Kalau dah dasar bajingan....bajingan jugak...

Sape la yang cipta virus ni ek? Sungguh menyusahkan betol...
Tak pasal2 orang tak bersalah menjadi mangsa.

Dah tu company yg buat anti-virus semakin hari semakin gemuk dengan duit hasil penghasilan courseware pemakan virus nih...

Hampeh, aku nampak seakan ade konspirasi disitu antara penghasil virus, malware, spyware or whatever it is dengan penghapus, pemakan, pengbuster virus ni semua...

Bukan ape, aku ni baru2 baru je dijangkiti virus autorun.inf yang menyebabkan sistem aku hancus...
Kena pulak kat laptop sekolah...Haduiii yaii....

Nasib baik aku buat backup atau ape2 yang patut...
Data UPSR, SAP Head Count, Data EMIS, SMM, SLaP etc banyak dowh dalam tu....
Satu lagi antivirusnya pun dah banyak menghancurkan data makhluk tuhan yang menumpang kasih kat laptop tu.

Pantang ade virus je, habis dimakannya file tu, tak bagi chance langsung...
Sampai aku pun terkena...
Kejam tak kejam la OfficeScan nih...

Dan ini rasenye bermula dari sumber satu PC kat ofis skolah aku tu laa..
Kat situla kilang penternak virusnya....
Habis disebar seantero dunia....

selamat tinggal sementara lenovo thinkpad..

Tapi nasib baik aku rase ia boleh diselamatkan dengan transfer data, aku kena carik laptop lain.
Laptop subsidi kerajaan ni terpaksa aku tinggalkan sementara waktu sebab aku tak boleh nak buat ape2, termasuklah remove virus tu, nak recovery balik tak boleh, nak buat rescue tak boleh....

Aku kunun2 nak buat sendiri laa...tapi sebab kunun2 kontraktor tu takmo kite terlalu banyak godek2 laptop dier, terlalu banyak restriction...

Kalau dibelek2 laptop ni, takde la hebat mane....
Dengan design yang tak menarik, bahagian RAM yang tak boleh ditokok-tambah, dengan tidak boleh di-recovery, dengan sound yang macam bisikan semut api, dan lain2 lagi yang aku tak puas ati.

Tapi laptop ni dah banyak jugak la berjasa...cume biasalah kita, kadang2 kita jarang mengenang jasa orang yang dah buat baik dengan kita kan? Tapi kalau orang buat taik ngan kite, walaupun bende tu remeh atau temeh, sampai ke mati kita ingat kan? Tak nak maafkan sampai mati kalau boleh...

Erm...tu laaa, benda dah nak jadi...

Sekarang ni banyak lagi kerja yang masih belum setel dan pending untuk disetelkan. Nak masukkan markah PaFa dan Peka, nak key-in and register UPSR 2010 secara online...
Banyak nye keje...
Nak UPSR lagi....Walaweh...Banyak kan??

Banyak kerja renyah yang kami, pendidik ni kena buat.
Dengan persediaan dan persiapan budak UPSR ni pon dah peningkan dan kusutkan minda.

Budak tak pandai, tak score cikgu yang pening nih...
Budak relaks je....Budak sikit pun tak gelabah, cuak dan ape sahaja....
Macam mane nak buat??

Takpe laa, kite tanggung, kita usaha....
Yang penting kita jangan putus harap dan putus asa.
Kalau mereka berjaya pun, kita tumpang gembira dan tumpang kembang-kempis hidung kan?
Takpaa laaa, kite terima...kita redha..

Biarlah DIA yang membalasnya....

Ok laa, sampai sini dulu...
Selamat tinggal sementara Lenovo ku itu....

21 Superb Comments!:

  1. huhu..cian kan kita ni cikgu.
    budak tak score, kita juga yg disalahkan...
    stress dgn budak, stress dgn kejar target sekolah, stress dgn sekolah, stress dgn ibubapa lagi.. hukhuk!

    mau juling mata mcm ni... :@


    tapi disebabkan minat, kita telan je la.. kan?

    ReplyDelete
  2. cigku donlod benda yg bukan2 kot..kes tu dapat virus..:?
    **virus mmg sesuatu yg menyakitkan hati..pasti!!

    ReplyDelete
  3. pakai jenama apple...langsung tak ada virus.

    ReplyDelete
  4. hadoi laaaaa...

    PC kat opis ni pun mcm dah kena serang virus...
    masuk ni dah kali ke 4 aku cuba pos komen kat ko...


    mmg bajingan betul virus2 ni...

    kawan aku kata, klu tak nak kena serang ngan virus, jgn online...

    mslhnya, skrg ni semua kerja kena online...


    sabar je la cikgu...

    ReplyDelete
  5. Kalau tak der virus maka takder lah bisness IT ni..huhu.bagilah geng2 ANTIVIRUS carik makan!!!hehhe

    ReplyDelete
  6. Btullah...pc kat skolah mmg slalu dok sebar virus autorun.inf ni...nasib baik slama ni dpt cover lg...tak tlepas ke laptop pribadi...

    Tiap kali lpas guna pendrive kat pc makmal skolah... masuk je kat laptop sure menjerit punya dgn virus yg satu ni.... tension tul dbuatnye.

    ReplyDelete
  7. hahaha. virus ni mmg tahap lahanat weh. aku meluat gila!
    pc aku ni pon byk gile virus. ntah ape2 ntah nama.aku biar je. x kuasa nak p format balik. pastu nak kene install mcm2 balik aaa!

    ReplyDelete
  8. klu spray dgn ridsect @baygon mati tak?

    ingt tak pc akak dok kena virus dulu.. tup tup bila renew aje lesen terus clear... mcm ada kompirasi lak pencipta virus dgn pencipta antivirus.

    ReplyDelete
  9. a'ah memnag virus ni menyusahkan orang...
    tak pa,sabar ja la.ada hikmahnya...=>...

    ReplyDelete
  10. memang mereka yang cipta dan mereka yang rawat.. duit kita yang ralat...

    ReplyDelete
  11. NuR
    ye la cikgu...takpe laa...
    dapat pahale kan?
    kalau ikhlas lagilah byk kite dpt...

    ~attahrel~
    erm...takde laa...
    ini dari thumdrive yg dicucuk dlm pc skolah...
    skolah mmg tmpt ternakan virus berjaya...

    ONE ZABA
    ye ke?? sure??

    ku tak sempurna
    erm...ye laaa..
    aku sabar la nih...

    Jard The Great
    erm..itu yg dibekal oleh supplier laptop nih...
    nk remove pun takleh...

    imanshah
    dorg carik makan cara cemni tak aci laa...

    ReplyDelete
  12. Eyna's
    erm...ni virus common nih...

    yOnnA
    kalau biar pun susah gak...
    lagi byk membiak susah gak...

    kuIna
    baygon ngn ridsect tak lut la kak...
    kene pakai racun rumpai kut...hahah
    mcm ade konspirasi nih...

    ~keMBarAabdi~
    huhu...ade silver lining la nih??

    Abiey69
    btol laa...tapi dah terpakse...

    Yunus Badawi
    itu lain cerita YB...huhu

    ReplyDelete
  13. Teringat nak pakai os linux tapi agaknya semua aplikasi utk sekolah tak leh pakai... lagi hancus.

    Cuma berhati2 dgn segala file yg masuk dlm laptop tu..... scan dulu.

    ReplyDelete
  14. TokNabe
    erm...dah scan, dan sblm ni ok je, siap kene makan file yg infected tu ngn scanner virus...

    tp kali ni berjaya menerobos masuk pulak...
    malang la pulak...

    ReplyDelete
  15. Cekgu!
    SAYA SANGAT SUKA ENTRI CIKGU KALI NI.
    Dalam banyak-banyak entri, entri ni yang paling saya suka. Sebab situasi kita sama. Situasi tugas SMM, saya kena buat. (Dah hantar data berakhir 30 Jun belum? Saya pernah kena kes virus mcm ni Feb 2008 tahun lepas. Syukur ada back-up data di pc utama pejabat tapi jauh tak di-update datanya.. Sakit seminggu upgrading SMM kena buat keje dua kali..

    Erm, EMIS, SMM, SAP dll cikgu yang handle? Tak terover workload ke..? Takkan takde AJK lain?

    ReplyDelete
  16. Kakak
    actually saya buat SAP, Headcount dan bende2 berkaitan dgn UPSR...
    UPSR itself dah byk bende kene buat...
    dan nak buat pendaftaran online UPSR 2010 ni lagi...
    Tuhan je yg tahu bebannye..

    SMM cikgu SMM buat, dan EMIS cikgu data buat...

    tak termasuk p&P...
    takpe laa...kite teruskan dan bagi komitmen..

    ReplyDelete
  17. Oo saya tahu cekgu adalah salah seorang Setiausaha Peperiksaan. Berdasarkan tugas yang cikgu nyatakan tadilah..

    Hm boleh risikkan tak, Cikgu SMM skola cekgu berapa waktu mengajar dalam seminggu..?

    ReplyDelete
  18. hmm apakata cikgu bunuh virus itu dengan kaedah terbaru dan terkini.. kira mcm vicious punya kaedah ler hehehhe

    erk! contoh guna penyakar tak pun cangkul! Cikgu cangkulkan lappy yg dah kena virus itew.. hehehehe

    kendian tanamkan kat belakang rumah gitew.. wakakaka

    glups! jangan marah aaaa

    ReplyDelete
  19. Kakak
    erm...tak silap saya, masanye same je macam cikgu lain...
    cikgu data tu yg 16jam je...
    nape??
    kakak cikgu data ke??

    maza
    kalau rete sendiri dah taula nk buat camne...
    ni rete skolah...tu yg leceh sket tu...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png