Puisi Halus Buat Isteri...

Bila Si Suami hantar puisi halus kpd Si Isteri untuk kahwin lagi!

**********************
Puisi Dari Si Suami
**********************

Isteriku ,
jika engkau bumi,
akulah matahari.

Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku..
Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang.

Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akan
silauan ku.
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,

malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.

Lalu......
Relakanlah aku menyinari planet lain,
menyampaikan faedah adanya aku,
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan di planet
lain...

**********************************
Balasan : Puisi Dari Si Isteri
**********************************
Suamiku,
andai kau memang mentari,
sang surya yang memberi cahaya,

aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang
telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu

dan....
aku pun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu...

AKAN TETAPIIIIIIII. .

Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja, jangan lah
bermimpi untuk menyinari planet lain!!!

Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi.
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita, di tengah
remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti...

Cuba lihat siapa dirimu...

MATAHARI atau lilin ?

atau jangan-jangan

cuma mancis saja!!!!!

please lah....!!!
jangan la nak berangan!!


ps: ahaks! marah sungguh si isteri tu...huhu

nak rakamkan ucapan terima kasih pada cikgu MS kerana meminjam jumper-nye kat aku, di saat bateri kereta ku yang kong dek kerana kereta pintu yang tak ketat sekaligus menghidupkan lampu keretaku...
hampas...

42 Superb Comments!:

  1. haaa... jangan lah berangan lah ye kalau setakat mancis tu.. hehehehe...

    ReplyDelete
  2. hamboi...hamboi...anak Pak Hashim ni......

    ReplyDelete
  3. Neeza Shahril
    sendiri mau ingat laa...

    xiiinam
    hikhik....

    ReplyDelete
  4. hehe... aku baru jer baca puisi ni kat satu blog. tang mancis tak tahan tu.haha

    ReplyDelete
  5. Mr PenyuBiru
    aku baru publish nih, dpt dri email yg difwd...
    dah dpt lame dulu, bru terase nk share..
    mancis je?? hehe

    Jard The Great
    mcm tak ikhlas je jard...

    ReplyDelete
  6. Salam Cikgu...Siapalah agaknya si mancis ittew...

    ReplyDelete
  7. hehe..terhibur..! :D
    sebelum nak kawin lebih,nampaknye terpaksa la buat ujikaji kekuatan cahaya dulu..isk,haru2..

    ReplyDelete
  8. pB
    pandai puan pB carik pengajaran dlm puisi tu tau..
    haha

    HABIHA69
    ukur mancis di badan sendiri...huhu

    NuR
    gelak besar nmpk???

    ReplyDelete
  9. Nadine Zuharra
    gulp!
    buat ujikaji dulu?? camne ye?? haha

    ReplyDelete
  10. pening2..lilin?matahari?mancis? nak jadi planet boleh tak?? tak nak korban ape2..tapi duk2 diam2 ade isi..hihih

    ReplyDelete
  11. sindiran yang besar maknanya tu.

    suami suami atau bakal bakal suami ingat la puisi ni yer bila ada rasa nak 'menerangi' planet lain.hehe..

    ReplyDelete
  12. Muslimahsolehah
    akak, mmg la org pompuan bulih jadi planet je...
    isk...

    fiezabaiduri
    wahwah...nasihat nampak??
    huhu

    ReplyDelete
  13. mujur aku tak termasuk golongan matahari atau mancis...ko pulak bila nak kawen BH

    ReplyDelete
  14. ONE ZABA
    bile??
    nanti laa...serba serbi tak cukup lagi nih, aku pun baru nk idup...suke push aku tau...
    segan aku...
    haha

    ReplyDelete
  15. huhu puitis sungguh...

    wooo bahaya ar ckp mancis ajer... kang kerana sbtg mancis terbkr satu umah huhu bahaya ... bahaya :$

    ReplyDelete
  16. wah semenjak 2 menjak ni... chekgu dok
    citer pasal suami isteri jer... kekekek...
    bile la nak nengok chekgu ni naik pelamin
    hahaha *aku pon blom lepas lagi.. abes la~

    ReplyDelete
  17. manje
    haha...kalau dah terbakar tu lain pulak citernye...

    Mr. Azman @ Kreuger
    tau xpe Man...
    paku dulang pakunye serpih ye...huhu

    ReplyDelete
  18. kalau suami yg bijak dia akan jawap

    'dari api yg kecik le....baru boleh jadi api yg besar'

    ReplyDelete
  19. Kujie
    kalau dier nak menjawab...tpi rasenye sentap kut kalau kene batang idung sendiri kak..
    haha

    ReplyDelete
  20. hahaha mancis je..
    orang skang tak guna mancis dah guna lighter je cekgu...
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  21. juelee
    eh...org kpg pakai lagi ape mancis...
    inikan metafora je cik jue oi...
    org ckp, simbolik...kan???

    ReplyDelete
  22. haha biar jadi mancis..tapi dpt menerangkan tempat-tempat gelap walaupun seketika..

    kalau cahaya sehebat matahari pun tak guna kalau setakat nak menerangi bilik sahaja... :P

    ReplyDelete
  23. aish...mancis je??...
    up skit..jadi pelita ke...
    tp belum mampu nak menerangi...

    ReplyDelete
  24. Zamz
    Pandai menjawab nmpk...
    backing diri sendiri ke??
    self-defensive mechanism ek??
    miahaha

    ReplyDelete
  25. cikgu_math
    okela dapt mancis...kan metafora yg sinis tu...hehe

    ReplyDelete
  26. sila cari planet ke-29, yang jauh dari matahri, takat beku lebih dari -500 ...
    kalau blaja sains sampai pluto je, stop dreaming
    eheheh
    (bini pakar astronomi :)) )

    ReplyDelete
  27. mademoiselle azieshakespeare
    marah nmpk??
    huhu
    emosional ke?? relaks... :P

    ReplyDelete
  28. ape ni?matahari?lilin?mancis?tak faham la hehehehe (pura-pura naif :o )

    ReplyDelete
  29. hoho...peringatan...
    sememangnya dibenarkan sampai 4 tp yg afdalnya dalah satu shj jika kamu takut tidak dpt berlaku adil.

    Mesti mahu inga, jgn fikir nikmat kat kamar jer...tanggungjawab dan amanh itu yg lebih patut dilihat dan di kelek... :)

    ReplyDelete
  30. ~Cinta Cukulet~
    ah sudahla...hentikan kenaifan mu itu..
    huhu

    hydir
    dengar tu orang2 kampung...
    nasihat berguna dari ABANG BESAR Ir. Hydir...
    ingat!

    ReplyDelete
  31. xillix axillixa
    nak tiru?? laki hang ade buat hal gak ke??

    ~mrs azmi~
    huhu...sendiri mau igt laa...

    ReplyDelete
  32. HAHAHAHAHHAHA
    gila lawak!!
    mana dpt ni weh!!!
    mmg makan dalam siottt puisi balasan si isteri tu!!!

    entah2 laki tu lagi jatuh taraf dr mancis :p
    ada hati nk terangkan pompuan2 lain hoho

    ReplyDelete
  33. ehhh skrang tak pakai mancis dah..
    kena air sikit dh mogok,
    pkai lightr..

    ReplyDelete
  34. hahaha..menarik toi puisi nih.. bley di simpan jd pedoman ni :))

    ReplyDelete
  35. yOnnA
    huhu...

    kuIna Jentayutiara
    lightr pun taklah pakai kalau masuk ar kak..
    masuk mesin basuh ke...hampeh gak...

    twinkle
    pedoman?? huhu

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png