Give Thanks to Allah; MJ ke yang nyanyi?

Pagi tadi, konon2 aku "ter"jadi Jurulatih nasyid untuk aktiviti budak2 tahun 6 selepas UPSR untuk Majlis Tilawah AlQuran peringkat sekolah.
Dah tu, dorg belum training ape pun. Tanye nak nyanyi lagu ape, lagu ni yang dorg sibuk2 nak nasyidkan.

Give Thanks To Allah (versi MJ).
konon2nye laa...

Kenapa?
Alkisahnya inilah lagu yang dinyanyikan oleh arwah (arwah ke?) Micheal Jackson aka Mikaeel sebelum kematiannya dan selepas DiIslamkan...

Sila play video di bawah...




Aku tak pernah dengar pun lagu ni, tak terdengar pun cerita yang lagunya nyanyian MJ.
Dah tu, aku suh la dorg lagukan lagu ni. Erm, mungkin teknik nyanyian diorg tak betul, aku dengar lagu ni tak sedap. Terus bagi idea lain.

Tapi dorg still takmo terima idea lagu nasyid yang aku bagi tu, masih nak pakai yang ini.
Sudahnya, dekat 1 jam lebih takde hasil.
Lantak korang laaa..Malas aku layan budak hingusan yang bodoh sombong cemtu...
Huhu...


Aku pun bukannya bersuara emas, ataupun guru vokal berkelayakan nak train dorg..
Aku cume cikgu sains biase je...dan ade 2 period subjek muzik tahun 4 jujur. :P



website Zain Bhikha; bukan MJ kan??

Erm. Pendapat aku; ini bukan lagu nyanyian MJ, tapi nyanyian penyanyi asalnya, Zain Bhikha.

Kalau diamati, tona suara memang ade iras MJ, jenis suara kepit kan??
Tapi tak...MJ takkan nyanyi dgn accent yang fasih arabicnya...
kan??

Rumour yang cakap lagu ni nyanyian MJ, sekadar perasa yang ditambah dalam masakan.
Cuma sekadar menyedapkan makanan, tapi membahayakan kesihatan.


XOXO

gossip chekgu.

haha

*edited:
atas komen yang diberikan, aku rase aku tak patut macam memperlekehkan MJ.
Jadi, biarlah Yang Di Atas Sana yang tentukan statusnya.

Sebenarnya, yang penting ialah isi lagu ni. Tak kisahlah MJ yang nyanyi, Zain Bhikha ke yang nyanyi, atau si Kendil yang mendendangkannya...hatta Rjuna sekali pun yang nyanyi, mesej ketuhanan tu yang kena sampai. Hayati dan dalami.

Semoga MJ akan tenang dalam rahab.


23 Superb Comments!:

  1. cikgu..
    dorg ade idea lg bez arr tu..

    shh..jgn gosip~

    ReplyDelete
  2. green
    erm...lantak pi la dorg...

    su
    mmg bukan pon...

    ReplyDelete
  3. oooo gituu..aku pun ingat lagu tu MJ yg nyanyi..rumors tu dah tersebar luas r cikgu....

    **suro budak2 tu nyanyi lagu sepohon kayu dah la cikgu..lagu masyuk apa..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam cekguBaniHassim
    Bagus cikgu kupas tentang lagu ni ek...
    Memang michael Jackson ada nyanyi lagu ini in one of his performance...
    dan possible lah lagu ini bukan lagu asal dia...
    cumanye kita tertanya...apa masalahnye kalau MIkhael yang nyanyi...something islamic...dan pengaruhnya kepada fanatic fans dia...
    ini yang Barat geruni!
    i have article that proove kekuatiran ini...
    WallahHuallam.
    p/s Kak Hazeleyed suka bersangka baik...

    ReplyDelete
  5. ~attahrel~
    gosip je tuh...huhu
    erm, dorg nk lagu yG bajet besh2 je... :X

    ReplyDelete
  6. iT's okay what to let the children sing this song...whoever the real singer is not an issue here..let the children sing what they like...infact...will help them to improve their English as well...and my advice...better not discuss about the issue....since MJ is no longer alive to defend himself....Biar Allah aje yang tentukan segalanya .......

    ReplyDelete
  7. hazeleyed
    erm...tapi sygnye MJ dah tiade...
    btol jugak ape yg akak ckp...
    MJ tu pengaruhnye kuat...silap2 org boleh tertarik ke dlm Islam...
    erm, ade pro dan kons nye la kn??

    ReplyDelete
  8. Watierman
    erm, kak, mmg saye dah biar dorg buat decision nk lagu ape...huhu
    saya bukanlah pandai...

    psl MJ ni, maybe dier pernah nyanyi lagu nih...
    tpi bukan lagu asalnya...
    entah laa..
    may MJ RIP...

    ReplyDelete
  9. wah..cikgu dah popular mcm cikgu siti hajar kat AF tu je..dah boleh ajar buat bubbling....bluuurrr...hehehehe


    nyanyi ikut perut..hahaha

    kisah mj tu, tak fikir sgtlah.... dah meningal , itu antara dia dgn penciptaNya, kan

    ReplyDelete
  10. 2,3 tahun lps aku dpt lagu ni..pastu mati2 aku ingat MJ yg nyanyi..

    tp pas dia meninggal, ada satu blog yg cerita psl penyanyi asl then bg web penyanyi tu sendiri..

    tp bg aku lgu ni best gak..hehe

    cikgu ni lbh krg MPV kan..

    ReplyDelete
  11. Cikgu, kalau tak silap lagu ni memag lagu MJ... Saya ada terma msj yg kata lagu ni lagu dia... Tinggalkan alamat cikgu kat saya, nanti saya mail kat cikgu, ok?

    hafizul94@hotmail.com

    ReplyDelete
  12. yang boleh den confirmkan...ialah penyanyinya bukan Raj manikan (hero tamil) sbb dia pun dah meninggal lama....

    huhuhu

    ReplyDelete
  13. salam chekgu..

    budak2 cikgu...
    biarkan aje la..
    janji jgn langgar disiplin sekolah sudey...

    p/s:thun dpan start praktikum daa...

    ReplyDelete
  14. Yunus Badawi
    entahlaa YB...

    Kujie
    tu ar, kak...biar je laa ek??

    n@m@n
    MPV? versatile kann?? hehe
    lagu ni baru aku tau yg MJ nyanyi..
    betul ke tak, entah laa..

    Hafizul
    oke, prove me ur words..

    maza
    haha...lawak!

    Deqrum Laiel
    good luck yea....selamat menjalani life as a half-real teacher...huhu

    ReplyDelete
  15. suara tu ada laa... sipi2 MJ... tapi bukan kot... rasa macam penah dengar je suara ni kat lagu nasyid omputeh yg lain2

    ReplyDelete
  16. salam, berilah peluang budak2 tu pilih lagu apa depa suke - beri depa berlatih - kita pantau aje le

    ReplyDelete
  17. Shifu67
    tu ar...i thot the same thing as u...

    sonata anak kancil
    ye laa...skg dah bagi peluang...

    ReplyDelete
  18. ...yang best tu...kanak kanak and primary students kenal lagu ni sebab MJ...bukan Zain Bhika...
    diaorang siap download lyrics lagi...pass kawan2
    Yang penting...liriknya baik dan simple...sesuai utk kanak2.
    Kita ambil yang baik - baik aje lah ek...yang lain serah pada Allah.

    ReplyDelete
  19. hazeleyed
    betol kak...nyanyi dan hayati...
    dakwah jugak ni kan??
    dakwah melalui lagu...

    ReplyDelete
  20. aku terpanggil sebab nama Rjuna disebut2 dalam entry ini haha

    adik aku pon cakap MJ nyanyi, pasni leh la bidas hujah dia

    ReplyDelete
  21. Micheal Jackson aka Mikaeel mati selepas di islamkan..alhamdulillah

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png