Soal Hati...

Aku jarang bercerita tentang hati dan perasaan dalam ni kan?
Kenapa? Aku ni R2D2 ke? Tak de perasaan?
Aku nampak macam tu ke?

Herm, tak lah. Aku pun ade perasaan jugak. Aku sedih bile tengok orang lain bersedih. Aku irihati tengok orang lain berpasang2an, dan bercintan-cintun, aku masih sendiri. Biarlah.

Cinta tu; katenya tak akan datang kalau tak dicari...Dan tak akan datang kalau tak ade yang memberi...
Gitu?

Alkisahnya; hari ni, aku dok penat jugak la, bukan aku je, parent aku pun dok berpenat lelah hari ni dok merewang kat rumah jiran aku ni. Si Kakak punye wedding bersekali dengan adiknya punye engagement.

Ironinya, si Adik ni pernah hendak dikenen2kan dengan aku; sejak dulu lagi. Mak budak ni sangatlah (katanya) suka dengan aku. Makciknya yang jugak jiran dan kawan baik mak aku pun sangatlah suka dengan aku. Aku pun tatau ape yang istimewa pada aku sampai jadi macam tu sekali.

Kisahnya, kami bersekolah rendah sekali, sehingga darjah 6 pun satu kelas. Masuk sekolah menengah, dier ke sekolah agama tinggi dan aku ke SMKA. Jumpa balik mase di matrik dan berterusan ke U. Memang dah macam jodoh. Tapi aku layan dia macam biase.

Cume mungkin aku perasaan dia ade perasaan dengan aku, mase U, tapi tak diluahkan. Lebih kepada digembar-gemburkan dek mak dan makciknya itu. Korang pun dapat bayangkan kut. Mak dan makcik budak ni harap sangatlah kalau aku dapat jadi menantu anganan-mereka.

Faham tak setakat ni jalan cerita aku?

Tapi dek kerana aku yang macam dingin dan seakan tak bagi signs of replying her "love"- if I can it as love. Bukan aku dingin sebeku ais, tapi aku tak nak terburu2. Tu je. Lagipun aku tak suke bagi harapan palsu. Kalau suka cakap suka, kalau tak, just say it so.

Macam drama swasta sepanjang beberapa tahun di U dan selepas habis U sampailah ke la ni, saat budak ni macam "terpaksa" bertunang. Aku cakap macam drama sebab, walaupun aku tak bagi signs of replying tu, mak aku berserta macik dan mak dier selalu berhubung. Tanya khabar dan updates aku...dan mak aku berfungsi sebagai posmen penyampai mesej...

Si D ni sekarang sambung master...
Si D ni sekarang dah nak habis dah...Ko tak de telefon2 dier ke???


sampailah satu saat berita ni terpacul...

Si D ni dah nak bertunang dah, ko tau??? Dengan Si A, ko tak kenal?


Aku mencebik...Mungkin aku tak kenal. Kalau tengok muke, mungkin kenal kut...

Dia (bakal tunangan Si D) kata dier kenal ko...

Herm, aku nak kate terkejut atau tak, macam ye macam tak....
Dan hari ni mase terserempak dengan cik D tu, mase sedang sibuk menanggah kenduri yang ramai sangat orang dan meriah tu, kami bertegur "hai" dan aku tak reti nak bagi reaction ape.

Dan lepas kenduri tu, dalam letih2 tu, mak aku sempatla bukak cerita.

Makcik dier tu mane suka sangat dengan Si A tu, lawa lagi Si H tu (aku la tuh)...(dan aku rase ade sebab2 lain laa...)


Aku tak bagi reaksi. Aku menjawab pendek...

Dah dier suka ma, nak buat camne....


Khabarnya, ikut cerita mak cik dier; Tunangannya yang beriya2 nak masuk meminang, nak cepat2, mungkin takut jatuh ke tangan orang lain (mungkin aku). Dan mak dan makciknya dan mungkin tuan punya diri pernah tercerita atau sengaja cerita pada Si A (tunangan Si D) yang dier ade pesaing...pesaing yang dah lame bersaing (mungkin aku la tu), tapi dalam diam...

Maksudnya, cinta hanya di radio di awangan. Tak pasti atau pasti.
Yang aku kesian, mak dan makciknya macam separuh hati dengan pertunangan dia. Itu yang aku rase. Dan begitu jugak dengan mak aku. Aku? Aku tak pasti. Tapi aku rasakan dia memang bukan untuk aku. Bukan aku memilih, tapi ade sebab lain, barangkali.

Si D memang baik, bertudung lebar, pandai amik hati mak aku, hormat orang tua, sopan santun dan cukup muslimah. Mungkin pandai masak, sebab selalu jugak spagetti atau makaroninya sampai ke dapur rumah aku, untuk dirasa dan di"beli jiwa" olehnya.


Dah la, tutup cerita. Dia pun dah jadi tunangan orang, maksudnya aku kena carik orang lain lepas ni. Haha, macamlah aku beriya sangat carik sebelum nih. Tapi tu laa...
Semoga kamu berdua berbahagia sehingga ke jinjang pelamin dan aku akan menjadi penanggah di kenduri kawin korang pulak, satu hari nanti.

Sudahhh. Ini bukan entry hati lara ok?

Selamat kembali ke sekolah esok.

ps: ade tukang urut batin pro tak sini, badan ai ni sengal2 lagi laa... Kan bagus kalau ade orang nak urutkan badan ai ni...


53 Superb Comments!:

  1. lain lak entry cikgu BH arini.
    teruskan mencari cikgu.. ape yg ALLAH tetapkan mungkin terbaik utk cikgu.. ok juga,bercinta di awangan. jgn bercintan cintun di daratan tetiba tak jadi. parah hati..

    ReplyDelete
  2. NuR
    sekali skale nur, kite bagi entry sedih...
    kununnye...

    ReplyDelete
  3. salam..baru first time datang sini.datang dari teratak nurani..hehehe..soal jodoh kadangkala memang dekat dengan kita..teruskan mencari..

    ReplyDelete
  4. hidup tak selalunya indah
    lagi tak selalu cerah


    sumer org ada cerita sedih tersendiri...
    amik pengajaran atas kisah2 yg dibingkiskan...

    ReplyDelete
  5. erkk tak kuar plak komen aku tadik..

    moralnya : if suka cakap la, n diam tak bermaksud suka, kdg2 diam tuh maksudnya tak suke tp org la tak paham2.hehehhe

    kadang orang-orang tua yang lagi beriya kan, padahal kena kenen dan dikenen takde apa2 kan...

    aku ade baca satu buku nih,lebyh kurang sama gak cite nih. sampai parents jiran tuh sibuk kata minah nih siap create boyfren imaginary lg sbb their son nak kawin. Padahal mmg betul dia ade bf n dia tak suke langsung kat mamat tuh

    cite ape ntah `confession of a shopaholics' kot
    heheh over panjang komen kali nih

    ReplyDelete
  6. abrar
    salam abrar...
    nak jadi kawan baru aku ke?? kene bace lagi blog nih..
    ni sekali sekali je aku buat entry yg jiwang cenggini...
    huhu..

    NuR
    cerita ni takde la sedih mane...biase je...
    dan aku sekadar nk bercerita...

    ReplyDelete
  7. jangan lupa hantar kad nanti cekgu ek. hehe :)

    ReplyDelete
  8. penyapubaru
    hati dan perasaan ni mmg undpredictable...
    kite tau org tu suke kat kite, tpi kite tatau camne nk zahirkan "kamu hanya kawan biasa..."
    huhu

    ReplyDelete
  9. KNizam
    hantar kad?? bilenye??
    kad raye bulih laa...
    haha

    ReplyDelete
  10. Chekgu,

    Kalau bukan jodoh tuh, buat camner pon takkakn jadi
    Tapi kalau dah jodoh. tak buat aper2 pon jadi
    Soal ajal, jodoh maut tuh di tangan tuhan,
    cuma cepat atau lambat jer...
    jgn risau....

    ReplyDelete
  11. memang datang mencari kawan, cikgu.tengah nak baca blog cikgu.memang superb...hehehe :o

    ReplyDelete
  12. Hehehe, sabo2. jodoh masing2 dah ada.

    ReplyDelete
  13. HappyDoc.com
    btol tu...
    cepat atau lambat...

    abrar
    eh, takle...biase2 je nih...
    thanks ye dtg singgah...
    ko pakai blogmas ye??
    pasal ape tak pakai blogspot?

    hayad
    aku tak kisah sgt...
    cume kesiankan si D tu...
    tu je...

    ReplyDelete
  14. Kalau mmencari, tak nak menyambut tak dak gunanya jugak bro.

    ReplyDelete
  15. TokNabe
    tu satu lagi...aku pun tak sure lagi laa...
    camane nk ckp ek...

    ReplyDelete
  16. Yg penting dik...doalah gini selalu:
    Ya Allah Ya Muhaimin...jika aku jatuh hati,izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya terpaut padaMu agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu...

    ReplyDelete
  17. Muslimahsolehah
    saya amin kan je ye...
    amiiin....

    ReplyDelete
  18. layannnnn.. : )
    best jgk asam garam pencarian jodoh ni..haa,tapi ada gak jodoh yang tak perlu dicari..ia akan datang sendiri.. dan ada juga yang menuntut usaha yg lebih..

    ape2 pun moga kita semua bahagia dlm suratan jodoh masing2.. : )

    ReplyDelete
  19. hermmmm aku faham perasaaan cikgu ni... hermmm ... dah dah.... open new book... banyak lagi bunga di taman... :D

    ReplyDelete
  20. ala cikgu ingatkan dapatla makn nasik minyak cikgu....

    tapi apa apa pun semoga dicepatkan jodoh mana tau one day akan terjumpa jugak

    bunga bukan sekuntum berjambak banyaknye cuma kena cari yang boleh tahan lama..

    ReplyDelete
  21. haha... aku rase ko tak pasti perasaan ko sbb mmg dari awal takde chemistry la....

    rileks la bro.. ko kena jumpa ramai org nih.. baru ko tahu taste mu yg sebenar mcm mana.. hehe.

    ReplyDelete
  22. salam..

    apa kriteria yang dicari agaknya yer..?
    mungkin sebab dia anak jiran sebelah yer, tu yang tak dapat terima. rasa macam dekat sangat eh?hehe..

    nak tukang urut kahwen la cepat. hari² ade org bleh urutkan.hehe

    ReplyDelete
  23. Salaam..luahan hati yang unik. Insya Allah, ada jodoh tak ke mana..

    ReplyDelete
  24. Salam chekgu.

    Tuhan akan memberikan kamu yang terbaik nanti.InsyaAllah. :)

    ReplyDelete
  25. ee.. awat la ang mengarang citer gini.. aah tiiitt! tiiitt! tidaaakk!!

    ReplyDelete
  26. Nadine Zuharra
    aku harap ia dtg, tapi rasenye berjanggut kut kalau nk tunggu..
    tgk je laa...

    Adry
    aku tak kisah sgt pon...cume Si D tu je laa...
    aku paham perasaaan dier..
    bende ni mane bulih pakse2 kan???

    Yatie SawaNiLa
    bunga berlambak2 ye??

    en_me
    aku tak kiut ke en_me?? haha

    Jard
    erm, aku yg high-taste...
    haha, mcm bagus sgt aku nih...

    fiezabaiduri
    haaa...mane tau nih???
    lebih kurang la alasan tu...
    pandai teka yee...?

    alsurur
    btol2...

    blackpurple @ jowopinter
    insyaAllah...smua tu di TanganNya...

    iEn
    nape?? ok ape cite nih...skali skale...

    ReplyDelete
  27. oooo...chekgu ni memilih sangat ni....rembat ja la apa yang di depan tu chekgu oi..hahaha..tp bila pk2 balik,bagus gak ang jual mahal..lecey ckit r kalau kawen ngan org yg dah lama kita kenal+ parents kita lak kamceng ngan parents dia...nk kena jaga ati2 org lain lebey dr ati sindrik..lecey!!1..:))

    ReplyDelete
  28. x pa mungkin bh akan mendapat seorg yg lebih baik, lebih cantik, lebih pandai masak dr itu... siapa tahu.. janji jgn jd kucing kurap,,, walaupun ada ikan dpn mata tetap memilih...jgn mkn diri sudah

    ReplyDelete
  29. yang ni tak ada ape..cinta diawangan!
    kut menunggu yg dah ada diruang hati...cinta di alam nyata..
    ape pun...jgn terlepas sudah...mcm burung merpati hari tu...nak cari tak jumpa dik oii...

    ReplyDelete
  30. tingat ade sorang pacik ni sebuk tanya pasai aku kat mak (pacik ni b'jiran dulu)
    tapi stp kali die jumpe mak, mesti aku xde, eheheh
    (nasib bek mak tak komplot ngn pacik tu, klu tak mampus aku... tanak arh anak die tu, ahahah gle jahat :)) )

    ReplyDelete
  31. wah.. muslimahsolehah siap bagi doa lagi

    nak copy laa doa tu..hikhik! :)

    ReplyDelete
  32. Kalau takdir mengatakan tu milik kita..
    ia tetap milik kita cikguBH..
    Teruskan Pencarian..

    ReplyDelete
  33. ~attahrel~
    erm, btol ape yg ko ckp tu bro...
    tu yg aku dok pikir...
    bukan milik aku...

    cikgi
    dalam maksud ayat yg last tu kak...
    huhu

    cikgu_math
    selagi ada mereka yg sudi, akan ade yg menanti..
    cepat atau lambat...

    mademoiselle azieshakespeare
    lor, apsal tak jadi pulak...
    sib baik tak jadi, kalau tak, azie kut2 dah jadi bini org skg nih...
    huhu

    NuR
    cikgu MS tu mmg pakar doa yg puitis..
    belajar la ngan dier...

    Faris Ibrahim
    mencari dalam kabus yang sirna warnanya...
    huhu

    ReplyDelete
  34. bh..
    pelantak apa aje yg org nak kata..
    jodoh akan dtg jua satu masa nanti..
    kita sememagnya berhak memilih..
    sebolehnya kita cuma nak nikah sekali je seumur idup kan..
    da tentu kita mau yg trbaik utk diri kita..
    tak main la paksa2..
    nanti nyesal seumur idup..

    ReplyDelete
  35. princess damia
    btol la tuh..
    satu lagi nasihat utk aku...
    terima kasih...

    aku tak kisah sgt pon, aku sian kat budak tu je...
    tp dah bertunang, just carry on je laa...

    aku bebas mencari yg lain kan?? haha

    ReplyDelete
  36. hai..BH ...bukan jodoh le tu...kalau bukan jodoh tu memang berat je..walaupun sibuk orang keliling mengenen-ngenenkan

    ReplyDelete
  37. pompuan yg baek untuk lelaki yang baek..cekgu mesti lelaki yg baek, mungkin belum jodoh..
    jangan la berhati lara, akan sampai jodoh tuh nanti bebanyak berdoa ye...

    ReplyDelete
  38. juelee
    pasal baik tak baik tu org yg nilai...
    kite harapkan yg terbaik je kan jue??

    ReplyDelete
  39. ambillah peristiwa ini sebagai pengajaran. Teruskan usaha mencari yg terbaik utk dirimu dan keluarga. Semoga Chekgu berjumpa dgn orang yg boleh memenuhi 'high taste' Chekgu tu.

    ReplyDelete
  40. cikgu...
    eja tau sape si D

    hehehe...
    dari dulu masa U lagi dah tau
    hikhik

    ReplyDelete
  41. mungkin org terakhir komen pasal citer ko ni....tp aku kagum dgn cerita cinta yang mcm ni.... cinta akan dtg meskipun tidak di cari....kalu cari pun belum tentu cinta itu milik kita..... :D hakikatnya....

    ReplyDelete
  42. eja
    HUHU....tau xpe...
    harap si D tu tak bace laa...
    lagipun dier dah bertunang, ngn budak U kite gak...

    Sufi Idany
    huhu, ku intai cinta dalam rahsia...

    ReplyDelete
  43. hehehhe...saya tau jugak sape si D tu....:)

    ReplyDelete
  44. hai cikgu BH..nampaknya saya kenal siapa si D yang dimaksudkan oleh cikgu..sebab kita 1 matrik n 1 universiti..so sikit sebnyk i kenal si D tu..ye ke kempunan la cikgu..tapi dah duk diam melepas lerr..nak cari lain susah dah ni...cikgu punya taste mcm mn nak cari calon????

    ReplyDelete
  45. betul tak dila n eja..hehehe kita kenal siapa si D tu..huaauauhau amik si S ah plak duk shah alam gak..hehehe

    ReplyDelete
  46. dla & nurtiha
    korang tau ye???
    elok la kalau tau...
    aku kene bersedia carik yg lain la pasnih...
    ade sape2 nk isi borang??
    haha

    cik S tu ade org lain kut...

    ReplyDelete
  47. cinta tak boleh dipaksa, nanti jadi cam Roslin Hashim tu

    so single lagi la ni haha, patut ramai komen dr perempuan semua ni

    ReplyDelete
  48. Rjuna
    huhu...aku tak mintak semua nih...
    dorg yg nk komen, aku terima je...
    aku pasrah....haha

    ReplyDelete
  49. banyak penasihat tetap cikgu dalam ni rupe nye cikgu..

    ReplyDelete
  50. hakhakhak...cekgu..
    ko de perasaan eh ngn si D tuh..;;)unspoken love ye..kuikuikuikui...;f cian ko..:|
    tp aku mmg knal rapat ngn si D tuh..si D tuh da kawen ke?hakhakhak..xjmput aku pon..
    eh, dila,eja+tha..gosipping ye...:$:$:$

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png