Kenapa Aku, Kenapa?

Kenapa harus aku diuji?
Kenapa?

Sampai ke sudah, sampai ke laa ni aku masih didatangi satu demi satu ujian.

Aku penat la.
Penatnya.

Aku tak nak la cakap kat sape2...
Aku cakap dengan belog ni jea...
Dari hal sekolah, sampailah ke masalah lain yang datang bertimpa2, menimpa kepala aku.


Mujur ada family aku disisi. Merekalah pengubat segala duka.
Penawar segala lara.
Syukur aku ade mereka.

Aku pelik la, kenapa kadang2 orang tak berlaku adil dengan kita?
Aku pelik, kenapalah kadang2 orang ni tak bagi kerjasama yang akhirnya akan menyusahkan hidup kita...

Kenapa yea?

Kenapa sewaktu kita bersungguh2, bermati2an, mengerah jiwa dan raga, tapi dalam masa yang sama ada yang bersenang-lenang, berpeluk-tubuh dan akhirnya kita yang akan disusahkan?
Susah sangat ke nak bagi kerjasama?

Takpe la, biarlah aku yang tanggung semua ni selagi termampu.
Dah itu ketentuan aku.

END

jalur gemilang kibar banihassim

Kempen Kibarkan Jalur Gemilang Di Blog
sempena Kemerdekaan Malaysia ke-52
1Malaysia, 1Bendera


18 Superb Comments!:

  1. makin kita diuji dan makin kita pandai menghadapinya..

    baru leh jadi 'diamond' yg berkilauan.. ehehe.. proses diamond camner?? bukan melalui tekanan yg amat kuat dan berterusan??

    ReplyDelete
  2. Dlm hidup ni ade dua perkara berlawanan..ada org baik ada org jahat, ade benda susah ade benda senang, ada kasing sayang ade kebencian...mcm tu le...

    jadi cikgu bersabarlah...ambil yang positif selagi kita dah lakukan yg terbaik di pihak kita, selagi kita berbuat yg baik di pihak kita...ganjarannya bukan di dunia.

    ReplyDelete
  3. tarik nafas dalam-dalam......



    hembus......



    Astaghfirullahal'adziiiiim.....

    Dah...pergi ambil wudhu'....

    ReplyDelete
  4. kadang2 mmg kita akan rasa gitu. kuatkan hati dan semangat. talk to Allah and talk to own self.

    ReplyDelete
  5. Allah menguji sebab dia tahu kita boleh terima walaupun kita rasa kita tak mampu.
    Sangat sedih.. hampir semua orang pernah mengalaminya chekgu..
    teruskan hidup dengan doa dan kepercayaan bahawa segala yang berlaku adalah kehendakNya..
    percaya, yakin dan tawakkal..

    ReplyDelete
  6. Jard The Great
    Kujie
    xiiinam
    hayad
    Neeza Shahril


    terima kasih atas nasihat kalian semua...
    saya tahu, saya pasti boleh atasi.
    semua ni sebagai ujian...
    insyaAllah saya akan lebih kuat lagi...
    amiin...

    terima kasih byk2... :)

    ReplyDelete
  7. Kuatkan semangat..Insyaallah pasti ada sinar cerah di hujung kesabaranmu..

    ReplyDelete
  8. ujian yg dtg, tarbiah dari Allah..apakah kan sabar, atau pun sebaliknya (nasyid apa ntah tak ingat tajuk :p)


    semoga cikgu tabah menghadapi rintangan hidup

    ReplyDelete
  9. ruz
    insyaAllah...

    ~Cinta Cukulet~
    terima kasih...

    ReplyDelete
  10. mmg..kdg2 kita hampir jd putus asa..tp jgn terus2an mcm tu hingga kita gagal kawal emosi kita..org lain hanye bertepuk tgn..kuatkan tekad & azam pasti berjaya tanpa menoleh ke blkg lg..jdkan semua tuh dugaan & cubaan utk kita berjaya!

    "Cikgu pasti bolehkan!"

    ReplyDelete
  11. sabar ye awk...
    biasalah tu,mana2 pun akan ada orang macam tu...
    sy bukan motivator nak nasihat2 orang...
    tapi saya kalau saya ada sakit hati dekat sesape sy buat tak tahu ja.memang la sakit hati tapi nanti kalau buka mulut gaduh pulak kan...pastu satu lagi b4 tidur,maafkan orang yang kita marah tu...barulah esoknya jadi hari yang ceria.=>.macam dr fazilah kamsah kata...

    ReplyDelete
  12. tabahkan hati... cekalkan diri... insyaallah masalah pasti selesai.. xder masalah ibarat kopi tanpa gula, kari tanpa garam!

    ReplyDelete
  13. Begitulah warna kehidupan wahai sahabatku..semoga tabah dan berjaya melalui apa saja liku-liku hidup..hidup mesti diteruskan

    ReplyDelete
  14. Hidup tanpa ujian ibarat kopi tanpa gula..pahit sangat!!! saya suka cabaran dan ujian!!

    ReplyDelete
  15. su
    "aku mesti boleh!"

    ~keMBarAabdi~
    saya pasti, ini takkan jatuhkan moral saya...
    saya akan terus bangun...

    zonaku
    macam cerita almad albab la pulak, mcm ayat pak mertua ayawal tu je...hehe

    n@m@n
    ye laa...terima kasih...

    imanshah
    huhu..dalam maksud tu...
    bukan ape, bende2 ni kdg2 bende2 ni buat kite down kejap...

    ReplyDelete
  16. Hi,
    Sorry akak terlambat baca...
    Sangat setuju dengan 'Jard the Great'...
    Allah juga hebat menguji orang yang hebat...untuk meningkat kan lagiTaqwanya....
    Yang pasti...ckgu boleh. Diamond in the making...

    ReplyDelete
  17. ko rasa relieved tak lepas ko story semua ni kt dalam blog?

    or still rasa terikat dengan mereka2 yang baca blog ko?

    ceh,soalan takde kene mengena. :D

    since aku dah komen lambat ni, so.. camne keadaan sekarang? well, manusia ni mmg hobi suka menyusankan org lain.

    Allah nak uji kau, sebab DIA tahu ko boleh hadapi semua ni dengan senyuman (curi lagu dewa),sebab DIA lebih tahu ko mampu nak face dengan masalah2 ni.

    ko tahu perangai diorg mcm mana, lepas ni try jangan bg diri kita jadi mcm diorang. kita dah tahu sakitnya mcm mana kan?

    ini baru sikit Allah nak duga kita T__T manusia ni mmg sangat banyak perangainya.,

    ReplyDelete
  18. hazeleyed
    saya yakin saya akan boleh buat, dgn izinNya..
    ini semua ujian...
    terima kasih kak utk semua nasihat...

    yOnnA
    ye laaa...
    aku tau...skg ni takdela lega sgt...
    tp lega sket...
    kalau mereka yg berkenaan terbace, paham2 je laa..

    aku kalau boleh buat sendiri, akan aku buat sendiri...tak suke susahkan org lain...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png