Kemaruk FB tak pudar lagi...

Aku pon tatau...
Napela demam kemaruk tu tak kebah2 lagi...ade sesuatu dah mandrem aku kut...
Takpe la, aku buatla update ape yang termampu yea...
Even isi dalam entry ni dah 2-3-4-5 hari lepas berlaku...(mungkin berminggu lepas)
Ok la daripada takde kan?

Ni entry raya haji yang lepas...lame la jugak.
Kebetulan nak buat kenduri doa selamat sempena Azam dah sihat dari kemalangan hari tu...
Dah lame pending nak buat, tapi tak boleh...
Sekali buat korban hari tu...

Banyak gile daging, smpai dibuat sup gearbox yg sangat2 berlemak tu...
Aku sikit pun tak jamah sebab aku bo layan...dorg serius ckp sedap...huhu

daging yang menunggu mase untuk dikurmakan...

memotong daging beramai2, even kekok sbb tak biase buat...haha

Kacau bro, jgn tak kaco...

Petang tu, aku ngn adik-adik aku kene gi ladang sembelih untuk melapah lembu..
Dah la tak biase, 1stimer lak tu...memang jenuh laa...
Penat dowh...
Dengan pisau tak berapa nk tajamnya...dekat senja baru habis melapah, balik umah dan terus potong2 daging nih untuk masak malam tu ngn kenduri esoknya...

Satu lagi cerita, akan datang keluarga aku akan buat satu Family Day di Port Dickson.
Dan aku pulak kne jadi chef de mission nye...
Banyak la pulak keje, lepas satu, satu...

Hari ni last day aku jage exam, disambung pulak dengan keje2 nk diuruskan untuk Family Day nih...

Sebelum tu minggu lepas aku dah go recce tempat tu...
Dah lame tak jumpe laut, bile jumpe hati aku melompat2, meronta2 cam nak terjun mandi je time pertama kali jumpe laut tuu...
Perasaan tu dah lame aku tak rase..

Inilah lokasinya....
pernah dikenali sbg Felda Semai Bakti Resthouse...

Lokasinya memang permai. Kirenya private area la jugak. Hanya orang yang tertentu tahu tepat nih.
Kalau mandi kat tempat2 awam. macam tak selesa bg sesetengah orang..
Lokasinya kat Batu 10, sejalan kalau nk ke banglo KWSP..

Rasenya kalau nk bermandi-manda dan berkelah kat sini cume dikenakan caj parking.
semua facilities cam bilik persalinan, surau mmg dah ade...
Tempat teduh untuk berkelah pun dah ade....kalau sampai awal takde la masalah nk berebut tempat nak berkelah...

Mase lepas kami recce tempat tu, lepas dah setel urus management, kami lepak2 tepi pantai.
Adela 2-3 orang anak India nih yang sibuk menghabiskan cuti sekolah di tepi laut.
Dorg berniaga hasil laut yang ditangkap...
Gigih btol dorg meniaga...

meraih hasil segar dari laut....

ade ketam kecik dan besar...10 ekor RM10...
ketam ni terlalu segar, kalau dimasak memanglah terlalu manis...

Ikan Yu pun tersangkut pada jaring yang dipasang...
Sape reti masak ikan Yu??

Perasaan bermain di tepi pantai, bermain di gigi air, merendam kaki dalam air laut (sebab tak dapat nak terjun laut; tak bawak baju lain) memang sangat mengasyikkan.


Kalau takde orang keliling memang aku terjun bolen2 je dalam laut...hahah



Lama dah tak berenang, lame gile...Sampai card lesen diving aku dah patah dah pun...
Sib baik fin ngn mask aku still oke...
Kirenya mase gi PD mase family day nnti memang aku bawak fin tuu...

bermain di gigi air...

anak India yang gigih carik duit poket lebih time cuti sekolah nih...

ketam tomey...

panoramic view...damainya...

Dah abis cite pantai.
Sabtu lepas kami bertungkus-lumus mengepack hamper...banyak siut...
50++ hampir...
Sib baikla tenaga kerja ramai...
Pagi sampai ke petang baru siap..

Aku yang jadi tukang beli barang ni jenuh jugak laa...
3 troli tuu...
Sib baik la cikgurizal sudi membantu....

kalerfool hampers...

Harapnya ape yang kami rancang akan berjalan dgn baik laa...
Banyak lagi urusan yang perlu disetelkan...

Okla, salam semua...
akan kembali dengan update yg lebih best...
Daaa....!

21 Superb Comments!:

  1. nyampah tul FB nie
    sebab dah ramai blogger yang dulu aktif sekarang dah 'lemau'

    ReplyDelete
  2. wah wah...akak ingat terlupa pasword..

    sampai begitu sekali sengat FB yer...

    ReplyDelete
  3. Jard The Great
    tu arr...aku pon lame tak singgah sini...

    pB
    erm..tu ar kak..
    skg nih dah kureng sket demamnya..
    kite tunggu dan lihat...

    kuina
    hahaha...fb punye keje la nih kak...

    ReplyDelete
  4. Betul la bro...sampai nak masuk raya lain dah...FB punya penangan la ye...!

    ReplyDelete
  5. Salam Cekgu BH....sebab tu Akak dah LUPAKAN TERUS PASSWORD FB....takut terjebak.....bukannya apa kesian kat keluarga...tak makan sebab asyik berkebun!!!!So kenalan FB...sorry....guna YM jer lah!!
    Adik nak cari ubat penawar supaya lupakan kebun kat FB ke???

    ReplyDelete
  6. aku harap ko akan lupa password fb ko nnt hahhaa. biar ko x dpt menanam mcm biasa. huh, biar ko gilakan blog mcm dulu :p hehe

    weh bolen2 tu apa? mengkut perhatian aku mcm naked ja. aku ni pk lucah je hahahhah.

    ReplyDelete
  7. Rugi ko tak makan sup gear box. Ko takut kalesterol ke?

    ReplyDelete
  8. syukurlah Adam dah kembali pulih.

    psst - ikan yu tu sirip dia buat sup sedap wei

    ReplyDelete
  9. Ass-salam cekgu
    Wah ...Best nya nak wat family day...kat PD pulak...huhuhu rindunya PD.
    Tahun lepas Family akak buat gak...tapi kat rest house d Blue Lagoon.
    Ape2 pun...Enjoy the gathering...Success!

    ReplyDelete
  10. adeh! apsal baru skang ko update citer raya haji ni. skang aku dah teringin nak makan daging dah.adeh!

    ReplyDelete
  11. salam

    lama benar tak update ye cikgu?
    nape penangan berfacebook makin kurang padaku?
    huhuhu..
    nanti nur bagi hadiah kat facebook.
    aritu tak sempat bls..

    ReplyDelete
  12. salam chekguBH, lama tak kemari...sebuk bermuka buku ek? akak pon sibuk berladang dan berkafeteria kat sana, sayang nak tinggal takot projek2 kat situ terbengkalai, nasib baik dapur kat rumah masih terus berasap..huhuhu...kalau tidak..lu pikirlah sendiri...

    ReplyDelete
  13. lama tak kemari...sebuk bermuka buku ek chekguBH, akak pon sebuk berladang dan berkafeteria disana, sayang nak tinggal takot terbengkalai...nasib baik dapur kat rumah masih terus berasap huhuhu...kalau tidak? lu pikirlah sendiri..

    ReplyDelete
  14. salam ziarah..
    jgn makan daging merah byk2...nanti dtg penyakit berganda. tp buat sup pun sedap!

    ReplyDelete
  15. Ketam oh ketam.. memang best .
    Sup Gearbox pun mantap..

    ReplyDelete
  16. perh..meriahnya chekgu..hik...

    manyaknya seafood...
    daratfood pun bukan main lagi..hahaha..

    ReplyDelete
  17. wah bestttt nyerrrr family day itew.. huhuhu

    tahun depan mungkin kami buat lagi family day! huhuhu

    ReplyDelete
  18. Salam kenal cikgu. cikgu tak minat sup GB ye.

    ReplyDelete
  19. haha..aku pun lama x lepak kat blog ang ni chekgu..skang dtg balik..hohoho

    **apa cer adik ag yg xcden tu..dah bole mkn dging korban??

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png