Perjalanan Nan Panjang...

Okela, terus ke titik mula.
Malas la nak berbasa-basi, lagi banyak basa-basi, lagi orang nyampah kan?
Macam yang aku cerita, Jumaat malam Sabtu lepas, kami ber-2 kereta berkonvoi dari KL ke Aloq Setaq. Untuk wedding Ina dan Suami. Bertolak dari KL ni, cadangnye pukul 9-10 malam..
Tapi dek kerana masing2 dok menunggu dan saling jemput-menjemput satu same lain, dekat kol 12 baru bertolak.


Macam biase, sebelum bertolak, kenela pose2 sikit...

Dan alhamdulillah, perjalanan indah dan lancar seperti biasa. Cume jam sikit kat tol Ipoh. Punyela banyak kete yang bersesak2 nak masuk dalam lane yang tak berapa nak banyak tu.

Sepanjang perjalanan, kami bercerita sakan. Satu topik ke satu topik. Satu umpatan ke satu umpatan. Satu pujian demi satu pujian (ade ke??, hehe) Dan mase ni masing2 bukak cerita. Almaklumla, dah lame tak jumpe dan satu lagi nak menemankan encik Driver mase tu, encik Amri yang memang gile dan bubbly. Sape yang tak kenal Amri.

Kitorg cume berhenti sekejap kat R&R Tapah untuk cucuk duit kejap dan ngeteh. Konvoi kitorg 2 kete je. Satu waja milik encik Amri dan Satu MyVi "merahnye makngah" milik cik Ija yang didrive oleh enciknya... :)

Perjalanan lancar, dan berakhir dekat pukul 4.30 pagi di Bertam, Penang. Kami singgah bermalam kat rumah Fiqri, colleague Amri. Sampai je rumah tu, masing2 dah tak pikir panjang, terus amik port, tido...Ngantuk dowh...

Pada keesokan harinya....
*bling*

Mase ni tengah bersiap-siaga nak ke rumah pengantin dan dipaksa untuk makan sarapan...
kononla kene paksa, padahal memang kebuluq pun..haha

Mase nak bangun pagi tu, semua dah bergaduh manje dah. Semua pun tak cukup tido, dah tu masing2 suh masing2 pi mandi dulu. Semua nak melampiaskan nafsu tido secukupnye. Last2 Kak Long Ija jugak yang mengalah...haha...

Dah tu baru nak berebut pakai bilik air...Haha, teringat zaman studi dulu kan? Time nak mandi pi kuliah sket punye liat...Last2 takut ter-absent, buat keje jahat suh org sign-kan attendance...Nostalgik kan??

Dah siap makan segala, merasalah mee siam aka bihun goreng simple tapi sedap mak Fiqrie, kitorg pun takmo la buang mase, terus bertolak ke Aloq Setaq. To be specific, Kg Alor Janggus. Jauh ke dalam jugak kampung tu. Dan kiri-kanan memang bendang yang tersergam indah je...

Sejuk je mata memandang. Patutlah Kedah dapat jolokan Negeri Jelapang Padi. Panorama kureng sket sebab padi baru lepas dituai kut, tapi tanah masih lembik2 lagi...
Tapi still ade la sket2 padi2 manje yang belum dituai atau baru nak naik...

Sepanjang perjalanan, sempatla snap se-das 2-das pics ni, even tengah diriving...Huhu...Dan ternampakla pokok ni di kiri-kanan jalan. Lawa pulak tu, tapi tertanya2, pokok apentah.

Orang utara cam Kakjie, Kak Kuina, atau Luth tau kut ape ke name pokok ni. Memang memukau pandangan, rase macam musim bunge pulak kat Malaysia. Pokok ni nampak ade 2 jenis, kaler pink dengan kaler putih. Pokok ape tatau...???

Dalam kete biase la, gatal je tangan nk pose. Siap main2 snap pics kete orang lain laa...Sambil bersaing, sambil amik gambar...

Sempat la amik gambar MyVi cik eja mase atas jalan tu....Dan selebihnye adalah pose ayu, kononlaa...
Lantaq laa, biaq pi...

Ok la kut, ade lagi lepas ni. Aku nak carik nafas jap...
Mengah jari-jemari halusku ini...Haha...



31 Superb Comments!:

  1. cikgu sesuai la ngan cik S... hehehe

    ReplyDelete
  2. eja
    cik S dah ade seseorang...
    biarkan dier bahagia...
    huhu...

    ReplyDelete
  3. Cis...
    .
    .
    .
    .
    .
    .jenjalan tak ajak akkakk!!

    He..he..

    Lamanya nak appear blog engkau ni setiap kali akak klik...org lain macam mane ye..salah akukah?

    ReplyDelete
  4. Kedah mmg cun, hang tengok entry aku yang lepas. Aku pun org Kedah tp besaq mai di KL huhu.

    kakj jie ngan aku satu area daa..Bedong Kedah aku atas skit Yan.

    ReplyDelete
  5. owhh esok aku balik kedah, umah mertua,

    owh bestnya leh makan mcm2

    :))

    ReplyDelete
  6. xiiinam
    erm, oke je kut...
    takde masalah rasenye...tatau le...

    haritz
    lor...hang pun org kedah ke??
    ok, ok...

    penyapubaru
    pi la singgah makan2...
    byk tmpt besh...

    ReplyDelete
  7. u can see more pics of that flowering tree at kak luna's blog --> http://kakluna.blogspot.com/.

    have a look! very nice! :)

    ReplyDelete
  8. cikgu...
    masa kat Kedah.. bnyk kan dah brubah...
    mcm cikgu... dah tak bnyk makin n makin 'kiut'
    mira.. comey n makin peramah..
    is.. maintain
    kak ija.. makin berseri...
    di.. makin comel...
    shae.. makin vogue...
    amri.. stail ala brutal...
    eja... hehe.. aku maintain kurus mcm dlu.. hikhik

    ReplyDelete
  9. cikgu... cikgu makin tak bnyk cakap... tertinggal.. huhu

    ReplyDelete
  10. hayad
    ok, noted yad...
    thanks..

    eja
    kite jarang jumpe, cube kalau slalu jumpe, baru tau kan??
    huhu
    aku takmo la nk makin kiut ke, makin vogue ke, nnto ramai yg sangkut, susah pulak...haha

    ReplyDelete
  11. jauhnya pergi kenduri.. time2 bujang ni senang nak berjalan..
    esok dah kawin.. kena tengok schedule orang rumah dulu.
    nanti tak pasal ada orang kena makan luar :P

    ReplyDelete
  12. Neeza Shahril
    kene makan luar besh kak, kalau kene tidor luar tu yg payah...
    haha

    ReplyDelete
  13. nampak hepi sesangat program konvoi ko tu bro

    ReplyDelete
  14. Fly
    mmg happy pun....
    ade lagi nk tunjuk nnti...
    mase bujang ni la nk konvoi cemni..
    dah kawen nnti lain pulak...

    ReplyDelete
  15. salam..
    wah...bestnye konvoi gitu...
    dah lama dah tggalkan zaman konvoi2 neh...
    nape x cakap turun bertam, umah dak ni kat bertam r....
    hehehehe

    ReplyDelete
  16. lillies
    unplanned journey lilies...
    thanks sudi ajak...
    huhu

    ReplyDelete
  17. :)) klakar betoi cara chekgu
    mengedit pic kat atas tuh,
    kreatif betoi la...

    nice n clean. memang cun ar.
    suke aku nengok style macam tuh

    ReplyDelete
  18. banyaknye pose gambar.belum masuk bab rumah pengantin lagi ni.hehe

    ReplyDelete
  19. sempat makan ikan pekasam goreng ke idak eh ? hehe best wooooooo

    ReplyDelete
  20. Mr. Azman @ Kreuger
    haha...
    saje je...takde ape sgt laa...
    bese2 je...

    Mr PenyuBiru
    tau xpe...ni bape post utk event ni pun tatau..
    haha

    KNizam
    tak sempat le zam...
    aku makan bende lain...
    tpi sedap jugek la...

    ReplyDelete
  21. mana satu awek nko?

    takkanla tak de terselit dalam gambar?

    ReplyDelete
  22. cikgu....bab bunga tu, try tgok web ni

    http://webpanas.blogspot.com/2009/03/musim-bunga-di-pulau-pinang-bunga.html

    ReplyDelete
  23. rindu nak berkonvoi ngan kengkawan macam ni

    ReplyDelete
  24. baru ang tau betapa cunnya kedah...ni nak bangga ni :~ ..hahaha..kedah skang musim bunga,sbab tu poko2 tu bunga dia belambak n luruh...dlm bulan depan salji turun r..hehe

    ReplyDelete
  25. mademoiselle azieshakespeare
    cube la jejakkan kaki ke utara...best wooo...

    bjorx
    erm...ade ke??
    cube carik bende tersembunyi dalam gambar tersebut...
    haha

    Kujie
    ok kak, hayad pun ade bg link gak...
    mmg lawa laa bunge2 nih...

    nordee
    ape kate try kak...??

    ~attahrel~
    dah beli baju sejuk belom???
    bekalan makanan cukup??? kang dah turun salji susah nk kuar carik makanan...haha

    ReplyDelete
  26. org utara panggil bunga trompet... hehehe.. ada mcm warna.. pling cntik masa daun2 semua dah gugur.. kat toll hutan kampung alr star byk pokok nie...

    ReplyDelete
  27. kuIna Jentayutiara
    ooo..pokok trompet namenye...
    tenkiu2...

    ReplyDelete
  28. wakakaka...eja d PTD..seswai ke cik S tuh??
    cekgu jual mahal sgt..dulu lg cik S da gode2+wt aksi meow2 gatal ngn die..haram na pndang..kunun ala2 MACAM high taste la..kehkeh..xde mknenye cekgu ooiii..
    so, bia la cik S tuh bwk ati yg lara..kuikuikui..nsib da de org pujuk cik S tuh..melepas la cekgu ye..
    p/s: nnt jgn wat tribute tuk cik S ye..cik S sgt malu..;p

    yg penting..besh gler trip unplanned neh..gler bchenta aku tggu na gerak oke..sume nye mnje tlajak..adesss...ahahah..kalu aku jd ina, mmg sgt tharu ngn rombongan cik kiah dr KL neh..heeheh..suke la sng cite..
    p/s:bile mase kite brnti kt Tapah??adakah aku ttdo tyme tuh????(ke wat2 tdo)zzZZZzzz..hikhikhik..

    ReplyDelete
  29. chakk-EEEE
    erm, ni luahan perasaan ko ke??
    hahah

    erm, kite benti mane ek mase aritu?? yg kite ngeteh sambil jumpe cik abg kak ija tu??
    bukan kat tapah ke???

    ReplyDelete
  30. hahahha..luahan ke???zassss...
    xdapet la..

    nth la..byk sgt berenti nye..ak kn tdo so mamai la na ingt tmpt..kihkihkih..

    so bile lg na plan konvoi cmnih???jgn lupe roger..lalalala...;p

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png