How To Preserve A Rat In The Lab...


Saje la nak demo skit ape yang kitorg baru je belajar semalam...
Camne nak awet seekor tikus yang tak berdose...
Bukan nak menyiksa, tapi in the name of "the sake of science"...Huhu..
Memang agak kesian laaa...
Tikus nih comey sesangat...Tapi dah takdirnya dier mati di tangan "bekas" saintis cam kami nih...Hehehe...
Innalillah....


Memule, sediakan spesimen laa...
In my case, the rat la...


Lepas kloroform diletakkan ke dalam kelalang, dan secara auto nye tikus tersebut akan pengsan dan kiok....
Dah tu boleh la diletakkan di atas pengalas; bahan yang boleh dipakai, polistrin...
Jangan lupe, sediakan pembantu aka penyibuk...Huhu...
Yang baju kuning nih sebok laa....
Dengan bantuan pin, pinkan kesemua anggota badan tikus tersebut dengan ditelentangkan...
Pinkan kaki-kakinye dan ekornye....
Dah selesai pin, make sure sume lekat sepenuhnya...Cucuk pin dalam-dalam....biar nampak kemas skit, takle semak sangat....
Taraaa....!
Dan sekarang dah siap....
Pastu masukkan dalam kelalang spesimen dan masukkan campuran formalin yang dinamakan formaldehyde....Untuk tujuan pengawetan...
Label dan pamerkan...
Dah siap.....

Ok puan-puan, inilah masakan kite hari ini...
Tikus rumah dalam larutan formaldehyde....
Cuba tau jgn tak cube....

Jumpe lagi dan selamat beramal....



3 Superb Comments!:

  1. Ni for the sake of science la reen...
    Kalau tak takmonye aku nak bunuh tius nih...
    sian jugek laa...
    member aku tu lagi la kejam...
    Hamster tu kene gak awet cenggini...
    Comey tapi again, for the sake of scince...

    ReplyDelete
  2. hazalroyanun!!! ko ktne skrg?

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png