Hikayat Seorang Guru...

Sekuntum mawar buat mereka.
Jamuan PIBG buat Pendidik SK Seksyen 24.

Nak ambik kesempatan, sempena dengan hari yang diciptakan khas buat mereka yang digelar dan bergelar pendidik; sebuah nukilan puisi bermakna dari Allahyarham Sasterawan Negara.
Dalam dan menyentuh puisinya.
Hayati.

Guru Oh! Guru

Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Align CenterPanggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Usman Awang - 1979


Hari ni ade sambutan khas dari PIBG buat warga SK Seksyen 24. Kami dapat makan dan suprise buat mereka yang menyambut ulang tahun kelahiran dalam bulan mei ni.

Kami kenyang, tapi masih serabut. Serabut dengan segala macam perihal sekolah. Biasa.
Esok sambutan sebenar Hari Guru.

Guru Pembina Negara Bangsa.

Kami ada LaDaP esok. Masih ade Poco2 pagi esok. Seawal jam 7.30 pagi. Nak join??

Ade slot, ade ceramah, ade pok-pek2 dsb.

Aku salah seorang antara mereka yang akan pok-pek2 esok...Tak pernah buat lagi.
Takpe, aku buat macam biase je laaa...

Dan, dalam kepala otak aku nih tengah dok pikir pasal sambutan Hari Guru kami Isnin nih.
Bile kepala dok pikir segala macam bende, muke mulalah berubah jadi cam ta*k.
Dan sesetengah yang tak suke aku, aku takleh nak buat ape.

Aku belum pon setahun bergelar cikgu. Belum cukup. Interview dari Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) pun belom lagi.
Tapi cukup kuat dugaannya yea??

Takpe laa..kite tak boleh expect semua orang nak suke kat kita.
Dan kite tak boleh nak puaskan hati semua orang.

Biarlah orang nak cakap ape pun. Yang menanggung kite. Mungkin sikap aku yang buatkan aku merasa susah cenggini.

Takpe laa...
Aku belajar dari kesusahan, satu hari nanti baru senang kan? Sape yang tahu....

Diam, tak bererti kite takmo bertanya. Tapi kadang2 ade bende yang membuatkan kite rase kita tahu.
Takpe laa...

Aku lemah. Aku lemah dalam menjadi ketua. Memang betul...
Aku tak cukup lagi skill...bukan masenya nak mendabik dada bile diri sendiri merasa susah.

Pada siapa nak mengadu kalau dalam konteks keje yang kite tengah buat skang ni?
Pada kawan2 je laa...
Kalau kawan2 takde, aku mengadu padaNya je laa...

Ade jugak yang dok sound aku, takpe...
Sound secara nyata atau tak nyata.
Sekurang2nya aku taulah mane khilafnya aku.
Aku tak sempurna...

Nikmati sepinggan nasik minyak. Not bad la...

Okelaa...

Selamat Hari Guru buat mereka yang bergelar pendidik.
Buat mereka yang bergelar mualim...
Semoga kita dirahmatiNya. InsyaAllah...

Kita berkhidmat dengan ikhlas, dan hanya mengharap balasan setimpal dariNya.


40 Superb Comments!:

  1. biasa la benda cenggini. tambah plak freshi. aku dulu pun cmtu gak. tp jgn bg muka sgt. sesekali tu kena height pich sket...

    ReplyDelete
  2. fauzi
    takmo aku high pitch sgt, nnti org makin benci..
    takmo aku jadi cikgu yg dibenci...

    aku sabar, takat yg aku mampu...
    sabar tu kdg2 membantu...
    insyaAllah....
    peace!

    ReplyDelete
  3. tabahkan hati... ko boleh aku tgk.

    ReplyDelete
  4. fauzi
    tenkiu...aku cube..dan aku biasenye boleh bersabar...
    ok jea...

    ReplyDelete
  5. selamat hari guru cekgu BH.. jasamu sangat besarrr...

    ReplyDelete
  6. Selamat Hari Guru hari ni!
    dan selamat menyambutnya Isnin ni.

    ReplyDelete
  7. Selamat Hari Guru! =)

    Suka bunga tu. Cantik.

    Awalnya sambut hari guru. Budak sume dah abeh exam eh? huhu. Lapa pulak tengok nasik tu. ohoh. dah malam. diet. diet. =p

    ReplyDelete
  8. juelee
    kite sekadar menjalankan tugas dan amanah yg dipikulkan...tu jea...

    Yunus Badawi
    tenkiu YB...

    Nadia Yuna
    selamat hari guru gak utk NY...
    lapar ke?? meh aku belanje, nak??

    ReplyDelete
  9. slmt hari guru bro. aku cuti hari ni. lalalalala.. :)

    ReplyDelete
  10. Selamat Hari Guru, chekguBH!~ p/s: ohh, sy pun ade LADAP ari nehh.. hoho.. borkojolah kito sekueknyo..

    ReplyDelete
  11. Selamat Hari Guru buat Cikgu Bani Hassim. Moga terus suksess dan berdaya maju untuk mendidik anak bangsa menjadi insan yang sempurna.

    ReplyDelete
  12. "cikgu cikgu cikgu...
    kenapa muka cikgu nampak bulat sekarang??" tanya seorang murid tahun satu kepada chekgu botak.


    "sebab hari2 ada mesyuarat... muehehehe.. nyum nyum nyum.. membazir amalan syaitan"
    Jawab chekgu botak dengan mulut yang dipenuhi 3 biji karipap.


    Murid tahun satu yang kebingungan dan ketakutan itu pun berlari meninggalkan chekgu botak yang sedang ketawa dikelilingi 4 pinggan kuih karipap utk dihabiskannya.. ada lagi... Sekawah nasi minyak.. Sebesen ayam masak berlada... Air 7 jag...
    Huiihhh.... bila lah nak abis makan ni!!


    .
    .
    .
    .

    pssstt... jaga makan! jaga makan! jaga makan! tak sedap mknn kat meeting tu.. betul!!



    hik hik hik..

    SELAMAT HARI GURU, chekgu!

    ReplyDelete
  13. nak join poco ..

    online yer... pasang cam..

    selamat hari guru..

    ReplyDelete
  14. biasala...kalau kita buat kerja, adalah yang tak betul sekali sekala...
    tapi kalau tak buat buat kerja, memang tak akan buat silap selamanya...
    Belajar dari pengalaman....jgn pedulikan apa orang kata! Yang silap kita betulkan. Kalau tak betul juga...biar dia sendiri yg buat....
    boleh gitu??
    SELAMAT HARI GURU!!

    ReplyDelete
  15. iez pnah kene pelempang dgn cikgu sains iez, tp disebabkan pelempang tu, spm sains iez dpt A1 hoho so sape2 yg nak dpt sume A1, kebaskan muka mintak polempang kat sume cikgu hoho

    ReplyDelete
  16. selamat hari guru cikgu..

    tabah la hadapi sumer.. komunitii cikgu cikgi memang mcmtu. bila ada yg tak kena, cepat je dpt respon.. bila yg kena, tak pula dpt respon secepat tu.. tul kata cikgu, sbg org baru ni tak elok kalo kita high pitch. selagi benda tu tak memudaratkan kita sgt, afdhalnya kita berdiam diri.. berdiam diri tak semestinya kita kalah atau cepat mengalah...

    chaiyok2... !

    ReplyDelete
  17. selamat hari guru cekgu...moga dirahmati Allah selalu

    ReplyDelete
  18. selamat hari guru ...mengajar lah seikhlas hati :D

    ReplyDelete
  19. selamat hari guru kepada semua guru di malaysia ni.. dan selamat juga kepada murid2 yg di didik oleh guru2 yg berkelibar..

    ReplyDelete
  20. Selamat Hari Guru chekguBH, nama sebenar cikgu apa ya?

    aku tau Bani Hassim jer, bukan nama sebenar kan

    ReplyDelete
  21. selamat hari chekgu..
    selamat hari chekgu..
    selamat hari chekguuuu...BH...
    selamat hari cikguuu...

    (teruskan berbakti demi anak bangsa bro!!!)

    ReplyDelete
  22. SELAMAT HARI GURU!

    ~senyum slalu~

    ReplyDelete
  23. Salam...
    Moga kita tabah dan sabar dlm meneruskan perjuangan guru2 kita yg terdahulu.

    Slmt hari guru

    ReplyDelete
  24. Mak cakap CIKGU mcm MAGGI,
    makan masa susah
    ayah ckp CIKGU mcm SEEKERS
    menakutkan
    atuk ckp CIKGU mcm ASTRO
    macam2 ada
    tapi anak jiran aku ckp
    CIKGU mcm L'OREAL
    kerana dirimu begitu berharga!
    SELAMAT HARI GURU .....! :D

    ReplyDelete
  25. Guru ..
    dalam ajarnya ada harapan ..
    dlm tegurnya ada doa,
    dlm marahnya ada syg ..
    dlm tangannya kita terbina ..
    berbahagialah menjadi seorg guru ..
    SELAMAT HARI GURU ...

    ReplyDelete
  26. selamat hari guru....:-)

    leks kawan...kalau semua org suka kita, diorg akan sentiasa puji kita. kalau semua orang tak suka kita, mereka asyik cari salah kita. jadi, elok lah ada yg suka dan ada yg tak suka.. sbb baru la seimbang. kita tau mana kekauatan dan kelemahan kita...... :-)

    "Bersedia melangkah megah
    Walaupun sukar baktiku curah
    Demi mu ibu pertiwi
    Sumpah ku lafaz janji kukota"

    laluan seorang guru kan sukar... sukar mcm mana pun tetap kena tempuh demi janji yg dah terlafaz... gud luck k....

    ReplyDelete
  27. di kesempatan ini... sbb aku berada di opis dn dpt online...

    aku nak ucapkan Selamat Hari Guru!!! ehehe

    ReplyDelete
  28. selamat hari guru.. semuga terus menjadi guru cemerlang

    ReplyDelete
  29. selamat hari guru weh! lawa seh bunga tu :)

    ReplyDelete
  30. SELAMAT HARI GURU CIKGU!!!!!



    SEMOGA TERUS MENJADI CIKGU SUPERB!!!!!

    ReplyDelete
  31. TUMPANG LALU UNTUK Pengomen di atas tu:
    Hari-hari ada mesyuarat.....lagilah cikgu kurus?

    He...he...he...

    Kau ingat mesyuarat guru kat sekolah tu ada sesi makan-makan ke?
    Kekadang kami tak sempat makan pun sebab kena mesyuarat.......Ya dik, cikgu kena mesyuarat okey! Bukan jamuan portluck atau yang seerti dengannya! Mesyarat adalah sebahagian tugas rasmi cikgu.



    Hambooooooi. Cubit karang!!!

    ReplyDelete
  32. Lupa tadi nak pesan, ambil gambar event byk2 ye, dan kalau rajin buatla entry khas ttg sambutan hari esok.
    Saya klu part2 amik gmbr ni selalu teringat page blog cekgu dan hati akan kata "klu ada masa nak ber blog sakan mcm cekgu BH kan best, glemer skola aku.hehehe."

    SELAMAT HARI GURU. Tahun pertama sambut kan..?

    ReplyDelete
  33. Terimakasih atas semua ucapan di atas...
    aku sangat2 hargai...

    cume kene diingat, tugas guru tak semudah yang disangka...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png