Makhluk Tuhan Paling Seksi...

Apsal aku tetibe ni? Entah laa...Takde ape sangat pun...Aku sekadar nak meroyankan keadaan.
Macam2 persepsi orang pasal mereka yang kurang berambut ni. Ade yang suke ejek mereka yang gondol ni la, ade yang admire laa...ade yang bernafsu laa..ade yang horny laa...ade yang jijik laa dan sebagainya...

Ye laa, masing2 memang berbeza persepsi masing2 kan? Bagi aku, ade sesetengah orang tu, bentuk muke dan bentuk kepalanya tak mengizinkan untuk org tu berambut pendek atau hampir botak.

Kalau dier buat jugak akan nampak macam cone head tu...

Tau ke ape cone head?? Pernah tengok cite cone head...Haaa, macam tu laa...rupenye...
Cantik ke?? Masih menaikkan nafsu syahwat lagi ke??
Terpulang...

Ape pun persepsi orang, rambut tu bulih dikatakan sebagai mahkota la, tak kire bagi lelaki ataupun perempuan. Rambut tu boleh mengubah penampilan seseorang dan mungkin boleh menunjukkan attitude dan personaliti seseorang tu...

Kadang2 bile kite sentiasa dilihat berambut pendek, ade yang akan membuat andaian yang kite ni jenis yang pengemas, sentiasa akan kelihatan rapi dan kurang berserabut. Ade jugak yang menganggap kita ni pemalas. Malas nak mengambil masa dan menambah kerja rutin harian untuk mengulit hal berkaitan rambut. Senang biar pendek je...Tak payah nak pening2 kepala....kan??

Tak kurang ade yang cakap mereka yang berambut sikit atau tiada rambut ni kelihatan seksi. Seksi ke seksa? Kalau kat Msia ni, ramai jugak selebriti yang wannabe botak, mungkin sebab imej atau tuntutan kerjaya...

Bukan lelaki je, perempuan pun dah berani men-demi moore-kan kepala dorg demi tuntutan kerjaya...Lantak pi laa...Sebab wanita ni, rambut dah jadi sebahagian daripada aurat yang tak sepatutnya didedahkan, jadi kalau bertutup kan lebih manis...Terpulang...

Dan korang pernah terpikir ke kenapa aku tetibe, out of the blue buat entry tribute kepada mereka yang kurang berambut nih??

Kenapa?? Boleh agak tak? Haaa....korang tau kut sebabnya. Aku pun dalam ke-royan-an ni, dah lame tak berambut terlalu pendek. Rase macam kehilangan pulak. Macam kucing hilang anak, macam ibu keguguran babynye.

Tapi aku cube buat2 macam takde ape yang jadi, sebab sebelum ni kalau mandi, aku akan carik2 rambut aku nih, buat rambut trojan time bersyampu, buat spiky sket2 dan sebagainya.

Sape di kalangan blogger ni yang berimej kurang rambut atau hampir botak? Tak kisahla semula jadi atau jadian...Yang penting kureng la rambutnya...
Cube angkat kening sket, cikgu nak kire....


Di antara mereka yang botak dan fofuler...
Tapi chekguBH idakler sefofuler mereka nih...
name in order of clockwise: acis, engku emran, sh. amani, marcell, ekin, mawi, norman hakim, dominic purcell, barack obama, wentworth miller

In quickie, beberapa kelebihan mereka yang berambut sedikit, atau hampir ke botak ni ialah:
  1. Jimatkan mase untuk berdandan rambut
  2. Jimatkan air yang perlu untuk membasuh rerambut di kepala
  3. Jimatkan minyak rambut atau gel
  4. Sentiasa nampak comel dan macho
  5. Sentiasa nampak seperti baru balik umrah ataupun haji
  6. Sekali sekala akan diejek dengan nama selebriti
    eg: Ko ni botak macam Mawi laa..atau Ko ni macho laa...macam Wentworth Miller of Prison Break tu la...
  7. Sekali sekala akan digelar budak nakal dan kinky...huuuu...ai laik...!
  8. Dan...ape lagi ek??
Ok laa...itu je kut....
Kite jumpe lain kali ye...??
Selamat berhujung minggu dan selamat menghabis 2 hari lagi baki tersisa untuk cuti sekolah bagi cikgu-cekgi seMalaysia.

Rambut, mahkota bagi setiap insan. Kerna dirimu begitu berharga....

ps: the moment i went back home after cut it short, mak aku beriye2 mengecikkan mate, konon2 tak caye dengan ape yang dier nampak...

Perkataan yang terpacul keluar dari mulut Mama:
Ko ke tu? Macam budak nakal je....




40 Superb Comments!:

  1. KNizam
    takler...aku tak berani dowh...
    sekadar mawi je...

    ReplyDelete
  2. hehe rambut selepas cuti sekolah la tu ye???
    ok la, ringan sket kepala cikgu :)

    ReplyDelete
  3. aku suke la ala2 botak tapi yg ada gak rambut sket2..

    kalau botak licin aku cam takot sket huhu sebab mind set aku kalau nampak orang botak licin neh mesti cam alamak perogol bersiri ke???

    Huhuhu psiko toi aku nye mind set kan?

    CEkgu sila betoikan mind set aku neh!

    ReplyDelete
  4. juelee
    aiyyooo...mind set ko mmg dah distort abes dah ni...
    sian kat mereka yg botak chin nih...

    ReplyDelete
  5. dulu ketika kecil dari darjah 1-6 wajib gondrong... kesannya sampai besar tak suka berambut panjang..

    patut wajibkan je ke semua budak sekolah... separuh masalah disiplin selesai...

    ReplyDelete
  6. Abahfateh
    kdg2 mak ayah tak setuju...
    tu yg susah...

    ReplyDelete
  7. Bile rambut dah kurang tak pyh skit rambut..minyak rambut pun tak pyh beli..supersave tul. :D

    ReplyDelete
  8. aku tak pernah berambut panjang sejak dulu. rimas dgn rambut panjang. mcm serabut kepala.

    eh, rambut pendek nih, maknanya aku seksi gak ke. :))

    ReplyDelete
  9. Lelaki rambut botak la seksi skrg.. pompuan botak tu bodoh... hehehe

    Adry @ http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  10. ek eleh..aku ingat last ep PB dah kuar...nak crita bab botak rupanya...up la gambaq chekguBH version botak lak..snang ckit nak ngumpat...hahaha

    ReplyDelete
  11. tunjuk la sket kepala yang telah berambut pendek itu.

    hehe..'si dia' bai berambut pendek.
    janggal bila 'si dia' berambut panjang.

    ReplyDelete
  12. Aku angkat tangan sbb kepala aku botak cekgu dan handsome muahaha :))

    ReplyDelete
  13. Oooo...rambut dah macam mawi..
    mana gambornye...naklah nengok juga budak nakal mama

    ReplyDelete
  14. catzer
    erm, skit la supersave..
    duit lebih tu buat makan...makin gemuk la jadinye...haha

    CJ
    ko mmg seksi kan CJ, dari azali lagik...
    cume word seksi tu tak wujud time ko lahir dulu, tu yg takde org ckp ko seksi dulu..hehe

    Adry
    btol3...aku stuju!

    ~attahrel~
    haha...
    PB ni aku tak ikut sgt, tgk gitu2 je...
    aku folow heroes je...
    aku lebig suke terlindung...biarkan aku sendiri..haha

    fiezabaiduri
    takmo laa...mau arrr...
    biarlah rahsia...

    haritz
    waa..konfiden ko ye haritz...bagus2...
    aku suke org botak yg kondifen...

    cikgu_math
    takyah la kak, saye lebih suke low profile...haha

    ReplyDelete
  15. Salam chekgu,

    Mungkin sudah menjadi suatu fenomena yang botak itu pilihan hati. Tetapi sesetengah perempuan tak kisah pun. Yang penting kekemasan. Tak mahu yang selekeh.


    **Ni Mawi nye pasal lah kan. hehe

    ReplyDelete
  16. SRISUFI
    haha..takle...bukan kerana mawi...
    tapi kerana Allah..
    hahah...
    saje je..lame dah tak berambut kurang cemnih...

    ReplyDelete
  17. Rambut kira taraf botak ni...... sejuk sikit kepala tu.

    ReplyDelete
  18. tak laku la kedai ngan supermark jual syampu...sbb ramai yg dah botakkan kepala..heheh

    ReplyDelete
  19. TokNabe
    tau xpe...

    muslimahsolehah
    kedai gunting rambut laku...

    ReplyDelete
  20. aku gondol...
    betul betul... :P

    aku tak kisah lelaki gondol ke dak... yg penting duit dlm bank tak gondol

    hikhikhik...

    ReplyDelete
  21. mawi ada a nice shape head

    botak pun ensem

    hehehe tetiba je kan

    ReplyDelete
  22. ku tak sempurna
    huhu..
    poket mmgla kene tebal..baru bahagia..

    penyapubaru
    mawi asalnya berambut jugak kan??
    saje je gatal set trend botak nih..

    ReplyDelete
  23. Erm hahai cekgu. Masa tgk gmbr kat entry ni terkejut! Apsal ada org yg ku minat dlm gmbr itu?? Saya takde nak komen pape cume suke sgt kat Wentworth Miller tu. Muka dia mmg sesuai dgn rambut ala botak mcm tu. Nerd and studious looks gitu ;)

    p/s-tak sabar nak tahu ending Prison Berak season 4.

    ReplyDelete
  24. Erk. Alamak. Typing error. Nak cecepat td.
    *Prison Break* yup breaking through the Prison.
    hehe.

    ReplyDelete
  25. Kakak
    hahah...terkesima ke kak sampai break boleh jadi BERAK...
    iyeekkk... :P

    saye pun tgk jugak PB tu, tapi intai2 gitu2 je...

    ReplyDelete
  26. botak jgn tak botak. aku pun rasa nak botak jugaklah pasai bhgn tengah kepala aku dah kurang rambut.hehe

    ReplyDelete
  27. Mr PenyuBiru
    owh, itu mmg masalah mereka yang semakin ganyut usia...
    elok la, bulih cover sket rambut kan??
    bulih la perasan kelihatan macho sket...

    ReplyDelete
  28. kat sini kan, selalu tengok orang botak... sebab balik umrah.. hehee...

    akak pernah tanya adik akak, apa rasa takde rambut (lepas dia cukur rambut bagi botak). Dia kata, macam lemas sebab air terus sampai kat muka.. cam tu lah pulak..

    ReplyDelete
  29. kelemahan bila rambut GI-joe...bila garu kepala maka nampak la garisan bersimpang-siur di kepala kita..haha

    anyway....aku dah berambut skin head ni dah dekat 10 tahun..menten..

    ReplyDelete
  30. salam sohabat, saya sekeluarga mengucapkan ribuan terima kasih dengan ucapan itu ye.

    BABY dan diberi nama : Nurdayana Insyirah

    ReplyDelete
  31. Neeza Shahril
    lemas?? haha..

    benludin
    lame tu...
    kalau dah berusia oke kut kalau xde rambut...
    takde masalah nk style kan..
    ko dah cukup berumur ke ben?? haha

    Fly
    tahniah fly...semoga berbahagia bersama isteri dan baby dayana insyirah...

    ReplyDelete
  32. senang je.... kalau botak tak yah shampoo....

    tapi yang penting bersih and sentiasa yakin pada diri sendiri

    ReplyDelete
  33. Yup lebih kurang cenggitulah cekgu alamat terkesima nye.. huhu (merah padam juga muka ni..)
    Erm tak pasti samada PB season 4 ni yg terakhir..sepatutnye PB season 3 adalah penamat smue2.Last minute pengarah drama siri tu setuju nak sambung ke musim-4 yg tgh tayang ni..

    so klu ini musim terakhir, maka ada baiknye cekgu tgk bebetul. Tinggal few more episodes before the ending of finding Scylia.Hmm..

    ReplyDelete
  34. Aku selalu buat rambut style camni, masa sekolah dulu

    Skang dah besar pon buat jugak kadang-lkadang, malas nak pakai minyak rambut

    ReplyDelete
  35. Rjuna
    heheh...
    mude2 lagi takleh malas...nnti kawen dgn org tua..
    haha
    pndai2 je aku...

    ReplyDelete
  36. tidur akan cepat bangun

    sebab kepala tak berat

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png