Roti Uncle John (RUJ)...
Salam semua.
Semalam dan puasa hari ke-2 haritu, menu berbuka ialah: ROTI JOHN!
My 1st and ever done the Roti John.
Tak ade experience sebelum ni pun.
Jadi, first timer mmg tak berapa nak jadi but still edible...(tak matila makan, rasenye pun sedap...not bad :P) tapi second time semalam punye buka puasa jadi pulak...
Tapi kalau nak masak ni the main thing is the recipe la of course. Jadi, tanpa berlengah, pi la tanya cik google...
Tanya punye tanya, terjumpe entry kakjie pasal recipe Roti John hasil daripada perkongsiankasih resepi dari Puan Dina.
Jadi bile dah dapat idea ape bahan yg nak kene ade, pi la carik dan terus try buat.
Secara kasarnya inilah bahan2 yang diperlukan untuk menghasilkan roti uncle John.
Cara membuatnya:
Untuk penyediaan inti.
Daging burger yang sudah di"thaw" dihancurkan - boleh dikisar atau ditumbuk.
Gorengkan secukup masak dan letakkan tepi dahulu.
Gorengkan bawang besar bersama cili api yang dah ditumis tadi sampai bawang cukup layu.
Masukkan daging burger tadi dan gaul rata.
Masukkan serbuk perasa, garam, serbuk lada sulah, kiub pati ayam dan goreng sekejap sebelum tutup api.
Untuk penyediaan Roti Uncle John (RUJ).
Gunakan api yang kecil dan kuali leper untuk penyediaan RUJ.
Ratakan sedikit minyak di atas kuali leper.
Pecahkan 2 butir telur dan masukkan inti yang dah disediakan tadi.
Gaul dan taburkan secara memanjang ikut panjang roti perancis di atas kuali leper.
Tekapkan roti perancis di atas telur tadi.
Biarkan masak seketika dengan api yang kecil.
Dah masak, terbalikkan roti tu dan masak sekejap sebelum boleh diangkat.
Dah siap, bolehlah disapu dengan mayonis dan cili sos Thai Life tu...
Dah siap, ape lagi...potongla kepada 4-5 bahagian...
Dan hidang....
Siap!
psst! hidangan ini sesuai untuk 2 orang....
Aku bukanlah pandai sangat pun, cume nak berkongsi. Aku carik2 resepi RUJ ni kat cik google, tapi tak banyak jumpe...
Nak buat nih, time nak terbalikkan roti ni paling mencabar.
Sib baik aku hustler tang balik membalik nih...haha
Silap buat boleh hancur roti nih...
Huhu...
Tapi skang aku dah expert...boleh bukak gerai Roti John pun... Hahah :P
Sambil2 tu aku carik jugak sejarah dan asal-usul di sebalik nama Roti John, dan aku jumpa...
Macam boleh diterima, jadi aku berkongsi kat sini...
Semalam dan puasa hari ke-2 haritu, menu berbuka ialah: ROTI JOHN!
My 1st and ever done the Roti John.
Tak ade experience sebelum ni pun.
Jadi, first timer mmg tak berapa nak jadi but still edible...(tak matila makan, rasenye pun sedap...not bad :P) tapi second time semalam punye buka puasa jadi pulak...
Tapi kalau nak masak ni the main thing is the recipe la of course. Jadi, tanpa berlengah, pi la tanya cik google...
Tanya punye tanya, terjumpe entry kakjie pasal recipe Roti John hasil daripada perkongsian
Jadi bile dah dapat idea ape bahan yg nak kene ade, pi la carik dan terus try buat.
Secara kasarnya inilah bahan2 yang diperlukan untuk menghasilkan roti uncle John.
Bahan-bahannya ialah:
- 1 roti Perancis mini (dipotong dan disapu merjerin)
- 2 butir telur
- daging burger (ayam atau daging)
- 1 labu bawang besar (dihiris bulat)
- sedikit cili api di tumbuk (untuk mereka yang hantu pedas)
- 1/2 kiub pati ayam
- sedikit mayonis & sos cili (sos cili Thai Life is recommended)
- sedikit serbuk perasa; encik aji
- sedikit serbuk lada sulah
- sedikit garam
Cara membuatnya:
Untuk penyediaan inti.
Daging burger yang sudah di"thaw" dihancurkan - boleh dikisar atau ditumbuk.
Gorengkan secukup masak dan letakkan tepi dahulu.
Gorengkan bawang besar bersama cili api yang dah ditumis tadi sampai bawang cukup layu.
Masukkan daging burger tadi dan gaul rata.
Masukkan serbuk perasa, garam, serbuk lada sulah, kiub pati ayam dan goreng sekejap sebelum tutup api.
Untuk penyediaan Roti Uncle John (RUJ).
Gunakan api yang kecil dan kuali leper untuk penyediaan RUJ.
Ratakan sedikit minyak di atas kuali leper.
Pecahkan 2 butir telur dan masukkan inti yang dah disediakan tadi.
Gaul dan taburkan secara memanjang ikut panjang roti perancis di atas kuali leper.
Tekapkan roti perancis di atas telur tadi.
Biarkan masak seketika dengan api yang kecil.
Dah masak, terbalikkan roti tu dan masak sekejap sebelum boleh diangkat.
Dah siap, bolehlah disapu dengan mayonis dan cili sos Thai Life tu...
Dah siap, ape lagi...potongla kepada 4-5 bahagian...
Dan hidang....
Siap!
psst! hidangan ini sesuai untuk 2 orang....
Inilah hasilnya. Home Made RUJ.
erm, aku rase oke kut...lepas dua kali buat.
Testimoni dari sipelahap tukang makan pun oke...
Kalah beli kat bazar Ramadhan katenye....huhu
Testimoni dari si
Kalah beli kat bazar Ramadhan katenye....huhu
Aku bukanlah pandai sangat pun, cume nak berkongsi. Aku carik2 resepi RUJ ni kat cik google, tapi tak banyak jumpe...
Nak buat nih, time nak terbalikkan roti ni paling mencabar.
Sib baik aku hustler tang balik membalik nih...haha
Silap buat boleh hancur roti nih...
Huhu...
Tapi skang aku dah expert...boleh bukak gerai Roti John pun... Hahah :P
Sambil2 tu aku carik jugak sejarah dan asal-usul di sebalik nama Roti John, dan aku jumpa...
Macam boleh diterima, jadi aku berkongsi kat sini...
...... Alkisah waktu dulu-dulu, ada sorang mat saleh datang kesini untuk berdagang. Habis dia cari tak dapat jumpa lagi dia punya staple food. Kalau orang cina ada kuey teow, kalau orang melayu ada lontong dan mee rebus nye, orang india ada capati dan tose. Jadi, dia ke gerai and request sipegerai buatkan nye roti.... disalutkan daging. Waktu tu keju payah nak cari, lalu sipegerai tu gantikan keju dengan telur. Hasil nya si mat saleh tu enjoy betul. Kebetulan pulak, nama si mat saleh tu John. Jadi roti tu pun dinamakan Roti si John le.... roti john...Source: rossya ahd
out of topic kejap...
Kalau korang perasan, aku ade teman baru kat belog nih.
Kat side belah kanan tu...kiut tak??
Ade sape2 yang berminat nak masukkan dalam belog??
Ker nak yang version wanita sket??
Kalau ade gitau laa...
Boleh aku usahakan...Kalau takde, diam2 dah le.. :P
Oke, that's all...
Kalau korang perasan, aku ade teman baru kat belog nih.
Kat side belah kanan tu...kiut tak??
Ade sape2 yang berminat nak masukkan dalam belog??
Ker nak yang version wanita sket??
Kalau ade gitau laa...
Boleh aku usahakan...Kalau takde, diam2 dah le.. :P
Oke, that's all...
Wah.....kat sini pun ada rancangan masak-masak...
ReplyDeleteNak beritau KTS ni...ha..ha..ha...
Bravo cikgu....
Pandai masak anak bujang Pak Hassim ni rupanya!
xiiinam
ReplyDeletealaa...takyah la kecoh2 kak...
segan laa...
ni slot rancangan masakan.. leh buat tajuk bila cikgu bh masuk dapur
ReplyDeletenak cuba la kat umah..
sbb slalu nur buat dgn daging cincang..
ni nak try buat dgn daging burger lak..
i will inform the result
huhu..takut acara balik membalik ni jadi acara telangkup kuali..hikhik!
p/s: makin meriah blog cikgu.. cikgu, mcm mana nak highlight author's comment tu..?
boleh pos ke sini tak???nak rasa..hoho
ReplyDeleteNuR
ReplyDeletehuhu...meriahkan lagi sempena syawal nanti...
ade lagi nk buat ni...nak pasang lampu kelip2 lagi...
haha
try, jgn tak try...
erm, pasal highlight author's comment tu, saya belajar dari tutorial ien muncet...
ni haa...
http://muncet.blogspot.com/2008/09/modified-komen-pelawat-dan-author.html
kene godek2 sket...dulu masa saya buat maik mase jugak laa..
try dulu..ikut je instruction dalam tu...
dan saya cadangkan nur buat test belog...
tuk jadi guinea pig sblm apply kat real belog...
oke??
good luck...
n@m@n
ReplyDeletehaha...tak sempat post dah licin...
huuhh
aku pos bau je bulih ke? haha
ehh cam menarik je ni??..
ReplyDeletenanti nak kena cube gak ni..
bhn2 pun simple je..sng nak cari..:p
lapar la chekgu tgk gmbr tue..
adoiiiii..:p
terliur aku tinguk roti tuu.. huhuhu.. godaan betull ;p
ReplyDeletehahahaha.. cklah cklah...
ReplyDeleteaku dah jatuh cinta la ngan ko.... hihihi errr... ngan roti uncle john tu....
syabbas bette.. syabbas!!
.
.
lain kali kita berbuka dgn roti uncle john eh
Pandai giler masak..aku tak suka masak ar..kesian bakal isteri aku..
ReplyDeletesat sat nak hantar tuppaware ... isi penuh ya!
ReplyDeletesemlm akak pun makan gak tp tunjuk kat bazar aja la... 1/4 pun tak larat abes inikan pun 3 utk 2 orng makan... fuhhhh duduk tak bangun dah!
Two thumbs up for you la brother!
ReplyDeleteBagus betul cekgu inih :)
@--- Sueanne ----@
ReplyDeletekene cube Sue, mane tau lebih sedap..
Jard The Great
tergoda sgt ke??
ku tak sempurna
oke... ^__^
segan laa aiii...
imanshah
erm...aku tak pandai la...bese2 laa..
kalau ade isteri nnti ^__^ aku suh dier je la masak...
kalau dia penat baru aku tlg...haha
kuIna LadyInRed
erm, kalau takut duduk dah tak bgn, takyah duduk..
berdiri je spjg mase, hehe
erm, akak tokey tupperware ke?? :p
Kakak
ReplyDeleteerm...bukan ape, beli tak sedap dan tak berbaloi...
better masak sendiri...puas hati...
Roti John... sedap juga tu buat berbuka. Jadi cikgu kena pandao serba serbi hatta sedikit pun termasuklah memasak.. tak gitu Chekgu BaniHassim. :D
ReplyDeleteTokNabe
ReplyDeletebtol2...tapi Ku Tak Sempurna...
same mcm cik KTS... :P
kalau perfect sgt pon susah gak...huhu
salam..kecur plak tgk roti nih...cuba la antar sini sket bro
ReplyDeletearsaili
ReplyDeletedah tak wujud...
dah masuk dlm tembolok...hihi
nk anta pun, terlalu jauh, takut tangan tak sampai... :P
panjangnyerrrr..
ReplyDelete1st - ko memang superb laa bani . ko bukak kedai jual roti jon wehh sure hangat di pasaran wa ckp sama lu..
ReplyDelete2nd - cantiik menarik tertarik dgn widget salam ramdan ijau ko tuh..good job =) berminta gak..tapi buat tutorial la beb. ilmu lebeih baik disebarkan =)hehhee.
Sedappp....
ReplyDeletepandai ekkk Cikgu buat RUJ tu...
bagus...bagus. Boleh buat adik ipar nihhhh!!!
en_me
ReplyDeleteudah namenye roti JOHN, mustilah panjang sbb mat saleh...
kalau roti JOHAN maybe lebih pendek, stendet laa..
hahahaha
░♥si lampu neon♥░
1st: takmo meniaga laa...penat...makan sendiri je...
2nd: ade yg berminat...
insyaAllah, tutorial akan diusahakan...
Zyma Saad
huhu...segan laa...
wah chekguBH, taun depan boleh meniaga kat pasar ramadhan, hari2 aku datang beli...
ReplyDelete-
-
calon suami mithali ni..
Cikgu,
ReplyDeleteHat Off to you ... memang nampak mcm ROTI JOHN ..
hehhe
mujur tak jadi roti lain ...hihih
terer ya cikgu... lepas ni leh jual kat sekolah
secangkir madu merah
ReplyDeletemeniaga?? malas...
suami mithali?? tinggal tali je laa...
razifembi
T__T clap2 utk aku...
jual? tak mungkin kut...
suami mithali tgl tali je? hahahahahah hampes la lu..
ReplyDeletemeleleh air liur aku ni..
ReplyDeletelepas tu jgn makan nasi plak da r
ReplyDeletenanti kang...
hehe
mana nak beli roti panjang tu???
ReplyDeletehaih tgk roti john waktu tengahari ni mmg menduga betul, telan air liur jap, padahal semalam dh beli hehe
ReplyDeletelaku jugak roti ni jual RM 3 sebatang
░♥si lampu neon♥░
ReplyDeletewakakaka
haritz
lap sket tu...
joegrimjow
haha..
habis la makin gemuk klau tale nasik lepas tu...
pB
saya beli kat kedai jual makanan utk gerai berger kat 17 nih kak...
Rjuna
kat sini, sebatang 3hingget setengah...
gile ar, untung besar...
masa mula2 dapat resepi tu...keraplah buat
ReplyDeleteskrg ni..erk...nak buat kena buka blog nak cari resepi...hehe
Kujie
ReplyDeletehaha, alah bisa tegal biasa...
tak kisah laa, byk bende lain nk kene igt selain dr resepi roti john nih..huhu