Raya Macam Biase....

Alfatihah dikirimkan buat arwah Nenek yang kembali ke Rahmatullah 7 tahun yang lalu. Semoga roh Nenek dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama mereka yang diredhai Allah..

Setiap pagi hari raya kami memang akan menziarahi kubur arwah Nenek setiap tahun selepas sembahyang raya. Kubur ni terletak di Bukit Kerinchi ke aper namer Cekgu sendiri kurang pasti. Ramai umat manusia yang menziarahi sanak saudara mereka di sini. Pagi2 raye especially menjelang raye musti tempat ni akan sesak, macam ada pesta...Lagipun kawasan KL ni kan carpark menjadi masalah, jadi untuk mengurangkan masalah ni kami bergegas ke pusara Nenek agak lambat skit tahun ni...Even waktu kalau dah tengahari skit kan dah kire panas yang amatla terik, kami bersyukur lokasi pusara Nenek di bawah rimbunan pokok rendang lagi rimbun, so tak berapa nak panas laaa....

Lepas bace Yasin dan berdoa, kami bergerak pula ke rumah Mbah Jumaaton di Flet PPR Kampung Kerinchi...Macam biase kami akan menikmati juadah favourite all-time, sambal goreng..Memang sume pulun habis sampai 2-3 kali la tuan rumah tu topup sambal goreng tu...Siap Cekgu boleh pesan kat Mama suh buat sambal goreng yang basah2 ala-ala cam kat rumah Mbah tu...

Nak crita pun takde ape yang menarik sepanjang Cekgu beraya nih, cume tahun nih Cekgu dah start bagi angpow raye kat budek2 ni...Tak banyak pun, ok-ok laa....Lepas dah beraya 2-3 rumah, kami pun balik ke rumah dah melepak terbongkang tgk TV...rancangan pun boleh tahan gak laa...Cume homework yang diberi dek lecturer tu belum lagi tergerak Cekgu nak buat...Malas nak mampus...Macamaner ek???Today is Thursday already, Susan dah sibuk mintak assignment....Aku satu habuk ape pun tak start lagi...Matilaa!

Oklaa, just nak show off skit gambar persiapan makanan untuk hari raya...Tahun ni sumer bende abah nak buat, lemang, rendang, nasik impit, pulut, ketupat...Everything inside..Matila nak terkejar nak setelkan semua dishes for hari raye...The last day of the puase memang a hardship day....



















0 Superb Comments!:

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png