus-lumus ni memang berbaloi la. Pulut kuning ngan Kari Ayam Mama memang superb.


Walah! Dah siap ape lagi, aku pun jadik tukang melantak makan la..Hehe...
:ahaha:

The yellow sticky-rice..but why it has to be yellow??? Warne lain xleh ke??


The creamy and rich chicken curry...A gravy that potato-ful...Sedap ni, makan ngan nasik panas2, letak sambal belacan ngan ikan masin sket...Uihhh...bergantang2 berpinggan2 la aku tale nih...

NOW U SEE IT...
:snow05:

NOW U SEE IT...too...
:snow05:

NOW U Still SEE IT...Rite???
:yawn:

NOW U Don't...
:sweaty:
Its gone...In my stomache rite now...
Maybe just being processed to be the beraktinjas...Huhu...

Ni pulak pulut kuning yang Mama nk diagih2kan utk sedekah kat rumah jiran2...Sikit same sikit, tapi ramaila dapat rase...

Seperti kate pepatah Melayu...
HATI GAJAH SAMA DILAPAH, HATI KUMAN SAMA DICICAH...
:argh:
Sekian, Karam Singh Walia melaporkan. Buletin Utama, TV3...
Huuhu...



9 Superb Comments!:

  1. kalau pulut nak tuka kaler, kaler ape yang menyelerakan? :D

    ReplyDelete
  2. wahhhh...shedapnye ko makan kan...
    xanta bangi ke?hehe

    ReplyDelete
  3. amirah amin
    Huhu...rasenye kaler biru turquoise tu ok kot..
    nampak biru je...
    kalau kaler purple nmpk cam beracun lak...

    oRanGeLiLY
    we entek la aan...
    dah abis baru nk mintak...
    Hurk...wes antop ki...
    Hehe...

    ReplyDelete
  4. tetibe lapar pula.. duhhh...
    meh la sikit kari tu.. :P

    ReplyDelete
  5. waa!! sedap gile pulut kuning hee..

    a ah kalo bernazar, mmg kena lakukan secepat mungkin :) hee..
    alhamdulillah.
    terbayar hutang mak ko tu :)

    isk,
    meh cni sket hantar..

    wah da pandai letak emotikon.. bagus2 :D

    ReplyDelete
  6. arsaili
    nak sket??xleh...sebab nothing left. all gone...by the wind...hehe...

    b u n g a h a t i
    Lor...dah abis la cikbunge...
    dah sume masuk dlm tembolok nih...
    hehe...lambat br nk mintak..

    yOnnA
    tgk la sape cikgunye..
    dah name cikgu yonna, musti anaknye lebih bijak dr cikgunye..hehe

    ReplyDelete
  7. erkkk..sedapnya
    mlm2 nengok pulut kunen mcm gitu
    cute mcm budak kunen men reben kt olimpik

    ReplyDelete
  8. KakJie
    Kiut kan kaler kunin ni???
    Jgn le ade yg ngengade nk tukar kaler lain pulak...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png