A 2nd Visit To Kampung + Umbai...


Teka la buah ape ini?

Cuti 3 hari aritu, kami berempat ambik peluang balik ke Melaka. Memang dah lame tak balik. Rindu rasenye dengan suasana kampung.
Dah tu, amik la peluang untuk merasa ape yang ade kat kampung. Musim buah pon tak berapa nk jadi. Durian ade laa sket, tapi banyak yang dah ditebuk dek tupai. Siut.

Buah kat atas tu bukan buah mangga atau pelam. Tapi itulah buah kuini. Baunya lebih harum dari mangga, semerbak.
Boleh dimakan mentah atau dicampur dengan cili untuk dibuat sambal...
Perghhh...


Kat bawah ni adalah koleksi foto2 yang aku snap time round2 sekeliling rumah kat kampung tu...

Jenjarum Puteh + kupu2 kiut...

Bunge kuning (haha tatau name...) + kupu2

Bird of Paradise...

Red Jenjarum aka Ixora...

Petang tu, konon2la nak bawak famili jalan2 makan2 kat faveret spot kalau kat Melaka nih.
Ajaklah pi Umbai.

Actually ni 2nd visit laa...pi kedai yang direkomenkan oleh kengkawan; Paramesw*ra.
Dulu dah pi, bagi aku takde la sedap mane...oke2 je...

SO, pi kali ke-2 ni dengan harapan maybe better laaa...
Tapi malangnye...worse..!
Malas nak komen banyak2, tapi kalau nak pi carikla kedai lain yang berlambak kat tepi2, sebelah kanan yang dok menunggu kedatangan pelanggan.
Ramai yang menyinggah kat Kawasan Perindustrian Pernu aka Jeti Umbai ramai yang terus ke kedai Paramesw*ra ni.
Kesian kedai2 yang lain.
Aku rase kedai2 yang bukan Paramesw*ra ni lagi sedap kut??
Entah aku tatau.

akan melalui Melaka Sentral untuk ke Umbai.

Macamane nk ke sana??

Erm. kalau dari Highway, korg exit Air Keroh, carik ke Melaka Sentral.
Dari situ masuk ke highway Lebuh AMJ yang akan menghala ke Muar, Merlimau....
Ikut je, dan perhatikan sebelah kiri jalan utk signboard ke Umbai...
Masuk trafik light sebelah kanan, straight dekat 6 Batu, nampak landmark Esso, masuk simpang sebelah kanan.
Signboard yg kene diperhatikan ialah Kawasan Perindustrian Pernu, Jeti Baru Umbai...
Selamat mencuba...


Kalau sedap bagitauu kawan...
Kalau tak sedap bagitau kami...
Jangan dok kutuk dalam belog



Inilah kedainye....

Siakap 3 rasa....

Pencicah: 2 pilihan, air asam atau kicap...

ikan cencaru aka ikan jaket bakar...

sotong goreng tepung....

Abah berlakon dgn Mama...pura2 happy...huhuhu

Me and Lil Bro, Soi....

Beberapa dalil sebab kenapa aku tak berapa gemar untuk ke Umbai untuk kali ke-3 ialah:

  • Parking: kalau weekend susahnye laa nak carik...sempit kawasan tu.kalau kami pemandu MPV atau 4WD, lagilah susah nak cari parking sebab kenderaan terlebih panjang. parking adalah berbayar (walaupun tak mahal, tapi kalau sesak tu...memang nak menyumpah, memaki orang je dari dalam kereta.
  • Layanan: especially kedai Paramesw*ra ni, sangat2 selow-mellow. dan sistem pesanannya kdg2 tak sistematik. Kalau nak order air, kene tunggu dpt nombor yg akan kite dpt lepas order seafood. Ini terjadi pada kami tempohari. Kalau takde nombor, air akan ditarik balik, dan kene tunggu 1/2 jam lagi utk order yang akan datang. Ini pastinya akan memanaskan telinga anda, rase nak maki hamun jugak....
  • Makanan: seafoodnya bolehla dikatakan segar bugar. tapi order nak sampai ke meja makan kite kalau tgh ramai ambik mase berjanggut lamenya....anda akan berasa lebih "bengkek" kalau air yg diorder tak sampai2 sebab re-order dek kerana ditarik-balik dek kerana takde nombor order...What a f**king system...
  • Rasa makanan: sedap?? erm...entah laa...dah 2 kali aku pi, rase tomyamnya serba kurang...ape yg kurang, korg kalau pi, raselah sendiri...tokeinye pon boleh la rase tomyam korg sedap ke tak...dan semuanya dimasak kdg2 macam ala kadar je dek kerana nak kejar order yang berduyun2 masuk...dan wang yang kami kene bayar utk dptkan makanan yang "macam sedap" itu...herm...

Lain?
Takpe laa..aku simpan je laa dlm poket...

Kalau2 la tokei kedai tu terbaca entry curhat (curahan hati) aku ni, timbang2kan laaa....
Oke??
Selamat menjamu selera....

Kesian, terima kaseh....

17 Superb Comments!:

  1. salam...orang Melaka rupanya....dah tahu tak okey kat situ buat apa pergi lagi....dulu2 kita orang makan di gerai kenalan hubby...kalau tak tepon - memang lambat...tapi sekarang tak berniaga....last week jugak kita pergi kat Crystal Bay...kat sini okey...kalau nak tahu grai Alaa..Kasin -umbai tu tak berapa okey jika tak tau...kami pernah gak pergi gerai pertama...okey lah...tu member dari KL belanja...orang belanja bantai aje la kan...sebab ramai sangat orang tuju ke Umbai pada kami agak mahal...kat yang kami baru pergi tu okey! tapi kena sabo la menunggu 30 - 45 minit. Crystal Bay ni...kalau nak tahu jalan nak ke Umbai jugak...lepas Alai sikit turun jambatan kecik , perasan tak? belok kanan - terpampang pintu gerbang...cuba lah ke sana pulak

    ReplyDelete
  2. ooooo... ada kwn aku rekemen ke umbai gak... skan kami nk jalan dr kajang trs ke umbai sebab nk makan......


    seb bek x jadik...... er.. kedai lain camana?

    ReplyDelete
  3. ooo...kwsan baru ek??
    tepi jalan je ek??

    dekat sket berbanding umbai kan??
    tak masuk dlm sgt...

    tq for info...

    ReplyDelete
  4. cik zonaku, try kat crystal bay...
    cam puan sonata anak kancil ni ckp...

    jalannye sama mcm nk ke umbai..sejalan.
    even lebih dekat...
    try laa...
    nnti cite ngn sy ye??

    ReplyDelete
  5. Kat atas tu gambar buah apa eik?



    He..he...
    ...hmmm...terbau keharumannya.

    ReplyDelete
  6. sedapnya buah kuini... lama dah tak makan..

    ReplyDelete
  7. bau-bau kuini

    .
    .

    hurrrrrrrrrrrrmmmm.. smpi ke sini baunya.. ;D



    Kalau sedap bagitauu kawan...
    Kalau tak sedap bagitau kami...
    Jangan dok kutuk dalam belog...


    haruslah jujur dalam blog kaaan.... dah dikira menipu klu tak sedap tp kita kata sedap... berdosa tau... kan kan kan ;D

    ReplyDelete
  8. wah..gambau tu mengancam..tengok rupa saja dah sampai baunya..mmg sedap di buat sambal kuini..

    oo ada tmpt baru ek? klu cenggitu nanti gi melaka nak cube le makan kat situ...

    thanks for the info..

    ReplyDelete
  9. Ku Tak Sempurna
    btol jugak...
    aku jujur kan dlm nih??
    bukan nak hasut ke ape, cume curhat...

    secangkir madu merah
    haha...sampai ke sana baunye??
    hebat kuini nii...

    ReplyDelete
  10. buah kuini ni nampak mcm buah kelapa...

    ReplyDelete
  11. Anonymous
    ye ke?? tak laa..nmpk mcm kuini laaa...

    ReplyDelete
  12. salam cikgu..D90 dah turun harga..kawan sy beli tahun lepas, body shj, rm3000++..sekarang dah turun sampai minus RM1000!kena pandai carilah :) kat shashinki rm2495 rasanye..(tgh sale)..tapi tak sure sale tu on lagi ke tak..

    ReplyDelete
  13. CatlinaFly
    woah...mcm ade harapan je nih....huhuh
    boleh lagi kumpul duit...
    byknye turun..
    shashinki tu online ke??

    mmg teringin sgt dah nih..dok tahan2 je duit...
    huhuhu...

    btw, tq for info yea..

    ReplyDelete
  14. lama siot aku x singgah ke medan ikan bakar umbai ni. biasa aku singgah duyong or pengkalan balak je hehe :)

    ReplyDelete
  15. KNizam
    ak payah singgah kut...ko pi kt area alai...
    crystal bay ke ape name...
    katenye kat situ besh lagiii

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png